Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво предпочитате: еbook или обикновена книга

134 гласували потребители

1. 1. Какво предпочитате да четете ?

• e-book
      49%
      65
    • обикновена книга
      50%
      66

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

предпочитам обикновенна книга,защото мога да я чета навсякъде в удобна поза,а на компа пъво ти трябва тфт монитор и после доста удобен стол и повече свободно време.

• Отговори 182
  • Прегледи 38,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Електронната книга защото маи ми е по удобна ...а има и Ctrl+F :-))

хммм..

Това ми напомня на спора дали с навлизането на електронните медии ще изчезнат вестниците.. и там имаше изявления че.." не можеш, да си вземеш телевизора в тоалетната или да си завиеш картофки в CNN"

Според мен книгите, на хартиен носител са на доизживяване. - скъпи, нетрайни, неекологични и т.н..Пример за това е, че 1/3 от сергиите на книжния пазар са за книги втора употреба - това означава, че хората вече не са склонни, да дават толкова пари за книги и после, да си задръстват дома с тях.

Оттук нататък въпроса опира до удобствата. Пишете, че не можеш да си легнеш с монитора - верно е, но пък и не можеш да си четеш незабелязано книжка, на работното място- ако е хартиена, и след това, да си я дочетеш във вкъщи без да я мъкнеш напред-назад.От дълго четене, особено на лошо осветление, очите ще те заболят по същия начин, както и пред монитора - но за разлика от книгата, на монитора можеш да зададеш големина на шрифта, да смениш фона, цвета на шрифта и т.н. а за другите удобства погледни хардуерните новини на Калдата. Публикувано изображение

Редактирано от kao (преглед на промените)

честно казано предпочитам обикновените книги, защото те не се нуждаят от електрозахранване, предпазни екрани и други тям подобни. Когато искам да чета не е необходимо да има ток(освен ако не е вечер), не е необходимо да изгоня седналия на компютъра преди мен. Книгата е на разположение винаги, просто ставаш, отиваш до библиотеката в къщи и си я взимаш:yanim:

Опредено предпочитам обикновените книги пред ebook.Мисля,че е пределно ясно защо!:)

Мдааа и аз предпочитам обикновената книга(не че съм се зачел много много...ама все пак тя още много време ще бие в този спор.но разбира се нямам нищо против e-booK.и тя става за четене.ама в крайна сметка няма толкова значение дали четем на хартия или PDF файл(или друг подобен)поЗДРави! :bye: :)Публикувано изображение

В днешно време е важно да се чете, пък дали в обикновен или електронен вариант, мисля, че няма значение :wors:

Да живеят хартията, печатните издания и особено книгите! :);)

Електронните книги не могат да изместят хартиените, най-вече като усещане! От друга страна, електронните са по-удобни за търсене и превод, и определено са по-малки. ;)

В електронен формат чета само специализирана литература и някои книги на оригиналния им език(в повечето случаи ми е невъзможно да си ги набавя в "хартиена" версия).

Иначе, като гледам как напредват технологиите, ми се струва, че скоро единствените предимства на "добрите стари книги" ще са именно възможността да ги пипнеш, без да те хване ток ;)Публикувано изображение и "аромата" им...

• 1 месец по-късно...

Да живеят хартията, печатните издания и особено книгите! Но стоят бумажные книги, сейчас, довольно дорого (по крайней мере в Москве), поэтому приходится читать электронные...

За мен няма значение на какъв носител.Чета и от монитора,а преди лягане и от обикновенна книга. Публикувано изображение

Лошото е когато чета две книги едновременно! Публикувано изображение:)

Нормална книга , не че не чета на компа , но ми става много времето пред компа , а това не е хубаво... Работя , пиша си домашните , слушам музика и още куп неща , сега остава и да чета на компа :)
  • 1 месец по-късно...

Навлизането на техниката в живота ни е малко плашешто за хората, които обичат хартиения носител Искам да разбера вие ще потвърдите или отхвърлите този страх

Ако е за литература, където се използват много източници, като например доклади, научна или техническа литература, електронните книги може да се окаже, че са по-удобни в това отношение, защото може да се използват препратки към страници и други документи. Според мен единствено в това отношение електронните книги са по-УДОБНИ. Относно художествената литература - не е възможно. Книгите винаги ще са по-удобни. Може да си лежиш и да си четеш, да я изпуснеш на пода не би повредило книгата чак толкова книгата, че да не можеш да я четеш, по-лесно е, ако решиш да си подчертаеш някой параграф или да си драснеш някъде бележка. Поне аз така мисля!

Ако е за литература, където се използват много източници, като например доклади, научна или техническа литература, електронните книги може да се окаже, че са по-удобни в това отношение, защото може да се използват препратки към страници и други документи. Според мен единствено в това отношение електронните книги са по-УДОБНИ.

Относно художествената литература - не е възможно. Книгите винаги ще са по-удобни. Може да си лежиш и да си четеш, да я изпуснеш на пода не би повредило книгата чак толкова книгата, че да не можеш да я четеш, по-лесно е, ако решиш да си подчертаеш някой параграф или да си драснеш някъде бележка.

Поне аз така мисля!

И аз съм на това мнение

Сега може би не, но след 10-20 години това със сигурност ще стане. Хартиените книги ще бъдат лукс за по-заможните. Те няма да изчезнат, сигурно никога, но ще бъдат изместени от електронните. Причините според мен са няколко: 1. цената; 2. развитието на технологиите - в не далечно бъдеще дисплеите сигурно ще са супер тънки, м/би колкото лист хартия, огъващи се, ще можеш сигурно и да си драскаш по тях; 3. достъпност - електронната книга не се нуждае от книжарница, можеш да си я свалиш и през мобилен телефон и т.н.; 4. заемат малко, т.е. никакво място; 5. можеш да я дадеш на приятел, без да се притесняваш дали ще ти я върне :-)... и др.

За напълно - и дума не може да става. ЛСД-тата са вредни, особено за по-малките - карат по-малко да премигваме, демек все едно постоянно се взираме. На моите деца ще си купувам хартиени учебници и ще свеждам до минимум работата с компютър.

Усещането на хартия,мириса,движението на листовете в ръцете ти никога няма да бъдат заместени.

Аз и в момента не обичам да чета e-book.Предпочитам да си купувам на хартия Публикувано изображение

За съжаление май това изчезване е доста скоро.Имам предвид това: Сони Рийдър Даже не бих се отказал от едно подобно рийдърче ( цената е около 300 евро засега,доколкото знам),при положение, че съм свалил 20 гб учебници,които ми е невъзможно да прочета от монитора или да изпринтирам.

Ще ми липсва малко хартията,ама на всичко се свиква.

Редактирано от Karko (преглед на промените)

Говоря за м/би недалечното бъдеще - едва ли LCD дисплеите ще са като сегашните. Освен това въпроса според мен беше друг - не какво предпочитаме, а дали електронните книги ще заместят хартиените. Преди няколко години същото се твърдеше и за конвенционалните фотоапарати, а вижте една от днешните новини...

5. можеш да я дадеш на приятел, без да се притесняваш дали ще ти я върне :-)... и др.

:) На това ми се иска да цитирам една култова реплика на принц Коруин от "Хрониките на Амбър", която казва, когато се завръща в къщата си на сянката земя и установява, че всичко е задигнато с изключение на книгите му и на любимата му картина : "Кражбата на книги е запазена за приятелите"

Иначе съм напълно съгласна с аргументите ти, за това че книжният носител ще става все по-скъп и по-малко разпространен. Само се надявам да не доживея времето, когато няма да мога да си позволя купуването на книга. Поне докато не измислят монитори, които да изпускат миризма на печатарско мастило, за мен книжното тяло е за предпочитане.

@Out Of Paper, тази идея ми хареса :) . Можеш да я патентоваш. Колко му е да прибавят някакво миниатюрно ароматизаторче, което да изпуска миризма на печатарско мастило :yanim: . Шумоленето на хартия лесно ще го докарат, но за мирис не се бях сетил.

И още един аргумент - електронните книги ще улеснят незрящите. Ето един български сайт - http://bezmonitor.com/index.html

@Out Of Paper, тази идея ми хареса ;) . Можеш да я патентоваш. Колко му е да прибавят някакво миниатюрно ароматизаторче, което да изпуска миризма на печатарско мастило :) . Шумоленето на хартия лесно ще го докарат, но за мирис не се бях сетил.

И още един аргумент - електронните книги ще улеснят незрящите. Ето един български сайт - http://bezmonitor.com/index.html

Относно bezmonitor.com - дочух че труд съдят сайта за нарушаване на авторски права,доста неправомерно между другото.

Както казах свиквайте на мониторите,скоро хартията наистина ще е отживелица.

Редактирано от Karko (преглед на промените)

Може би не сега или след 5 години, но това е неизбежно да стане. Технологиите се развиват с бясна скорост. Недостатъците на хартиения носител немогат да бъдат коригирани, но минусите на компютрите намаляват. С всяка нова версия в хардуер и софтуера им се добавят възможности и предимства които да ни съблазнят. Ще изоставим романтиката на пожълтялите страници и ще се отдадем на "сърфирането". Мога дори да си представя как примерно след 20 години се излежавам на плажа или на терасата с някакво подобие на notebook... чудя се... "да чета ли или да си сложа слушалките и да пусна MS Reader !?". Реалността ни се променя с всяка нова идея. Все едно да питаме днешните младежи: "Липсват ли ви грамофонните плочи?"

Ще изяде ли мишката книгата?

Ако не се лъжа, през 2001 г. това беше заглавието на темата-есе на кандидат-студентския писмен изпит по журналистика.

Според мен отговорът е ДА.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.