Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвременни утопии

Featured Replies

Да, една мечта за рай на земята...

----------------

Кръз дима на пожарите

се издига и бие ушите ти

вика на убитите,

рева

на мъченици безброй

върху клади горящи дърва:

- К о й

и з л ъ г а н а ш а т а в я р а? -

Отговаряй!

Ти мълчиш?

Не знаеш?

- Ний знаем!

Ето виж:

с един скок

ний скачаме право в небето:

ДОЛУ БОГ!

- хвърляме бомба в сърцето ти,

превземаме с щурм небето:

ДОЛУ БОГ!

и от твоя престол

те запращаме мъртъв надолу

вдън вселенските бездни

беззвездни,

железни -

ДОЛУ БОГ!

По небесните мостове

високи без край

с въжета и лостове

ще снемем блажения рай

долу

върху печалния

в кърви обляния

земен шар.

Всичко писано от философи, поети -

ще се сбъдне!

- Без бог! без господар!

Септември ще бъде май.

Човешкия живот

ще бъде един безконечен възход

- нагоре! нагоре!

З е м я т а щ е б ъ д е р а й -

ще бъде!

1924 г. Гео Милев, "Септември"

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

• Отговори 75
  • Прегледи 8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Определено капитализмът не е перфектен, но от друга страна, комунизмът също не е решение. Успелите хора постоянно оказват помощ на обществото. Кои управляват големите фирми, които дават пари на хорат

• "Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична. Аз паднах. Друг ще ме смени и... толкоз. Какво тук значи някаква си личност?! Разстрел, и след разстрела – червеи. Това е толко

• Явно има нещо, по което сме на различно мнение, а именно за вината или поне част от нея...Дай доказателство, че причините не са субективни. Примерно произвежданите материални блага и храни са напълно

З е м я т а щ е б ъ д е р а й -

ще бъде!

Прекрасна поезия!

"Добитък английски, добитък ирландски,

от полюс до полюс, от всеки обор,

от днес, тъй да знаеш, във радост ликувай,

обърнал към златното бъдеще взор!

настъпва за теб ден бляскав и славен,

ще смъкнем от трона Човека тиран.

Английската паща от днеска нататък

е твоя и ти си за нея призван."

"Фермата" на Дж. Оруел (1943-44 г.). Стиховете са преведени от Кръстан Дянков.

И да ви припомня финалът, другари :) : "Сега стана ясно какво се е случило с лицата на прасетата. Животните отвън се взираха от прасе към човек, от човек към прасе и отново от прасе към човек, но вече беше невъзможно да се каже кой какъв е."

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

- хвърляме бомба в сърцето ти,

превземаме с щурм небето:

Разкош :rolleyes:

и може би ще последва "... едно ново небе, една нова земя..."

Една е утопията - че може тук, под този небосвод...

И това също е разкош:

"По небесните мостове

високи без край

с въжета и лостове

ще снемем блажения рай

долу

върху печалния

в кърви обляния

земен шар."

Как? Като премахнем частната собственост и разделението на труда. :)

И това също е разкош:

"По небесните мостове

високи без край

с въжета и лостове

ще снемем блажения рай

долу

върху печалния

в кърви обляния

земен шар."

Как? Като премахнем частната собственост и разделението на труда. :yanim:

:) тц

личността, просто.

:) тц

личността, просто.

Егото? Нали знаеш, че личността (санскр. пудгала) или азът (атман) са илюзорни представи, които възникват от погрешното отъждествяване с формата (рупа) и гещалтите?

Егото? Нали знаеш, че личността (санскр. пудгала) или азът (атман) са илюзорни представи, които възникват от погрешното отъждествяване с формата (рупа) и гещалтите?

Да знам това е губене на време.

Няма освобождение в балона на липиката и никакви понятия и форми (определенията са форми) от този свят не пропускат а затвърждават и култивират.

Единствено пускането от свръзките, за които се споменава в стиха по - горе може да доведе до някакъв по - добър край.

(да отбележа, че отричането и приемането също заземяват... ))) и нататък да се сещаме. "Който има уши да слуша..."

Интересно как преди `89 не съм умрял от глад, като ги е нямало големите капиталистически фирми, които докарват обикновените хора до това, Или се мислиш че не предвидих този ти отговор? Да в новината се говори за това, че се били подобрявали условията на труд и прочие залъгалки, като че ще се наемат още работници от съкратените поради финансовата криза места, но малко си помисли, дали тази криза не беше предизвикана от именно тези уж способни хора!? Мерките се вземат, защото все още сме нужни да превиваме гръб за богаташите и те не си позволяват взаимно да си трепят работният материал. Нека всички дейности, включително селскостопанското производство да станат напълно роботизирани, да видиш какъв геноцид ще настъпи. Напърво време ще се оставят, достатъчно хора с които богатите да се разплождат без риск от генетично израждане, а когато генетиката напредне достатъчно и тези няма да са им нужни, дори за удоволствие, защото ще си правят хора по своите собствени изисквания...

Наистина трябва да си много способен да откраднеш 52 милиарда долара!

Да съсипеш икономиката в световен мащаб!

Да обречеш собственият си народ на изтребление! От близо 9 милиона на около седем - това не е било и през турско! Да много способен народ изплува след 89г!

Способност + бездуховност = ?

Способност + алчност = ?

Способност + алчност + бездуховност = ?

Защо се провали социалната утопия за равенство?

Защо се шири бездуховноста?

Защо има хиляди малки трънчета които ни боцкат и ни напомнят, че сме хора?? Дали тези тръни не са съвеста ни?

Откъде да тръгнем виж клипчето!

A тези, които нямат какво да правят?

Всички си имат но не чуват, затъкнали се в земните си сетива.

Добрата новина е, че микрокосмосите един ден узряват и стават годни за промяната. След много опитности...

A тези, които нямат какво да правят?

Променят света. Или поне си мислят, че могат да го променят.

После цитират Оруел...

П.П. В интернет е доста лесно да загубим личността си. И да се намърдаме в измислена.

Само че... това не ни променя... sad.gif

Митко, искаш ли да ти разкажа за Ошо и неговите часовници и коли? За издънките му в Америка? Ошо беше духовен бизнесмен и псевдо-учител. Твърдя това, защото съм го чел и съм контактувал с няколко от неговите близки ученици.

Всички си имат но не чуват, затъкнали се в земните си сетива.

Добрата новина е, че микрокосмосите един ден узряват и стават годни за промяната. След много опитности...

Узряването може ли да се ускори отвън?

Искаш ли да ти разкажа за Ошо и неговите часовници и коли? За издънките му в Америка? Ошо беше духовен бизнесмен и псевдо-учител. Твърдя това, защото съм го чел и съм контактувал с няколко от неговите близки ученици.

--------------------

Наспорил Бог такива +учители", Шри-шри, Гуру и Велики Майстори.

Тъжно.

Под толкова много плява къде да търсим Зрънцето?!

--------------------

Разбрахме се, че комунизмът е кавър на идеята за търсене тук, на Земята, Изгубеният рай.

Или да свалим "с въжета и лостове" Небесният тук, долу, върху грешната тъжна земя....

...а се получи поредната тирания, при която доволни бяха само сивите, безмощни зависливци - равенството им беше утеха за собсвения малък ръст...

--------------------

Наспорил Бог такива +учители", Шри-шри, Гуру и Велики Майстори.

Да. Шри Чинмой, Шри Рави Шанкар, Нирмала и т.н.

Узряването може ли да се ускори отвън?

Принципно не, но с помощ... и с малко повече сътресения... ))

Всяка реинкарнация води към това именно.

Но ако си припомни...

"Но аз съм способен да намеря своя път през лабиринта,

Огньовете на заблужденията няма да ме отклонят от пътя,

Аз държа нишката, която води към истината,

Смирено гледам там, където другите водят напразен бой.

На сцената на света няма роля за мен,

И затова за суетните хора аз съм дребен и нищожен.

Между другото, докато те се стремят да получат частица от множеството,

На мен ми принадлежи Всичко... О истинско щастие!"

Лао Дзъ

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

Митко, искаш ли да ти разкажа за Ошо и неговите часовници и коли? За издънките му в Америка? Ошо беше духовен бизнесмен и псевдо-учител. Твърдя това, защото съм го чел и съм контактувал с няколко от неговите близки ученици.

Ето ти виждаш издънката Ошо а аз чувам думите от клипа! Сигурен съм, че е било под достойнството ти да го изслушаш! Изпратих клипа защото смятам, че в него има нещо! Извинявам се за отнетото време!

Ето ти виждаш издънката Ошо а аз чувам думите от клипа! Сигурен съм, че е било под достойнството ти да го изслушаш! Изпратих клипа защото смятам, че в него има нещо! Извинявам се за отнетото време!

Изслушах този безумно тъп клип. Ако искаш да научиш нещо за съзнанието и мозъка виж това и не си губи времето с глупости: ТУК (има български субтитри - влючи си ги)

Предлагам малко по-друго направление на приятната дискусия тук, приятели.

Нека не слагаме атеистичния етикет автоматично на комунизма. Хайде да обмислим.

Вместо възшествие в Божието царство - вяра, повтарям, вяра в комунистическото бъдеще.

Вместо църковна йерархия и идеята за подчивнението и - партийна такава, със същите функции и дължимо безприкословно подчинение.

Вместо духовенство и миряни - партийни членове и "безпартийни" комунисти.

Вместо храмове - клубове

Вместо Разпятието на Спасителя и иконите на светците - комун. символи, паметници и портрети на партийни другари и герои.

Вместо църковни ритуали - партийни ритуали.

-------------------------------------------

Е, не се ли набива приликата между религия и комунистическа идеология? Има още много паралели, само да се замислим.

Апропо, има и друг ракурс на мислене, но нето в друг пост.

Наместе

По същия начин може във втората част на равенството да замениш думата "комунизъм" с думата "фашизъм" и получаваш същия извод накрая :cool: С подобни аналогии може да се докаже всичко, не мислиш ли ?

Нашата Утопия, в която имаме честа да живеем сега е комбинация от :

"Прекрасният Нов свят" на Хъксли

"451 по Фаренхайт" на Бредбъри

„Портокал с часовников механизъм“ на Бърджес

„Ние“ на Евгений Замятин

и , разбира се „1984“ на Оруел... От всяка от тези книги има по нещо, което е реално в днешно време.

В близко бъдеще ни очаква положението от "Войната на Небесните господари" - с бодри крачки сме се запътили натам.

И лошо няма.

Светът вече е достигнал границата.Няма широкомашабни войни, няма епидемии.Няма как да се прочиства расата.

комунизмът се изроди не заради философията си , ами просто защото е неприложим за човешкото общество.Homo homini lupus est. Няма как да направиш от един родил се вълк агънце.Още по-малко с насилие, защото то поражда още насилие и тласкане на махалото след време в обратната посока - реваншизъм .(Преживяхме и това)

Няма как с планова икономика ( дори и в световен мащаб) да нахраниш бедните : погледни само колко храни и пари се изпращат на бедните и гладуващите хора в Африка.Всички те отиват в джобовете на тамошните богаташи, които пък преди да станат богаташи, са били бедни и гладни, но сега не могат да се наситят.

Единственият начин да се оправи света е да се заличи, заедно със всички на него, и да се започне отначало , с лека промяна в генетичния код :blink:

Да, Trichocephalus, време си е за космичната нощ. :blink:

Единственият начин да се оправи света е да се заличи, заедно със всички на него, и да се започне отначало , с лека промяна в генетичния код :blink:

БОГ

:)

Ако пък поразсъждаваме малко по-общо, и допуснем, че светът е илюзия.Сън, който го сънува твореца на всичко.

Отделно пък всеки един от нас създава и руши своя собствен свят във всеки един момент ,Тоест - че всичко е между ушите ни, стигаме до извода, че оправянето на света не е по силите ни, тъй като света, на който пък всички ние живеем е създаден от друг, и само той може да го оправи :)

Ако пък поразсъждаваме малко по-общо, и допуснем, че светът е илюзия.Сън, който го сънува твореца на всичко.

Отделно пък всеки един от нас създава и руши своя собствен свят във всеки един момент ,Тоест - че всичко е между ушите ни, стигаме до извода, че оправянето на света не е по силите ни, тъй като света, на който пък всички ние живеем е създаден от друг, и само той може да го оправи :)

Точно така е, не е по силите ни.

Но този друг не е ли твърде подозрителен, толкова светове е създавал, а оцелели има само в Ноевия ковчег.

От друга страна най - лесно е да имаме кого да държим отговорен...

• Автор

Ами да го събудим тогава...

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.