Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво предпочитате: еbook или обикновена книга

134 гласували потребители

1. 1. Какво предпочитате да четете ?

• e-book
      49%
      65
    • обикновена книга
      50%
      66

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Аз предпочитам електрония вариянт, защото си ги качвам на телефона и си чета където и да съм (само да имам свободно време, разбира се).

• Отговори 182
  • Прегледи 38,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Търся четец на електронни книги 9,7" дисплей.

Кое е най-доброто устройство и откъде да го закупя?

Благодаря.

Това отговаря напълно на твоите критерии , но и цената е подобаваща . Според мен е най-доброто на пазара за тези параметри .

http://www.reader.bg/online-shop/details/5/kindle-dx.html?pop=0

Това отговаря напълно на твоите критерии , но и цената е подобаваща . Според мен е най-доброто на пазара за тези параметри .

http://www.reader.bg/online-shop/details/5/kindle-dx.html?pop=0

Точно това е най, ама НАЙ-голямото дърво от всичко, предлагано на пазара и най-разумно е да се стои много далеч от него :) Ако не ти е ясно защо - пълно е с куп излишни функции, като клавиатура, Wi-Fi, 3G, уеб браузър, автоматична ротация на страницата, създаване и споделяне на анотации в социалните мрежи, просвирване на MP3 - през вградените колони и аудио изход, четене на глас, речник, защита на авторските права, връзка към магазина на Amazon и всякакви други глупости, предназначени за малоумни западняци и създадени с единствена цел да те разсейват от четенето, да ти хабят батерията и да смучат парите ти. В същото време му липсват почти всички базови и наистина полезни функции - поддръжка на повечето файлови формати - FB2, SFB, EPUB изобщо не се поддържат, HTML и DOC се поддържат с конвертиране; има избор на размер на шрифта, но не и избор на шрифт (братушките създадоха хакове с кирилизирани шрифтове, но ако нещо при пачването се обърка, цялото устройство отива на боклука); не поддържа MMC/SD карти, така че потребителят е ограничен от вградените 4 GB памет, от която може да ползва около 3.3 GB; поддръжката на изображения в популярните формати JPG, GIF, BMP - също само след конвертиране, и най-важното - работи със собствена операционна системна, а не с някоя от популярните версии на Linux, така че добавянето на каквато и да е допълнителна функционалност е абсолютно невъзможно. Да искаш четец и да си вземеш Kindle е като да ти трябва лаптоп и да си купиш MAC :)

За съжаление, до момента на нашия пазар все още липсват качествени четци с електронно мастило и диагонал на екрана над 8". Така че, докато чакаме появата на Asus Eee Reader DR900, единствен вариант остават лаптопа с ICE Book Reader и PDA-то с Haali Reader...

Редактирано от mr_nobody (преглед на промените)

Благодаря ти за смисления отговор, mr_nobody. :wors: Бях се ориентирала към Kindle DX, поради качеството на екрана. Все пак това нещо ще се използва за ЧЕТЕНЕ. Всичко друго са екстри или ненужни украшения (зависи от гледната точка). А как стои въпроса с поддръжката на кирилица? Лошото е, че алтернатива на Киндъл-а засега няма. Гледах едно ревю на Asus e-reader в youtube. Не ми хареса - напълно излишен touchscreen, който дава допълнителни ненужни отблясъци; бавен е процесора; екранът е Sipix.

• 2 седмици по-късно...

Имам Kindle 3 wifi и е перфектен . От четците които в момента са на пазара само Sony могат да ги конкурират .

Подръжката на кирилица е много-добра като има избор от 3 шрифта, всеки с по 8 размера .

С пробрамата Calibre ,без значение в какъв формат е книгата го конвертира до mobi. без проблем .

А относно поста на mr_nobody- .... първо си купуваш , ползваш и тогава изказваш мнение , защото сега си е едно ланкане без покритие.

Купих Pocketbook 902 Pro 9,7". Напълно задоволява изискванията ми. Отваря много формати, има голям удобен екран. Кирилизиран е, има български интерфейс. Разликата между E-ink Vizplex на Pocketbook и E-ink Perl на Sony и Kindle e незабележима.

• 3 седмици по-късно...
  • 2 седмици по-късно...

Честно казано, предпочитам обикновената книга. Пробвах преди време с електронния й вариант, но редица неудобства ме накараха да спра в самото й начало.

П.П. Да дойде лятото, че да се почва с голямото четене. :)

От миналата година сме с Киндъл в къщи и мога да кажа - това промени навиците ни. Уж за мене го купих, но с жената не можем да го разделим. Според мене пред художествената литературата переспективата е в електронния варият и целият модел на книгоиздаване ще се промени и то по-скоро от колкото очакваме. Четците станаха на по-нормална цена и няма спирачки вече пред електронните книги.

• 2 месеца по-късно...

Публикувано изображение

На електронните книги отдавна вече не се гледа с несериозно око - поне не и след като Amazon обявиха още миналата година, че продажбите им са надхвърлили тези на традиционните печатни книги.

Устройства като Kindle, Nook и дори iPad се продават все по-успешно сред читателите, които осъзнават предимствата на това да носят хиляди заглавия в чантата си. Въпреки всичките предимства на електронните книги, обаче много хора са на мнение, че пред тях има и сериозни пречки. Си Ен Ен изрежда пет от тях.

1. Незавършените книги не ни напомнят постоянно, че трябва да ги четем

Тъй като не са физически обект, незавършените електронни книги не влизат в полезрението ни и по този начин не ни напомнят постоянно, че трябва да ги прочетем докрай.

Именно затова голям брой читатели изоставят е-книгите някъде по средата. Разбира се, има решение - просто използвайте опцията за напомняне, която ще ви казва постоянно до коя страница сте стигнали. Това може и да помогне.

2. Не можем да съхраняваме е-книгите си на едно единствено място

Печатните книги могат да бъдат подредени в една библиотека независимо от кой магазин са купени.

Дигиталните книги обаче са приложения, създавани от различни фирми, и не винаги могат да бъдат четени от всички устройства. Повечето любителите на книгите биха счели това за ненужно неудобство.

3. При дигиталните книги не можем да си водим бележки в бялото полеГоляма част от любителите на литературата обичат да си водят бележки в книгите, които четат, или да подчертават забележителни пасажи.

Както можете да се досетите, при електронните книги това би било доста трудно.

4. Електронните книги често не оправдават цената си

Производството на електронни книги не изисква никаква хартия и мастило и въпреки това повечето от тях са прекалено скъпи.

Определени заглавия могат да достигнат до 13 долара - малко по-малко от цената, която същата печатна книга би имала, когато рано или късно бъде намалена.

5. Електронните книги никога не могат да станат част от дизайна на дома ви

Може би всичко е въпрос на сантименталност, но мисълта, че не можем да подреждаме електронните книги в истинска библиотека, доста често ни отказва от тях.

Библиотеката не е просто склад за книги, а част от цялостния интериор на домовете ни, който създава чувство за уют и прави домашното пространство много по-лично. Това е нещо, което електронните четци никога няма да изместят.

vesti.bg

По точка 3. - можем да си водим записки в отделна тетрадка. Аз се вбесявам ако някой подчертава или отбелязва нещо по страниците на книгите ми. Откачам ако видя, че е прегъвал страниците на книгата за да си отбележи докъде е стигнал - следователно това не е довод за мен. По точка 5. - най-голямата глупост е да купуваш книги за да станат част от дизайна в къщата ти. Звучи крайно несериозно! Единствено за офисите знам, че купуват томове, чиито корици по цвят съвпадат с цветовата гама на помещението. Не бих се водила от такива подбуди!

В някаква брошура имаше за 183 или 138 мисля.Което според мен си е добра цена стига да отваря всякакви формати. :ph34r:

а книгите към нея закупуват ли се или просто се теглят безплатно

Както ти харесва...

Почти с нито един аргумент не съм съгласен, поне що се отнася до нашата действителност и това, което аз ползвам. 5-а точка и аз като Бел не я разбирам. 4 - ползвам книги от читанката, там са безплатни; 3 - до колкото знам, могат да се водят бележки - м/би не всеки софтуер или устройство го позволява. Чета на телефона, преди обичах да чета на малко лаптопче с намалена подсветка. На телефона ползвам Cool Reader, който не може да води бележки, но пък чете всякакви формати. Ако пък толкова ми трябва, бележките ще си ги водя в програма за целта, не в самата книга; 2 - съхранявам си ги на едно място и си ги местя където искам и мога да си ги копирам колкото си искам - защото съм ги свалил от читанката. Ако ги бях купувал, сигурно нямаше да е възможно, не знам, но сега ги имам на 3 места - телефон, лаптоп, компютър; 1 - не само ми помни до къде съм стигнал, но помни и за всичките книги, можеш да правиш и отметки. За мен тези 5 недостатъка са всъщност 5 огромни предимства. Планирам да си купя и четец. Форматите не ме безпокоят, има конвертори.

По точка 3. - можем да си водим записки в отделна тетрадка. Аз се вбесявам ако някой подчертава или отбелязва нещо по страниците на книгите ми. Откачам ако видя, че е прегъвал страниците на книгата за да си отбележи докъде е стигнал - следователно това не е довод за мен.

Аз също си имам такива големи тетрадки,ценни неща от книги си преписвам.

Но на лично моите книги си подчертавам каквото ме е впечатлило.

Съжалявам,не мога да ги възприема електронните,не ме кефят.

Не мога да имам никакъв комфорт.

Даже и не миришат на печатарско мастило.

Съвременните четци с електронно мастило доста добре предават усещането за книга. Не миришат на мастило, ама и не събират прах. Нямам такова устройство, но определено ще си купя. Разглеждал съм, много ми хареса. За съжаление добрите са доста скъпи все още.

Не миришат на мастило, ама и не събират прах.

Мишките не ги гризат също така предполагам

:ph34r:

Обикновени книги, мечтая си някой ден да имам огромна лична библиотека. Но в момента нямам финансовата възможност да си купя всяка книга, която искам, за това чета книги от Читанка.info, отделно че на работа е много по-лесно да занеса лаптопа си и да си чета, кога няма активна работа, вместо да мъкна 3-4 книги в чантата.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Не ми се четат всички мнения напред, но по темата бих казала, че усещането да държиш хартиения носител в ръцете си е несравнимо. Книгата си е книга и нищо с окончание 'е' отпред не може да я замести. Аз съм връл и заклет фен на книгите в оригиналния им вариант и то на старите издания :cool:

Абсолютно съм за електронните книги,заради удобството да нося стотици заглавия със себе си и да чета когато остана дори за миг свободен.

Може би не сега или след 5 години, но това е неизбежно да стане. Технологиите се развиват с бясна скорост. Недостатъците на хартиения носител немогат да бъдат коригирани, но минусите на компютрите намаляват. С всяка нова версия в хардуера и софтуера им, се добавят възможности и предимства които да ни съблазнят. Ще изоставим романтиката на пожълтялите страници и ще се отдадем на "сърфирането". Мога дори да си представя как примерно след 20 години се излежавам на плажа или на терасата с някакво подобие на notebook и се чудя "да чета ли или да си сложа слушалките и да пусна MS Reader !?". Реалността ни се променя с всяка нова идея. Все едно да питаме днешните младежи: "Липсват ли ви грамофонните плочи?"

Ще изяде ли мишката книгата?

Ако не се лъжа, през 2001 г. това беше заглавието на темата-есе на кандидат-студентския писмен изпит по журналистика.

Според мен отговорът е ДА.

Поддържам това мое мнение отпреди 5 години, като искам да добавя, че трябва да се наблегне на четците. Софтуера изостава в сравнение с хардуера. Една Гергана имаме и това е от... бая време. Не знам защо, но и английските, въпреки разнообразието си от гласове, на са много в ред - затрудняват се на апострофа. Нищо чудно, до две-три десетилетия, мишката да изяде книгата. Аз няма да страдам.

В природата на хората е да отричат и отхвърлят това което не разбират, не искам да кажа че отхвърляте електронните книги защото не ги разбирате а просто не можете да свикнете с различният и нов начин на четене. Бих направил сравнение с автомобилите с автоматична скоростна кутия- никой не ги харесва докато не пробва и не свикне да шофира такъв.

Редактирано от cankooo (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.