Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Циганин или ром ? Новини свързани с интеграцията и още нещо

Featured Replies

Има някакви пари, които се плащат, за да се правят тия проучвания. 

БХК или некви техни авери. 60% е хубав резултат. Хем показва кви сме ксенофоби, хем обаче и че има надежда, да не вземат да им спрат парите. :)

• Отговори 2k
  • Прегледи 217,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Много ми е чудно , защо циганите се наричат "роми".

Че и официално има гузност да ги наричат цигани.

Думата "циганин" е светотвна, не е наш патент, и няма нищо нецензурно или обидно в това.

Това че "циганин" е синоним на крадлива нагла, нация, издигнала в култ беззаконието е друг въпрос, но термина циганин си е напълно нормален и световен.

Знаем за "цигански романси" , джипсита по света, катуни  и т.н... 

Това че ги наричаме "роми" , по никакъв начин не променя смисъла.... Нещо повече - циганите осраха и  термина "ром".

Сега като кажеш ром , това е термин синоним на крадец, насилник, беззаконие.

т.е. както сами циганите оцапаха термина "циганин" по същия начин осраха и термина "ром".

Кое ще е седващото "интелигентно" наименование на крадлива нация, неспазваща закони и морал .. няма никакво значение... циганина си е циганин... 

Думата "циганин" е светотвна, не е наш патент, и няма нищо нецензурно или обидно в това.

Това че "циганин" е синоним на крадлива нагла, нация, издигнала в култ беззаконието е друг въпрос, но термина циганин си е напълно нормален и световен.

Това че ги наричаме "роми" , по никакъв начин не променя смисъла.... Нещо повече - циганите осраха и  термина "ром".

т.е. както сами циганите оцапаха термина "циганин" по същия начин осраха и термина "ром".

Кое ще е седващото "интелигентно" наименование на крадлива нация, неспазваща закони и морал .. няма никакво значение... циганина си е циганин... 

Напълно съм съгласен.Но не всички са такива.Познавам и свестни,работливи и интелигентни цингани.Не бива да поставяме всички под един знаменател,99 процента от тях са боклуци,но има и изключения.Това е същото като “Жените не могат да карат“ ,а има и жени,които биха ни скрили шапката ;)

В никакъв случай не защитавам циганите,но просто има и изключения.

Редактирано от lindroos1 (преглед на промените)

Естествено че има изключения.

Няма да споменавам Чирков.. но това по никакъв начин не променя статуса на термина "циганин" , и "ром".

Между другото, Чирков не се срамува че е циганин. и е напълно прав и си е така. - в думата няма нищо обидно.

НО

Както осраха думата "циганин" , циганите  така осраха и думата "ром". В това няма грам  спор.

Което доказва несъстоятелността на терминологията.

Вместо да се срамуват от думата "циганин" , и вместо да го смята тза обидно, можеше да промотират "циганските романси" като мото и лайтмотив на честния трудов  циганин... и да се гордеят с тази си "циганска култура" ...

ама уви...

няма как да стане, просто защото и марсианец да се наричаш, когато си крадлив,  без съвест, без морал, без ценности , неграмотен, нежелаещ цивилизация и морал , ти ще си останеш под знаменателя "циганин"

Редактирано от miro20 (преглед на промените)

неправителствени организаций,които се занимават с циганите,управлявани и финансирани от твоя идол-Сорос,използвани да се крадат милиарди!

1. Асоциация „Интегро“
  2. Български адвокати за правата на човека
  3. Български хелзинкски комитет
  4. Бюро за самопомощ Столипиново
  5. Дружество за изследване на малцинствата „Студии Романи“
  6. Етническа хармония
  7. Женска независима ромска организация Кармен – Разград
  8. Женско ромско сдружение „Добра Майка“ – с. Вардун
  9. Инди-Рома-97
  10. Институт за изследване на интеграцията
  11. Институт за политически и правни изследвания
  12. Международен център за изследване на малцинствата и културните взаимодействия
  13. Младежко дружество „Изгрев – Столипиново“
  14. Младежко ромско сдружение „Нов път – 98″ – Търговище 15. Национален ромски център „Свети Георги“
  15. Ромска младежка организация – Сливен
  16. Ромски обществен съвет „Купате“
  17. Ромски самарянски съюз – Ямбол
  18. Сдружение „Амалипе-Приятелство“
  19. Сдружение „Бъдеще за ромите“ – гр. Дупница
  20. Сдружение „Нево Дром“ – Кюстеднил
  21. Сдружение „Организация Дром“
  22. Сдружение „Развитие и подкрепа на ромските жени и деца“ – Лом
  23. Сдружение „Романи Бах“ – Самоков
  24. Сдружение на ромските жени и деца „Надежда“
  25. Сдружение с нестопанска цел „Свят без граници“
  26. Фондация „Андрал“
  27. Фондация „Дайвърсити“
  28. Фондация „Джендър проект в България“
  29. Фондация „Дъга“ – Стара Загора, Фондация „Етнокултурен диалог“
  30. Фондация „Етнопалитра – Трубадури“
  31. Фондация „Здравето на ромите“ – Сливен
  32. Фондация „Здравни проблеми на малцинствата“
  33. Фондация „Интеграция и развитие на малцинствата“
  34. Фондация „Либерална интеграция“
  35. Фондация „Междуетническа инициатива за човешки права“, Фондация „Равен достъп“
  36. Фондация „Рома – Лом“
  37. Фондация „Романи Бах“
  38. Фондация „Ромска солидарност“ – Петрич
  39. Фондация „Ромско бюро – Монтана“
  40. Фондация „Саворе“ – Самоков,
  41. Фондация „Център на неправителствените организации“ – Кърджали
  42. Фондация „Шам“
  43. Фондация АВЕР
  44. Фондация за мултиетническо сътрудничество “Напредък” – Пазарджик“
  45. Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“ – Велико Търново

Редактирано от glen (преглед на промените)

В никакъв случай не защитавам циганите,но просто има и изключения.

Те тези цигани, които са изключения, също им е писнало от цигански номера.

Няма как да не се съглася с написаното.Много правилно.

........от твоя идол-Сорос,използвани да се крадат милиарди!

Идея си нямам кога Сорос ми е станал "идол" ... ама... просто ще те посъветвам да си спестиш квалификациите.

Особенно когато са абсолютно неадекватни и неоснователни .

Няма да споменавам Чирков

И честно казано недей - така мисля, след като видях, че имало не малко народ, според които Чирков е "дехуманизиран печалбар", който се вписва баш в категорията "мангал".

Понякога си мисля за това интегриране - изглежда, че по- скоро българите ще се интегрират към мангалщината, отколкото обратно, което ме навежда на мисълта, че всичките тези организации и парите, които се наливат за интегриране, малко са объркали целта. (Би било по- ефективно, резултатно и еФтино, ако се пренасочат към интегриране на българите в циганското общество)

изглежда, че по- скоро българите ще се интегрират към мангалщината, отколкото обратно

То не "изглежда" ,то вече се случи. Всеки знае от кога на български свадби се канят цигански оркестри. Ами от колко години най-оборотните заведения в страната са чалгаджийниците с циганията вътре.

Живота на повечето българи е една чиста цигания от където и да го погледнеш. Всъщност ние би трябвало да мислим как да се отърваме от тях ,а не да ги интегрираме.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Снощи гледах по Синемакс един филм за едни цигани в Полша. Филмът се казваше нещо от сорта на "Тихата кралица" и се разказваше за румънски цигани, направили си катун в краен квартал на Варшава. Основната идея във филма беше за едно глухо циганско момиче, което мечтае да стане индийска танцьорка. Катунарският живот на тези цигани беше добре показан и ми направиха впечатление няколко неща, заради които и тъдява отново се... излагам.

Онези цигани - във филма, които са родени в румънските земи, ми се видяха отново "вносни" цигани. Верно ровят по кофите и те, държат се цигански, както сме свикнали, но не са толкова нагли, както нашите цигани.

Съжалявам ако и аз натискам по слабото ви място, но ми се е случвало да наблюдавам (не само от филмите) вносни цигани и последните ми се струват няколко пъти по-наивни и добродушни от нашите и най-вече софийските цигани.

Софийският циганин е нагло коп**енце, независимо на колко години и от какъв пол е. Разбира се, че ме вбесява мисълта как българите им плащаме всички сметки, но не само заради тази мисъл ги ненавиждам. Наглостта им ме отвращава, както и цялото им смръдливо излъчване. Привилегиите, с които се ползват, ме изумява как може да са изобщо възможни...  на цялата ни беднотия и социална криза (имам предвид българските такива).

Защо чужбинските цигани са по-приемливи някак? Защо чужбинският циганин разбира, че държавата му е дала минимални средства за оцеляване и поне се старае да спазва законите? Защо нашите цигани са най-отвратителната паплач сред циганите изобщо?

В МВР взимат на щат цигани преводачи

В министерството още умуват върху критериите за отсяване, проектът започва пилотно в 5 областни дирекции

Министерството на вътрешните работи ще намалява ромската безработица. Информацията потвърди старши комисар Христо Терзийски, шеф на националната полиция. На дискусия за жертвите на престъпността, организирана от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) той обяви, че МВР назначава на трудов договор сътрудници, които владеят ромски език.

"Да има такава идея, но още няма назначени. Все още в МВР работят по критериите, по които ще се назначават сътрудниците", казаха пред BIG5.BG от пресцентъра на Националната полиция.

Ромските кадри ще са по двама в 12 областни дирекции на МВР в страната, на чиято територия има големи цигански общности. Пилотно такива сътрудници ще бъдат назначени първо в 5 областни дирекции -  Монтана, Враца, Плевен, Ловеч и Благоевград. "Още няма указания за критерийте, по които ще се избират и назначават", казаха от ОД на МВР в Ловеч.

Преди години във ВИПОНД се учеше цигански, но едва ли тази кадри, ще станат сътрудници в районните. Единствените, които могат да заемат тези места са роми, но образовани. Тези хора ще са буквално преводачи на събратята си, коментираха пред BIG5.BG експерти в МВР.

Новите сътрудници няма да имат полицейски правомощия. Те ще помагат на свои неграмотни събратя да подават жалби и сигнали. Ще превеждат и при разпити на свидетели и заподозрени на извършени престъпления. Със сигурност кандидат-служителите на МВР ще трябва да знаят писмено и говоримо българския език.

40% от жертвите на престъпления у нас не съобщават в полицията, сочи проучването. Една от причините са т.нар. полицейски филтри при приемането на жалбите. Друга причина - недоверието на онези, които са се оплакали, а не е последвало нищо, сочи изследването. Центърът за изследване на демокрацията посочи като пример ексцесиите в Гърмен. При сблъсъците там е имало 4 жалби, по три, от които не е имало разследване, а е останала само една - за откраднат електрожен.

“В Гърмен въведохме експериментално осем типови жалби - за кражба, за грабеж и т.н., за улеснение на гражданите”, каза вътрешният министър Румяна Бъчварова. Обмисля се и идеята патрулни и районни полицаи по селата също да приемат жалби, за да не се налага местните хора да пътуват до най-близкото РПУ.

http://big5.bg/oshhe-mislyat-kriterijte-za-naznachavane-na-romi-v-mvr.html

Известният кардиолог д-р Сотир Марчев заяви пред Нова тв, че основният етнически проблем не е между българи и турци, а между българи и роми. "Ромите са с други гени, за тях децата не са ценност", подчерта лекарят.

"Те имат съвсем друг бит, култура и традиции, други ценности. Ще имаме проблеми с тях. И Европа ще има проблеми с тях", допълни Марчев.

"Образованият човек е труден за манипулация. Много е важно да чуем век по-късно Жан Жак Русо. В образованието е спасението на нацията ни", подчерта д-р Сотир Марчев.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4915316

"Ромите са с други гени, за тях децата не са ценност"

Мисля, че е точно обратното. За тях децата са точно това - ценност - в смисъл на ресурс, нещо от което може да се изкарват пари. Само че не е циганска особеност, а такава на всички общества - просто зависи от икономическото състояние,

Точно това беше обяснението в една много читаво аргументирана статия за демографските проблеми, с които се сблъсква света в момента, а именно, че в развитите общества в момента, децата се водят един вид "разход" - отнемат времето, кариерата, парите, забавленията и т.н. в разцвета на живота на родителите си, без да им носят друга "полза", освен емоционална. Родителите ги издържат до 20+. Докато в не толкова развитите и в миналото, всяко дете е работна ръка, която помага за семейството, откакто почне да ходи и говори горе-долу. Съответно многото деца са повече средства. (Естествено това е само един от факторите.)

Известният кардиолог д-р Сотир Марчев заяви пред Нова тв, че основният етнически проблем не е между българи и турци, а между българи и роми. "Ромите са с други гени, за тях децата не са ценност", подчерта лекарят.

"Те имат съвсем друг бит, култура и традиции, други ценности. Ще имаме проблеми с тях. И Европа ще има проблеми с тях", допълни Марчев.

"Образованият човек е труден за манипулация. Много е важно да чуем век по-късно Жан Жак Русо. В образованието е спасението на нацията ни", подчерта д-р Сотир Марчев.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4915316

Тоя открил топлата вода... Кой е казал ,че им проблем между българи и турци ? На мен турците не ми пречат. Работят ,плащат си сметките ,и сърбат същата попара като нас българите. Но виж циганите са със специални привилегии...

Мисля, че е точно обратното. За тях децата са точно това - ценност - в смисъл на ресурс, нещо от което може да се изкарват пари. Само че не е циганска особеност, а такава на всички общества - просто зависи от икономическото състояние,

На всички капиталистически общества...и такива с други строеве, в които парите и материалните облаги, са основна цел. Не във всички общества въобще.

На всички капиталистически общества...и такива с други строеве, в които парите и материалните облаги, са основна цел.

Така е, но... в цялата история на човечеството процентът такива общества е бил достатъчно нищожен, че може спокойно да се пренебрегне. И не мисля, че това ще се промени в някакво достатъчно близко бъдеще. Струва ми се малко вероятно да бием природата си в следващите сто години, като не сме я променили за десетки хиляди.

За всичко са виновни политиците , понеже е ясно, че за тях  циганетата са им ценни най вече заради гласове и явно те гласуват повече от колкото българите ,  и според мен трябва да се сформира чисто нова партия независима от корупция  изцяло различна от досегашните парии  за да се оправят нещата и тук . Как така и в други държави има цигани но никъде другаде не се е чуло да имат свободата и беззаконието както тук ?  За да се оправи всичко тук това е начина , нова партия на която да се има доверие от обикновените хора ( без мафиоти , алчни чичковци ) но това трябва да се случи на практика най вече .

Редактирано от Daniel95 (преглед на промените)

......

Или ти не си разбрал тази статия - не знам коя е тя - или съдейки по коментара ти, няма нищо читаво в нея. В историята на всеки народ традицията е, родителя да рискува живота си за детето - примери за това, колкото искаш.

Та тъкмо медиците знаят много добре, колко от децата родени с недъзи и какви ли не психологически проблеми, са от ромски произход, ясно е защо - може би това е единственото племе, за което собствените им деца са стока и валута .... а и изобщо всяко човешко същество.

п.п. а, че турците нямат нищо общо с циганите, е ясно за почти всеки гражданин на България.

В историята на всеки народ традицията е, родителя да рискува живота си за детето - примери за това, колкото искаш.

О да... И няма (и то в днешно време, на народи с огромна популация) никакви традиции (подчертавам, традиция в истинския смисъл на думата) от рода на "ще си убием щерката или да я продадем, щото нямаме пари за зестра..." И обратното - няма да оженим сина си за момиче, дето баща ѝ не може да даде пари за зестрата... Хмм да, технологията навлиза и вече не ги трепят като се родят, ми ги абортират или зачеват с филтрирани само Y сперматозоиди.

И това е само един пример за това, дали икономиката няма значение пред живота на детето.

........

Мда - и турците дошли на българския битак за продажба за деца, та ги изкупили всите, а останалите поради негодност ги бракували с ятагана и ей ти турското робство.

и според мен трябва да се сформира чисто нова партия независима от корупция  изцяло различна от досегашните парии  за да се оправят нещата и тук .

Някъде четох изказване от сорта на : "в момента ситуацията в парламента е такава ,че дори и Левски от гроба да изкарат ,и пратят в парламента ,там ще го изядът с парцалите ,ще го омаскарят ,и ще го изхвърлят"

Докато ония дъртите комунисти ,и агенти на ДС са там (а те са във всички партии) ,няма да бъде допуснат някой читав да управлява ,и абсолютно нищо няма да се промени.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Левски го омаскаряват еврогейците и хамериканските подлоги. Т.е тия, на които служиш. Та, хич не се опитвай....

май изобщо не разбра за какво говоря ... карай.. :)

май изобщо не разбра за какво говоря ... карай.. :)

Много добре следя кои са тези, които се опитват да ни пренапишат историята. 

Мартина Балева - уродът, според който Батак е измислица

Разбира се, това подобие на човек, далеч не е единственото, но е ярък пример...

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.