Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Циганин или ром ? Новини свързани с интеграцията и още нещо

Featured Replies

в https://translate.google.bg/като напишеш на английски gipsy (на 65% от езиците в преводачката думата е подобна, дори на японски, тайвански и корейски звучи подобно) не превежда ром (на български)... на останалите 30% думата започва с циган (tigan - на румънски, но се изговаря тсигаан, cigan...) и звучи подобно (почти цяла европа - испански, португалски)... ако дадете на бутона за прослушване (няма го на всички езици, но на повечето го има) може да чуете как звучи дори да не можете да го прочетете... на останалите около 5% от езиците в преводачката думата е съвсем друга (китайски, витнамски, хърватски, естонски) така че за мен спор няма... ако ще се казват роми, по правилно е да се казват romani или roma (нарочно съм го написал на латиница щото думите са такива... и не трябва да се бъркат с Romanians/Румънци и Romans/Ромеи)

Редактирано от the professor (преглед на промените)

• Отговори 2k
  • Прегледи 217,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Много добре следя кои са тези, които се опитват да ни пренапишат историята. 

Мартина Балева - уродът, според който Батак е измислица

Разбира се, това подобие на човек, далеч не е единственото, но е ярък пример...

Оо ,чакай малко ,само не си мисли че подържам такива хора. Моите политически възгледи са 240 депутата на бесилото. Който и да е платил на такива да подменят историята трябва да бъде публично убит. А относно робството ,като знам как си на манипулирали комунистите ,и в какво тотално информационно затъмнение сме живели близо 50 години ,нищо чудно и да е било доста различо от това ,което сме чели в учебниците. Историята се пише от победителите.

45 години ,който не прави каквото харесва ПАРТИЯТА - гори. Само това ми дава доста причини за размисъл относно всичко ,което сме чели по ония времена..

А гадните цигани са дошли в България по времето на робството ,и са помагали на еничарите.

Редактирано от KiriL Cox (преглед на промените)

Е ся, кво значи това? Комунистите на бесилото, демократи, либерали, леви, център, патриоти и те също. А за негово мракобесие Обама, какво ще назначиш?  :rolleyes:

Редактирано от 1Force1 (преглед на промените)

в https://translate.google.bg/като напишеш на английски gipsy (на 65% от езиците в преводачката думата е подобна, дори на японски, тайвански и корейски звучи подобно) не превежда ром (на български)... на останалите 30% думата започва с циган (tigan - на румънски, но се изговаря тсигаан, cigan...) и звучи подобно (почти цяла европа - испански, португалски)... ако дадете на бутона за прослушване (няма го на всички езици, но на повечето го има) може да чуете как звучи дори да не можете да го прочетете... на останалите около 5% от езиците в преводачката думата е съвсем друга (китайски, витнамски, хърватски, естонски) така че за мен спор няма... ако ще се казват роми, по правилно е да се казват romani или roma (нарочно съм го написал на латиница щото думите са такива... и не трябва да се бъркат с Romanians/Румънци и Romans/Ромеи)

Аз много отдавна се чудя как така в цял свят циганите са цигани, а в България са роми? Нищо лично против циганите, ама тая подмяна на имената малко странно ми идва.

Е ся, кво значи това? Комунистите на бесилото, демократи, либерали, леви, център, патриоти и те също. А за негово мракобесие Обама, какво ще назначиш?  :rolleyes:

В България всички са разклонения на БКП. Няма значение ,кой зад какъв параван се крие. Искам нови хора ,малди с друго мислене. Ти не виждаш ли ,че за когото и да гласуваме ,все БКП избираме ?

Аз много отдавна се чудя как така в цял свят циганите са цигани, а в България са роми? Нищо лично против циганите, ама тая подмяна на имената малко странно ми идва.

Държавата на парадоксите ,нали ?  А същите тия смрадове в България казват "смърт на Българите " ,а в чужбина докато крадат ,казват че са от България. После на мен на Златни Пясъци ми казват " много си бял за българин"

Някои цигани, са като някои българи, които от време оно ту се турчеят, ту се гърчеят, ту... :D

За щастие има и цигани, за които е обидно да ги наричат роми. ;)

Ромите щели да гласуват задружно за ГЕРБ, а циганите все още не са обявили партийните си предпочитания.

аз пък няма да гласувам вече... след като половин милион се подписаха за референдум и им се изсраха отгоре, да си берат гайлето... пак ДепеПСетата ще ни управляват, то е ясно...

Пенсионерка от Виена е била жестоко измъчвана от четирима българи, съобщава австрийският електронен портал oesterreich.at.

Image_4928508_126.jpg

Оказва се, че 74-годишната австрийка едва оцеляла от ръцете им. Те се представили за куриери и възрастната дама, която живеела сама, допуснала мъжете до дома си, след като я убедили, че й носят пратка. В къщата четиримата започнали да издевателстват над жената. Тя е била вързана и брутално измъчвана цяла седмица, въпреки че още в началото пенсионерката показала къде има скрити 27 000 евро. Те обаче решили да я притиснат, докато каже номера на банковата си сметка. Въпреки че жената твърдяла, че няма повече пари, извергите продължавали безмилостните гаври. Това продължило цяла седмица, след което бандитите се отказали и си заминали.

Възрастната виенчанка е спасена случайно от дошъл на гости роднина, който се усъмнил, че нещо не е наред, тъй като бабата не вдига телефона. По-късно мъчителите са заловени.

Очакванията са, че те могат да получат и доживотен затвор заради бруталните гаври с жената. Тя едва е била спасена след серия операции. В момента живее като инвалид.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=4928498

Австрия не е България, ще получат каквото заслужават!

Мда - види се, че тъмнеят ....... ма толерантността, расовата дискриминация, правата на малцинствата, горките те: живеят европейците в розови облаци, че тях няма да ги настигне, престъпността, която защитават.

В България всички са разклонения на БКП. Няма значение ,кой зад какъв параван се крие. Искам нови хора ,малди с друго мислене. Ти не виждаш ли ,че за когото и да гласуваме ,все БКП избираме ?

Споко и в Германия са така. Гласуват, гласуват и все някаква Меркел, от женски или не толкова женски пол избират.

Споко и в Германия са така. Гласуват, гласуват и все някаква Меркел, от женски или не толкова женски пол избират.

Офф това трябваше да го напишеш в темата с бисерите :) :)

Офф това трябваше да го напишеш в темата с бисерите :) :)

Там не се пише директно, а попадаш когато добре си се справил в някоя друга тема.

11666288_1211446752206182_59534999607066

дам - дискриминираните: нйяма коку дъ идем, осем дете имам, държава нищу ни прай.

Там не се пише директно, а попадаш когато добре си се справил в някоя друга тема.

Сравнението на българския стандарт на живот с германският ,споменавайки държавници , е меко казано смешно :) Меркел може и да не е толко женствена ,но хората там не се чудят как да вържат краищата. Когато има добър стандарт на живота ,няма и нужда да знаеш как се казва премиера ,или депутатите ,и т.н.. Когато те дупят комунистите 25 години (след ония 45.. ) ,лъжейки те ,че живееш в демокрация ,тогава искам да знам имената на всеки един от тях ,за да ги псувам ,и кълна :) А мaнгaлите помагат на ония ,нас бачкаторите да ни дупят  :) Лека вечер

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) в Страсбург изпрати снощи до българското правителство ново уведомление, с което отхвърля и третото искане от жители на варненския квартал „Максуда“ за налагане на привременни мерки – спиране на изваждането и разрушаването на незаконно построени жилища там, съобщи Пресцентъра на министерството на правосъдието.

цялата статия

Решението на съда е справедливо.

ами то бе логично, това са частни имоти, но познай циганите какво ще направят

Пак цигания, какво друго... ;)

Адв. Екимджиев: Държавата е съучастник в ромското беззаконие  

adv.ekimdjiev.jpg

Когато години наред е налице противоправно бездействие на държавата, тя не може остро да се намесва в правото на личен живот на ромите, като разрушава единственото им жилище без да им осигури покрив. Държавата е съучастница в изграждането на незаконни сгради, след като не имало навременен контрол. Със събарянето на незаконните жилища държавата ще реши един проблем, но ще създаде друг – хуманитарен проблем, тъй като ще остави стотици хора с малки деца без подслон. Ще се стигне до хуманитарна криза, коментира адвокат Михаил Екимджиев бутането на незаконните постройки на ромите.

Хората, останали без домове, имат право на защита от унизително пресиране. Освен това държавата има задължения по куп европейски конвенции да не допуска нечовешко отношение, припомня правозащитникът.

Трябва да се отбележи, че единствено в Стара Загора общината и държавата намериха балансирано решение. Паралелно с разрушаването на незаконните постройки вървеше процедура по настаняване на нуждаещите се във фургони.

Какво прави държавата с незаконните палати на мутри?! Има стотици къщи по Черноморието, по язовирите…, които също са незаконни. Затова питам толкова ли е необходимо да се посяга точно на единствените жилища на най-бедните, вместо да се посяга на незаконните приумици на най-богатите?!

Вероятно на всички, на които бъдат разрушени жилищата, ще бъде присъдена сума на тяхната равностойност. Ако става въпрос за нарушаване на правото в ЕС и има наказателна процедура, това ще струва скъпо за държавата, предупреждава адв. Екимджиев.

http://bultimes.com/blog/adv-ekimdzhiev-darzhavata-e-sauchastnik-v-romskoto-bezzakonie/

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Меркел призова българи и румънци да не ходят в Германия

Германският канцлер Ангела Меркел призова българи и румънци да не ходят в Германия, ако планират да стоят без работа. Канцлерът посети днес западногерманския град Дуйсбург, където живеят 18 хиляди имигранти от България и Румъния.

Заселниците са предимно роми и обитават цял квартал в града. Местните жители се оплакват от битова престъпност, мръсотия, силна музика и кавги в района, най-вече във вечерните часове.

Посещението на Меркел е част от инициативата "Да живееш добре в Германия. Кое е важно за нас", съобщава bTV.

Кампанията тече от април насам, като канцлерът е посетила и други проблемни квартали в Берлин и Хамбург.

„Не може да дадем социални помощи на всеки безработен от Европейския съюз, който дойде у нас. Това отваря други проблеми. Не може да изпратим съобщение към България и Румъния, че всеки техен гражданин е добре дошъл. Това за съжаление е трудната част от политиката”, коментира още Меркел.

https://frognews.bg/news_96762/Merkel-prizova-balgari-i-rumantsi-da-ne-hodiat-v-Germaniia/

Расизъм? :rolleyes:

Редактирано от Мойра (преглед на промените)

Расизъм? :rolleyes:

И да не е расизъм, най-малкото е двоен стандарт.

А нещата, без съмнение, ще се влошават с всеки изминал ден.

• 1 месец по-късно...

Саркози: „Само Хитлер може да интегрира ромите...

Nicolas-Sarkozy-250x280.jpg?28b6d2

Френският президент Саркози направи скандално изказване разярен от отправените му критики относно предприетото екстрадиране на роми към родните им страни: „Само Хитлер може да интегрира ромите -заяви френският президент по време на дебат излъчван по телевизията – Няма начин да интегрираш хора, които все още живеят в родово-общинния строй и отказват да полагат каквито и да е усилия да водят цивилизован живот. Как да интегрираш хора, които доброволно се отдават на просия, проституция и кражби, хора които искат наготово да ползват придобивките на съвременната социална държава, без да са положили и мъничко труд в изграждането и. Защо българите се гордеят толкова много, че по време на холокоста са спасили българските евреи, а за циганите нищо не споменават, явно още тогава са искали да се отърват от тях. Нека тези, които са ги научили да живеят по този начин, нека те поемат отговорност за интеграцията им. Аз имам данни, че политиците особенно що се отнася до България и Румъния, умишлено държат ромите в нищета, за да могат да си осигурят лесни за купуване гласове по време на избори. Знам, че един техен политик, за когото забележете самите българи говорят, че бил най-умният от всички, та този политик каза, че: „Купуването на гласове било европеййско явление.“ И този политик е лидер на партия, която уж също се бори за права и свободи на определен етнос. Какаво може да очаквате от такъв народ, на когото дори и лидерите не са още интегрирани в европейските ценности. Франция е държава, която държи както на правата на гражданите си, така и та техните задължения. Забележително е обаче, че ромите отлично познават правата си, но отказват да спазват задълженията си. Те просто така са научени и това не става за година две. Не, българите така са ги научили, те са проявявали криво-разбрана толерантност и щом са могли да ги търпят толкова време, ще си ги търпят и занапред. Аз не мога да си обясня, как и самите българи претендират да са европейска нация, когато самите тях ги тъпчат по всевъзможни начини през целият им съзнателен живот. Прочетете книгата на приятелят ми Юрген Рот и ще се убедите в това. Българите са превърнати в овце, можещи единствено да блеят и да бъдат шибани, както се изрази наскоро друг техен забележете професор и министър в настоящето правителство. И те вместо да го изгонят с камъни си обръщат задниците за още. Затова да си вземат ромите обратно и да си ги търпят, като са си ги търпели досега, ние сме цивилизован народ и не можем да търпиме всякаква измет. Вярно, че Франция е родила девиза „Свобода, равенство, братство.“ но явно някой го бъркат със „Слободия, права, помощи.“, само че грешно са си направили сметката. Аз лично съм против, каквото и да е отпускане на средства за интегриране на когото и да било в цивилизованото общество, защото интеграцията не става с пари, а чрез осъзнаване и приемане на европейските ценности. Публична тайна е, че и България, и Румъния бяха приети в съюза по гео-политически съобръжения, без да са достигнали необходимото ниво на мислене и разбиране на ценностите за които говоря. Те гледат на нас, като на социален дом, които е длъжен да се грижи за тях, но ние не сме приют за бедни и отказваме да изпълняваме тази функция. Може би не е зле да се помисли, ако не за излизане от съюза на тези две страни, то поне за ограничаване свободата им на заселване в старите членки на съюза, докато не израстнат в мисленето си. На нас не ни трябват нито роби, нито просяци, а точно такъв тип е мисленето на българите, а ромите явно се възползват от този начин на мислене и са свикнали никой да не им дири сметка. Тука обаче е Франция и при нас неплатени сметки няма. За мен, народ който търпи такива хора в обществото, и политици които извличат дивиденти от положението на тези роми – такива хора нямат място в Европейският съюз.

http://ovarna.bg/world-news/sarkozi-samo-hitler-moje-da-integrira-romite/

Редактирано от Aumi (преглед на промените)

Български роми се представят за сирийски бежанци, за да получат убежище и социални помощи в Норвегия, съобщава mvestnik.ru.

Всеки ден в северния град Киркенес през руско-норвежката граница минават двадесетина бегълци от Близкия изток. Повечето от тях се представят за сирийци, за да получат статут на бежанец и свързаните с него облаги, пише изданието.

Самите сирийци споделят пред вестника, че там се срещат и жители на България и други южни страни – мургави и чернокоси деца на разни народи, които се надяват да намерят по-добър живот, представяйки се за жители на конфликтната зона. Някои твърдят, че са си загубили паспорта, други ползват фалшиви документи. Някои може да се окажат престъпници.

Пресяването на нежеланите гости се извършва от норвежката миграционна служба. Ако всичко е в ред, бежанците се изпращат в столицата Осло, където трябва да прекарат няколко месеца в специален център, преди да получат право на постоянно пребиваване.

http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=5032634

Циганска работа...

По Нова телевизия даваха интервю с единия от побойниците срещу екипа им в циганската махала в Самоков. Та тоя циганин каза(цитирам по спомен, но смисъла е запазен):

"Аз съм циганин и да лъжем ми е простено, обаче вие сте българи и не трябва да лъжете"

• 4 седмици по-късно...

Виктория Петрова глобена заради "циганско лято"

viktoria-petrova.jpg

Водещата на новините по БТВ Виктория Петрова бе санкционирана с 300 лева и наказана с мъмрене заради произнесена от нея в късната емисия обидна фраза, според Съвета. Става въпрос за невинното определение „циганско лято“, пише в. "Всеки ден". Красивата варненка информира зрителите за топлото време в Западна Европа, което докара температури от по 20 градуса във Франция и Великобритания и дори изкара испанци и португалци на плажа. „Необичайното циганско лято ще продължи още една седмица“, информира Виктория Петрова и така изправи косите на шефовете си.

От близо година всички национални телевизии имат забрана от босовете си да използват думата циганин и прилагателното от нея, което е неделима част за едни от най-характерните родни идиоми – циганска работа, циганско лято, циганска баница. Затова топлата есен е само сиромашко лято, а филията с червен пипер – бедняшка баница за телевизионните журналисти. Най-строго наблюдавани били синоптиците по медиите, но и водещите били следени под лупа за подобни „неправилни изказвания“, които водят след себе си яки глоби от СЕМ.

novini.bg

преди 12 минути, haidukpikaso написа:

Виктория Петрова глобена заради "циганско лято"

...

novini.bg

Както казват въпросните "граждани" (и чат-пат селяни) - Шукар боке, романе. (Уба'а ра'ота, ама Сиганска)

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.