Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Какво мислите за протеста на мюсюлманите?

Featured Replies

Масова психоза обхвана мюсюлманите по света заради карикатурите на пророка Мохамед....Статия във вестник Монитор

Аз мисля следното:

Това не е подигравка а карикатура във вестник.Карикатури колкото щеш,на Буш,на Путин и на кой ли не.Е кво сега,някой като изтипоса Путин във вестника той да го убие?Тия са си фанатици и немогат без да се бият и заяждат с някой,как не са обвинили американците още се чудя.Откачалки.Гледам ги по ТВ в Индонезия или където там се бяха събрали да протестират.Сума народ се събрал,то прост и беден човек вярва във всичко.

Вие сте?

• Отговори 80
  • Прегледи 10,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Винаги религията в комбинация с липса на просветление са били основи на войните между народите и религиите. Тези дивашки реакци ми приличат като животински. Само животните действат без да мислят.

Без коментар.

Според мен тази тема ще доведе до изнервяне и репутации и .....знаете. :)

:)

П.п. Мирето в следващия пост обясни защо е безсмислено.

Гледах сутринта по тв-то интервю с официалния пратеник на Иранската национална телевизия и радио. Човека обясняваше как европейците, американците (изобщо разните там християни) не можели да разберат, че заради същността на вярата на мюсюламаните имало неща, които били много обидни за тях. Просто те били такива, защото вярата им ги прави такива и има неща, които като са срещу тази вяра, те трудно можели да подминат. Когато Георги Коритаров му извади един вестник, в който има публикувани карикатури, осмиващи християнството и му намекна, че не върви сега всички християни да се вдигнат и да спрат да търгуват с арабската държава, в която е тиражиран този вестник, иранския журналист се замисли за малко и каза, че това просто показва, че християните не са толератни с останалия свят, защото след като тях не ги обижда нещо, значело, че и друг не би се обидил. Поне аз така разбрах.

Събират се толкова хора, защото са манипулирани изключително умело - вярата и мизерията са едни от най-силните средства за манипулация на масите...тежко на тези, които ще станат жертва на такива интереси. Лично аз не знам каква сила би могла да ги накара да не бъдат с толкова ограничен светоглед...

Нашият проблем тук е, че нищо не можем да направим. Само ще си говорим, ще плюем по техните и по наш'те и накрая пак нищо няма да стане. Не мисля, че нещо би могло да бъде променето, от толкова векове е все така - религията си е религия и проблемът не е толкова в различията между религиите, а по-скоро в липсата на толеранст между хората. Не само от различни религии.

За съжаление ще трябва да кажа че основания за тези действия не липсват. Не ме разбирайте погрешно, не ги оправдавам. Че не са правилни - не са. Но си имат основателна причина. Ще ви обясня.

Тези хора не са ядосани само заради осмиването на свещената за тях личност. Това е фактор разбиа се, но не на първо място. Занимавам се с религии и трябва да ви кажа че свещените забрани в исляма имат огромно културно влияние за хората изповядващи тази религия. Основна такава забрана подстановява да не се изобразяват по какъвто и да е начин Аллах и пророците му, а в старото ислямско храмово изкуство - човешки изображения въобще. Това именно ражда чудните арабески и флорални шедьоври на ислямското изкуство - творците му просто се съсредоточават в красотата на растителния свят. Религията повелява Мохамед да се изобразява така (кликни на картинката):

muhammadatkaba0ke.th.jpg

Това е тежка догма нарушена по най-наглия начин - карикатурата, която е обидна за консервативното общество.

Не бива да съдим хората за това, че сме израснали в различна от тяхната социална среда и сме неспособни да осмислим културните им ценности и догми. Друг е въпроса че тяхната реакция е пресилена. Но е и провокирана от наглите изявления на вестниците отказали дори извинение, макар да са били запознати с тази религиозна забрана. Не знам за вас, но аз съм способен да разбера тези хора.

Според мен са диваци.Това което го правят сега се е случвало в средновековна Европа(малко пресилено,но така ми изглежда)Обидиш господ и на кладата,и сега арабите палят,ден на протеста отмъщения и атентати.Глупаво да се реагира така.

Според мен са диваци.Това което го правят сега се е случвало в средновековна Европа(малко пресилено,но така ми изглежда)Обидиш господ и на кладата,и сега арабите палят,ден на протеста отмъщения и атентати.Глупаво да се реагира така.

<{POST_SNAPBACK}>

Глупаво е според ТЕБ. Но тези хора са с друг модел на мислене, имат друга култура. Трябва много да изчетеш, за да успееш да вникнеш в светоусещането им, в нравите им, в поведенческия модел на общността им. Не е толкова просто, колкото го представяш ти с твоята аналогия.

Stalik е прав.Дълго време бях си поставил за цел да вникна в светоусещането на мюсюлманите......не е толкова просто да се каже в едно изречение всичко,което ги вълнува.Този проблем не е само от тях-техните медии го рахдухаха за да им покажат как в Европа няма търпимост и се подиграват с един от техните символи (точно в момента,когато най-голямата фундаменталистка държава Иран (Персия) ще бъде наказана за ядрената си програма).В това време половината от авторитетните вестници в Европа се държат като деца-"било свобода на печата".Всички знаем,че в мюсюлманските страни има цензура и върху Интернеттака е,за каква "свобода"става дума?

Най ме е яд на нашите вестници-при положение,че знаем какви са мюсюлманите,защо и ние трябваше да се наредим между "свободните медии"?

Тази статия изразява и моето мнение по въпроса:

източник: www.darik.net

Религиозен смях

Светослав Иванов

"Нищо не разкрива по-добре характера на човека, колкото това, на което той се смее. Това прозрение на Йохан Фон Гьоте е многопосочно. Заменете думичката “човек” с “народ” и ще откриете, че именно смехът изразява най-точно характера на народите.

Например англичаните се смеят на неща, от които на нас българите ни иде да плачем; северните народи си разказват вицове, на които италианците биха пропуснали момента, в които да се усмихнат; американците не разбират вербалния контакт на докосването, което испанците употребяват, когато разговарят по между си.

Примерите са хиляди. Хората са различни, народите са различни, цивилизациите са различни, религиите са различни. Но да се гъбаркаш с различието на другия и то при положение, че той няма чувство за хумор е меко казано проява на дебелоочие и лош вкус.

Забраненото изобразяване на пророка Мохамед е предизвикателство пред западни творци от векове насам.

Последният случай, историята на прословутите 12 карикатури, които обиколиха света започва със затруднението на датския писател Коре Блуитген да намери художник, който да илюстрира детска книжка, озаглавена "Коранът и животът на пророка". Такива книжки има и в София, те се продават в книжарниците и на “Славейков” и в тях е записано, че “ислямът забранява изобразяването на пророците на Аллах” под каквато и да е форма. Само че въпросният датчанин е твърдо решен, че неговата книжка трябва да е с илюстрирана.

Много карикатуристи отказали, но накрая един илюстратор се съгласил, при условие, че рисува анонимно. Така карикатурите стигат до пресата, Саудитска Арабия и Либия закриват посолствата си в Копенхаген, т.е за пореден път цивилизациите ни се сблъскват.

Тук на помощ идва книгата “Сблъсъкът на цивилизациите” на Самюъл Хънтингтън.

В него, авторът застъпва теорията, че основата на проблема при сблъсъка на християнство и ислям, разделени условно на Западна и Източна цивилизация се корени в самия ислямски регион. Според тази интерпретация ислямът се нуждае от своята “Реформация” по примера на европейското тълкувание на християнството.

В този смисъл, тези карикатури са призив към по-прогресивен поглед към строгите догми на исляма. Обаче, нека насочим този прогресивен поглед към самите карикатури.

На една от тях Мохамед е изобразен с бомба, която след малко ще избухне. Какво внушава това? Че всички мюсюлмани са терористи? Мюсюлманите могат да бъдат държани отговорни, затова че Бин Ладен е нападнал кулите близнаци в името на Аллах, точно толкова колкото и папата затова, че някакъв луд убива в името на Исус или стотици християнски екстремисти се избиват в Ирландия.

Още повече, че мюсюлманските страни в по-голямата си част са бедни, неграмотността е висока, а високата неграмотност е предпоставка за силна религиозност, защото религията по правило дава просто обяснение за нещата от живота.

Но да се върнем към мисълта на Гьоте за характера на човека и народите и техния смях.

Представете си група мюсюлмани-реформисти, които са решили, че щом в исляма многоженството е позволено и пада як секс, идеята за непорочността в християнството е остаряла. Затова те започват да се подиграват на консервативна монахиня, обрекла себе си на Христос, че е девствена. Не, всъщност това е неуместно сравнение.

Представете си група ислямски художници, които се усмихват духовито на същата тази монахиня, защото тя е неопорочена от мъжки полов орган и затова я изобразяват "по без расо". После залепят тази карикатура на стената на манастира, за да я видят всички.

Голям смях, нали?

Не можем да обвиняваме мюсюлманите, че нямат чувство за хумор при положение, че ние им пускаме тъпи шеги..."

А и отначало реакциите на мюсюлманите не са толкова бурни, показват, че са засегнати и толкова, но карикатурите започват да се препечатват и в други държави, тогава се стига до подпалване на посолства, прекратяване на търговси отношения - това не се прави просто защото се правят на обидени и търсят конфликт, хората наистина не приемат това за шега, а за дълбоко накърняване на същността и вярата им.

Да, закостеняло им е мисленето, да, в конфликт е с нашето разбиране за свобода на словото - но когато виждаме, че нараняваме някого, когото искаме да променим и го нараняваме дълбоко, как трябва да реагираме - да продължим да дълбаем с риск за нашето разбирателство и не постигайки нищо или да се извиним и да изчакаме по-подходящ момент да го убедим, че се нуждае от промяна, като тук даже не говорим за личностни отношения, а за международни такива!

Малко размито,но точно.

Не че мюсюлманите нямат чувство за хумор-имат и то още как,но те все още имат запазена ценностна система и в нея религията е на пиедестал (или може би тоно заради нея са си запазили морала)

За нас вече "святост" не съществува-за тях има!Точно заради това е нужно да уважаваме чувствата им.

Подкрепям напълно Stalik,и все си мисля,че той спестява доста неща,може би за да не си навлече омраза от православните християни !

Личи обаче,че се обосновава на историята и развитието на религийте на Изток и Запад,и е добре запознат с детайлите.

Аз съм християнин,но "лошите",сме ние,за жалост !

Темата е безкрайна !

За да говори и има мнение,човек трябва да е прочел и БИБЛИЯТА и КОРАНА !

Редактирано от dimd (преглед на промените)

Вече ма 3 смъртни случая.Май са много сърдити. sad.gif Дано да не стане по зле.Няма да се учудя в Дания да избухне някоя друга бомба.

Съгласен съм със Stalik, но не мислите ли, че цялата тази работа е малко пресилена.

Аз оставам с впечатлението, че има и някакви политически подбуди. Някои хора умишлено подтикват тези хора да излязат да протестират.

Айнщайн сигурно не е и предполагал колко е прав като е казал, че човешката глупост е безкрайна...

Помислете си само колко карикатури, осмиващи Христос има... Ами вицовете за евреите? Обаче нито християни, нито евреи са тръгнали да нападат посолства и пр.

Да, ама ще кажете, че никъде не е забранено да се изобразява Исус, даже напротив, докато изобразяването на Мохамед е смъртен грях и т.н.

Но все епак нали карикатурите са публикувани във вестник, предназначен за читатели. Никой не ги е залепил на площада, нито пък ги пуска от хеликоптер под формата на листовки.

Та главната ми идея беше: Бива ли да оправдаваме тяхната примитивна реакция с това, че са фанатици? Те така по пътя на религиозната толерантност ще вземат да почнат да се бунтуват, защото ядем свинско...

Аз съм със Сталик ... за вас незнам ... не мисля че и нас ще ни е приятно ако направят карикатура на Христос ... пък и ако е правено това нещо този който го е направил е бил наруган за това което е направил! ohmy.gif

Та главната ми идея беше: Бива ли да оправдаваме тяхната примитивна реакция с това, че са фанатици? Те така по пътя на религиозната толерантност ще вземат да почнат да се бунтуват, защото ядем свинско...

<{POST_SNAPBACK}>

Реакцията им е фанатична, но те са си такива и ние знаем това, опитът ни да ги променяме, осмивайки фанатизма им е нелеп.

Съгласен съм със Stalik, но не мислите ли, че цялата тази работа е малко пресилена.

Аз оставам с впечатлението, че има и някакви политически подбуди. Някои хора умишлено подтикват тези хора да излязат да протестират.

<{POST_SNAPBACK}>

Да, на мнение съм, че наистина е невъзможна чак такава дружна вълна сега заради карикатури публикувани миналата година, ако няма дърпане на конците отгоре. Някой кара огъня, тлеещ в тези хора, да гори с пълна сила. Но това не оправдава приказките за свобода на словото и липсата на извинение от страните, публикували и препечатващи карикатурите, оприличаващи Мохамед на символ на тероризма - медиите трябва да имат някакви морални граници, тук не говорим за ограничаване на свободата. Забраната за излъчване на кървища и убийства без червена точка също би могла да се възприеме като ограничение, хайде на бунт срещу наложените ограничения, искаме пълна свободия ohmy.gif

Май просто някои европейски държави решиха, че могат да дадат повод за война - не толкова срещу фанатизма, колкото срещу тероризма. А оттам само това и чакаха...

Но не мисля, че това е начинът!

Управляващите в Иран от край време изнасят "ислямска революция".Какво знаете за Иран? Например, че си имат нравствена полиция (съставена от жени), която следи поведението на жените по улиците.Ако в християнството виждат враг, в Израел виждат смъртен враг.На Иран му трябва всячески да се сдобие с атомна бомба, за да издуха от лицето на земята Израел.И ако направи дори един опит да изстреля по Израел ядрено оръжие, ще получи 200 в отговор.Иран си дава сметка за това.

Всичко това произтича от тяхното схващане, че земята на която е основана държавата Израел е мюсюлманска (не иранска).Въпросните карикатури са публикувани септември минали месец.Тогава нищо.Иран реши да си саморазмрази ядрените програми напук на света.За да насъска мюсюлманите тя засегна въпросите с чалмата на пророка.Ха сега иди им обяснявай имаш ли сестра.

Това е най-високата сграда в Близкия изток и се намира в Тел авив-Яфо (милионен град, но в никакъв случай столица на Израел).Счита се, че де що има арабска ракета от Египет, Сирия, Ливан, Ирак та до Иран е насочена към този небостъргач.

ta.jpg

Лошото е, че вече не е Иран срещу Дания, проблемът се разрастна поради една или друга причина.

"Либия закри посолоството си в Дания, Саудитска Арабия отзова своя посланик обратно. Ислямски организации настояват, спорът около карикатурите на Мохамед да бъде разгледан пред ООН, а супермаркети в Йемен, Катар, Бахрейн и Саудитска Арабия бойкотират датски стоки. Шведско-датският концерн Арла преустанови продукцията си в Риад и закри 800 работни места."

"Журналистът и познавач на ислямската религия Сьорен Вибек е убеден, че цинични политически субекти използват ситуацията за собствени цели, включително и за това, да подклаждат омразата срещу всички западно. Вибек смята даже, че мнозина демонстранти в ислямски страни дори не знаят, за какво всъщност става дума:

Вибек:

“Да вземем за пример бригадите Ал Акса, които принадлежат към организацията Фатах. Както е известно Фатах току що загуби палестинските избори и сега те използват тази история за да спечелят нова популярност като горят знамена на Дания и Норвегия. Освен това става дума за сблъсък на два различни свята: На Запад държава и религия са разделени от 200 години насам. Това означава, че при нас съществува правото да се поставят под въпрос и да се критикуват религиозни табута и представи. В мюсюлманския свят – досега не е имало подобно развитие. "

На Запад държава и религия са разделени от 200 години насам. Това означава, че при нас  съществува правото да се поставят под въпрос и да се критикуват религиозни табута и представи. В мюсюлманския свят – досега  не е имало подобно развитие.

<{POST_SNAPBACK}>

Няма и да има. Това е основен принцип в тези държави. Няма начин скоро да Иран да бъде освободен от задушливата прегръдка на ислямския фанатизъм. Действителността е че Саддам по нищо не отстъпваше на Иранските лидери.

Отдавна Иран го няма. Със смъртта на зороастризма и стъпването на исляма в персийските земи красивия свят на великата древна империя умря. А това бе тъй отдавна... днес от това са останали само сенки. Сенки в библиографските рядкости за историците и в библиографските рядкости за литературоведите и любителите на литературата въобще.

Надежда всяка тука оставете.

• Автор
Аз съм със Сталик ... за вас незнам ... не мисля че и нас ще ни е приятно ако направят карикатура на Христос ... пък и ако е правено това нещо този който го е направил е бил наруган за това което е направил! ohmy.gif

<{POST_SNAPBACK}>

Напротив,нали е карикатура все пак.Мисля че преиграват,все пак живеем в 21 век.Мисля също че има виновни за тия протести които не са датчани.

Напротив,нали е карикатура все пак.Мисля че преиграват,все пак живеем в 21 век.

<{POST_SNAPBACK}>

Мисля че по-горе обясних за реакцията им за неспособността на човек незапознат с културата им да ги разбере. Всички живеем в 21 век, но никой няма правото да се счита за такъв авторитет, че да представлява критерий за каквото и да било. Просто защото нашия начин на мислене е различен от техния не го прави по-правилен. Правилен начин няма. Аз отлично разбирам какво оскърбление за вярата им е това. Това че ти не можеш е друг въпрос. Лесно е някой да каже "Те са изостанали", "Това е ретроградно мислене" и прочее. Но това е крайно елементаризиране на нещата. А те трябва да се познават в детайли, не да се гледа повърхностно. Защото наглед е едно, а всъщност е друго. Първия грях на тези хора е че те вярват безапелационно в своя Бог, вярата им е чиста и искрена и се доближава максимално до понятието "любов"... ...за разлика от нашата, която днес е изкривена до откровена поза и атеизъм. За другото няма да говоря. Трябва да се чете.

Мюсюлманите пренесоха протестите и в Интернет: хакнаха над 2500 сайта

keyboard12.jpg

Близо 1000 датски Интернет-сайта бяха “посетени” от хакери, протестиращи срещу публикациите на пророка Мохамед. Обикновено те заменят стартовите страници на сайтовете с проислямски цитати и лозунги срещу карикатурите, съобщава Би Би Си.

Организацията Zone-H, която се занимава с мониторинг на хакерската дейност, съобщи, че атаките са извършвани както от отделни хора, така и от организирани групи.

Някои от нападателите оставяли умерени декларации, но повечето призовават за насилие в отговор на публикациите. Редица съобщения призовават за бойкот на датски стоки.

Никога досега не сме наблюдавали толкова голям брой на политически мотивирани атаки срещу сайтове, организирани в толкова малък интервал от време, коментира основателят на Zone-H Роберто Преатоне.

По думите му наблюдението на хакерските чатове показва, че хакери от различни мюсюлмански страни се обединяват, за да повишат ефективността на нападенията си.

Известно е за атаки срещу сайтове и в Турция, Саудитска Арабия, Оман и Индонезия. На редица от хакнатите датски сайтове е било сложено знамето на Азербайджан, придружено от призив към джихад, написан на английски.

Атакувани са около 2500 западни сайта. Според данните на компанията само в Дания са били нападнати над 900 сайта. В повечето случаи обаче повредите са били отстранени бързо.

Повечето от сайтовете, привлекли вниманието на хакерите, принадлежат на малки компании, които не използват сложни програма за защита и нямат собствени специалисти по Интернет-сигурност, отбелязва електронното издание NEWSru. Засега няма данни за ответни действия от страна на хакери от западни държави.

source.gifИзточник: News.BG

това според мен е конспирация.и ще доведв до много големи последици.имам два сценария.първият е че Алкайда са готови с приготовленията за серия от атентати и им трябва "детонатор".а вторият е че америка иска да завземе и останалите петролни богатства в арабския свят,и провокират.а лично аз мисля 4е трябва да има поносомост между религиите 6тото иначе ще стане голям мармалад и не се знае до къде може да стигне и дали няма да има трета световна война.и не че американците ще думнат първи ядрените бомби ,ама арабите имат и за да се защитят 6те трябва да ги използват,защото с конвенционални оръжия ,биха били неравностоини с американците.аз съм христянин и не харесвам радикалните ислямисти,но тожа не зна4и 4е трябва да има конфронтация.и проблема според мен може да се реши сас разговори между умерените ислямисти и световните сили, и след утварждаването на правила,да се направи един секретен отряд за избиването на радикалните ислямисти и вси4ко 6те се нареди както трябва

• Автор

Доказа се вече че самите араби са изобразявали Мохамед и друг път,европейците също.Явно има друга причина ама промиват мозъците на бедните араби че е заради изобразяването.Мисля че има друг замисъл на цялата работа.Това за войната няма да стане разбира се,може но няма да е заради това.Иран дава доста поводи за война с последните изявления на президента му който с приказките си определено ще си навлече гнева на Съвета за сигурност които пък заради Русия и Франция все още ги търпят.От цялата работа Дания ще загуби от спирането на датските стоки за арабския пазар.Не всички мюсюлмани обаче приемат нещата на нож,има и по-спокойни.Мисля че нещата ще свършат с протести пред посолствата на западните държави и дребно хулиганство.Отделно мисля че(да не дава господ) ако Ал Кайда удари Европа не трябва да и се прощава и да се гони до дупка защото тия хора използват исляма за убийства на невинни хора.Аллах не е бил терорист,напротив.Даже и двете религии проповядват мир.

Редактирано от dragozow (преглед на промените)

Доказа се вече че самите араби са изобразявали Мохамед и друг път,европейците също.Явно има друга причина ама промиват мозъците на бедните араби че е заради изобразяването.Мисля че има друг замисъл на цялата работа.Това за войната няма да стане разбира се,може но няма да е заради това.Иран дава доста поводи за война с последните изявления на президента му който с приказките си определено ще си навлече гнева на Съвета за сигурност които пък заради Русия и Франция все още ги търпят.От цялата работа Дания ще загуби от спирането на датските стоки за арабския пазар.Не всички мюсюлмани обаче приемат нещата на нож,има и по-спокойни.Мисля че нещата ще свършат с протести пред посолствата на западните държави и дребно хулиганство.Отделно мисля че(да не дава господ) ако Ал Кайда удари Европа не трябва да и се прощава и да се гони до дупка защото тия хора използват исляма за убийства на невинни хора.Аллах не е бил терорист,напротив.Даже и двете религии проповядват мир.

<{POST_SNAPBACK}>

Първо - арабите не са единствените мюсюлмани на този свят.

Причина има, да. И тя е изчерпалото се търпение на тези хора. Вестникът всъщност е обявил КОНКУРС за най-добра карикатура, след което тя е била публикувана. Това е безкрайно оскърбително според мен, знаейки същността на вярата на тези хора. А Датското правителство е повече от нагло!

В края на 19 в. във Франция е поставена една иронична спрямо Мохамед пиеса на Волтер. Това светкавично стига до ушите на халиф Абдулхамид, който незабавно изпраща нота до френското правителство с желание това оскърбление да спре. И шовинистите французи приемат веднага! Скоро след това пиесата достига до Англия. Вместо гордите англичани да откажат те се оправдават че билетите били продадени, иначе веднага щели да свалят пиесата. Когато Абдулхамид споменава за джихад обаче английското правителство незабавно предприема мерки и поднася извиненията си. Какво ги боли датчаните да направят този елементарен жест!?

Който от вас види нещо порицавано, трябва да го промени с ръката си, и ако не може, да го промени с езика си, а ако не може, да го промени със сърцето си и това е най-слабата степен на вярата. -- Муслим

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.