Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Адът в различните религии

Featured Replies

Тези атеистични глупости точно много добре са оборени от Реймънд Муди още.

обяснения за преживяването близко до смъртта

Но гробовно мислещите са си гробовно мислещи, не може да им светне и трябва да пишат изродщини. Аз не мога да си представя колко голям изрод трябва да си да измисляш изродски доводи фантастични и да отричаш фактите.

Остави ги,braksi,

същите са и тука-едно и също-прочети

http://www.kaldata.com/forums/index.php?showtopic=12997

• Отговори 83
  • Прегледи 10,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Остави ги,braksi,

същите са и тука-едно и също-прочети

http://www.kaldata.c...showtopic=12997

:wors:

Вие двамцата що се не съберете. Видите ли на нас главите не можете да ни замътите, но хора които да прецакате с някоя новоизлюпена секта или експлоатиране на някоя вече проверена и успешно осъществена има, наивници и лековерци доста има по света и у Вас, които си мислите че можте да мислите и нещо повече от нас да разсъждавате. Ние Низшите Духом(ННД), определено сме расово дискриминирани от Ваши Душевно Разстроени Превъзходства(ВДРП)

Как го каза Вал за Ню Уейв"(вълната), хм, нещо от рода на: Сбирщайн от остатъци на древни религии и утайка от научна настойка, в случая вярата в съществуването на душа и "друг свят"+модерно медицинско-медикаментозни бълнувания...

Малко Ви се поскарах, ма то в едно семейство има и такива моменти. То ако Ви беше само добре как щеше да го различите без фона на преживяното зле.

Хайдуче, ти си душа-камбана, не допускай на теб да звънят хора от типа на Бракси, звучи фалшиво и определено не беше такава преди година, за разлика от трезво мислещите "гробовни люде"(ние), тези с които си тръгнала сега наистина може да те вкарат в гроба, при това преждевременно и по твое желание(или поне така ще си мислиш), "отивайки в един по-добър свят", естествено като преди това си разкарала в тяхна полза материалните си блага, за да не те "дърпат надолу" и да не ти пречат да се "извисиш"!

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Хайдуче, ти си душа-камбана, не допускай на теб да звънят хора от типа на Бракси, звучи фалшиво и определено не беше такава преди година, за разлика от трезво мислещите "гробовни люде"(ние), тези с които си тръгнала сега наистина може да те вкарат в гроба, при това преждевременно и по твое желание(или поне така ще си мислиш), "отивайки в един по-добър свят", естествено като преди това си разкарала в тяхна полза материалните си блага, за да не те "дърпат надолу" и да не ти пречат да се "извисиш"!

Пич, твоето самочувствие на много умен, с което смяташ другите за наивници, е меко казано комплексарско и веселиш постата яко.

Това явление, с което някой уверени в правотата си фанатици успяват да завъртят в омагьосан кръг психично науравновесени хора, няма нищо общо с философските въпроси, които аз обсъждам с разни люде в тоя форум. Сектите са тъжно явление, което не бива да се причислява към философията и духовното търсене, а да се изучава от психолозите.

Чети повече, не изказвай мнения, това е съвета ми към тебе. Чети всякаква и разнообразна литература. Понеже си доста плиткоумен още и предрасъдъците на най-глупавите представители на обществото те тресат здраво. Но хубавото е, че и твоя разум ще се сформира с времето и житейския опит и няма да разсъждаваш така овчедушно, влагайки смехотворна надменност към другите и его трип след его трип.

Ай, къш! Пиши в някакви теми по твоите интереси, а не спами тука.

Пич, твоето самочувствие на много умен, с което смяташ другите за наивници, е меко казано комплексарско и веселиш постата яко.

Това явление, с което някой уверени в правотата си фанатици успяват да завъртят в омагьосан кръг психично науравновесени хора, няма нищо общо с философските въпроси, които аз обсъждам с разни люде в тоя форум. Сектите са тъжно явление, което не бива да се причислява към философията и духовното търсене, а да се изучава от психолозите.

Чети повече, не изказвай мнения, това е съвета ми към тебе. Чети всякаква и разнообразна литература. Понеже си доста плиткоумен още и предрасъдъците на най-глупавите представители на обществото те тресат здраво. Но хубавото е, че и твоя разум ще се сформира с времето и житейския опит и няма да разсъждаваш така овчедушно, влагайки смехотворна надменност към другите и его трип след его трип.

Ай, къш! Пиши в някакви теми по твоите интереси, а не спами тука.

Айде сега пък и чак спамя? Да те питам ли теб драги къде се отплесна от темата, която е конкретно за "АДЪТ в различните религии" Понеже съм доста плиткоумен, което явно показва твоята склонност да хиперминизираш останалите за да изпъкнеш(като цирей), не те разбирам от какви позиции се надуваш. Гледах тъпия филм, ама абсолютно тъп, толкова че дори името му си поставих за цел да забравя, от който си гепил аватара си, филм в който има цели десетина реплики вързани, то не че лапуцането е мярка за акъл, ма той убиеца сигурно затова не приказваше, за да изглежда мъдър.

Айде сега пък и чак спамя? Да те питам ли теб драги къде се отплесна от темата, която е конкретно за "АДЪТ в различните религии" Понеже съм доста плиткоумен, което явно показва твоята склонност да хиперминизираш останалите за да изпъкнеш(като цирей), не те разбирам от какви позиции се надуваш. Гледах тъпия филм, ама абсолютно тъп, толкова че дори името му си поставих за цел да забравя, от който си гепил аватара си, филм в който има цели десетина реплики вързани, то не че лапуцането е мярка за акъл, ма той убиеца сигурно затова не приказваше, за да изглежда мъдър.

Приятелю, бях много остър към теб, понеже ме хвана в лошо настроение.

Нито те познавам, нито знам какъв си. Освен тва е хубаво хората да са на различни мнения, а това, че твоето е кардинално противоположно на моето,не значи че тряя да почна да те хапя и хуля.

Така че си връщам думиците назад.

Колкото до тъй наречения мой аватар,благодаря за комплимента, макар и несъзнателен :ph34r: Щото това съм си аз, бяхме статисти в киноцентъра на един филм за КОНАН.

Поздрави;

Приятелю, бях много остър към теб, понеже ме хвана в лошо настроение.

Нито те познавам, нито знам какъв си. Освен тва е хубаво хората да са на различни мнения, а това, че твоето е кардинално противоположно на моето,не значи че тряя да почна да те хапя и хуля.

Така че си връщам думиците назад.

Колкото до тъй наречения мой аватар,благодаря за комплимента, макар и несъзнателен :ph34r: Щото това съм си аз, бяхме статисти в киноцентъра на един филм за КОНАН.

Поздрави;

Не мога да си повярвам че те оцених положително, но е факт!

Съвсем сериозно гледах наскоро филм с главният персонаж доста си приличате и съм напълно убеден, че не става дума за филм от оредицата за Конан, макар да имаше както исторически, така и някакви фентъзи елементи, съвсем повърхностно загатнати.

Ха, сетих се за името на филма: "Valhalla Rising"

Моите думи отностно профила ти също не са особено благи, така че поднасям извинения.

Ще продължа да отстоявам атеистичната си позиция относно разни суеверия и неправилно възприемани от хората преживявания.

All's Well That Ends Well :) Извинете за офтопика, но трябва да насърчаваме подобни неща и да взимаме пример от braksi и

sliderum

All's Well That Ends Well ;) Извинете за офтопика, но трябва да насърчаваме подобни неща и да взимаме пример от braksi и

sliderum

Дам, трябва се насърчава, така си е.

Аз не смятам атеистите за втора ръка хора, защото вярата и религиите са само патерици. Човек струва толкова, колкото доброта и мъдрост има в сърцето си, а всичко друго е суета и гонене на вятъра, включително религиите, филосфските концепции и всяко вярване.

Религиите и ученията се раждат и умират, а на тяхно място се появяват нови, като гъбите са малко.

Изключено е смисъла на живота да е това да повярва човек в дадена религия. По-скоро те са опитите на група хора да намерят утеха, спасение и смисъл. Много страшно е да застанеш срещу реалността и да признаеш, че всъщност нищо не знаеш по големите въпроси на живота.

Единственото нещо, което е общовалидно в религиите, философията и езотериката е учението за добротата като смисъл, цел и изпитание в живота.

Аз поне вярвам единствено и само в това, в Доброто. И че само то може да те спаси от ада, независимо дали този ад е тук или отвъд.

Чада мои, ми и любов да се ръсят над вам!

Ей така ви искам - да са прегръщате и цалуфате и да няма /най-вече/ оплаквания към модераторите. :P;)

--------------------------------

Та за ада де, да си дойдем на думата.

Оказа се, че преди да си говори за различните видове ад трябва да решим въпроса за живот след смъртта.

Стана ясно, че този проблем така формулиран е оксиморон.

Значи не можем да соворим за Живот след Смъртта, защото по дифиниция Смътта е край на живота.

Тогава предлагам следните временни значения

Живот, на който е сложен край чрез смътта, да го наречем съществуване.

Смъртта да разделим на две -

Първа смърт - край на живота, и Втора смърт - край на съществуването.

Между другото това за втората смърт е използвано и в Библията.

Откровение 2:11

Който има ухо, нека слуша, що говори Духът към църквите: Който победи, няма да бъде повреден от втората смърт.

Откровение 20:6

Блажен и свет оня, който участвува в първото възкресение; над такива втората смърт не ще има сила; а те ще бъдат свещеници Богу и на Христа и ще царуват с Него хиляда години.

Откровение 20:14

И смъртта и адът бидоха хвърлени в огненото езеро. Това - присъдата за в огненото езеро е втората смърт.

Откровение 21:8

А колкото за страхливите, невярващите, мръсните, убийците, блудниците, чародейците, идолопоклонниците и всичките лъжци, тяхната участ ще бъде в езерото, което гори с огън и жупел. Това е втората смърт.

Става ли?

Тогава предлагам следните временни значения

Живот, на който е сложен край чрез смътта, да го наречем съществуване.

Смъртта да разделим на две -

Първа смърт - край на живота, и Втора смърт - край на съществуването.

...

Става ли?

Става. Инак нямаме предмет, който да обсъждаме.

За страшния съд в Евангелието от Матей се казва: "И тия ще отидат във вечно наказание, а праведните във вечен живот." (глава 25 стих 46). В гръцкия текст, на който е писан Новия Завет, е употребена думата aionion = вечен, т.е. вечно наказание и вечен живот. Наказанието трябва да е вечно, защото ако не е то логически следва, че и вечния живот не е вечен, защото предиката е един и същ. Пита с как да тълкуваме вечното наказание и погибел? Дали като вечни мъки или като пълна анихилация (унищожение)? Какво мислите?

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

При така поставения въпрос от Скептика от тук нататък опираме до вяра - нещо по дифиниция недоказуемо, или поне ненуждаещо се от доказателства. Много мочурлива почва и достатъчно мътна вода, за да можем спокойно да напредваме... :P

Ще добавя, че освен с вяра, към въпроса за съществуване след първата смърт можем да се облегнем и на езотеричният светоглед

- доста трудно, мъгляво и индивидуално - принципно непригодно за дискусия явление.

При така поставения въпрос от Скептика от тук нататък опираме до вяра - нещо по дифиниция недоказуемо, или поне ненуждаещо се от доказателства. Много мочурлива почва и достатъчно мътна вода, за да можем спокойно да напредваме... :wub:

Защо до вяра? По-скоро до тълкуване на текстовете. Постигнахме съгласие относно априорното допускане, че има ад, нали? Може би, не съм задал правилно въпроса си, който е: как да интерпретираме понятия като "вечно наказание", "вечна погибел", "вечен живот" употребени в Откровението на Йоан и евангелските текстове? Ще разсъждаваме в границите на христянския дискурс във възможно най-широкото му значение, т.е. не само ортодоксалните деноминации, но и езотеричните доктрини. Не е нужно да навлизаме в детайли. Но ако Валентинус или някой друг има предложение какво точно да обсъждаме - кажете.

Защо до вяра? По-скоро до тълкуване на текстовете. Постигнахме съгласие относно априорното допускане, че има ад, нали? Може би, не съм задал правилно въпроса си, който е: как да интерпретираме понятия като "вечно наказание", "вечна погибел", "вечен живот" употребени в Откровението на Йоан и евангелските текстове? Ще разсъждаваме в границите на христянския дискурс във възможно най-широкото му значение, т.е. не само ортодоксалните деноминации, но и езотеричните доктрини. Не е нужно да навлизаме в детайли. Но ако Валентинус или някой друг има предложение какво точно да обсъждаме - кажете.

--------------------

Прав си, разбира се.

Но тогава разговора ни се превръща в обикновен богословски диспут, както десетки хиляди други, и за мен, примерно, загубва всякакъв интерес. Защото богословието е по същество интерпретацията на религия със средствата на науката /логика, граматика, философски категории и т.н./. За мен това е оксиморон, както ти сам посочи.

Има и друг, много сложен и мъгляв, неточен и изменчив метод - езотеричнят.

Най -общо той работи с нещо като...да речем интуиция, интуитивни скокове, "припомняне" - както го наричат в източната езотерика. Тогава думите /логоса/ се явяват само като провокатори, като катализатори за проблясъците на Вътрешното знание.

Знам, че този метод автоматично се отхвърля от приелите научния светоглед, но за мен е единственият... :wub:

Съгласен съм, но как да приложим този метод при виртуалното общуване? Аз бих те насърчил и помолил да ни въведеш накратко в езотеричното разбиране по темата, ако е възможно. Дано, молбата ми да не звучи твърде нахално...

Съгласен съм, но как да приложим този метод при виртуалното общуване? Аз бих те насърчил и помолил да ни въведеш накратко в езотеричното разбиране по темата, ако е възможно. Дано, молбата ми да не звучи твърде нахално...

---------------------

Благодаря за доверието, ще пробвам, но най-вероятно нищо няма да се получи, така че моля за снизхождение - слепец ще обяснява на слепци /а може би окари, кой знае.../ цветовете... :wub:

---------------------

Темата е поставена правилно - говори се за множество адове, не за един ад.

Доколкото съм подочел бегло, в източната езотерика съществуват локи /различни полета в астрала на планетата ни/ - някои от тях са светли и носят радост и наслада, други са тъмни и адски места /кама-лока, примерно/ и по време на сън, медитация, а и след физическата смърт всеки си попада там, където кореспондира същността му.

До тук имаме ли разбиране и съгласие?

---------------------

Благодаря за доверието, ще пробвам, но най-вероятно нищо няма да се получи, така че моля за снизхождение - слепец ще обяснява на слепци /а може би окари, кой знае.../ цветовете... :gift:

---------------------

Темата е поставена правилно - говори се за множество адове, не за един ад.

Доколкото съм подочел бегло, в източната езотерика съществуват локи /различни полета в астрала на планетата ни/ - някои от тях са светли и носят радост и наслада, други са тъмни и адски места /кама-лока, примерно/ и по време на сън, медитация, а и след физическата смърт всеки си попада там, където кореспондира същността му.

До тук имаме ли разбиране и съгласие?

Напълно. И аз ти благодаря. Локите или сферите (дхату) са основно три (трилока):

КАМА ЛОКА или света на страстните желания. В него има 6 основни планове на съществуване: адове (8 горещи, 8 студени, както и т. нар. съседни и второстепенни адове), гладни духове (мисля че демонологията различава към 30 разновидности), животни, хора, полубогове или титани (асура) и богове (дева). Страстното желание и другите афекти са движещата сила в този свят.

РУПА ЛОКА или света на формата. Тук отсъства грубото страдание и афектите на кама лока, но все още съществата са в плен на естетическата красота на възприятията. Има 4 йерархично подредени небеса, наричани и 4-те дхяна божествени състояния (дхяна=медитативно вглъбение): на Брахма, на Великата Светлина, на Съвършенната Светлина и на Липсата на Възприятие. Страданието се преживява при смъртта, когато се изпада в по-низши състояния.

АРУПА ЛОКА или света без форма, който е кулминацията на сансара. В този най-висш план на обусловеното битите също има 4-ри дхяна състояния: Безграничното Пространство, Безграничното Съзнание, Отсъствие на обект и Отсъствие на Възприятие и Не-възприятие. Като казвам "кулминация на сансара" имам предвид, че тези състояния също не са трайни, защото сансара по дефиниция означава да се въртим в кръг по силата на карма. Цел на повечето ортодоксални (ведически) и неортодоксални (будистки и джайнистки) школи е освобождението от тези състояния.

Има и друга класификация,която дели Космоса на седем свята: 1. земята (бхур-лока), 2. пространството между слънцето и земята (бхувар-лока), където живеят някои мъдреци (муни, сидхи), 3. небето на Индра (свар-лока), 4. обителта на светите ведически мъдреци (риши), 5. джнана-лока или обителта на синовете на Брахма (Санака, Сананда и Санаткумара), 6. тапар-лока или света на постигналите отричане и единение с Брахма, 7. Брахма-лока, който е крайната точка, след която няма прераждане.

В Самкхя и Веданта има 8 горни и долни неземни области: БРАХМА ЛОКА (висшите богове), ПИТРИ ЛОКА (където живеят синовете на боговете, предците на хората и някои мъдреци), СОМА ЛОКА (царството на луната и другите планети), ИНДРА ЛОКА (низши богове), ГАНДХАРВА ЛОКА (небесни духове), РАКШАСА ЛОКА (титани, демони и други такива), ЯКША ЛОКА (вид духове и демони), ПИШАЧА ЛОКА (дяволи и зли духове). Освобождението отново е извън тези състояния.

На теория душата е от Бога и е безсмъртна, смъртта е за тялото. Би могло да се приеме обаче че записът на личността, който е носен от душевната матрица може да бъде заличен...

Напълно. И аз ти благодаря. Локите или сферите (дхату) са основно три (трилока):

КАМА ЛОКА или света на страстните желания. В него има 6 основни планове на съществуване: адове (8 горещи, 8 студени, както и т. нар. съседни и второстепенни адове), гладни духове (мисля че демонологията различава към 30 разновидности), животни, хора, полубогове или титани (асура) и богове (дева). Страстното желание и другите афекти са движещата сила в този свят.

РУПА ЛОКА или света на формата. Тук отсъства грубото страдание и афектите на кама лока, но все още съществата са в плен на естетическата красота на възприятията. Има 4 йерархично подредени небеса, наричани и 4-те дхяна божествени състояния (дхяна=медитативно вглъбение): на Брахма, на Великата Светлина, на Съвършенната Светлина и на Липсата на Възприятие. Страданието се преживява при смъртта, когато се изпада в по-низши състояния.

АРУПА ЛОКА или света без форма, който е кулминацията на сансара. В този най-висш план на обусловеното битите също има 4-ри дхяна състояния: Безграничното Пространство, Безграничното Съзнание, Отсъствие на обект и Отсъствие на Възприятие и Не-възприятие. Като казвам "кулминация на сансара" имам предвид, че тези състояния също не са трайни, защото сансара по дефиниция означава да се въртим в кръг по силата на карма. Цел на повечето ортодоксални (ведически) и неортодоксални (будистки и джайнистки) школи е освобождението от тези състояния.

Има и друга класификация,която дели Космоса на седем свята: 1. земята (бхур-лока), 2. пространството между слънцето и земята (бхувар-лока), където живеят някои мъдреци (муни, сидхи), 3. небето на Индра (свар-лока), 4. обителта на светите ведически мъдреци (риши), 5. джнана-лока или обителта на синовете на Брахма (Санака, Сананда и Санаткумара), 6. тапар-лока или света на постигналите отричане и единение с Брахма, 7. Брахма-лока, който е крайната точка, след която няма прераждане.

В Самкхя и Веданта има 8 горни и долни неземни области: БРАХМА ЛОКА (висшите богове), ПИТРИ ЛОКА (където живеят синовете на боговете, предците на хората и някои мъдреци), СОМА ЛОКА (царството на луната и другите планети), ИНДРА ЛОКА (низши богове), ГАНДХАРВА ЛОКА (небесни духове), РАКШАСА ЛОКА (титани, демони и други такива), ЯКША ЛОКА (вид духове и демони), ПИШАЧА ЛОКА (дяволи и зли духове). Освобождението отново е извън тези състояния.

----------------

Да, великолепно разработено!

И в западната езотерика има подробни систематизации на фините светове, както и на планетата ни.

Принципът е както горе, така и долу - планетарната система е с устройство, подобно на човешката и т.н.

Демонологията и ангелографията също е подробна и разнообразна, естествено с различия в отделните школи.

Но всичко това, цялото това инфо е САМО и ЕДИНСТВЕННО като помощно средство - един вид храна за маймунския ни ум, за да остави по-вътрешните слоене на себето да си върши спокойно работата.

Ето, тук е трудното.

Излизането от шаблона, от навиците на мисленето, от рутината на научното ни възпитание, от робуването ни на причинно-следствената парадигма, от...ми от всичко, на което сме обучени още от люлката. И то не интелектуално, а, да речем, в пустота, в немислене, в тишина, в спокойствие и съсредоточаване върху най-тривиалните неща, необходими за физическото ни оцеляване. Необходимо е също така това състояние да дойде само, неволево, след дълго търпение и пречистване на цялата ни телесна система. При това целенасочено, с години. Без външни авторитети, само в себеавторитет. Без разни учители, гуру, светии, клирици, гении-водачи и т.н. Щото иначе не става.

ох, пак нищо не можах да обясня. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

----------------

Излизането от шаблона, от навиците на мисленето, от рутината на научното ни възпитание, от робуването ни на причинно-следствената парадигма, от...ми от всичко, на което сме обучени още от люлката. И то не интелектуално, а, да речем, в пустота, в немислене, в тишина, в спокойствие и съсредоточаване върху най-тривиалните неща, необходими за физическото ни оцеляване. Необходимо е също така това състояние да дойде само, неволево, след дълго търпение и пречистване на цялата ни телесна система. При това целенасочено, с години. Без външни авторитети, само в себеавторитет. Без разни учители, гуру, светии, клирици, гении-водачи и т.н. Щото иначе не става.

ох, пак нищо не можах да обясня. http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Напротив, обясняваш го много хубаво и си напълно прав. Според Декарт (прощавай че пак те връщам към рационализма, но ми се ще да направя един паралел) познанието трябва да е абсолютно обосновано, т.е. да се основава на една директна, аподиктична самоочевидност, която да изключва всякакво съмнение. Така той достига до своето радикално скептическо епохе, в което поставя под съмнение цялата вселена на своите убеждения и предрасъдъци, чак до безвъпросната сфера на сетивния наглед. Веднъж в живота си всеки мислещ човек трябва да направи това. Едва тогава, според мен, започва истинското търсене в състоянието на пустота, немислене, тишина, спокойствие и съсредоточаване, за което говориш.

Извинявай за прекъсването. Няма вече. Продължи по темата, моля :rolleyes:

:rolleyes:

Напротив, обясняваш го много хубаво и си напълно прав. Според Декарт (прощавай че пак те връщам към рационализма, но ми се ще да направя един паралел) познанието трябва да е абсолютно обосновано, т.е. да се основава на една директна, аподиктична самоочевидност, която да изключва всякакво съмнение. Така той достига до своето радикално скептическо епохе, в което поставя под съмнение цялата вселена на своите убеждения и предрасъдъци, чак до безвъпросната сфера на сетивния наглед. Веднъж в живота си всеки мислещ човек трябва да направи това. Едва тогава, според мен, започва истинското търсене в състоянието на пустота, немислене, тишина, спокойствие и съсредоточаване, за което говориш.

Извинявай за прекъсването. Няма вече. Продължи по темата, моля ;)

----------------

Благодаря за подкрепата, ще се опитам да продължа.

Идваме до един много, много специален момент. Това е едно особено състояние, което не може да се опише. Ма все пак опитвам -

това е тишината, празнотата, вакуума на Шамбала - състояние на ведра тишина, изпълнено със Светлина и липса, пълната липса на тъмнина. В началото се появява само за миг, после това се случва по-често, и за по-дълго време...

На изток говорят за просветление, за състояние буда /спящо съзнание и буден дух/ и т.н. - това Скептика ще го обясни перфектно, сигурен съм. :yanim:

При нас, в западната езотерика, е появата на новото, Меркуриево мислене. Вече няма близо и далече, няма голямо и малко, няма черно и бяло, няма радост и скръб, няма минало и бъдеще...всичко е в едно, и същевременно е далече от истинското НЕбитие /което не значи НИЩО, а е израз, с който се наименува нещо НАДбитийно, трансцедентално, нещо, което може да се нарече и Обителището на Абсолюта/.

Наместе /ех, колко е хубаво това обръщение - не към Аза, а към Себето.../

Най-после едно разбираемо обяснение на Меркуриевото мислене. Може ли малко за 12-те порока свързани със зодиакалната детерминираност и противодействащи им десет сили? Или омешах нещата? Продължи, когато имаш възможност, защото наистина е интересно и сигурен съм, не само за мен.

За 12-те астрални течения, поддържащи космоса и за 12 - те архонти на еоните, които НИЕ сме създали и сме им дали сила да яхнат тези силови течения, за седемте ректора, за 10-те сефироти и астралните йерархии, за 24 -те старци при трона в апокалипсиса и 12 -те двойки нервни окончания на медула облунгата можем да говорим до утре, но ще си остане само една фантазия, измислица, небивалица, а в най-добрия случай притча без сертифициран тълкувател... :lol6: ----------------------- Искам да кажа само още няколко думи за езотеричния път на схващане на света такъв, какъвто Е. Езотериката, за разлика от науката, не набляга на колекциониране на факти и разработката на все по-нови и съвършени модели на предметите и явленията, а се съсредоточва върху инициацията и развитието на нови рецептори, ново мислене и ново отвношение с реалиите на Универса. Това е мъгливо и ще дам пример: Не да се опитваме непрекъснато да усъвършенстваме софтуера на компа си, а да подменим стария комп с много, много по-мощен и съвършен, пък тогава да инсталираме и абдейтваме качествено нов совтуерн. Но не като самоцел. А като средство. За каво - това е всеки сам само може да реши за себе си. Достатъчно е в тишина и спокойствие да остави тихият глас на истинската му същност да говори, незаглушавана от маймуната в главата му - животинският интелект. Наместе :lol6: ПП. В тази тема трябваше да си говорим за адовете в различните религии и традиции. Мисля, че във всички религии и традиции тези адове си ги създаваме самите ние, и в нас е силата да ги отменим :)

-----------------------

ПП. В тази тема трябваше да си говорим за адовете в различните религии и традиции.

Мисля, че във всички религии и традиции тези адове си ги създаваме самите ние, и в нас е силата да ги отменим :)

Съвършенно вярно. Благодаря за отговорите!

На теория душата е от Бога и е безсмъртна, смъртта е за тялото. Би могло да се приеме обаче че записът на личността, който е носен от душевната матрица може да бъде заличен...

Да, в херметизма и гностицизма има много интересни разработки по темата, но Валентинус е прав, че няма как да ги обсъждаме тук. Между другото, има интересни паралели с някои съвременни научни теории като тази на Валера-Матурана:аутопоеза Те и други техни колеги се стремят да обединят феноменологията и синергетиката с невро-науките и си сътрудничат с опитни медитатори (в случая с тибетски лами) в изследванията на ролята на мозъка и функционирането на съзнанието. И са сериозни учени,а не шарлатани. Мисля, че бъдещето принадлежи на подобен тип подход. Виж и това: Why the mind is not in the head

• 3 седмици по-късно...

Адът е или инкарнация на земята с цел кармично пречистване и заплащане на предишните грехове(тежък, "несправедлив" живот), или всеки ден на земята за някой хора, или "място" в нематериалния свят, където душите на хората "горят" в собственото си съзнание, т.е. разкайване за осъзнатите грешки и грехове. Той е еднакъв във всички религии. Но хората го възприемат буквално, сякаш е физическо място, където огъня изгаря плътта ти, което ви уверявам, че не е вярно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.