Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

БОК Българско Овчарско Куче

Featured Replies

Половината от снимките на БОК не отговарят на стандарта.То са мелези с азиатки с какво ли не, мания за гигантизъм,гигантизъм,гигантизъм - нищо общо със стандарта!!! Коментари 22 и 29 са точен пример за това как НЕ трябва да изглежда БОК!!!

Виж сега, понякога снимките подвеждат ужасно много, понякога в положителна насока, понягога - не..... Специално моето НЯМА смески от 112314251 вида породи.... и си му личи, не на снимки, но на живо....едро, но не прекалено,с чувство за пазач /дори един път ме отърва от един пес/ и какво ли още не...истинско куче се познава лесно, от далеч....

• Отговори 203
  • Прегледи 60k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Колега (понеже сте аноним), ако имахте малко повече доблест щяхте да се обявите кой сте, от къде сте и какъв е вашият принос в нашето овчарско куче.

Кучето ми е виждано от най-добрите специалисти и познавачи в породата - стари овчари, развъдчици и съдии - единодушното мнение на всички е, че Азазел е изключително породен, типичен и максимално близък до старото излъчване на нашата порода.

В профил няма никакъв стоп.

Във фас главата му е прекрасна.

Единственно може би лисото на муцуната му е малко повече.

Пропорциите и движенията му са безкрайно правилни заради което ходи изключително леко и е страшно издържлив.

Всички любители на овчарското ни куче искат да заплодят на него, но аз за сега внимателно подбирам бъдещата булка.

Още повече, че генетиката му не трябва да се разхищава по разни безхаберници.

Публикувано изображение

Това е бащата на така набедения за сан бернар:

Публикувано изображение

Още една снимка, която ориентира не достатъчно ограмотените и познаващи нашето овчарско куче, колко породен и правилен е моя любим Азазел Аян Дико .

Произведен е от най-известния и грамотен развъдчик на Български Овчарски Кучета, и с най-голям брой такива в държавата - Димитър Тодоров - Барзата.

Публикувано изображение

На тази снимка се вижда колко красив рисунък на правилните и сухи бърни има Азазел:

Публикувано изображение

Тук съвсем ясно се вижда, колко сухи устни и дълбок прорез имат устата на прекрасния Азазел.

Точно заради тая сухота, моето куче е слабост на любителите на стария тип.

Аз бих искала да му е още малко по навита опашката - каврък, и малко по тъмна главата, но като цяло Азазел е много правилен и породен, по мнението на всички които са го виждали на живо.

За това и се опитах да пусна няколко снимки в различни ракурси.

А иначе, че гроздете е кисело, е стар и общоизвестен факт.

Публикувано изображение

Бъдете здрав. От сърце Ви желая да произведете куче равностойно, или по-добро от Азазел, да го назовете с името и приставката за произход, и да го покажете на любителите на овчарското куче във форума, а и на изложбите.

Сега като гледам снимките моето доста прилича на Азазел, ето и снимка от днес: Публикувано изображение Естествено не е еднакво, има доста разлики, и дори другите да казват, че не е БОК, аз си го обичам и знам, че е... ;)

Редактирано от FahitY (преглед на промените)

Много е сладка, само за пухене

Тя само едно име ли си има ?

• Автор

Много е сладка, само за пухене

Тя само едно име ли си има ?

Направо си е едно пухче само за гушкане, нали ?!

Но тава е на dadax кучинката, за нея сега чакаме да получим данни за родословието и, и тогава вече ще си има още имена . :whist:

http://vbox7.com/play:3c9d3fec

http://vbox7.com/play:a2e6238a

Хахааа :) к'во каза тоя от 1-вия линк: "Горделиво куче, което не изпитва страх"

Пък от 2-рия на едно място казва: "Каракачанското куче не се втъща от бой сподвита опашка - то или побеждава или загива в боя"

Каква гордост ми вдъхват тези думи, че съм собственик на нещо толкова велико :(

Абе исках да питам на колко месеца/години е нормално кучето да започнеда вдига крака си като пикае ?

Йееее три кучовци опазили 900 овце малеее браво

:)

• Автор

Йееее три кучовци опазили 900 овце малеее браво

:)

Не напразно след освобождението БОК е било кучето избрано да пази Българските граници :lol6:

Много вълци са намерили смърта си благодарение на тези кучовци .

• Автор

Абе исках да питам на колко месеца/години е нормално кучето да започне да вдига крака си като пикае ?

Няма строго определена възраст за това, казаха специалистите. :D

Обикновенно около 10/11 месец е вече факт, но може малко по-рано, или малко по-късно.

Имах радостта лично да срещна Азазел ,страхотно куче ! Нека ви е живо и здраво и дълги години да ви радва!

• Автор

Имах радостта лично да срещна Азазел ,страхотно куче !

Нека ви е живо и здраво и дълги години да ви радва!

:D благодаря ти !

здравейте! четох много из нета но не ми стана ясно дали патешките фенери стават за храна за куче? на места четох че не стават на места че стават

здравейте! четох много из нета но не ми стана ясно дали патешките фенери стават за храна за куче? на места четох че не стават на места че стават

А защо да не стават? След термична обработка всякакви отпадъци от животни и птици стават. Патешките фенери са добри особено ако ги свариш с ориз(по евтин е начупения).

Моето яде предимно фенери, идеално е защото е тлъсто месото и е някак си по-добре.... НО само варени, ако му ги дадеш сурови може да започне да налита и на хора да хапе...Дано съм помогнал :)

мисълта ми бе че ПАТЕШКИТЕ кости се трошели при ядене на дълго и ставали остри и може да се забият в хранопроводА ,червата и тн. а за варенето ги варя. стават ли за ядене? опасни ли са? а за хапането - взел съм го за пазач :) дано да хапе :D

Редактирано от Dimitar Ivanov (преглед на промените)

Моето за сега няма такива проблеми, ако толкова те е страх земи един голям чук и смели кокалите преди да му ги дадеш :) няма кво друго да направиш...слагаш ги в един чувал да не се разпръснат 10 фенера и ги почваш...бой, бой, бой докато станат на прах костите :) пазач, пазач, пак не трябва много да хапе...ако е на предприятие ще изяде и работниците, а ако е у вас - някакви гости, комшии..... опасничко си е, а дори да не е злобно то си е вроден пазач, само вида му е страшен, всява респект :D

мисълта ми бе че ПАТЕШКИТЕ кости се трошели при ядене на дълго и ставали остри

Във фенера няма кухи кости(опасните) ,така че спокойно му давай добре сварени,но добре е да има и навършени 6 месеца докато не му укрепне добре стомаха избягвай фенерите или другия вариант е да ги обезкостиш !

Редактирано от Lost in (преглед на промените)

• Автор

Никакъв проблем не са патешките фенери, дари напротив. Доста по-мазнички и хранителни са от пилешките. Особенно сварени с ориз са прекрасна храна за кучетата. Но не са много подходящи за топлите месеци.

Аз ги начупвам до колкото е възможно по на ситно и ги сварявам. Когато вече са готови добавям ориза, изчаквам да поври около пет минути и гася котлона, оставям съда затворен до час, два и ястието кучешко е готово.

Момчета , момчета тази вечер вместо да си хрупкам пържено шаранче се наложи да пътувам високо в планината по кучешки работи.

Нямате и на идея какво правят нашите любимци, как живеят и как РАБОТЯТ с овцете.

Наложи се да закараме едно кученце - прекрасно и породно, но за съжаление зле гледано високо в планината - при добри стопани и истински Българи, там ще му е добре.

ето го Мечо :

Публикувано изображение

от там взехме Руен и го закарахме на друг връх в планината :

Публикувано изображение

Оставихме Руен при един овчар българо-мохамеданин Юсуф на работа, при още над десет кучета като него и стадо от около 300 брава собственни, а на Белмекен през лятото се качва с над 1500.

Овцете не можах да ви снимам, но две кучета почти хванах в обектива:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Редактирано от Вили* (преглед на промените)

:headphones:

По тъмниците при мечките и вълците у гори тилилейски, олее

Азо с теб беше нали, да те пази

• Автор

:headphones:

По тъмниците при мечките и вълците у гори тилилейски, олее

Азо с теб беше нали, да те пази

Тц да бе само той ми беше ексик, с мен беше г-н Стефан Попов той е на ТИ со всичките кучинки, вълци , мечки и т.н.

Очарована съм от хората там - невероятно гостоприемни, добри, благи . Хора отрудени, блъскат като волове, но усмихнати и добри!

Аз не разбрах Мечо в планината ли отиде или се върна, много готин, нищо че не е БОК ама е душичка
  • Автор

Добро утро !

Мечо остана в Грашево, а Руен в Конярско - НО Мечо не само, че е БОК но и е с много стар и проследен произход,нищо , че е бяло и жълто какъвто беше изключително известният му дядо Генчо1 закупен от г-н Ст. Попов през 1994 г. от бай Томе Манджуков от Костенец-селото .

Много хора смятат, че слабия стоп и лицето на Мечо са изключително породни, нищо, че е с рядък цвят и по-къс косъм.

Едно време същите се срещаха достатъчно често в кучетата от ТКЗС-то.

Сега понеже на лични получих въпрос, който вълнува и други ще сложа отговора и тук:

Благодаря :D Исках също да те попитам при какви обстоятелства е нормално да скочат да се бият, защото днес едно ъски го ухапа няколко пъти преди моето да събере акъл и да скочи да се пази...чудя се дали да му давам сурово месо за да се поозлоби или според теб и така е добре /разликата между кучетата е близо година и половина/

Първо зависи къде сте били, дали в собствения ви дом, или навън, второ за да се бие с кучетата едно куче трябва да се е нучило. Научават се когато живеат в такава среда, или някой специално ги обучава.

Но едно истинско овчарско куче трябва да може да отстоява себе си, като всеки един пазач било то на , стадото, дома или собственика, трябва да проявява характер.

Колкото до суровото месо то е задължителна част от менюто на всяко едно куче и не влияе на агресивността на кучето. Месото трябва да бъде задължително само мускулно - телешко, конско или пилешко. Вътрешности и глави задължително трябва да преминават през термична обработка, за да се избегне опаразитяване или заразяване с някаква болест, каквито не липсват по месоядните.

Задължителният минимум в храната на всяко едро куче:

- за малки кученца е минимум три пъти по 150 / 200 гр. седмично.

- за пораснали - 200 гр. минимум два пъти седмично.

Ако се дава всеки ден би било само един огромен плюс, както за малките, така и за зрелите.

Успешен ден Ви пожелавам! :D

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.