Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Солени цени за БДС каймата влизат от октомври

Featured Replies

Потребителите ще усетят от октомври повишението на цените на месните продукти "Стара планина", произведени по новите "утвърдени стандарти".

Публикувано изображение

На този етап представителите на бранша не се ангажират с конкретен процент на ръста на цените, предаде БТА. Стандартите влизат в сила от утре, 2 август. Държавата и бизнесът са съгласни, че с въвеждането на новите стандарти за месните продукти цените на тези изделия ще станат реални, а потребителите се надяват новите цени да гарантират качество и вкус.

До началото на август ще бъдат въведени „Български стандарти” за производството на девет вида месни продукти, реши правителството миналия месец. Продуктите са: кюфте, кебапче, кайма, карначе, сурова наденица, кренвирш, наденица, варен колбас и траен варено-пушен шпеков салам. Стандартите ще бъдат разработени от Експертния съвет по безопасност на храните към Националната ветеринарномедицинска служба съвместно с Асоциацията на месопреработвателите в България и водещи технолози по месопреработка. Те няма да бъдат задължителни за производителите, но продуктите, произведени по тях, ще носят определени защитени наименования и лого.

Все още е рано да се говори колко биха стрували новите качествени продукти на нашите предприятия, каза Кирил Вътев, председател на Асоциация на месопреработвателите в България. Всяка фирма си има специфични разходи, допълни той. Вътев съобщи, че първоначално ще има пробни производства. Трябва да се измисли лого и дизайн на продуктите, да се поръчат опаковки и етикети. Този процес ще продължи вероятно до края на септември, каза Вътев.

В средата на миналия месец министърът на земеделието Мирослав Найденов заяви пред журналисти, че не очаква сериозен ръст на цените на хранителните изделия, които са произведени по новите стандарти. Очакваме цените да бъдат реални, каза тогава министърът. Като пример той посочи, че ако се спазва изискването на стандарта, цената на килограм кайма, в която 60 на сто е свинското месо, а 40 на сто - телешкото, би трябвало да бъде осем лева, а не три лева.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България се съгласи с оценката на министъра и добави, че кайма в такива пропорции не би трябвало да струва по-малко от осем лева. Според Вътев един от проблемите в България е, че големите търговски вериги търсят и продават на клиентите предимно евтини продукти, а тези вериги определят голяма част от пазара. Председателят на асоциацията отбеляза, че в други държави не се разрешава на големите вериги да отварят обекти в градовете, за да се запазят малките магазинчета. У нас тези вериги убиват малкия и среден бизнес и диктуват цените, посочи Вътев.

Нереално ниски цени има на пазара, в битката на големите търговски вериги потърпевшите сме ние, това че по всяка вероятност ще стане по-скъпо, ще бъде за сметка на нашето здраве, което означава, че ние ще си купуваме здраве, каза министърът.

news.dir.bg

• Отговори 85
  • Прегледи 13,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз. Това правя от години, но масово хората не го разбират. Веднъж в седмицата ще ям кюфтета (примерно), но ще са от тази кайма. По същата логика от много, много години като ми се допие си взимам да

• Хванаха 4 фирми да лъжат със ”Стара планина” Ветеринари са открили месни продукти на четири фирми - три от които големи производители със съдържание на соя в стандарта "Стара планина".

• Честита ви Старата планина,яжте си я,другари и другарки! Май се оказах права,нали? Ама това самовнушението голяма работа-така си е- яжте си пак соя за повечко кинти и си викайте ама супер е беее

министърът. Като пример той посочи, че ако се спазва изискването на стандарта, цената на килограм кайма, в която 60 на сто е свинското месо, а 40 на сто - телешкото, би трябвало да бъде осем лева, а не три лева.

news.dir.bg

Че аз сега не виждам, да е по-различна. Цена 4.50лв за половин килограм...

Като пример той посочи, че ако се спазва изискването на стандарта, цената на килограм кайма, в която 60 на сто е свинското месо, а 40 на сто - телешкото, би трябвало да бъде осем лева, а не три лева.

предполагам че цената на каймата ще бъде над 20лв. , колбасите по БДС ще са над 40лв за малотрайните колбаси . това според мен ще е продуктова гама за имащите. само за информация от 10 месеца в нашия супер се продават екологични яйца за 90 стотинки броя , а пролетта се появи хляб произведен в България от 300грама за 6 и кусур лв.

Редактирано от Стоби (преглед на промените)

Който взима готова кайма, спокойно може да участва в шоуто "Страх", а ако си правиш кайма от истинско месо, да я смелят пред теб или да си я смелиш в къщи, то няма начин цената и да е 4,50, просто защото свински врат, плешка, бекон както и телешките такива цената им започва от минимум 7,50 за килограм (по спомен това е цената на бекона без кост). Тоест, най-евтината кайма купена от нашия магазин и смляна пред мен не би могла да е по-евтина от 8-9 лева за килограм. Разбира се същото се отнася и за кренвиршите и всичко останало. Вие като отидете в магазина и видите, че има кренвирши по 3 лева примерно, не ви ли е малко съмнително... Преди десетина дена в една голяма верига гледам един на външен вид доста добре изглеждащ и евтин кашкавал - перфектен на цвят и твърдост. Разбира се, след по-внимателно взиране в етикета, видях, че са използвани растителни мазнини. Честно казано, дори не проявих любопитство как е на вкус.

Преди много години,по социалистическо време вдигнаха чувствително цената на каймата.Тогава хората реагираха правилно - просто престанаха да купуват.След изхвърлянето на тонове кайма,намалиха цената и. Най-добрия начин да се регулират завишени цени е некупуването.Същото важи и за вредните и некачествени продукти.

Според мен нищо няма да се промени. Ще си продават същите боклуци на цени като за БДС, а като дойде проверка ще си кихат пари на проверяващите.

Е, ще има със сигурност няколко фирми, които ще произвеждат храни както си е по рецептурник, но докато ги открием ще мине време...

Който взима готова кайма, спокойно може да участва в шоуто "Страх", а ако си правиш кайма от истинско месо, да я смелят пред теб или да си я смелиш в къщи, то няма начин цената и да е 4,50, просто защото свински врат, плешка, бекон както и телешките такива цената им започва от минимум 7,50 за килограм (по спомен това е цената на бекона без кост). Тоест, най-евтината кайма купена от нашия магазин и смляна пред мен не би могла да е по-евтина от 8-9 лева за килограм. Разбира се същото се отнася и за кренвиршите и всичко останало. Вие като отидете в магазина и видите, че има кренвирши по 3 лева примерно, не ви ли е малко съмнително... Преди десетина дена в една голяма верига гледам един на външен вид доста добре изглеждащ и евтин кашкавал - перфектен на цвят и твърдост. Разбира се, след по-внимателно взиране в етикета, видях, че са използвани растителни мазнини. Честно казано, дори не проявих любопитство как е на вкус.

Към кланицата в близост до града ми бут без кост е на цена от 4.20лв./кг; врат без кост е 4.50лв/кг! По магазините цените не са много по различни. Кризата в провинцията е наистина сериозна, а в големите градове, особено в София и курортните селища цените държат, защото при вас има работа, при това добре платена и просто търгашите ви бият яко в цените. Което за работещи хора със заплати от хилядарка и нагоре не е проблем, но тук в провинцията работа няма и пари няма, в една друга тема човек отказа да повярва че е така, но положението е такова - факт.

При положение, че цените при нас са такива, дори при сегашното финансово положение, успяваме да си позволим да хапнем отвреме-навреме по някоя пържола, но ако този к*чи гъз министъра даде повод за изкуствено(спекулативно) увеличение на цените, лично ще го навра там от където е излязъл.

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

.... но ако този к*чи гъз министъра даде повод за изкуствено(спекулативно) увеличение на цените, лично ще го навра там от където е излязъл.

Със сигурност няма да можеш да осъществиш намерението си, обаче мза повишаването на цените си прав - още от другия месец ще видиш как и в кланицата в твоя град ще се увеличат цените защото "вече отговарят на БДС" :blink:

Със сигурност няма да можеш да осъществиш намерението си, обаче мза повишаването на цените си прав - още от другия месец ще видиш как и в кланицата в твоя град ще се увеличат цените защото "вече отговарят на БДС" :blink:

Че то чистата мръвка какво и трябва, впрочем стандарта се отнася до изделията(съставени от обработени и смесени основни продукти - обикновено фабрично) а не сами по себе си до основните продукти.

Разликата между екологичен основен продукт и изделие, което спазва някакъв стандарт - в случая БДС, е съществена.

Последното изречение е за колегата описващ цената на яйцата(екологични), ха-ха, че те яйцата от моите кокошки, които си кълцат трева на двора и чисто зърно от една стара чиния, трябва да ги продавам значи за 90ст/брой:)

Само че няма кой да ми ги даде толкова, ще ме гледат, все едно съм откачил, ако им изперя тази цена...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Дано върнат истинския телешки салам,аз поне вече спрях да купувам такъв,защото не е изобщо като едно време.Тоя бял пипер с чували го изсипват направо,ужас

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

...

Така е, съгласен съм с теб, но 4,50 може да струва каймата от кланицата, а докато дойде до мен, става доста по-скъпа. Честно казано аз не мога да си го обясня, защо прекупвачите печелят чак толкова.

Избягвам да взимам каквито и да е готови или полу-готови храни.

... че те яйцата от моите кокошки, които си кълцат трева на двора и чисто зърно от една стара чиния, трябва да ги продавам значи за 90ст/брой:P

...

Бих си купувал от твоите яйца, дори да са ми примерно два пъти по-скъпи... Просто това което е в магазините му нямам никакво доверие.

Дано върнат истинския телешки салам,аз поне вече спрях да купувам такъв,защото не е изобщо като едно време.Тоя бял пипер с чували го изсипват направо,ужас

соя по-скоро, не бял пипер... То да беше бял пипер, поне щеше да е луто да не му усещаш вкуса...

соя по-скоро, не бял пипер... То да беше бял пипер, поне щеше да е луто да не му усещаш вкуса...

Грешиш,няма нищо общо с черния пипер

:)

Публикувано изображение

Белият пипер се различава по това, че се приготвя от зрели плодове. След като бъдат набрани, ги държат три дни и след това ги грухат и мият ръчно в кошница, докато дръжките и меката част бъдат отстранени, след което зърната се сушат. Понякога обаче той се приготвя от сух черен пипер чрез отстраняване на външната обвивка.Не е толкова пикантен като черния, но има по-чист вкус. В кулинарията се прилага там, където не бива да се разваля външния светъл цвят Imageна ястието или когато вкусът не трябва да бъде остро парлив.Обикновено той може да замества във всички случаи черния пипер.Химичният им състав е еднакъв,затова и дозите са същите.

То да беше черен пипер-да го преживея щото го обичам-

но това не и не,гадно е,ужас

Само да кажа, без да навлизам в спор, че аз когато си готвя, а готвя почти всеки ден, използвам само бял и зелен пипер. Само за сведение, използвам бял пипер на kotanyi

Белия пипер (и зеления) определено е доста по-скъп, тъй че е много съмнително точно от него да слагат.

едит: Белый перец

Собранные зрелые желто-красные плоды вымачиваются в воде в течение 7-10 дней, очищаются от тонкого слоя мякоти плода и высушиваются на солнце. Оставшееся серое зерно семени несколько раз тщательно промывается и снова высушивается на солнце, пока цвет зерна не станет желто-белым. Выбеленные на солнце перечные зерна – круглые, 2-4 мм в диаметре. Также белый перец можно получить из черного, если механически очистить его от кожуры.

източник - http://www.kotanyi.com/ru/Mir-specij/Specii-ot-A-do-YA/P-T/Perec

Редактирано от djagi (преглед на промените)

...Същото важи и за вредните и некачествени продукти.

Ако си мислиш, че на по-голямата част от хората в БГ им пука какви боклуци ядат, много се лъжеш. Важното е да е приемливо на вкус и да е евтино, а к'во има вътре им е все тая.

Е, ще има със сигурност няколко фирми, които ще произвеждат храни както си е по рецептурник...

Надеждата умира последна :blink: Дори и да има такива фирми, пак ще продават по-скъпо от останалите.

...Честно казано аз не мога да си го обясня, защо прекупвачите печелят чак толкова...

Е т'ва и аз не мога да си го обясня. Особено за плодовете и зеленчуците та и за млякото. Купуват продукта за 50 стотинки от производителя, а на потребителя го предлагат за 2-3 лева.

Специално по темата, аз споделям мнението на @delphipro. Българският потребител е свикнал да консумира салам ще си купува каквото и да му предложат. Аз лично от години не консумирам колбаси, а само чисто месо.

• Автор

Произведоха първата кайма от месо

Публикувано изображение

Първата кайма от истинско месо, произведена по новия стандарт „Стара планина" бе смляна и пакетирана.

Прогнозата на производителя е килограмът и да струва 8,40 лв., което е с 3 пъти по-скъпо от масовата кайма със соя, която сега намираме в магазините, посочва bTV.

„Каймата от 3 лева ви струва по-скъпо, отколкото каймата на 8 лева, защото вие сте тръгнали за месо. Иначе това, което си купите с кайма от 3 лева, бихте могли да си го набавите с хляб от 60 стотинки”, заяви Йордан Иванов - управител на месокомбинат.

Хората обаче са раздвоени, защото за повечето от тях цената е от значение.

Макар и по-скъпа, марката „Стара планина” ще е гаранция, че кебапчето, например, е от месо. Затова и производството стартира под стриктния контрол на ветеринарите.

Въпреки че вече са в производство, все още продукти с марка „Стара планина" у нас не се продават. Причината е, че знакът, който да ни дава гаранции за качество, все още не е патентован. Магазините ще трябва да си купят още по една витрина, специално за стандарта.

Очакванията на единственият засега производител у нас на продуктите по новия стандарт са, че това ще стане в края на седмицата, но само в няколко магазина в страната.

news.dir.bg

Честита ни първа истинска кайма, драги сънародници!

Ъффф и кой ще яде това скъпилище-

ония горе,ламите,да папкат-

бедните пак рога,копита и тоалетна хартия ще ядем,ясно,мерси

Аз.

Това правя от години, но масово хората не го разбират. Веднъж в седмицата ще ям кюфтета (примерно), но ще са от тази кайма.

По същата логика от много, много години като ми се допие си взимам да пия нещо, от което съм сигурен, че ще се събудя - уиски, водка или каквото там. Така например, ако ми се пие водка и ми се хапват кюфтенца, ще ми струва 30 кинта - толкова излиза една Финландия и кило каймичка от гореспоменатата.

По -добре рядко, но качествено, отколкото всяка вечер да се тъпча с кифтета от соя по 4 лева и да къркам неква измислена водка Савой за 8 лева (или колкото там струва).

А?

пп. Да не говорим, че няма да бъде изпито и изядено всичкото наведнъж (е, ако нямам помагачи де).

не мога да разбера що проблема ви е в това.Ми то бензина ни е още по скъп.Бях в Испания-купих си праскови 50 евро цента килото в Барселона на Центъра.Тука колко са? Ние сме доказали че сме стадо и можем да носим мнооого.И безропотно.И не ни е виновен нито министъра,нито сушата , ами да си го кажем направо-ние самите сме си виновни,щото още П.Славейков е казал-не народ а мърша.

Аз.

Това правя от години, но масово хората не го разбират. Веднъж в седмицата ще ям кюфтета (примерно), но ще са от тази кайма.

По същата логика от много, много години като ми се допие си взимам да пия нещо, от което съм сигурен, че ще се събудя - уиски, водка или каквото там. Така например, ако ми се пие водка и ми се хапват кюфтенца, ще ми струва 30 кинта - толкова излиза една Финландия и кило каймичка от гореспоменатата.

По -добре рядко, но качествено, отколкото всяка вечер да се тъпча с кифтета от соя по 4 лева и да къркам неква измислена водка Савой за 8 лева (или колкото там струва).

А?

пп. Да не говорим, че няма да бъде изпито и изядено всичкото наведнъж (е, ако нямам помагачи де).

Напротив-то ми е ясно-ама като няма пари

Кога имам и аз и за 20 лева мръвка ще взема,ама Тодор Батков яде в момента,нема пари сега,нема-

рога и копита за нас мда...

ония горе,ламите,да папкат-

бедните пак рога,копита и тоалетна хартия ще ядем,ясно,мерси

И аз например - нищо, че доходът на глава от семейството ми е под "социалния минимум".

Абсолютно подкрепям algor в разсужденията му - може един път на седмица да ям кюфтета, но поне ще знам от какво са направени.От години каймата си я правя само от месо -купувам по половин килограм телешко и половин килограм сивнско и карам да ми ги мелят на кайма.

Каква ,е тая лакомия у българите не мога да разбера - купувай брате, "да има". А после -шкембета, диабет, сърдечна слабост.Яж "на корем", тъпчи се като невидял с рога и копита, ама да са "сметка".

Пфу.

После "бедни" сте били - трънки.

Е, аз не съм достатъчно богат, че да купувам евтини работи, особенно що се отнася до храната.

Редактирано от Trichocephalus
правопис (преглед на промените)

Напротив-то ми е ясно-ама като няма пари

Кога имам и аз и за 20 лева мръвка ще взема,ама Тодор Батков яде в момента,нема пари сега,нема-

рога и копита за нас мда...

Яж и трева ако ти харесва, но стига с тия тъпи лицемерни постове... Като не мислиш, поне не спами глупаво .. :blink:

То не беше ръкопляскане за идеята на министъра (мечти за истински телешки салами ), не беше чудо, а сега скъпо ... Нормално, то си беше очевадно... Но кой да мисли рационално и логично...

Цените ще са надути, като няма животно производители, това месо да не никне в градините като тревата .. Бягайте на село, и почвайте да си гледате сами, ако не ви отърва..

Първо ни трябва производство, после поне малко умни политици, и после може да се претендира и за цени...

П.С И аз съм на принципа на алгор, когато мога си позволявам качество, като не мога, не мрънкам поне ...

Редактирано от Numenor (преглед на промените)

Яж и трева ако ти харесва, но стига с тия тъпи лицемерни постове... Като не мислиш, поне не спами глупаво .. :speak:

То не беше ръкопляскане за идеята на министъра (мечти за истински телешки салами ), не беше чудо, а сега скъпо ... Нормално, то си беше очевадно... Но кой да мисли рационално и логично...

Цените ще са надути, като няма животно производители, това месо да не никне в градините като тревата .. Бягайте на село, и почвайте да си гледате сами, ако не ви отърва..

Първо ни трябва производство, после поне малко умни политици, и после може да се претендира и за цени...

П.С И аз съм на принципа на алгор, когато мога си позволявам качество, като не мога, не мрънкам поне ...

Трева яж ти-и се изнасяйте от София мда-

да гледате добитък,да стане по-евтина мръвката

:ph34r:

...Честита ни първа истинска кайма, драги сънародници!

Ами хайде честито! Ако цената на останалата кайма наистина е по 3 лева, то верно височка е цената на новата. Но сигурно ще се води "био" и както са всички такива продукти, цената е неоправдано висока. Но все пак сме пазарна икономика, ще дойде време, когато повече хора ще отглеждат "био" продукти, заради по-голямата печалба и в крайна сметка те ще станат масови, ще поевтинеят и всички отново ще ядем градински домати :speak:

Не, не е БИО, просто най-обикновена кайма, но за разлика от предишната която е струвала 3 лева, в тази има някакво месо. В каймата по магазините за една от съставките знам че е соя, другите по-добре изобщо да не ги знаем... овкусители, подобрители, пълнежи, консерванти... За мен няма никакво значение и три лева да е и 20... Просто никога в живота си, дори в социализма, когато продуктите бяха истински, не съм купувал готова кайма. Не видя ли месото което се слага пред мен, не, мерси... Хляб също не купувам - взехме хлебопекарна на Moulinex и си правя невероятни хлябове без абсолютно никакви усилия. Чувал съм такива гнусотии за хляба, че само мога да си представя за каймата какво е... Сега то хубаво в каймата ще има и месо, ама качеството на месото е супер ужасно. Взимам месо само от едно място където според мен е качествено, но пак се случва като тръгна да го пека и целия тиган се пълни с вода - представете си с какво и как е хранено животното... Ето за това трябваше да помислят, за качеството на основния продукт, а не за каймата, защото не ми се вярва някой и преди да си е мислил, че яде кайма с качествено месо. Ако искам качество, ще смелят месото пред мен, няма нужда някой да ми дава стандарти за това.

• Автор

Пускат до дни новите колбаси и кайма

Публикувано изображение

Логото ”Стара планина” ще показва, че продуктът е произведен от истинско месо

сн. Асоциацията на месопреработвателите в България

Готово е логото на месните продукти, които ще се произвеждат по Българския държавен стандарт (БДС), съобщиха от Асоциацията на месопреработвателите.

На логото е изобразено стилизирано планинско било в цветовете на българския трикольор на зелен фон. От асоциацията допълват, че диск с логото може да бъде закупен на място в офиса й или да бъде изпратен по куриер, с наложен платеж, а получателят ще получи и фактура за плащането. Цената е 120 лева с ДДС, предаде Дарик радио.

От 2 август влязоха в сила 9 стандарта за месни продукти от свинско, говеждо и птиче месо. Продуктите, които отговарят на изискванията ще носят наименованието „Стара планина”. В тях не може да се влага соя, картофено нишесте, фибри и др. Регламентирано е и процентното съдържание на сол.

Всеки производител, който е закупил диск с логото на продуктите "Стара планина", ще трябва да подпише и лицензионен договор в два екземпляра, единият от които да върне в Асоциацията на месопреработвателите. Договорът впоследствие ще се дава за регистрация в Патентно ведомство, тъй като асоциацията е собственик на марката.

Първите кюфтета, кебапчета, карначета, наденица и кайма с новата марка ще бъдат в магазинната мрежа до края на тази седмица.

Въвеждането на новите стандарти обаче, ще повиши не само качеството, но и цените. Според прогнозите килограм 100% свинска кайма "Стара планина" с гарантирано по БДС качество ще струва 7.90 лв., смесената от 60% свинско и 40% говеждо месо - ще е на цена 8.60 лв., килограмът свински кебапчета ще е също при цена 7.70, а смесените - 8.40 лв.

Най-масовите в момента кебапчета, но с марката за качество "Стара планина“, ще струват 60 ст. за бройка, като в момента цената им е 32-33 ст. Суровата наденица и карначетата пък ще струват съответно 6.40 лв. и 6.90 лв., съобщи димитровградска фирма, която първа в страната започва да произвежда с държавната марка.

Освен постъпването на месото, цената на хляба също тръгна на горе. Причината е поскъпването на цените на пазара на зърно. Според браншови организации обаче, високият ценови скок на зърнените култури у нас е спекулативен.

По-високата цена на фуражните култури качва и цената на месото и месните продукти.

news.dir.bg

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.