Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Циганин или ром ? Новини свързани с интеграцията и още нещо

Featured Replies

...че дори един беден циганин да може да си позволи да пусне детето си на училище.

Билдера, пари за ромската интеграция и за какво ли не се даваха в милиони. Проблемът е, че системата не е ефективна. И проблемът не е, че няма пари, потъват. И дори и да беше прав, за да стане това, за което говориш, ще трябват десетки години. А проблемът трябва да бъде решен спешно. Оня старец, който го рязаха с резачката за дърва за пари не му пука за това, което ще стане след 20 години. Пука му за това какво вече е станало с него.

Като са бедни циганите, да работят. Има и много бедни българи, които гледат деца и с практически минимални заплати. И не ги пращат да просят. Защо пък само ромите ще са привилегировани да им се правят отстъпки за всичко? Неее, няма да го бъде.

И да те светна - образованието до 12 клас е безплатно, учебниците до 7 клас вече май са безплатни. Когато учих - нищо от това не беше безплатно. И семейството ми не беше въобще от богатите. Хванах възможно най-гадните години в историята на съвременна България.

• Отговори 2k
  • Прегледи 217,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Билдера, пари за ромската интеграция и за какво ли не се даваха в милиони. Проблемът е, че системата не е ефективна. И проблемът не е, че няма пари, потъват. И дори и да беше прав, за да стане това, за което говориш, ще трябват десетки години. А проблемът трябва да бъде решен спешно. Оня старец, който го рязаха с резачката за дърва за пари не му пука за това, което ще стане след 20 години. Пука му за това какво вече е станало с него.

Като са бедни циганите, да работят. Има и много бедни българи, които гледат деца и с практически минимални заплати. И не ги пращат да просят. Защо пък само ромите ще са привилегировани да им се правят отстъпки за всичко? Неее, няма да го бъде.

И да те светна - образованието до 12 клас е безплатно, учебниците до 7 клас вече май са безплатни. Когато учих - нищо от това не беше безплатно. И семейството ми не беше въобще от богатите. Хванах възможно най-гадните години в историята на съвременна България.

Е не е точно безплатно, защото се плаща за много други неща. Изобщо не е евтино да учиш. 

Ти искаш да решаваш проблеми със столетна история за една година, доколкото те разбирам. Няма как да стане това. Съгласи се, че това, което предлагаш ти, е на емоционална основа. Реално ще има много препъни камъни, като почнеш от най-малкия - ДПС  и стигнеш до най-големите - ЕС и САЩ.  Проблемът ще се реши постепенно и по никакъв друг начин. Само че някой трябва да се захване с него. На първо време трябва да се спрат всички европейски, американски и бинбинистански програми за циганите. Парите трябва да се съберат на едно място, да се намерят още средства, да се седне, да се мисли пет пъти и да се действа със събраните пари. Не някаква организация да дава 100 000, друг еврофонд 200 000, трета евангелистка църква с користни цели 300 000...като искат да дават, да гио дадат на едно място, на един държавен фонд. От там нататък да действа държавата. Не ни трябва Сульо и Пульо да ни дава наклон на оная ни работа от хиляди километри разстояние. 

... От там нататък да действа държавата.

То точно тя е проблемът, ако погледнеш внимателно. Постепенното решаване на проблема не е решение за хората, рязани с резачки и т.н. Разбираш това, нали? Имаше време за решение, от 20 години тоя проблем все се решава.

По мое време образованието беше по-платено. И какво? Не вярвам, че някой има за цел да решава големите проблеми, поне на индивидуално ниво да имам право да се защитавам законно.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Супер, само да не стане тази защита като пазарната икономика. Всичко ОК на книга, но в реалността пременил се Илия пак в тия. Искам да кажа, че не ти ще бъдеш облагодетелстван  от законът за самозащита, а някой друг, който му е хванал цаката, както хванаха цаката и на пазарната икономика и на земеделието и на туризма. Разбираш ли какво искам да кажа? Не ме карай сега да измислям какви може да са последствията и в чия полза, при приемането на закон за самозащита. Защото тоягата винаги има две страни. Затова ти казвам, тук трябва да се мисли. Ще ти кажа няколко поговорки:

Бързата работа, срам за майстора.

Бързата кучка слепи ги ражда.

Бързай бавно.

Три пъти мери, веднъж режи.

Утрото е по-мъдро от вечерта.

Никъде не съм срещал мъдрост, където да се казва, че трябва от раз да се решават проблемите. Напротив. Всички мъдрости говорят за едно - нека първо помислим преди да действаме.  От раз виж какво става - Украйна разделена, Косово предадено, Югославия, Чехословакия, ГДР, СССР...ги хвана липсата, Либия в гъбите, Ислямска държава зае повече от половината Сирия и половината Ирак. И това всичко благодарение на бързите и неразумни действия. Бъди сигурен, че едно евентуално законче за самозащита в България, ще ни удари като бумеранг. Най-малкото и циганите ще имат право на оръжие, турците също...За тия работи изобщо мислиш ли? Или викаш, ние, българите, сме умни, а другите кучета ги яли. Я малко по-сериозно. 

...а някой друг, който му е хванал цаката, както хванаха цаката...

Bildera, те и сега богатите са хванали цаката и избягват правосъдието с подкупи и заплахи. Поне и за нас да има нещо. Тия, които казваш, че щели да хванат цаката - вече са я хванали. То и сега циганите и турците, ако искат да те убият, ще си купят оръжие на черно. Престъпниците се сдобиват без проблеми с такова. Обикновеният човек обаче няма такова и знаеш ли защо? Защото не иска да си има проблеми със закона, защото бирниците най-много дерат простият, обикновен гражданин.

Всичко, за което говориш вече е станало и вече бумерангът е ударил. Поне законът да даде право на хората да се защитят, ама законно. Не искам това, за което говориш. То вече е станало.

В момента някой може да те нападне с резачка за дърва в собственият си дом и нямаш право да се защитиш според закона. Това за неизбежната самоотбрана в закона е толкова мъгляво, че чичка на който му разбиват вратата с брадва апаши и стреля със законно притежавана ловна пушка е виновен според закона.

Имай предвид, че както ти ще може да носиш оръжие, така и циганина с основно образование или дори без него, ще има същото право. И ако ти по случайност минеш покрай къщата му и не му харесаш нещо, изобщо няма да се замисли да те гръмне, след като знае, че има право на това. Само не ми развивай теории, че не си влизал в къщата му. Той циганина може да няма толкова акъл, да те застреля, да те вкара в дома си и да каже, че си влязал да го крадеш. А това, че ще лъсне истината веднага, теб  няма да те засегне на два метра под земята. 

ПП: Недей така човек, че прозореца ми е под една циганска къща, на 5 метра от спалнята ми :) само да иска циганина и ще ме гръмне през прозореца. Да не говорим, че мине не мине време, някой комшия почва да прави забележки я заради кучето му, я заради силна музика, я заради силно говорене посред нощите. По-добре тихо и мирно, защото пръв на прицел ще бъдат хора като мен, дето живеят заедно с цигани и турци. Теб няма да те засегне това и ще продължаваш да искаш оръжие незнайно защо. Извинявай, ама ако си купя пушка и ако циганина си купи пушка, по-добре или аз или той да се изнесе веднага. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Тая работа не става нито с оръжие, нито със затвор. Такъв е манталитета на рома. Ще се покаже циганката пред телевизора и ще каже: Мъжът ми е в затвора за 20 години или са го застреляли в двора на чужда къща. Аз съм сама със девет деца. Ще крада, няма какво друго да правя.

Тая работа не става нито с оръжие, нито със затвор. Такъв е манталитета на рома. Ще се покаже циганката пред телевизора и ще каже: Мъжът ми е в затвора за 20 години или са го застреляли в двора на чужда къща. Аз съм сама със девет деца. Ще крада, няма какво друго да правя.

Е той ако мъжа и е за кражба в затвора, как така ще краде и тя? И деветте деца от кого са, от комшията ли ;) То е достатъчно 10 000 роми да влязат в новите ни затвори. Останалите ще си помислят, дали си заслужава 10 години да лежиш за нищо или по-точно от мързел. Работа има много, лошото е, че тая работа някои я разбират като кражба. И кражбата е работа, но незаконна. 

Редактирано от bildera_ (преглед на промените)

Като краде ще я стрелям. Да не ги е правила 9-те деца. Да е работила.

Е той ако мъжа и е за кражба в затвора, как така ще краде и тя? И деветте деца от кого са, от комшията ли ;) То е достатъчно 10 000 роми да влязат в новите ни затвори. Останалите ще си помислят, дали си заслужава 10 години да лежиш за нищо или по-точно от мързел. Работа има много, лошото е, че тая работа някои я разбират като кражба. И кражбата е работа, но незаконна.

И с тия затвори, като и с парите за интеграция на ромите, ще изтичат едни пари. Както и за кучкарниците и борбата с проблема с уличните кучета. И пак ние ще го плащаме от нашите данъци, като без това сме прошляци. Патроните са по-евтини. Като не искаш да работиш - гладуваш. Като крадеш - куршума в главата, ако те пипне собственика на имота. Като знаят, че може да ги стрелят навсякъде, много бързо ще престанат да крадат. Другото е, че тези които крадат - срещу тях висят дела и производства. Достатъчно е да направиш закона така, че човек с висящи дела или други вземания/давания с правосъдието да няма право да притежава оръжие. И готово. Така циганинът под теб няма да има право на оръжие. Ти ще имаш.

И пак ще ти кажа - който иска да купи оръжие на черно, ще го направи. Поне да се легализира оръжието иначе, но само със СТОП патрони. Те нямат склонност да убиват, освен от упор.

И между другото и сега затворите са препълнени. Това не спира кражбите. Циганин бил в затвора излиза и пак почва да краде. Пак влиза в него, пак излиза и пак почва да краде. Явно затворът не ги плаши. Там само ще ги хранят за НАША сметка.

Май само ние от Добрич не се оплакване от силната ромска циганска музика  дойде ли 01:00 и купона се започва до 5 сутринта . Аз не знам какво правят тези полицаи нощна смяна защо не обикалят или си мислят , че всички спят да ама не и дали дъжд само циганите излизат на вънка .

Наближава времето, да заприличаме като маймуните в Индия. Плячкосват посред бял ден и са защитен вид. Напомня ми времената, когато кучетата ми взимаха кифлата от ръцете. :(

Румяна Бъчварова: Не можем да съборим къщите в Гърмен

r_bachvarova_1429275805.jpg

Хората в тях няма къде да отидат на територията на общината

Вътрешният министър Румяна Бъчварова е категорична, че в България може да се живее добре, когато се учим от грешките си. Тя призна, че заради конфликта в Гърмен политиците са допуснали такива, но не спести критиките си и към самата община там. По думите й местната власт е трябвало да уреди документите за собственост на къщите в ромската махала, които най-вероятно с времето ще бъдат бутнати, тъй като по закон на територията има реални собственици, които си искат земята. 

Според нея конфликтът в общината се дължи на наслагване на грешки през годините от институциите, които може би са били умишлени и предизвикани от някого. "Жалкото е, че в в Гърмен тези хора няма къде да бъдат настанени, а в същото време няма как да бъдат изгонени на улицата. Т.е., на този етап жилищата им не могат да бъдат съборени. 

Тя констатира и пропуска на МВР и общината, че са допуснали да се регистрират хора, хора, които живеят като преминаващи, визирайки най-вероятно предстоящите избори. При визитата си в Гърмен тя е видяла много българи и роми, които съжителстват мирно и между тях няма никакви проблеми. Тя допълни, че по тревожния въпрос трябва да се направи сериозен анализ, за да се поправят грешките в тази посока. Бъчварова допълни, че в Гърмен има политическа употреба над хората, което е опасно, а медиите допълнително подклаждали за избухването на сблъсъци в подобни райони. "Хиперболизирането на конфликта ще доведе единствено до политическа спирала, вместо да проявим зрялост, подчерта Бъчварова. 

Тя предложи да се направи например видеонаблюдение в подобни райони, с което да се тушират битовите престъпления. При случая в Гърмен тя похвали действията на МВР, които са били по думите й адекватни. Вътрешният министър подчерта, че всички трябва да положим усилия да интегрираме ромския етнос в обществото.

Източник: http://www.faktor.bg

Пак циганите са тарикатите ,а ние като останем без работа ,или не си плащаме кредита ...на улицата.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Минавал съм през тази махала и е некакъв ад. За мен това не са хора, а някакви междинни звена между животното и човека. Налитат да скачат пред колата, показват средни пръсти, крещят, тумби от голи малки чавета, друсащи кючеци и нямащи нищо човешко в погледа си. Абе положението е от зле към по-зле. Лошото е, че не е само там, а в почти всички селски райони... Накрая ще останат 5-6 големи града, в които ще може да се живее и работи, всичко друго ще е залято с цигани и опоскано до шушка. Тая държава лека полека върви към своя край, за съжаление...

Редактирано от WhiteHart (преглед на промените)

Румяна Бъчварова: 

Тя предложи да се направи например видеонаблюдение в подобни райони, с което да се тушират битовите престъпления. При случая в Гърмен тя похвали действията на МВР, които са били по думите й адекватни. Вътрешният министър подчерта, че всички трябва да положим усилия да интегрираме ромския етнос в обществото.

Ако иска да отиде да поживее в някоя циганска махалата и да се опита да ги интегрира...

Ако се сложат камери, то те ще бъдат изпочупени и откраднати!

И си вярва, че с видеонаблюдение ще се 'тушират' престъпленията на циганите.

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Докато полицията ги пази ,тия взели че ограбили някаква църква ,и свещенника ... Не наглост ,ами не знам ... нямам дума в речника да опиша.

Цигани нападнаха църквата в село Марчево край Гърмен

garmen-cig.jpg

Точно днес, на Черешова Задушница, по обяд, докато жандармерията пази на входа на циганската махала "Кремиковци" , десетина младежи - мъже и жени, се спускат към църквата над село Марчево край Гърмен. Нахлуват в храма, взимат торбите на свещеника и бягат към махалата, която е в непосредствена близост.

Циганите са откраднали парите от продадените днес свещи и храната, оставена от близки за покой на душите на мъртвите. За това разказват хора от селото. Ромите – на възраст между 10 и 15 години са поискали първо свещеникът Георги Керанов да ги нахрани. След като изяли всичко, те го нападнали и поискали да им даде парите от продажбата на свещи, съобщава bTV.

82-годишният свещеник отец Георги е в тежък шок в дома си в Гоце Делчев след нападението, разказа синът му.

Бившият кмет на село Огняново Розен Марчев случайно минавал край църквата, чул шума и се притекъл на помощ на отеца.

От полицията в Благоевград не потвърждават за подобен инцидент. Дежурният полицай обясни, че няма как да бъде допуснат бой, тъй като има засилено полицейско присъствие. Служители на жандармерията били на място и следели за спазване на обществения ред и недопускане на сблъсъци между роми и българи в община Гърмен.

Припомняме, през последните дни - след ескалиране на напрежението в Гърмен, политиците ни се мъчат да определят причината за проблемите, които до момента варират между социален, етнически и битов характер.

Междувременно председателят на НПО „Гражданска активна съвест" и активен участник в протестите в Гърмен Андон Балтаджиев, който бе арестуван, бе пуснат от съда в Гоце Делчев под домашен арест. Той бе хванат от полицаи в четвъртък на път за Варна.

След приключване на съдебното заседание Балтаджиев каза, че това е начин да бъде отстранен от организацията на готвения голям протестен митинг в размирната община Гърмен, който е насрочен за 2 юни. Защото извършил деянието на 23 май, а е заловен 5 дни по-късно, без да се е укривал от органите на реда.

Докато се гледаше неговата мярка, в друга зала на съда решаваха съдбата и на обвиняемия ром Митко Райков, участник в побоя над българи, довел до протестите в Гърмен.

Съдия Стефан Шарланджиев определи за него най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража". Той е обвинен за едро хулиганство и причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди. Има богата криминална хроника – осъждан е 8 пъти за извършени престъпления от общ характер – 6 пъти за кражба и 2 пъти за документни престъпления.

Източник: http://frognews.bg

Боят в гърменското село Марчево

Ако не се вземат по-сериозни мерки срещу развилнелите се роми, ще стане страшно!

То мерки ще се вземат ,само полицията да не пречи ...

Бебе, изнасилено от баща си, бере душа във варненска болница
Извергът е арестуван, докторите се борят за живота на момиченцето

Момиченце на година и девет месеца е настанено във варненската болница "Света Марина" с опасност за живота. Изключително тежки травми и следи от насилие са установили лекарите още при постъпването.

Задържан е бащата на детето. Сигнал за инцидента е подаден от майката. Семейството е от с. Каменар.То е прието в 2 ч. в детското отделение за интензивно лечение на УМБАЛ "Св. Марина" и е приведено от противошоковата зала на МБАЛ "Св. Анна".

В момента момиченцето е в реанимация, където се борят за живота му. Медици смятат, че с него е извършено блудство. По случая е образувано досъдебно производство. 

http://kanal3.bg/news/bulgaria/8468-%D0%91%D0%B5%D0%B1%D0%B5,-%D0%B8%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%81%D0%B8%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%BE-%D0%BE%D1%82-%D0%B1%D0%B0%D1%89%D0%B0-%D1%81%D0%B8,-%D0%B1%D0%B5%D1%80%D0%B5-%D0%B4%D1%83%D1%88%D0%B0-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%B0%D1%80%D0%BD%D0%B5%D0%BD%D1%81%D0%BA%D0%B0-%D0%B1%D0%BE%D0%BB%D0%BD%D0%B8%D1%86%D0%B0

no comment

Я на какво попаднах за събиятата в Гърмен. К. Вагинин прави жалък опит да яхне протеста ,но ... https://www.facebook.com/190311954354955/videos/985202004865942/

Това е повече за "Забавни снимки ,и клипове" ... :)

ние да се научим да живеем с тях а

какви са да не са крале, царе, богоизбрани

http://vbox7.com/play:db4351051c

• 2 седмици по-късно...

Тука двама са ги интегрирали по бързата процедура. Риска на професията дето се казва. Трудова злополука.

http://dnes.dir.bg/news/kradtzi-chez-kabeli-crushovitza-19308894

Тука двама са ги интегрирали по бързата процедура. Риска на професията дето се казва. Трудова злополука.

http://dnes.dir.bg/news/kradtzi-chez-kabeli-crushovitza-19308894

Всички така да ги интегрират.

Ромски комисар: Спрямо циганите трябва да се приложи германската практика
Без труд и образование - никакви социални привилегии и права, смята Илия Петров, комисар за България по ромските въпроси към Международната ромска организация

"Не толерирайте ромите, моля ви, ако искате напрежението между тях и българите да бъде овладяно и да не придобие характера на сблъсък с непредвидими последици!" Това заяви в Ловеч Илия Петров, комисар за България по ромските въпроси към Международната ромска организация (International Romani Union) и министър по преодоляването на последствията от Холокоста в Световното ромско правителство, цитиран от "Труд".

Според него, в България спрямо ромите трябва да бъде приложена германската практика: Без труд и образование - никакви социални привилегии и права.

"Равнопоставеност пред закона за всички граждани на републиката ни без разлика на етнос е второто правило, което трябва задължително да заработи у нас. Не може да обитаваш къща без акт на собственост и адресна регистрация, както и да живееш в една държава, без да плащаш данъци и осигуровки, което е честа практика сред българските цигани", каза още Илия Петров.

Според него, в момента в България политически кръгове се опитват да провокират етнически сблъсъци с едната цел управляващото мнозинство да бъде отстранено от властта.

"Недопустимо е циганите да бъдат използвани за решаването на политически и партийни междуособици. Това не бива да бъде допускано от българските политици", заяви още Илия Петров.

http://www.faktor.bg/obshtestvo/48160-romski-komisar-spryamo-tziganite-tryabva-da-se-prilozhi-germanskata-praktika.html

• 2 седмици по-късно...

Хелзинки комитета иска/заплашва да заведе пак дело срещу България заради събарянето на НЕЗАКОННИТЕ постройки на циганите в Гърмен, без да им се ПРЕДОСТАВИ алтернатива, като случай на жестока расова дискриминация.

Защо и ма мен някой не ми дава нещо без пари? Че да им били ПРЕДОСТАВИЛИ алтернатива. Ами няма. Да не са строили незаконно, ще живеят на квартири и ще работят, както правят българите.

Хелзинки комитета иска/заплашва да заведе пак дело срещу България заради събарянето на НЕЗАКОННИТЕ постройки на циганите в Гърмен, без да им се ПРЕДОСТАВИ алтернатива, като случай на жестока расова дискриминация.

Защо и ма мен някой не ми дава нещо без пари? Че да им били ПРЕДОСТАВИЛИ алтернатива. Ами няма. Да не са строили незаконно, ще живеят на квартири и ще работят, както правят българите.

ром и квартира

:no-no:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.