Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво предпочитате: еbook или обикновена книга

134 гласували потребители

1. 1. Какво предпочитате да четете ?

• e-book
      49%
      65
    • обикновена книга
      50%
      66

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Преди години бях много скептичен спрямо електронните книги, но сега, след като знам няколко езика, се убедих, че те пестят пари най-важното, не се унищожава излишна хартия... въпреки че винаги ще съм влюбен в старите и уникално ухаещи книжни книги :) Но се надявам в бъдеще само стойностните книги да се издават на хартия, другото (дето гони само тираж), да мине в електронен вариант ... :(
  • 2 седмици по-късно...
  • Отговори 182
  • Прегледи 38,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Преди години бях много скептичен спрямо електронните книги, но сега, след като знам няколко езика, се убедих, че те пестят пари най-важното, не се унищожава излишна хартия... въпреки че винаги ще съм влюбен в старите и уникално ухаещи книжни книги ;) Но се надявам в бъдеще само стойностните книги да се издават на хартия, другото (дето гони само тираж), да мине в електронен вариант ... :)

Аз пък харесвам хартиените книги много повече...И забравяш една подробност-електронна книга много лесно се заличава с копченцето Del, както и цялата библиотека заминава при повреда на техниката, например...А хартиените винаги ще са на рафта и ще те чакат...

Не съм за унищожаването на горите, но нищо не пречи да създаваме такива специлно за удолетворяване на нуждата от хартия...

Аз пък харесвам хартиените книги много повече...И забравяш една подробност-електронна книга много лесно се заличава с копченцето Del, както и цялата библиотека заминава при повреда на техниката, например...А хартиените винаги ще са на рафта и ще те чакат...

Не съм за унищожаването на горите, но нищо не пречи да създаваме такива специлно за удолетворяване на нуждата от хартия...

Напълно си прав, но, в моя случай, когато книгите, които искам да чета, ги няма на този ограничаващ език (български), а руснаци и немци са ги сложили в интернет сканирани?! А и имам над 20-ина книги, които са изпринтени и подвързани с твърда корица ... ;) в библиотеката седят като истински и са истински ... за 2 лева ми ги лепят за твърда черна подвързия и става книга ... само страничен надпис нямат със заглавието, но :)

..

И това лесно може да се поправи(липсата на заглавия на корицитеб)... ;)

А Българският не е ограничаващ език, иначе нямаше да си правя труда да правя преводи на някои технически текстове и други от английски или евентуално руски на български. Проблемът е, че просто пазарът ни е по-малък и за това толкова няма голям интерес към него...

Е, немски не разбирам особено, но...Езикът не е ограничение, а богатство и трябва да си го пазим, част от националното самосъзнание е. Паисий нали знаеш какво е казал?

И това лесно може да се поправи(липсата на заглавия на корицитеб)... ;)

А Българският не е ограничаващ език, иначе нямаше да си правя труда да правя преводи на някои технически текстове и други от английски или евентуално руски на български. Проблемът е, че просто пазарът ни е по-малък и за това толкова няма голям интерес към него...

Е, немски не разбирам особено, но...Езикът не е ограничение, а богатство и трябва да си го пазим, част от националното самосъзнание е. Паисий нали знаеш какво е казал?

За това, че превеждаш, да кажа 'Шапка ти свалям!' ще е малко! Аз сега искам да уча магистратура за преводач по немски език. Не знам какво е казал Паисий, да си призная, от години изучавам фрнска и руска история, изобщо ме няма с българската история и българските автори. За да не спамя повече ... драсни ЛС, ще ми е интересно. А, понеже уча философия и след немския ще ти кажа, българският ограничава в начина на мислене на думите, самият език не е толкова добре смислово разработен и в това отношение е много беден. Затова ограничава... ето ти пример... какво разбираш под 'фантазия' и 'фантазен образ' ... ?! В немския си има Phantasmen, който нямат нищо общо с Хари Потър и измислените образи ... това е само скромен пример за това как немският (например) е много по-богат относно начина на мислене, това исках да кажа ( и поддържам) по отношение на бедността на българския език! :)

..

О неразумни и юроде! Защо се срамуваш да се наречеш българин и не четеш, и не говориш на своя език?

...

Ти, българино, не се мами, знай своя род и език и се учи на своя език!

Аз пък ще кажа, че немската граматика е ужасна, произношението-странно, а в английският една дума може да значи 5 неща спрямо контекста, което е объркващо, ако не знаеш някое значение ;) Българският е относително еднозначен език :)

А преводчетата ми, не оставай с впечатление, че са професионални...Далеч са от професионални такива...По-скоро любителски...Има още много да уча за езиците...

Жалко, че няма опция за гласуване и за двете! : )

Редактирано от d_kolev (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Публикувано изображение

1. Незавършените книги не ни напомнят постоянно, че трябва да ги четем

2. Не можем да съхраняваме е-книгите си на едно единствено място

3. При дигиталните книги не можем да си водим бележки в бялото полеГоляма част от любителите на литературата обичат да си водят бележки в книгите, които четат, или да подчертават забележителни пасажи.

4. Електронните книги често не оправдават цената си

5. Електронните книги никога не могат да станат част от дизайна на дома ви

vesti.bg

Тия от Лидъл (Вести) пак са писали с онази част, която се ползва за сядане. ;) И бележки лесно могат да се видят, имаш си и речник докато четеш, ел. вариант на една книга е винаги по-евтин от хартиения, съхранението не отнема място, някой хора купуват хартиени само за да ги показват на гостите си, но не и да ги четат и т.н. Ето една по-смислена статия по въпроса "Електронни срещу хартиени книги": http://www.reader.bg...s/item/364.html
  • 1 месец по-късно...

Моят директен отговор на въпроса е обикновена книга. Обаче:

• Предпочитам да чета, отколкото да се чудя кое е по-хубаво - така че обикновено ползвам този вариант, който ми е подръка. Имам поне 20ина книги които съм чел и в двата варианта (но те всичките са в последователност първо електронна, после хартиена).
  • По всички не психологически и исторически критерии, електронната е по-добра. (очевидно психологическите критерии имат значение за мен :rolleyes: )

На мен ми харесват и двата варианта на книги. Всъщнос въобще не правя разлика, когато чета и дори не помня коя книга в какъв вариант съм я чела. Важно е съдържанието. Когато съм в къщи ми е по-удобно да чета в електронен вариант. На почивка на плажа пък предпочитам хартиена книжка.

• 4 седмици по-късно...

На мен ми харесват и двата варианта на книги. Всъщнос въобще не правя разлика, когато чета и дори не помня коя книга в какъв вариант съм я чела. Важно е съдържанието.

Когато съм в къщи ми е по-удобно да чета в електронен вариант. На почивка на плажа пък предпочитам хартиена книжка.

И аз съм за 2-те.

Но при мен е обратно - вкъщи хартиена, на плажа -ел. че като духне вятър не мога да догоня страниците . :(

И двете,и двете :( И книги си купувам,а преди 2 седмици си купих и EBookReader-че.

;)

Аз засега карам само на хартиен вариант. Още не съм се докосвал до тези Reader-и за които говорите.

• 2 седмици по-късно...

Нищо не може да се сравни с мириса на мастило. Ама нищо! :wink12:

:D Така говореха и фотографите дето снимаха на лента - ако не им замиришеше на химия снимката не била истинска.

На какво ще четеш не е толкова важно, важното е да го прочетеш. :D

Тия от Лидъл (Вести) пак са писали с онази част, която се ползва за сядане. :D И бележки лесно могат да се видят, имаш си и речник докато четеш, ел. вариант на една книга е винаги по-евтин от хартиения, съхранението не отнема място, някой хора купуват хартиени само за да ги показват на гостите си, но не и да ги четат и т.н. Ето една по-смислена статия по въпроса "Електронни срещу хартиени книги": http://www.reader.bg...s/item/364.html

Хубава статия!

:wink12: Така говореха и фотографите дето снимаха на лента - ако не им замиришеше на химия снимката не била истинска.

На какво ще четеш не е толкова важно, важното е да го прочетеш. :D

Сравнението не е съвсем правилно. Една книга, в електронен и хартиен вариант, съдържа еднакво (и крайно) количество информация - т.е. прочитайки електронния и хартиения вариант, ще научиш едно и също нещо. Докато фотолентата и електронните сензори реагират на светлината на съвсем различен принцип и съответно разликите между двете са далеч по-основни и определящи.

Е пък според мен всеки си има вкус и предпочитания. В днешно време в един Компютър, Телефон, Нотбук и там всичиките лиготии вмомента дето са измислени можеш да побереш в електронен вариант 100 000 библиотеки с по 100 000 книги било то в НотПад или Уърд, Пдф. Даже може да имаш и още място :ohmy::D:D... е не се знае дали ще може де, но ме разбрахте. Та няма нужда да се разкарваш по библиотеки, книжарници и тн., за да си намираш подходящата литература. Или пък да се катериш с 10 метровата стълба... 55-ия ред 1024-та книга. Аз лично харесвам и двете. Като има нещо дето го няма в интернет си го намирам по книги и тн. Все пак и книгата си има предимства. Компютъра колко ще издържи... 5,10, 15 години.. рискове от повреди и тн. А книги има още от стотици години. Има от турско робство и тн. Се1 :Д

Компютъра колко ще издържи... 5,10, 15 години.. рискове от повреди и тн. А книги има още от стотици години. Има от турско робство и тн.

Че кой ще кара с един и същи комп 10 години?

И да се скапе,пак ще си ги намери човек,желание се иска :D

п.п.Книги е имало и преди турското рoбство :(

Редактирано от MuryGiz (преглед на промените)

Еи не... не... Аз не ти говоря за книгата, че съществува от тугава... Говоря ти за оригинални бе... ОРИГИНАЛНИ КНИГИ ПИСАНИ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 150 ГОДИНИ, КОИТО СЕ ПАЗЯТ И ДО ДНЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

Редактирано от baner4ooo (преглед на промените)

Еи не... не... Аз не ти говоря за книгата, че съществува от тугава... Говоря ти за оригинални бе... ОРИГИНАЛНИ КНИГИ ПИСАНИ ПРЕДИ ПОВЕЧЕ ОТ 150 ГОДИНИ, КОИТО СЕ ПАЗЯТ И ДО ДНЕС !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!.

A, MuryGiz се опитваше да ти каже, че точно такива цитирам "ОРИГИНАЛНИ КНИГИ" писани много по-отдавна, да кажем скромните 1700 години преди турско робство съществуват и до днес.

Между другото забележи къде се намира най-старата книга на света... (или поне една от най-старите)

Тук повечето хора свързват електронната книга с четенето пред компютъра, но ако имаха Kindle http://www.amazon.co...sl_1bgvsqhhus_e сигурно щяха да са на друго мнение. Предпочитам да чета електронна книга на Kindle защото:

1. Мога да събера много книги

2. Мога да си тегля безплатно книги на български от chitanka.info

3. Мога да си тегля безплатно книги на английски от торент сайтовете или да си купувам на ниски цени от Амазон

4. Мога да си водя бележки и да подчертавам

5 Мога да превеждам книги на различни езици (само се посочва думата и автоматично се превежда) на български или английски. Това за мен беше най-големия плюс, защото чета доста книги на английски, обаче преди да си взема Kindle трябваше да чета от компютъра в PDF и ми беше много неудобно да превеждам всяка дума като я копирам и поставям в Google преводач.

6. Kindle използва електронно мастило, което ще рече, че няма трептене на екрана и не дразни очите. Батерията издържа 1 месец и половина.

7. Kindle има интернет

Проблема е, че няма български издателства, които да продават електронен вариант на най-новите книги. Затова се налага закупуването им на хартия. Разбира се нямам нищо против да си я закупя на хартиен вариант.

По принцип което и да е e-book reader устройство позволява да четете легнали, седнали с опънати крака :)

И е много удобно при пътуване, защото последния път като пътувах (преди да имам Kindle) си взех да довърша 3 книги, от които едната беше 500 страници а другите 2 общо 300, представете си какъв товар. И след това пътуване си взех Kindle.

Редактирано от Delete Now (преглед на промените)

...

Аз съм се ориентирал към Nook, който освен гореспоменатите предимства е с Android и отваря всякакви формати, както и могат да му се сложат различни програми за четене на книгите, браузъри и т.н. След рутване.

В момента чета на телефон с Cool Reader, но обмислям покупка на Nook.

• 2 седмици по-късно...

Ще споделя моите впечатления от Nook Touch. Това е страхотно устройство, никоя книга не може да се сравни с Nook-а като удобство. И да съм бил скептичен преди, вече съм убеден - на хартиен носител само албуми с репродукции... При ярка светлина усещането е все едно четете от лист хартия или от книга с луксозна хартия. Аз го рутнах и от четец на книги го превърнах в таблет, макар и с eink екран. След успешното рутване на Nook с последния фърмуер 1.1.0 имам работещ Gmail, Market и т.н., почти всичко, което мога да си ползвам и на телефона. Сложих му текстообработваща програма, речници, Opera, CoolReader и т.н. Сега вече мога да отварям всякакви формати книги с приложението с което съм свикнал, но освен това мога да си проверя пощата, да отворя някоя и друга страница в Интернет с Opera, да отворя и редактирам документ на MS Office, да проверя за някоя дума в речника или Wikipedia. Тъй като все пак основното му предназначение е да е четец на книги, пак ще повторя - като такъв се справя отлично. Не мога да опиша страхотното усещане и комфорт при четене. Миризмата на мастило изобщо не ми липсва, както и понякога доста неприятното усещане до допира на хартията на евтините книги. Nook-а е много удобен за държане с една ръка, което е още едно предимство. И в заключение искам да кажа, че против електронните четци може да говори само някой, който е имал такъв, защото иначе се говорят празни приказки. Да, определено предпочитам електронен четец и електронни книги и също така мисля, че до няколко години (нека за България са малко повече...) на хартиен носител ще излизат само луксозни издания в ограничен тираж, а хартиените вестници изобщо ще изчезнат, освен безплатните. За информация - купих го за 290 лв., което макар да не са много пари, е почти два пъти цената, за която се продава в Щатите.

• 2 седмици по-късно...

Като гледам първите български e-книги са вече он-лайн: http://sacredplacesb.../2011/05/v.html

Не са първите, далеч не са първи, нито пък са в подходящ за електронни книги формат. Дал си линк към един блог е една книга вътре... Явно не се интересуваш от темата или правиш реклама. От години български автори публикуват електронни книги, като дори са напълно безплатни (по желание може да се дари на автора). Дори Мтел пуснаха електронни книги - http://www.mtel.bg/eBook-store

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.