Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Съвременни утопии

Featured Replies

По същия начин може във втората част на равенството да замениш думата "комунизъм" с думата "фашизъм" и получаваш същия извод накрая ;) С подобни аналогии може да се докаже всичко, не мислиш ли ?

Нашата Утопия, в която имаме честа да живеем сега е комбинация от :

"Прекрасният Нов свят" на Хъксли

"451 по Фаренхайт" на Бредбъри

„Портокал с часовников механизъм“ на Бърджес

„Ние“ на Евгений Замятин

и , разбира се „1984“ на Оруел... От всяка от тези книги има по нещо, което е реално в днешно време.

В близко бъдеще ни очаква положението от "Войната на Небесните господари" - с бодри крачки сме се запътили натам.

И лошо няма.

Светът вече е достигнал границата.Няма широкомашабни войни, няма епидемии.Няма как да се прочиства расата.

комунизмът се изроди не заради философията си , ами просто защото е неприложим за човешкото общество.Homo homini lupus est. Няма как да направиш от един родил се вълк агънце.Още по-малко с насилие, защото то поражда още насилие и тласкане на махалото след време в обратната посока - реваншизъм .(Преживяхме и това)

Няма как с планова икономика ( дори и в световен мащаб) да нахраниш бедните : погледни само колко храни и пари се изпращат на бедните и гладуващите хора в Африка.Всички те отиват в джобовете на тамошните богаташи, които пък преди да станат богаташи, са били бедни и гладни, но сега не могат да се наситят.

Единственият начин да се оправи света е да се заличи, заедно със всички на него, и да се започне отначало , с лека промяна в генетичния код :blink:

:devil2:

Знаеш, че споделям мнението ти напълно.

Но имам един въпрос, нека той бъде дори офф топик: защо когато ти споделяш такова мнение, то звучи напълно логично и приемливо от останалите потребители, а когато аз споделя същото мнение, звучи песимистично-апокалипстично и бивам замеряна с камъни? :blink:

Нещо изразните средства май много ми куцат. Ще взема да се запиша на частни уроци при теб :beach3:

И ние като милярдите други биологични видове живяли на планетата, ще си изчезнам, точно така както сме се появили - поредната провалена мутация :blink: Това, че няма да ни хареса вече...е друг въпрос. :)

• Отговори 75
  • Прегледи 8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Определено капитализмът не е перфектен, но от друга страна, комунизмът също не е решение. Успелите хора постоянно оказват помощ на обществото. Кои управляват големите фирми, които дават пари на хорат

• "Борбата е безмилостно жестока. Борбата както казват, е епична. Аз паднах. Друг ще ме смени и... толкоз. Какво тук значи някаква си личност?! Разстрел, и след разстрела – червеи. Това е толко

• Явно има нещо, по което сме на различно мнение, а именно за вината или поне част от нея...Дай доказателство, че причините не са субективни. Примерно произвежданите материални блага и храни са напълно

Ако пък поразсъждаваме малко по-общо, и допуснем, че светът е илюзия.Сън, който го сънува твореца на всичко.

Отделно пък всеки един от нас създава и руши своя собствен свят във всеки един момент ,Тоест - че всичко е между ушите ни, стигаме до извода, че оправянето на света не е по силите ни, тъй като света, на който пък всички ние живеем е създаден от друг, и само той може да го оправи :beach3:

СЪТВОРЕНИЕТО

И ние като милярдите други биологични видове живяли на планетата, ще си изчезнам, точно така както сме се появили - поредната провалена мутация :blink: Това, че няма да ни хареса вече...е друг въпрос. :)

А дали няма да поставим начало на нов биологичен вид? Или на AI

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Точно така е, не е по силите ни.

Но този друг не е ли твърде подозрителен, толкова светове е създавал, а оцелели има само в Ноевия ковчег.

От друга страна най - лесно е да имаме кого да държим отговорен...

Защо пък да го "държим отговорен"?

Ние не можем да бъде съд, поради простата причина, че сме и причинители, и потърпевши от ставащото, и съответно няма как да сме безпристрастни, та да съдим и да търсим отговорности.

:)

.....

Но имам един въпрос, нека той бъде дори офф топик: защо когато ти споделяш такова мнение, то звучи напълно логично и приемливо от останалите потребители, а когато аз споделя същото мнение, звучи песимистично-апокалипстично и бивам замеряна с камъни? :)

.....

Защото така е устроен светът :)

p.s. закрепените в поколението мутации никога не са "неуспешни", а точно обратното :blink:

p.s. закрепените в поколението мутации никога не са "неуспешни", а точно обратното :)

Успешни? Мда.

Но може и по-добре. Винаги може и по-добре :)

Ние не можем да бъде съд, поради простата причина, че сме и причинители, и потърпевши от ставащото, и съответно няма как да сме безпристрастни, та да съдим и да търсим отговорности.

А какво сме... защо сме...

А какво можем да бъдем Един ни е показал, понеже...

А дали няма да поставим начало на нов биологичен вид? Или на AI

Хмм. Не знам, но A.I. е доста, доста интересна наука.

Догодина в университета мисля да си избера няколко selective курса именно от тази специалност, за да имам по-добра яснота по въпроса :)

Успешни? Мда.

Но може и по-добре. Винаги може и по-добре :)

Разбира се - процесът продължава и в момента. А скоро време и сами ще можем да се намесваме в него, което пък води до интересни морални въпроси, и още по-интересни отговори.

Разбира се - процесът продължава и в момента. А скоро време и сами ще можем да се намесваме в него, което пък води до интересни морални въпроси, и още по-интересни отговори.

Сещаш ли се за Gattaca (1997)?

Сега ме сети за концепцията му. В контекста на този разговор.

Мхм - живеем в интересни времена. Реално погледнато обаче - времената винаги са били интересни...

Догодина в университета мисля да си избера няколко selective курса именно от тази специалност, за да имам по-добра яснота по въпроса

Успех! Предполагам, познаваш теорията за космогенезиса на Шарден. Според него има три стадия:

1) Еволюция на химическите елементи, при която на нашата планета възникват физико-химическите условия за образуването на сложните молекули и живота.

2) Възниква "биосферата", т.е. различните живи организми от най-простите до човека.

3) Фомира се "ноосферата", т.е. сферата на духа, която ни води към "точката Омега" или абстрактния и трансцендентен абсолют, чиято същност е любовта.

За ноосферата не знам, но инфосферата е вече налице, макар и в твърде примитивна форма. Засега.

В своята книга "Извън контрол" Кевин Кели предвижда еволюцията на ИИ от 80-байтови същества:Out Of Control

Taзи идея е развита в прекрасната SF четирилогия за Хиперион/Ендимион на Дан Симънс. Както и в "Матрицата", разбира се.

По-общо и достъпно Кели споделя своите прогнози Kevin Kelly-TED

Има и по-задълбочени изследвания по темата за ИИ...

• Автор

Успех! Предполагам, познаваш теорията за космогенезиса на Шарден. Според него има три стадия:

1) Еволюция на химическите елементи, при която на нашата планета възникват физико-химическите условия за образуването на сложните молекули и живота.

2) Възниква "биосферата", т.е. различните живи организми от най-простите до човека.

3) Фомира се "ноосферата", т.е. сферата на духа, която ни води към "точката Омега" или абстрактния и трансцендентен абсолют, чиято същност е любовта.

За ноосферата не знам, но инфосферата е вече налице, макар и в твърде примитивна форма. Засега.

В своята книга "Извън контрол" Кевин Кели предвижда еволюцията на ИИ от 80-байтови същества:Out Of Control

Taзи идея е развита в прекрасната SF четирилогия за Хиперион/Ендимион на Дан Симънс. Както и в "Матрицата", разбира се.

По-общо и достъпно Кели споделя своите прогнози Kevin Kelly-TED

Има и по-задълбочени изследвания по темата за ИИ...

Значи си се набол и на Шрайка, ах ти учени приятелю...

Значи си се набол и на Шрайка, ах ти учени приятелю...

:P Не, просто споделям информация. Не съм казал, че това е моето виждане. А поредицата на Симънс е добра, според мен. И завършва оптимистично в последната част ("Триумфът на Ендимион"), от където е следното:

"Какво си мислиш, че е Празнотата? Това е проклетата инфосфера на проклетата вселена, момче. Слушал съм я векове преди хлапето да ми даде причастието, за да вкара нано-технологичните буболечки в мен. Тъкмо това правят писателите, художниците и творците, момче... Откриването на муза е просто начин за артиста или светия човек да стъпи пред входната врата на Празнотата, Която Обвързва."

Нали ти отвори темата? Дай пример за съвременна утопия, който да обсъдим.

• Автор

:cool: Не, просто споделям информация. Не съм казал, че това е моето виждане. А поредицата на Симънс е добра, според мен. И завършва оптимистично в последната част ("Триумфът на Ендимион"), от където е следното:

"Какво си мислиш, че е Празнотата? Това е проклетата инфосфера на проклетата вселена, момче. Слушал съм я векове преди хлапето да ми даде причастието, за да вкара нано-технологичните буболечки в мен. Тъкмо това правят писателите, художниците и творците, момче... Откриването на муза е просто начин за артиста или светия човек да стъпи пред входната врата на Празнотата, Която Обвързва."

Нали ти отвори темата? Дай пример за съвременна утопия, който да обсъдим.

Аз... ми... я... отвори Вал, за което съм му благодарен, понеже в даденият момент не бях в състояние да я формулирам, особено с това заглавие, (или по-скоро не смеех да се надявам да потръгне) нещо, в което двама-трима колеги ми прикачват, състоянието да бъдеш комунист - аз самият не съм дорасъл, достатъчно, а ако под комунист са имали предвид несъвършеното, всъщност през по-голямата си темпорална част изродено отроче, което въпреки това сътвори огромни успехи за страната през време оно, ами аз съм им благодарен, че дори за толкова добър ме смятат...

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Дай пример за съвременна утопия, който да обсъдим.

Макар въпроса да не е към мен все пак предлагам тема!

Бог Долар и съвременното идоло поклонничество в негова чест!

Макар въпроса да не е към мен все пак предлагам тема!

Бог Долар и съвременното идоло поклонничество в негова чест!

че той не се казва "долар" - ето го, седи точно на Wallstreet в Ню Йорк - там където се правят парите и се покварява света :

Wall_street_bull.jpg

а отзад е още по-хубав :

wallstreetbull.jpg

Това не утопия, а реалност.

p.s.Някой да разполага с Хокингово килимче ? :wub:

Това не утопия, а реалност.

Наистина. Само ако не държим сметка за духовната страна на човешката екзистенция, която е затворена между раждането и смъртта и оценяваме доброто и злото от материалистична гл. т. можем да гледаме на САЩ като на един земен рай.

За хокинговото килимче, обаче, не разбрах, т.е. имах, но го затрих, когато напуснах Mare Infinitum. :)

Наистина. Само ако не държим сметка за духовната страна на човешката екзистенция, която е затворена между раждането и смъртта и оценяваме доброто и злото от материалистична гл. т. можем да гледаме на САЩ като на един земен рай.

За хокинговото килимче, обаче, не разбрах, т.е. имах, но го затрих, когато напуснах Mare Infinitum. ;)

---------------------------

И като изкочи от Пещерите на Времето Онова момиче, дето Ватикана си го търси, к`во правеше наоколо с хокинговото килимче, заедно с Оня, страшния, дето изби орталъка, а? :clap:

Ако Съвременната утопия ще е за Златният Телец, поне да визираме този на Илф и Петров...

Въпросът поставен от теб , до колкото сваща дългоухата ми тиква, е дали искаме да постигнем духовен свят или материален .....

Засягаш една стара, стара тема, но вече светът е преживявал стремеж към духовното - по време на средновековието.

...

Ако Съвременната утопия ще е за Златният Телец, поне да визираме този на Илф и Петров...

кое не ти хареса на тоя, дето съм изпляскал по-горе.... Топките ли ? ;):clap:

И като изкочи от Пещерите на Времето Онова момиче, дето Ватикана си го търси, к`во правеше наоколо с хокинговото килимче, заедно с Оня, страшния, дето изби орталъка, а? :)

Разказа им играта. ;)

"-Говориш за учението на физиката на любовта - казах аз. - За възприемането на любовта като основна сила на Вселената. Това ли е вирусът?

...

– Това е източникът на вируса - тихо отвърна Енея. - А аз уча как да използваме тази енергия."

Това си е SF, все пак. Е, не е като "Фиаско" на Лем или "Сталкер", но на мен ми харесва. Моля не ме съдете толкова строго - всеки си има литературни вкусове...

Не те съдим, човече, а точно обратното :)

------------------------------------------

Ми радваме ти се - рядко долита тук такава птица...

Поздрав

Въпреки че Трихо не го хареса...

....

Въпреки че Трихо не го хареса...

Разбира се.

Това си е чист сурогат, след прочита на "Пикник на обочине" ....

Разбира се.

Това си е чист сурогат, след прочита на "Пикник на обочине" ....

------------------------------

хихихихихи

Магаре и Шебек-Урунгел разговарят за Киноизкуство... :mad::rap:

------------------------------

Хайде сега за Златният Телец.

Да почнем от Библията, предлагам

1 А като видяха людете, че Моисей се забави да слезе от планината, людете се събраха срещу Аарона и му казаха: Стани, направи ни богове, които да ходят пред нас; защото тоя Моисей, човекът, който ни изведе из Египетската земя, не знаем що му стана.

2 Аарон им каза: Извадете златните обеци, които са на ушите на жените ви, на синовете ви, и на дъщерите ви, и донесете ми ги.

3 И тъй, всичките люде извадиха златните обеци, които бяха на ушите им, и донесоха ги на Аарона.

4 А той, като ги взе от ръцете им, даде на златото образ с резец, след като направи леяно теле; и те рекоха: Тия са боговете ти, о Израилю, които те изведоха из Египетската земя.

5 И като видя това, Аарон издигна олтар пред него; и Аарон прогласи, казвайки: Утре ще бъде празник Господу.

6 И на следния ден, като станаха рано, пожертвуваха всеизгаряне и принесоха примирителни приноси: после людете седнаха да ядат и да пият, и станаха да играят.

7 Тогава Господ каза на Моисея: Иди, слез, защото се развратиха твоите люде, които си извел из Египетската земя.

8 Скоро се отклониха от пътя, в който им съм заповядал да ходят; направиха си леяно теле, поклониха му се, пожертвуваха му и рекоха: Тия са боговете ти, о Израилю, които те изведоха из Египетската земя,

Библия, Изход, гл. 32

А какво търси този телец на Уолстрийт , питам аз ?

----------------------------------------------------

Брей, вярно бе!

Да не би да са същите, дето в отсъствието на Майсей си изляха биченце, златничко?

Ааа, не вярвам на Уолдстрийт да има евреи, при това от Египет злато дето са краднали...

Сигурно корида ще да е рекламирана, или някой телешки бугер пред МакДоналд`с /чудно, що ли Рей Крок, дето е от египетските бегълци, си е купил това шотландско име?!/. :mad:

А какво търси този телец на Уолстрийт , питам аз ?

Какво друго да търси освен кравички. Тоз телец си е чист бик, дагее. :cool:

----------------------------------------------------

Брей, вярно бе!

Да не би да са същите, дето в отсъствието на Майсей си изляха биченце, златничко?

Ааа, не вярвам на Уолдстрийт да има евреи, при това от Египет злато дето са краднали...

Сигурно корида ще да е рекламирана, или някой телешки бугер пред МакДоналд`с /чудно, що ли Рей Крок, дето е от египетските бегълци, си е купил това шотландско име?!/. :cool:

:lol6: Никакви евреЙ няма викаш на Валстрийт,,,, :grimace:

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.