Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

До 30 км/ч за автомобили в градовете?

28 гласували потребители

1. 1. Съгласни ли сте да се въведе такова ограничение ?

• да
      14%
      4
    • не
      78%
      22
    • не ме интересува
      7%
      2
  2. 2. Ако бъде въведено ограничение на скоростта до 30 км/час в града - ще се спазва ли от всички ?

• да
      7%
      2
    • не
      92%
      26

Моля влезте или се регистрирайте за да гласувате в тази анкета.

Featured Replies

6_76886.jpg

07:38 / 12 юли 2010 / dnes.dir.bg

Да се въведе 30 км/ч ограничение за всички автомобили в населените места, както е в други държави.

Това е една от мерките, които предстои експерти от Пътна полиция и специалисти по градоустройство на територията да обсъждат в идните месеци, съобщава в. "Новинар".

Ограничението ще важи за всички населени места, където има много пешеходци и велосипедисти. 30 км е долната граница в скоростта, при която човек може да пострада тежко.

Таванът на скоростта обаче няма да важи за скоростни отсечки като "Цариградско шосе".

Сега ограничението в населените места е 50 км/ч.

Не е въпроса какво въвеждат, а кой го спазва...

При нас не е въпрос на закон, а на манталитет. Плюс това много ми е интересно "както в други държави" да разбера кои са.

Някой ако има лични наблюдения нека сподели.

Редактирано от Trichocephalus
добавена анкета (преглед на промените)

• Отговори 70
  • Прегледи 9,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• аз предлагам да се намали скоростта до 3км/час и отпред да върви глашатай с газов фенер и да реве с пълно гърло че иде автомобил да се пази народонаселението, ако не ви харесва да направим общонациона

• Хич не е лек спама Сигурен съм че каквото и да се реши за София град все ще има недоволни, но каквото и действие да се предприеме най-малко обикновените хора ще спечелят(или те най-много ще изгубят

• Едва ли е нужна подобна мярка. С камери плюс солени глоби,които да се събират/най-вече/,ефекта ще е по-голям ! Защо българина спазва правилата в Германия и Гърция,а у нас се чувства недосегаем ? Ли

Ограничението ще важи за всички населени места, където има много пешеходци и велосипедисти. 30 км е долната граница в скоростта, при която човек може да пострада тежко.

Много ми е интересно как ще преценят къде има 'много' пешеходци и велосипедисти

явно идеята е да станат още по големи задръстванията, да се дигне разхода на горива, да стане по мръсен въздуха, да не се оправят дупките - щото трябва да са много големи за да не може да се минават с 20-30 км/ч... но не мисля че това ще откаже хората да ползват автомобили... просто всеки ще закъснява за всякъде... ще е безсмислено да вземаш такси като бързаш щото ще е бързо точно колкото автобуса... това е идиотско. трябва не да се намали скоростта, а да се вдигне културата на шофьорите и пешеходците...

във Варна има много идиотски места с пешеходна пътека - то и в цяла България е така - на Т-образно кръстовище слагат пешеходната пътека да се пада от ляво на движещите се по основата на Т-то... просто тия дето правят ляв завой и пешеходците взаимно си пречат...

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Глупаво е това... 30 км/ч вече е прекалено. Има улици, по които и без това се кара нонстоп на полусъединител, но има и улици, които позволяват малко по-свободно каране. Това само ще предизвика още по-големи задръствания и изнервяне на шофьорите.

Едва ли е нужна подобна мярка.

С камери плюс солени глоби,които да се събират/най-вече/,ефекта ще е по-голям !

Защо българина спазва правилата в Германия и Гърция,а у нас се чувства недосегаем ?

Лишаване от право управление за месец,два и до година,за наглед по-дребни нарушения,също е ефективна мярка.

В КАТ е топката при всички положения.

Ако се санкционират И по-видните в обществото,а също и автомобилите на разни министерства и агенции,нещата ще се от регулират. Няма да е грешка и ако няколко десетки държавни институции се "изнесат" от центъра на София,а защо не и в други градове !?

Едва ли е нужна подобна мярка.

С камери плюс солени глоби,които да се събират/най-вече/,ефекта ще е по-голям !

Защо българина спазва правилата в Германия и Гърция,а у нас се чувства недосегаем ?

Лишаване от право управление за месец,два и до година,за наглед по-дребни нарушения,също е ефективна мярка.

В КАТ е топката при всички положения.

Ако се санкционират И по-видните в обществото,а също и автомобилите на разни министерства и агенции,нещата ще се от регулират. Няма да е грешка и ако няколко десетки държавни институции се "изнесат" от центъра на София,а защо не и в други градове !?

Не топката - а топките и не е при всички положения, а само във висящо. а като знаем народната поговорка че: "Те и на коча се клатят, ама не падат"...

Като за начало КАТ да спрат да си играят на градинари, и да не се крият по храстите...

За автомобили или за каруци става въпрос!? :baby: Че то каруцаря на базата на какво ще се глобява тогава,като една каруца превишава това ограничение!? Май икономически изгодно е с каруци да се движим,само дето мирише,че не се трае! :whist:

Онзи ден даваха по новините как глобяват българите в Гърция. 200 евро за тъмни стъкла, несложен колан и т.н И там българите си плащат като попове, няма къде да ходят. :) Та, ей това ни е нужно ;)

Онзи ден даваха по новините как глобяват българите в Гърция. 200 евро за тъмни стъкла, несложен колан и т.н И там българите си плащат като попове, няма къде да ходят. :) Та, ей това ни е нужно ;)

Дам, ама гръцкият катаджия няма да вземе 10 евра, размахани на репликата 'и са кво праим'

Кактк всички данъци и такси - трябва да има събираемост и сериозни наказания, които да са реални, а не просто на хартия.

Абе, не е проблема в глупавите ограничения, които слагат и глупавите глоби, които измислят. Да не мислите, че няма да имат сега кат-аджиите още за какво да се заяждат - ааа, мойто момче, видях как настъпа линията - 20$$$ моля! Защо решението задължително трябва да е в по-ниската скорост? Защо не се замислят за подлези, надлези?? По-удобно е и за пешеходците и за автомобилите. Ако ще и 10км да направят скоростта, на място където два пътя се пресичат (този на пешеходеца и автомобила) винаги има възможност за ПТП...

Много добре.Писнам ми да къпят разни кифли с GSM в ръка и кара на пълна газ из локвите без да се съобразяват , че по тротоарите има хора.Някои много важни пикли да вземат да слезнат от трошките които карат и да се повозят малко на метро.То задръстването идва от разни идиоти и идиотки които ходят на работа с кола , нищо че с метро или трамвай се стига по-бързо.Важно да сме софиянци(баш софиянците ходят с коли на работа).30km макс. скорост из цяла СФ :rolleyes:

3х6 на колело се вдигат към 27км.Решението е изкарваме колелата и можем да стигнем по-бързо до работа.Или просто както винаги всички ще го нарушават ако стане 30

аз предлагам да се намали скоростта до 3км/час и отпред да върви глашатай с газов фенер и да реве с пълно гърло че иде автомобил да се пази народонаселението, ако не ви харесва да направим общонационална подписка за закриването на кат

Не е въпроса какво въвеждат, а кой го спазва...

Не съм съгласна с това.

Не е въпроса какво въвеждат,а кой следи за спазването му.

На мен така ми се струва по-правилно казано.Защото си мисля и съм почти сигурна,че където и да оставиш нещата без надзор и без контрол,ще стане като при нас.Хората имат закони,да,но са вкарани в релси.Не че ние нямаме закони.Даже повече от необходимото ми се струва.Там,в другите държави има кой да следи за спазването на тези закони,които се приемат.Не е само до хора,манталитет и др.,стига сме се обвинявали като най-простите и най-некултурните.Такива сме в момента,защото никой не ни спира да не сме.Ако в Германия няма контрол,ще бъде същото,сигурна съм.Или във Франция,или където и да било.Всеки ще си прави каквото си поиска,защото ще знае,че няма кой да му пречи.Е да,но там има,а тук не.За това всеки си прави каквото си пожелае.Там е проблема.Ако ще да приемат закон да си бутаме колите,ние пак ще си ги караме,защото няма да има кой да ни направи забележка,да ни глоби или нещо друго.Там е проблема за мен.Липсва контрола.

Абе на мен ми е много интересно следното .... не съм запознат, ама преди 30 години ограничението в населените места колко е било? Предполагам, че е било ~50км/ч, както е сега ... На един Москвич/Шкода 120 да спе от 50 до 0км/ч му трябват 3 пъти повече метри отколкото на всяка сегашна кола с ABS. Освен това всяка кола ... от 20 годишнен Опел Аскона до чисто нов Мерцедес развива поне 35-40км/ч на първа. За какво ми втора с това ограничение ... камо ли пета или шеста?!

Проблемът не е в ограниченията. Пешеходците ги газят или защото шофьора е пиян или защото сами са си виновни. Тежки ПТП-та с повече от една кола стават или защото единия е пиян, или защото другия е пиян. И 5км/ч да е ограничението ... жертвите на пияните и неспособните ще си останат същия брой!!

Предполагам, че е било ~50км/ч, както е сега ... На един Москвич/Шкода 120 да спе от 50 до 0км/ч му трябват 3 пъти повече метри отколкото на всяка сегашна кола с ABS. Освен това всяка кола ... от 20 годишнен Опел Аскона до чисто нов Мерцедес развива поне 35-40км/ч на първа. За какво ми втора с това ограничение ... камо ли пета или шеста?!

Ама колко са били колите в столицата тогава,и колко са сега ?

По "жълтите павета" не се и оглеждах,а сега и на спирка на Градски транспорт,заставам зад дърво или пътен знак,че ако някой джигит,реши да ме гази,да имам преграда...!

Такса за каране в Център ! Едно от решенията е това !

При разход 10-12/100 и удобен транспорт от всяка точка на града,трябва да е така !

Редактирано от dimd (преглед на промените)

Абе на мен ми е много интересно следното .... не съм запознат, ама преди 30 години ограничението в населените места колко е било? Предполагам, че е било ~50км/ч, както е сега ... На един Москвич/Шкода 120 да спе от 50 до 0км/ч му трябват 3 пъти повече метри отколкото на всяка сегашна кола с ABS. Освен това всяка кола ... от 20 годишнен Опел Аскона до чисто нов Мерцедес развива поне 35-40км/ч на първа. За какво ми втора с това ограничение ... камо ли пета или шеста?!

Колата не спира сама, иска се и участие и на зад-воланното-устройство(ЗВУ). Е май че има вече първите изключения със вградени сензори за препятствие,(от радарен или друг тип), но общо взето положението все още е, че е нужно да бъде натисната спирачката навреме, а когато скороста е твърде висока това навремено действие може да се забави с част от секундата...особено ако ЗВУ е заредило няколко бири или пък с "твърдо" гориво...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Ама колко са били колите в столицата тогава,и колко са сега ?

По "жълтите павета" не се и оглеждах,а сега и на спирка на Градски транспорт,заставам зад дърво или пътен знак,че ако някой джигит,реши да ме гази,да имам преграда...!

Па то не става въпрос само за столицата. И да ... има много коли ... ама има и много туристи по улиците (и с коли и пеш)!!

Аз като ходя пеш съм повече джигит отколкото с колата. Вчера един Мерцедес спря на 10 сантиметра от мен на пешеходната ... ама ме боли шперца. Най-много някой дебелак да ме припсува ... ама да ме догони никога ;)

Хората да използват подлеза на жълтите ... не да ги гледаме после във вбокс как ги газят. Да направят надлези през 300 метра на всеки булевард. Да направят 3-те кръга на метрото, Да направят и у нас паркинги като по света. Да забранят на РК, КН, ЕН, М, ВР и Т достъп до София ... и да видиш как нема да има проблеми ...

Редактирано от xactoR (преглед на промените)

Па то не става въпрос само за столицата. И да ... има много коли ... ама има и много туристи по улиците (и с коли и пеш)!!

Аз като ходя пеш съм повече джигит отколкото с колата. Вчера един Мерцедес спря на 10 сантиметра от мен на пешеходната ... ама ме боли шперца. Най-много някой дебелак да ме припсува ... ама да ме догони никога :D

Хората да използват подлеза на жълтите ... не да ги гледаме после във вбокс как ги газят. Да направят надлези през 300 метра на всеки булевард. Да направят 3-те кръга на метрото, Да направят и у нас паркинги като по света. Да забранят на РК, КН, ЕН, М, ВР и Т достъп до София ... и да видиш как нема да има проблеми ...

Дай кинти и ша ги направя брато, не`аш ядове, щото както почна да ги редиш надушвам бизнес за милиарди... ;):nono::blink:

Пълна глупост!

Дай кинти и ша ги направя брато, не`аш ядове, щото както почна да ги редиш надушвам бизнес за милиарди... ;):nono::blink:

Нашата долна мръсна и скапана държавица пари има ... амааа не знае как да ги харчи. А най-тъпото е, че заради една шепа долни, мръсни и скапани хорица, имаме дълг, който ще го плащаме и ние и децата ни и внуците ни ... и сигурно вместо да се топи, дългът ще се увеличава. Иначе на бул. България ще правят МОЛ за 1 милиард .... щом е за МОЛ, пари има ;)

Eдин надлез нема да е повече от 5000 лева (ако всичко се прави като хората .... и се прави за два дни). Я разделете 1 милиард на 5000 :D

Нашата долна мръсна и скапана държавица пари има ... амааа не знае как да ги харчи. А най-тъпото е, че заради една шепа долни, мръсни и скапани хорица, имаме дълг, който ще го плащаме и ние и децата ни и внуците ни ... и сигурно вместо да се топи, дългът ще се увеличава. Иначе на бул. България ще правят МОЛ за 1 милиард .... щом е за МОЛ, пари има ;)

Нещо не правиш разлика между частни инвестиции и пари взети от нашите данъци, които се събират в цялата страна, а ти желаеш да бъдат похарчени единствено в столицата, защото определено общинските налози на София няма да са достатъчни за целите които поставяш, освен ако не сьбирани поне три години накуп, без от тях и стотинка да е харчена междувременно, което не е възможно.

П.П. Как точно го сметна надлеза?!? Даже над тясна вътрешно квартална улица където такъв едва ли ще е нужен и ако е направен от сглояеми елементи(в случая обикновено тенеке) пак ще струва поне 6-7 пъти повече..само като изработка на елементите...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Нещо не правиш разлика между частни инвестиции и пари взети от нашите данъци, които се събират в цялата страна, а ти желаеш да бъдат похарчени единствено в столицата, защото определено общинските налози на София няма да са достатъчни за целите които поставяш, освен ако не сьбирани поне три години накуп, без от тях и стотинка да е харчена междувременно, което не е възможно.

П.П. Как точно го сметна надлеза?!? Даже над тясна вътрешно квартална улица където такъв едва ли ще е нужен и ако е направен от сглояеми елементи(в случая обикновено тенеке) пак ще струва поне 6-7 пъти повече..само като изработка на елементите...

Абеее, частни-мастни ... и как го сметнах - не съм го смятал ... и не е от значение. Наливат се пари в глупости. И се наливат некачествено ... Магистрала Люлин - 5-6 смъртни случая прези да я отворят, от към Люлин строят, откъм Перник се свлича, пусковия срок мина преди 1 година и повече.

Изобщо - каквото и да се прави с български пари ... не струва. Идват евреи, иранци и турци със собствени пари и собствени хора и правят разни неща качествено. Ние не можем 50 надлеза да направим :biggrin: .... за тва намаляваме ограничението на скоростта на 30км/ч :whist:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.