Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Солени цени за БДС каймата влизат от октомври

Featured Replies

Днес вечерта си купих 8 кренвиша от "новите". На цена 7 лева килото.

Изобщо не си си купил от новите,приятел-

казах че са 9 лева "Стара планина" - това е.

За 7 и 29 са на "Тандем" - без орден още.

Не знам какво си ял,но не си ял "Стара планина" за 7 лева.

:D

• Отговори 85
  • Прегледи 13,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Аз. Това правя от години, но масово хората не го разбират. Веднъж в седмицата ще ям кюфтета (примерно), но ще са от тази кайма. По същата логика от много, много години като ми се допие си взимам да

• Хванаха 4 фирми да лъжат със ”Стара планина” Ветеринари са открили месни продукти на четири фирми - три от които големи производители със съдържание на соя в стандарта "Стара планина".

• Честита ви Старата планина,яжте си я,другари и другарки! Май се оказах права,нали? Ама това самовнушението голяма работа-така си е- яжте си пак соя за повечко кинти и си викайте ама супер е беее

Айде стига сте се напъвали - то остана само Балкана да си изядем и директно да станем турска провинция... Що се отнася до горните постове, които отговарят на моя - пържолите какво ще им изследват - съдържанието на месо ли, това да не е някакъв преработен промишлен продукт!

Абе пържолите си ги тъпчат с вода и оцветители. Отделно не се знае к'во е яло животното. Но поне са месо, а не някакво подобие, което слагат в колбасите. Най-добре е, ако имате квартално магазинче, което снабдява директно от производител. Аз си имам едно за свинско и телешко и едно за пилешко :rolleyes:

Що се отнася до горните постове, които отговарят на моя - пържолите какво ще им изследват - съдържанието на месо ли, това да не е някакъв преработен промишлен продукт!

Пържолките значи и те треба да си имат орден "Стара планина" -

ами да знаеш дали не са от кученце,камилче или конче

:)

Пържолките значи и те треба да си имат орден "Стара планина" -

ами да знаеш дали не са от кученце,камилче или конче

:rolleyes:

Да бе, не можа ли да сложиш и слона в списъка? Сега за кученцето не знам - питай онези с дръпнатите очички, конско обаче съм хапвал и мога да твърдя че се ядва. Верно че не е мръвка от младо жребче, а от негоден вече за работа каруцарски кон, но майката природа не ме е лишила от зъбки.

• Автор

Стига сте се подигравали пък вие с ордените..до миналата година с тях си изкарвах прехраната.. :rolleyes:

Стига сте се подигравали пък вие с ордените..до миналата година с тях си изкарвах прехраната.. :cool:

Ами значи всеки орден струва пари-нали

• Автор

Никой не контролира колко месо има в колбасите

Публикувано изображение

В страната няма лаборатория, която да докаже точно колко процента е съдържанието на месо в колбасите, е установила проверка репортер на БНР.

Той е занесъл за изследване карначе от новия стандарт "Стара планина" на произволно избрана фирма. Лабораторният анализ е показал, че съдържа свинско месо, но експертите обяснили, че не могат да установят точно колко процента е месото.

Това поражда съмнения за конторла върху продуктите и най-вече за произведените по стандарта "Стара планина".

От Националната ветеринарномедицинска служба отговарят, че за карначето не се изисква изследване, което да докаже колко процента е месото. Според технологията продуктът трябва да се произвежда само от месо и с тлъстина до 35%.

Контролът е предимно върху документите в предприятията. Ветеринарите обаче уверяват, че периодично проверяват дали се спазват стандартите за продуктите "Стара планина" от фирмите, които произвеждат такива колбаси.

Сигурни са само цените на продуктите, направени по новите изисквания, които са по-високи. Кренвиршите например се продават по близо 10 лева за килограм.

Бизнесът стои принципно зад създаването на Агенцията по храните, е станало ясно межудвременно днес по време на дискусия за бъдещата Агенция по безопасност на храните, открита от министъра на земеделието и храните Мирослав Найденов, съобщиха от ведомството.

Д-р Светла Чамова, изпълнителен директор на Асоциацията на месопреработвателите в България, е заявила, че бизнес операторите по принцип са за създаването на орган за изследване на риска и контрол на безопасността на храните, за да има единни изисквания.

В структурата на агенцията е предвидено създаването на качествено ново звено, в което ще се изследва и анализира риска при производството и предлагането на храни, в съответствие с Европейския орган по безопасност на храните EFSA.

В 16 от 27-те страни-членки има създадени подобни агенции по безопасност на храните. Очаква се българската да заработи в първите дни на 2011 г.

Междувременно преди дни се проведе операция "Дупетата" срещу месни изрезки, които са със съмнително качество, а някои дори с изтекъл срок на годност и негодни за консумиране, но се предлагат в магазините. По тази причина от Ветеринарно-медицинската служба забраниха вноса им.

Вчера обаче се разбра, че близо половин тон негодно агнешко е изчезнало и не се знае дали не е пласирано в търговската мрежа.

news.dir.bg

Ами значи всеки орден струва пари-нали

Дам, никак не са евтини.
  • Автор

Бум на търсене на колбаси ”Стара планина”

Публикувано изображение

Производителите се затрудняват да отговорят на нарасналия интерес и заявките за месните продукти „Стара планина”, съобщи министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов.

Отзивите са, че има записвания в момента, месопреработвателите не могат да отговорят на поръчките, търсенето е много голямо, допълни министърът.

Председателят на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) Кирил Вътев потвърди думите на Мирослав Найденов.

„Министърът е абсолютно прав. Не сме очаквали такъв бум на заявки, такъв огромен потребителски интерес", каза Вътев. По думите му освен повишеното потребителско търсене има и повишен потребителски интерес спрямо състава на продуктите, което води до повишаване на потребителската култура.

"Задават се въпроси – защо каймата отвътре потъмнява, а отвън е червена. Това е естествено и нормално. Това не е притеснително”, поясни председателят на АМБ.

Всяка година след 1 септември се повишава потреблението на месни продукти. Тази година това се съчета с въвеждането на „Стара планина” и търсенето на „Стара планина” е приоритет. Всички искат „Стара планина”, каза още Вътев.

На вкус и цвят приятели няма – така министър Найденов обясни по-рано коментари, че не всички харесват продуктите на "Стара планина". Той обаче подчерта, че има информация за обратното – че всички, които са си купили продуктите, твърдят, че е вкусно. Самият той опитал кюфтета, кебапчета, наденица, изработени по стандарта.

"И те наистина са вкусът, който помня от ученическите си години. Истински са, от месо са, запазват обема си след термичната обработка, какъвто е бил. Въпрос на вкус е. Ние отвикнахме от вкуса на истинското кисело мляко, ядейки 20 години млечни подобия на кисело мляко", коментира Мирослав Найденов.

Преди дни обаче стана ясно, че в страната няма лаборатория, която да докаже точно колко процента е съдържанието на месо в колбасите, което поражда съмнения за контрола върху продуктите и най-вече за произведените по стандарта "Стара планина".

news.dir.bg

Преди дни обаче стана ясно, че в страната няма лаборатория, която да докаже точно колко процента е съдържанието на месо в колбасите, което поражда съмнения за контрола върху продуктите и най-вече за произведените по стандарта "Стара планина".

Е, това сложи край на заблудата в която си витаех ...

• 4 седмици по-късно...

Хаха-нещо Старата планина кво стана а-

промоция правят мдам,яжте беееее-купете Стара планина значи-

с цели 2 лева намалили наденицата вече,промоцияяя-

айде зимайте да пробвате,ефтину я дават сега Старата планина наденицата

• 2 седмици по-късно...

Хванаха 4 фирми да лъжат със ”Стара планина”

Публикувано изображение

Ветеринари са открили месни продукти на четири фирми - три от които големи производители със съдържание на соя в стандарта "Стара планина".

Това съобщи на извънредна пресконференция министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов, цитиран от БТА.

Продуктите са карначе на фирма "Сами-М" - Перник, колбас "Майстор Цвятко" на фирма "Лалов и Вачев" ЕООД - Враца, кебапче на "Унимес" АД - Монтана, и кренвирши на "КЕН" - Стара Загора.

Министърът обяви, че лицензът на четирите месопреработвателни предприятия за новите продукти ще бъде отнет незабавно, тъй като наличието на соя в месните продукти от новия стандарт е напълно забранено. Мирослав Найденов допълни, че е научил информацията за четири положителни проби на соя в месни продукти около 17 часа днес, съобщи "Фокус".

"Три от фирмите, произвели продуктите със соя, са доста големи. Всички са членове на Асоциацията на месопреработвателите в България, като управителят на една от фирмите, дори е в управителния съвет на асоциацията", каза министърът. Той уточни, че освен отнемането на лицензите по стандарта "Стара планина" на фирмите ще бъде наложена много тежка комплексна проверка за години назад. Ще бъде подадена и информация към Национална агенция по приходите (НАП) дали няма и други нередности.

"Четирите проби на месни продукти са изследвани два пъти и са хванати в търговската мрежа", уточни Найденов. Той каза още, че винаги е знаел, че рано или късно някой от производителите ще направи опит да наруши изискванията на стандарта „Стара планина”. Тъй като беше осигурен физически контрол от страна на експертите на ДНСК в производствените цехове на предприятията, ще се проведе и комплексна проверка на тези регионални служби на ДНСК, които са допуснали това да се случи, предаде БГНЕС.

„Тежко им”, закани се Найденов и допълни, че санкциите спрямо тези фирми ще бъдат пример за всички останали, произвеждащи по утвърдения стандарт.

Той информира още, че другите продукти със стандарт "Стара планина" са в норма и вероятно това е пропуск на проверяващите органи. "Тези продукти не са опасни, но е измамено очакването и доверието на потребителите", заяви министърът, цитиран от БТА.

dir.bg

:wors:

Честита ви Старата планина,яжте си я,другари и другарки!

Май се оказах права,нали?

Ама това самовнушението голяма работа-така си е-

яжте си пак соя за повечко кинти и си викайте ама супер е беее

:whist:

Честита ви Старата планина,яжте си я,другари и другарки!

Май се оказах права,нали?

Ама това самовнушението голяма работа-така си е-

яжте си пак соя за повечко кинти и си викайте ама супер е беее

Можеше да се очаква, че ще стане така.

Ще мине доста време, преди производителите да разберат, че качественото производство гарантира добра клиентела, умерени печалби, но сигурни и за неопределено дълъг период от време. Клиентите са тези, които трябва да дадат урока, като бойкотират стоките на фирмите, играещи си със здравето на хората или бъркащи в джоба със стоки-ментета.

Само просветени хора могат да избират здравословна храна. Докато те са малцинство, ще е трудно да се очакват промени. Повечето хора купуват боклуци, защото нямат средства, позволяващи избор. И това може да се промени, като всички започнат да вършат съвестно и качествено работата си, с което ще увеличат производителността на труда си, а съответно и доходите си, и ще допринесат за ускоряването на напредъка на обществото.

Докато се лъжем един-друг и е пълно с кръшкачи, ще си останем прасета-лапачи. Е... само тези, на които това се харесва.

Много олигофренска държава сме. Първо, защо министър еди-койси не си гледа работата, а се занимава с този стандарт ли е или не, на мен не ми стана много ясно... И второ, разбирам, да им отнемат лицензи или там с нещо друго да ги накажат, но нека не е заради измисления стандарт, а просто защото не са го написали на етикета съдържанието, което са длъжни по закон, а не по някакви измислени стандарти. Ако пише на етикета, че саламите съдържат соя, не виждам какъв е проблема. Толкова е просто, че няма на къде - трябва да има етикет, на който ясно да е описано какво съдържа продукта - соли, консерванти и всичко както си е в белите държави.

Пробите със соя - в чужбина, фирмите се оправдаха

Пробите от продуктите „Стара планина”, в които беше открита соя, ще бъдат изпратени за допълнително изследване в референтна лаборатория в ЕС за количествен и качествен анализ.

Това беше договорено на среща днес между ръководството на Националната ветеринарномедицинска служба (НВМС), ръководството на Асоциацията на месопреработвателите в България (АМБ) и представители на три от засегнатите четири фирми.

Месопреработвателите изразиха предположение, че ако се потвърди наличието на соя, е възможно тя да е попаднала в продуктите по два начина, съобщиха от НВМС. Единият е добавянето на млени подправки, в чиито сертификати това не е упоменато. Другият възможен вариант е вложеното месо, което е било закупено от доставчици в Западна Европа, да е било третирано с протеини, разтворени във вода за по-високо тегло, което е в противоречие с европейските изисквания.

Организациите са се разбрали инспектори от ДВСК да вземат проби от вложените суровини и подправки.

Да бъдат направени експертизи в чужбина, настоя по-рано днес собственикът на една от четирите фирми - "Сами-М", Антон Костадинов. Според него методът на изследване е спорен, защото няма специализирана лаборатория, която да изследва продуктите.

Уличените месопреработватели ще изискат пробата и начина на нейното взимане, каза още Костадинов, цитиран от БТА.

Собственикът на "Сами-М" е категоричен, че тенденциозно соя в продуктите не е слагана. По думите му стандартът "Стара планина" е силно рестриктивен.

Според него месопреработвателите много лесно са обявени за престъпници, въпреки че са инвестирали стотици хиляди левове за производството на новите продукти. Той се оплака от липса на комуникация с контролните органи, с които в този момент общували чрез медиите.

Собственикът друга от фирмите - „Лалов и Вачев", Йордан Вачев, също твърди, че в продуктите му не е влагана соя и е много некоректно граденият му 18 години пазарен имидж да се срине за една нощ от прибързаните изявления на министъра, предаде БНТ.

Фирмата произвежда колбасите с марка "Майстор Цветко". Собственикът на фирмата каза, че започва вътрешно разследване, защото освен че се съмнява в коректността на метода за изследване, не отхвърля и версиите за саботаж.

Вачев също подчерта, че става дума само за "качествен анализ, че са открити следи от соеви деривати в микрограмове.

"В този колбас, за който ме обвиняват, се влага чесън на прах и млян черен пипер. Моите уважения към моите доставчици, те са ми дали сертификати за чесъна и пипера, обаче много честа практика е да се смесват силните и качествени подправки с известен процент добавки за понижаване на цената".

Йордан Вачев гарантира, че има европейска система за контрол на качеството ИСО 2000, която документира с точност какво е вложено в колбасите и къде са продадени.

Днес фирма „Лалов и Вачев" обяви ден на отворените врати, за да може всеки, който желае, да проследи процеса на производството и да се убеди в спазването на стандарите.

При доказване по безспорен начин липсата на соев протеин в нашите продукти "Стара планина", ще настояваме за публично извинение на министър Найденов към фирма "Кен", заявиха оттам, след като също бяха обвинени, че не са спазвали стандарта, и настояха да бъдат направени повторни проби на месните продукти по стандарт "Стара планина" с открита соя.

Собствениците на фирмата Румен Нонов, Румен Кузманов и Пламен Исионов са категорични, че „Кен“ отдавна е престанала да влага соя в продуктите си, съобщи сайтът http://stzagora.net.

Четвъртата фирма е "Унимес", от която засега няма реакция.

по информация от дир.бг

Сега ме е яд, че не съм опитала нищо на гореспоменатите производители. Никога не съм харесвала марката "Кен" и не я купувам по принцип. На "Сами-М" съм вземала веднъж или два пъти и то пилешки продукти. Другите две фирми, абсолютно нищо не ми говорят. От "Стара планина" съм пробвала продукти на други две големи фирми. Питам се, дали са проверили всички производители или и тази проверка е била избирателна ?!

Сега ме е яд, че не съм опитала нищо на гореспоменатите производители. Никога не съм харесвала марката "Кен" и не я купувам по принцип. На "Сами-М" съм вземала веднъж или два пъти и то пилешки продукти. Другите две фирми, абсолютно нищо не ми говорят.

От "Стара планина" съм пробвала продукти на други две големи фирми.

Питам се, дали са проверили всички производители или и тази проверка е била избирателна ?!

Интуицията ми подсказва, че си права... :blink::yanim:

Много олигофренска държава сме. Първо, защо министър еди-койси не си гледа работата, а се занимава с този стандарт ли е или не, на мен не ми стана много ясно... И второ, разбирам, да им отнемат лицензи или там с нещо друго да ги накажат, но нека не е заради измисления стандарт, а просто защото не са го написали на етикета съдържанието, което са длъжни по закон, а не по някакви измислени стандарти. Ако пише на етикета, че саламите съдържат соя, не виждам какъв е проблема. Толкова е просто, че няма на къде - трябва да има етикет, на който ясно да е описано какво съдържа продукта - соли, консерванти и всичко както си е в белите държави.

Ами както съм загатнал в първяия си пост по темата - от тия тикви по цялата линия - от производители до министри през ДВСК и подобните друго не може и да се очаква. Макар и стари си има стандарти но те са крещящо нарушавани вече 20 години. Аз му викам на това геноцид и съм изразил личното си мнение какво заслужават тия.

Отделно мисля, че много малко хора са поглеждали за майтап дори тия стандарти и документи. Специално т.н. джурналисти - копи и пейст един от друг и даваааййй, отчитаме бройки, посещения и кликания.... Изключително нелицеприятно впечатление ми прави сайта на БДС - документът бил наличен само в писмена форма (??!!) и естествено не можеш да си го свалиш а и да намериш лесно в уебата. На това му казвам цензура. Ей ги тия - цък След кратък оглед се вижда, че новите, т.н. стандарти "Стара Планина" ги няма на техния сайт - а се водят като официална институция по тези въпроси. Търсенето на тези стандарти също отнема (не) малко време... Намерих ги на сайта на НВМС - цък Понеже са много убаво направени за сваляне и четене и някой може да има проблем със защитната стена или антивируса - ей ги като списъци - цък Погледните последните файлчета как хубаво се явяват с имената си в ефир... Преки връзки за сваляне - цък и цък

В стандартите са определени освен допустимите суровини и материали но и тяхното количество. И да, никакъв проблем не е да се отпечатват на всяко саламче освен ако не си папуас-месопроизводител от БГ, ето една малка картинка за единия вид наденица:

Публикувано изображение

Майстор Цвятко съм го опитвала веднъж,преди да си тури табелката Стара планина.

И като му знам боклуците невкусни-се чудех аджеба какво ли пък взе че сложи в гореспоменатия салам за 3 лева/300 грама и в наденицата си 11 лева килото

:eek:

На Кен и на Сами-М не купувам-не ми харесват изобщо-с или без стандарта-та и хич не се учудвам за тях.

Не знам дали е избирателно,но факт е че точно тези продукти вече ги няма във Фантастико.

Но има други техни де-на същите фирми.

• Автор

Отнеха лицензите "Стара планина" на 4 фирми

Публикувано изображение

Първоначално беше съобщено, че след като се провери количеството на соята в продуктите им, може да се стигне само до тежки санкции

Отнеха лицензите "Стара планина" на четирите фирми производители на месни продукти, в чиито стоки беше открито съдържание на соя.

Новината съобщи земеделският министър Мирослав Найденов.

В момента, по желание на фирмите, се извършват референтни изследвания, с които ще се установи количественото наличие на соя.

Министърът беше категоричен, че колкото и да е малко процентното съдържание на тази суровина, то е факт и самият замисъл на стандарта "Стара планина" се опетнява от същите фирми, пожелали налагането му.

Първоначално беше съобщено, че след като се провери количеството на соята в продуктите, може да не се стига до отнемане на лицензи, а само до тежки санкции.

Производителите отричат да са слагали соя като заместител на месо и твърдят, че е възможно в колбасите да има минимално количество следи от соя.

vesti.bg

Е то хубаво че са им отнели лицензите-

само че защо пак им се появиха продуктите а

:speak:

Че и на промоция си пуснал салама Майстор Цвятко

Отнели са им лицензите за измисления стандарт, не да правят и продават салами.

Отнели са им лицензите за измисления стандарт, не да правят и продават салами.

Така си е. Като са им отнели възможността да лъжат със "Стара планина", няма да ги спират да правят боклуците, с които се прехранваме, я! :speak:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.