Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво предпочитате: еbook или обикновена книга

134 гласували потребители

1. 1. Какво предпочитате да четете ?

• e-book
      49%
      65
    • обикновена книга
      50%
      66

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

Привет!

Предпочитам електрони книги. За сведение на тези дето обичат да четат в леглото има таблети.

Много по-евтино е с Е книги, отколкото хартиен носител - това за хората с ниски доходи е от значение. Или те не трябва да четат?

И накрая: струва ми се, че това с любовта към хартиените книги е един вид оправдание за това, че не четем.

Миро, DTP не е много на почит в този форум. Но вие ако желаете можете да си бодете очите с такова начертание и цвят и на електронни книги

• Отговори 182
  • Прегледи 38,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

E-Book!

Не заема място и не можеш да я загубиш и унищожиш физически. Можеш да я споделиш с N на брой хора и пак ще си е при теб.

Винаги е с теб и по всяко време можеш да я свалиш от "облака". Спираш унищожаването на дърветата :P

И не само. Хартията не прави книгата. Дано наще тикви - книгоиздатели, го разберат някой ден. А дотогава ще чета на английски, щом не искат да публикуват в електронен формат.

Преди 2 години ми подариха 6" Kindle и доста бързо ми стана предпочитан вариант. После си купих 10,1" таблет и съвсем се разглезих. Няма проблем да чета колкото си поискам книги едновременно, при това без да се налага да ги мъкна с куфара, а са ми винаги подръка. Не е въпрос на традиционализъм или носталгия към добрата стара хартия, а на чиста проба практичност. И в никакъв случай и не на последно място - не се хаби безценна дървесина.

• 5 месеца по-късно...

Преди години, когато изобщо не подозирах за съществуването на Е-четците и аз съм се мъчил на чета на компютърен монитор. Ужасно е. От 4-5 г. ползвам Киндъл. Много е удобно. Носиш със себе си хиляди книги. Аз специално нося и доста нормативни актове, че ми трябват професионално. Често правя справки с текстове - бързо и удобно. Изданията на Сиела са доста скъпи, а и с тази честа промяна на законодателството бързо губят актуалност. Харесвам Киндъл, че няма никакво излъчване, разни подсветки и не ми напряга очите. Лека е и може да се прелиства само с една ръка. Проблеми с формата също не съм срещал, Calibre-то ми ги конвертира за секунди. С таблет също не е много удобно, въпреки че му намалям яркостта, пак ми напряга очите. До скоро имах огромно количество хартиени книги. Бях ги пренесъл на вилата, направих им етажерки, подредих ги. Събираха праха няколко години, преди известно време дарих голяма част от тях на читалищната библиотека в селото.  Чета и на хартия, но вече много по-малко. Някой споделят, че с хартиената можеш да си четеш и легнал, но ако томът е голям и тежък, също не е много удобно. Абе с Киндъла си е супер.:)

Не си прав, четенето на книги на компютъра в работно време си направо класика, не може да го замениш нито с хартиена книга нито с ebook щото ако ги изкараш някое шефче ще реши, че скучаеш и ще ти намери някоя допълнителна работа за та ти запълни времето.

• 10 месеца по-късно...

Хартиените книги - предпочитани пред електронните четци

https://www.vbox7.com/play:76a4355414

Възрастните читатели в САЩ все още предпочитат хартиените издания пред електронните книги, съобщи "Асошиейтед прес", позовавайки се на проучване на изследователския център "Пю".

Докладът на центъра е изготвен след телефонно анкетиране на 1520 американци.

Резултатите от проучването сочат, че около 65 процента от анкетираните са прочели поне една книга на хартия, в сравнение със само 28 процента, предпочели електронното издание.

Около 40 процента от участниците в проучването четат само хартиени издания, докато само на 6 процента електронните книги допадат повече. Четиринайсет процента слушат аудио книги - с 2 процента повече, отколкото са били през 2015 г.

Продажбите на електронни книги отбелязаха бум, след като сайтът "Амазон"  представи четеца си "Киндъл" на пазара през 2007 г. Няколко години по-късно обаче продажбите им рязко паднаха, като някои издатели дори се отказаха от публикуването в електронен формат. Читателите на електронни книги предпочитат използването на таблет (15 процента) или смартфон (13 процента), отколкото специализирано устройство като "Киндъл" (8 процента).

Като цяло, 73 процента от Американците на възраст над 18 г. са прочели поне една книга за изминалата година (с 1 процент повече от 2015 г., но далеч под 79-те процента, регистрирани през 2011 г.) Жените се оказват по-страстни читатели, като 77 процента от тях са любители на книгите, в сравнение с 68 процента от представителите на мъжкия пол.

vesti.bg

преди 38 минути, haidukpikaso написа:

Резултатите от проучването сочат, че около 65 процента от анкетираните са прочели поне една книга на хартия, в сравнение със само 28 процента, предпочели електронното издание.

Какво точно са ги питали - кое предпочитат или дали са чели на хартия? Много ясно, че са чели на хартия, ако не могат да си намерят адекватно електронно копие. Чиста стъкмистика, може би?

преди 38 минути, haidukpikaso написа:

Няколко години по-късно обаче продажбите им рязко паднаха, като някои издатели дори се отказаха от публикуването в електронен формат.

Паднаха поради няколко причини. Първо защото не предлагат обновен хардуерен/софтуерен продукт, а потребителя няма да си купи точно едно и също нещо няколко пъти. Същият проблем го имат и производителите на компютри, но в по-малка степен. Второ, защото хартиената индустрия взема насрещни мерки, което се отразява в липса на съдържание. Например в България хубавите книги не излизат на електронен носител.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.