Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Солени цени за БДС каймата влизат от октомври

Featured Replies

Аз реших все пак да ги кача собственоръчно тия стандарти/документи за да бъдат ужким по-достъпни:

1. Месни заготовки - кайма Стара планина

2. Месни заготовки - кебапчета и кюфтета Стара планина

3. Месни заготовки - сурова наденица и карначета Стара планина

4. Варени и варено-пушени малотрайни колбаси Стара планина

5. Траен варено-пушен салам Стара планина

6. Месна заготовка кайма от птиче месо Стара планина

7. Месни заготовки кебапчета и кюфтета от птиче месо Стара планина

8. Месни заготовки сурова наденица и карначета от птиче месо Стара планина

9. Варени и варено-пушени малотрайни колбаси от птиче месо Стара планина

Моите поздравления за труда ти

:cool:

И да-никъде не прочетох соя,или аз съм я пропуснала че не я видях

• Отговори 85
  • Прегледи 13,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз. Това правя от години, но масово хората не го разбират. Веднъж в седмицата ще ям кюфтета (примерно), но ще са от тази кайма. По същата логика от много, много години като ми се допие си взимам да

• Хванаха 4 фирми да лъжат със ”Стара планина” Ветеринари са открили месни продукти на четири фирми - три от които големи производители със съдържание на соя в стандарта "Стара планина".

• Честита ви Старата планина,яжте си я,другари и другарки! Май се оказах права,нали? Ама това самовнушението голяма работа-така си е- яжте си пак соя за повечко кинти и си викайте ама супер е беее

• Автор

Производителите се отказват от ”Стара планина”?

Публикувано изображение

Бизнесът е на път да се откаже от производството на продукти „Стара планина” и категорично отказа да финансира лаборатория, с която да се контролират колбасите от новия стандарт.

Това каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, цитиран от вестниците "Новинар" и "Сега".

Фирмите от бранша отказват да финансират лаборатория, тъй като са крайно разочаровани от несправедливото отношение към тях.

„Вече ми се повръща от тази „Стара планина”, фирмите отказват да го правят – можете да го напишете това, не ми пука вече от никого, дотегна ми да се занимаваме с молекули и с наночастици”, обясни още Вътев, цитиран от "Фокус". Според него в момента е много важен въпросът – след сагата със соя в „Стара планина” има ли спад в консумацията на месни продукти у нас.

„Това е въпросът – кой вече иска да консумира „Стара планина” и още по-важно – кой ще иска да я произвежда, след като всеки носи риск да му дойде гръм от ясно небе и да го упрекнат за нещо, за което и хабер си няма, как да се работи в такава среда?”, каза Вътев.

Макар и бизнесът да се отказва от лаборатория, от ветеринарната служба официално обявиха, че контролът на стандарта "Стара планина" вече ще се прави по метода ELISA.

"Нямам такава официална информация и това ме учудва", беше коментарът на шефа на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов на намерението на месопроизводителите. Подобни изказвания са несериозни, тъй като аз лично се убедих, че продукти с марка "Стара планина" се търсят и се купуват масово, посочи Войнов.

Междувременно министърът на земеделието Мирослав Найденов подмени причината да наложи глоби на фирмите - "Сами - М", "Лалов и Вачев", "Кен" и "Унимес". Дружествата ще плащат санкция не за соя в продуктите им, а затова, че ветеринарите инспектирали фабриките им и открили "дребни пропуски". Сега се умува по размера на санкциите.

Самият стандарт "Стара планина" няма да се променя и ще си остане с 0% съдържание на соя.

От Асоциацията на месопреработвателите отхвърлиха и твърденията на ветеринарната служба, че фирмите, преработващи месо, са се противопоставили на идеята на Мирослав Найденов каймата "Стара планина" да се прави само от прясно месо.

"Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо - просто в България се произвежда 30% от необходимото месо и 70% се налага да се внася", каза Вътев.

news.dir.bg

Производителите се отказват от ”Стара планина”?

Публикувано изображение

Бизнесът е на път да се откаже от производството на продукти „Стара планина” и категорично отказа да финансира лаборатория, с която да се контролират колбасите от новия стандарт.

Това каза председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, цитиран от вестниците "Новинар" и "Сега".

Фирмите от бранша отказват да финансират лаборатория, тъй като са крайно разочаровани от несправедливото отношение към тях.

„Вече ми се повръща от тази „Стара планина”, фирмите отказват да го правят – можете да го напишете това, не ми пука вече от никого, дотегна ми да се занимаваме с молекули и с наночастици”, обясни още Вътев, цитиран от "Фокус". Според него в момента е много важен въпросът – след сагата със соя в „Стара планина” има ли спад в консумацията на месни продукти у нас.

„Това е въпросът – кой вече иска да консумира „Стара планина” и още по-важно – кой ще иска да я произвежда, след като всеки носи риск да му дойде гръм от ясно небе и да го упрекнат за нещо, за което и хабер си няма, как да се работи в такава среда?”, каза Вътев.

Макар и бизнесът да се отказва от лаборатория, от ветеринарната служба официално обявиха, че контролът на стандарта "Стара планина" вече ще се прави по метода ELISA.

"Нямам такава официална информация и това ме учудва", беше коментарът на шефа на Националната ветеринарномедицинска служба Йордан Войнов на намерението на месопроизводителите. Подобни изказвания са несериозни, тъй като аз лично се убедих, че продукти с марка "Стара планина" се търсят и се купуват масово, посочи Войнов.

Междувременно министърът на земеделието Мирослав Найденов подмени причината да наложи глоби на фирмите - "Сами - М", "Лалов и Вачев", "Кен" и "Унимес". Дружествата ще плащат санкция не за соя в продуктите им, а затова, че ветеринарите инспектирали фабриките им и открили "дребни пропуски". Сега се умува по размера на санкциите.

Самият стандарт "Стара планина" няма да се променя и ще си остане с 0% съдържание на соя.

От Асоциацията на месопреработвателите отхвърлиха и твърденията на ветеринарната служба, че фирмите, преработващи месо, са се противопоставили на идеята на Мирослав Найденов каймата "Стара планина" да се прави само от прясно месо.

"Това е абсурд, никой не се е противопоставил на нищо - просто в България се произвежда 30% от необходимото месо и 70% се налага да се внася", каза Вътев.

news.dir.bg

Мдааааам, все някой им е виновен на производителите. Тъй като стадартът НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН да вземат да си правят проверрки на подправките, а не да купуват най-евтините, които май били на соева основа. На който му се повръща да продължава да си прави боклуците - те все ще се намерят хора да ги купуват.

Даже според мен стандартът трябва да се развива - да започне постепенно от него да отпада нитритната сол (Е250, Е251, Е252 - доказано канцерогенна!!!), а ако може и да се намери начин да се прави от родно месо - още по-добре. Но за да се случи това трябва просто да се удари едно рамо от потребителите на продуктите от този стандарт.

А за тези, които ги интересува, аз спрях да купувам продуктите на фирмите уличени със соята (която според мен не е попаднала там случайно и да не се правят на ощипани моми): "Сами-М" - Перник,

"Майстор Цвятко" на "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца,

"Унимес" АД - Монтана

"КЕН" - Стара Загора.

А към тях в моят черен списък след това изказване прибавям и горния господин, шеф на "Тандем"...

P.S.: според мен е правилно да се казват имената на фирмите, решили да заобиколят стандарта с подправки и не знам си какво. Щом пише 0% работа на фирмите е да следят той да е 0%...

Дано някога това стане и с производителите на млечни продукти, сладки и т.н.

Редактирано от electroface (преглед на промените)

• 2 седмици по-късно...

Първа фирма се отказа от ”Стара планина”

Публикувано изображение

dnes.dir.bg | 11 ноември 2010 |

Пернишката месопреработвателна фирма "Сами - М" се отказва от производството на продукти с марката "Стара планина", съобщи нейният собственик Антон Костадинов.

Последните продукти ще бъдат предложени на пазара до края на тази седмица.

Интересът у потребителите е спаднал със 70%, отчитат от фирмата. Това е довело до намаляване на производството под санитарния минимум, неритмична търговия и увеличаване на бракуваните продукти, каза собственикъг.

Господа разбирачи, в БГ няма НИТО 1 лаборатория за тестване. това означава, че всяка доставена суровина, било то подправка, месо или стабилизатор трябва да се тества в Германия, а докато стане това срока на тази суровина изтича.

ДБ

От "Сами-М" обмислят създаване на собствен стандарт за чисти продукти, както и предложение за преформатиране на съществуващия.

Стандартът "Стара планина" бе съзададен за шест дни, припомни Костадинов. Според него трайността на продуктите - само пет дни, е много малка и срокът не е ефективен за производителите.

В петък ще се състои общо събрание на Асоциацията на месопреработвателите, на което ще бъде обсъден проблемът с намаленото търсене на продуктите с марка "Стара планина", стана ясно още от шефа на "Сами-М". Възможно е месопреработвателите да се откажат от производството на продукти с логото "Стара планина".

Скандалът със стандарта "Стара планина" избухна на 13 октомври, когато бе съобщено, че ветеринари са открили съдържание на соя в продуктите с лого "Стара планина" при проверки в четири фирми - три от които големи производители. Това бяха фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цветко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора.

9 дни след като министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов обвини публично тези компании, че са слагали соя в продукти по стандарта, позовавайки се на данни от лабораторията към Държавния ветеринарно-санитарен контрол в София. Нови изследвания в Германия показаха, че такава или не е открита, или е в количества под санитарния минимум. Тогава стана ясно, че според данните от чужбина в продуктите на компаниите "Кен" (кренвирши), "Унимес" (кебапче) и "Лалов и Вачев" (малотраен колбас) е открито наличието на соя по качествения метод PCR, но направеният допълнително количествен анализ по метода ELISA е установил, че то е със съдържание под 0.1% - количество, което се смята, че не би навредило и на хора, които са алергични към соя.

Найденов обясни, че изследването показва, че соята е под 0.1%, но не може да се измери дали е "0.1 или например 0.01%". Пробата от продукта на дружеството "Сами М" (карначе) пък е отрицателна. Земеделският министър призна, че това показва, че никоя от четирите фирми не е влагала умишлено соя в продуктите, както той първоначално съобщи.

В началото на този месец председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България Кирил Вътев, съобщи че фирмите отказват да правят месни продукти по стандарта "Стара планина" след скандала. Според него в момента е много важен въпросът има ли спад в консумацията на месни продукти у нас.

„Това е въпросът – кой вече иска да консумира „Стара планина” и още по-важно – кой ще иска да я произвежда, след като всеки носи риск да му дойде гръм от ясно небе и да го упрекнат за нещо, за което и хабер си няма, как да се работи в такава среда?”, коментира Вътев.

Да произвеждат, каквото искат, стига компонентите в продуктите им да са доказано безвредни. Фирма, уличена няколко пъти в употребата на вредни компоненти, да се заличава от търговския регистър, а имуществото на фирмата да става държавна собственост. Собствениците - в затвора.

:yanim:

Боклуци и преди правеха Сами-М та да си ядат соята

Аз не ги купувам изобщо,и другите 3 фирми и тях също.

:ph34r:

Боклуци и преди правеха Сами-М та да си ядат соята

Аз не ги купувам изобщо,и другите 3 фирми и тях също.

за пореден път не четеш внимателно какво коментираш :

..... Пробата от продукта на дружеството "Сами М" (карначе) пък е отрицателна. ....

Разбираш ли ?

Точно в пробите на "Сами-М" е нямало абсолютно нищо извън стандарта !

За каква соя ми говориш, за какви " боклуци" ?

Или си като кон с капаци, дето като си е навил нещо на пръста -само него си знае.....

Фирмата е права да се откаже от "стандарта" - четейки коментари като твоя, и аз бих нарпавил същото.

Получи се като в приказката " ....после доказвай, че нямаш сестра"

Чета аз чета-нямало соя-

то и месо няма де-рога и копита има при тия

дет и кучетата улични не ги погледнаха мдам-

бяха ми домъкнали тука някакви карначета дет станахa по-малки и от виетнамска пишка та остави че миришеха на лой ами и кокали имаха-

аз не съм ги дегустирала изобщо

На сутринта кучовците и те избягаха като им ги хвърлих

:yanim: може ли двамата преждеговоривши да споделят с аудиторията, от къде са запознати с благоуханието на виетнамските полови членове" и реакцията на кучетата при среща с тази миризма ? Защото аз, при целия си опит с катетъризации на всякакви модели членове, все още не мога да направя разлика, както и съм за сичкал кучешки реакции на този аромат ?

:yanim: може ли двамата преждеговоривши да споделят с аудиторията, от къде са запознати с благоуханието на виетнамските полови членове" и реакцията на кучетата при среща с тази миризма ? Защото аз, при целия си опит с катетъризации на всякакви модели членове, все още не мога да направя разлика, както и съм за сичкал кучешки реакции на този аромат ?

Разбирам мъката ти Космоглавий, при теб в амбулаторни условия, се подмятат само измити членове и нито едно куче! Е няма как да имаш наблюдения върху този тип реакции :wub:

Обяснявам! Моите познания в областта, крият началото си в последните години на 198 декада от н.е. Тогава виетнамците в София бяха много и всяко куче подушило миризмата на коя и да е част от corpus humanum vietnamensis, без да се замисля, на момента развиваше около 200 км/ч без предстартова подготовка. Киноцида в столичните квартали беше добил небивали размери. В магазините за дома отказваха да продават тоалетни чинии на виетнамци, защото те хитроумно ги затапваха със смес от цимент и "водно стъкло", и после снаряжени с бързовар тип "макара", ползваха така получилият се електрически гювеч, за приготовлението на вид кучешка капама. В тогавашната епоха на повсеместен дефицит на санитарен фаянс, бяхме изпаднали в ситуация, в която хората нямаше на какво да се облекчават, но във всяка стая на виетнамските общежития, в обстановката на азиатска пасторалност, по една кротко къкреща в ъгъла тоалетна чиния, изпускаше ароматните пари на варящо се куче. Това бяха страшни години за кучешката раса. От една страна животинките бяха преследвани от изгладнели азиатци, от друга страна умираха от глад, защото не смееха да хапнат костица, криеща риска да изядат част от техен паднал в неравна борба брат и така да се превърнат в канибали. За това, твърдо вярвам, че именно тази миризма, дълбоко проникнала в кучешките гени, дори и в днешни дни би накарала всеки уважаващ вродените си рефлекси пес, да потръпне леко и да хукне на където му видят очите, дори и при най-лекия повей дошъл откъм споменатите от haidukpikaso виетнамски чаркуляци...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.