Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Тайнствено сияние от мощите на св. Йоан Кръстител

Featured Replies

Oт вчера ме вълнува следната мисъл : Защо не се възтанови манастира на острова, ами местят мощите в църква на брега ?!

Защото е скъпо и неблагодарно начинание. :cool: Даже и да се направеше, островът е трудно достъпен, не съм сигурен дали не беше и резерват. А Божидар Димитров иска да превърне родния си град в място за поклонение пред "мощите" на Кръстителя. ТуризъмЪТ и бизнеСОТ това сакат, а кое си сака, оно си и требе. :lol6: :lol6: :lol6::):cool:

----------------------

Добра идея, но монаси откъде ще се намерят?

Стават все по-кът...

:lol6:

Явно подсъзнателно сме сакали да кажем, че Йсеус иде от есеите, дето си е затрил младостта горкиот... :wow:

Разбрахме Ви още първиот път , ама пояснението и то е хубаво. :cool:

• Отговори 53
  • Прегледи 7,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Защото е скъпо и неблагодарно начинание. :cool: Даже и да се направеше, островът е трудно достъпен, не съм сигурен дали не беше и резерват. А Божидар Димитров иска да превърне родния си град в място за поклонение пред "мощите" на Кръстителя. ТуризъмЪТ и бизнеСОТ това сакат, а кое си сака, оно си и требе. :lol6: :lol6: :lol6::):cool:

Разбрахме Ви още първиот път , ама пояснението и то е хубаво. :cool:

----------------

Па сакаме още и да кажем, че ово, що са нашли на острово, си е македонско. Шото вси велики люде, вси са македонци!

И Йоана , и Исес и всите други - се са нашиии!!!

:lol6:

http-~~-//www.youtube.com/watch?v=nPFDPaZVGu0

Божидар Д. определено се нервира нещо. :):lol6: :lol6: Не му е за пръв път обаче да приказва глупости. Трябва му това приспособление явно :)

Божидар Д. определено се нервира нещо. :yanim::cool::) Не му е за пръв път обаче да приказва глупости. Трябва му това приспособление явно :)

Ми, прав е човека. Скапаняци сме, че търпим да ни поучават и управляват такива като него.

Според мен няма значение дали това са мощите на Йоан. Все едно някой може да докаже дали на еди кой си камък е седял Херкулес, дали наистина има чудовище в Лох Нес и т.н. Но хората са достатъчно далновидни да превърнат подобни места в туристически атракции. От скептицизма бихме могли само да изгубим.

Това не е скептицизъм, а научна честност. По официална статистика според претенциите на различни "свети" места, които твърдят, че имат части от тялото на Йоан Кръстител, се оказва, че приживе човекът е имал 12 пръста на ръцете си, два черепа, два леви крака и т.н. Пък и не знам дали това ще хване дикиш.

Ще изчакаме и ще видим. Ако хване - би било само от полза за туризма. Ако ли не - няма да ни е за първи път да се излагаме :)

Това не е скептицизъм, а научна честност.

ахам... и държим сметка на чуждата честност(в случая на проф.д-р Казимир Попконстантинов)

той е откривателят, той залага авторитета си и носи отговорността си

виновен, поради недоказана(все още) невинност

това ли е честност?

ахам... и държим сметка на чуждата честност(в случая на проф.д-р Казимир Попконстантинов)

Виж Нел, въпросът не е просто да участваш, а да има какво да кажеш. Ти сама спомена в една съседна тема, че често заемаш различна от общоприетата позиция, за да провокираш мисленето на другите,но не не си даваш труда да се аргументираш (цитирам по памет). Излиза, че ако сега всички в темата подкрепяха другото становище, ти щеше да започнеш да го критикуваш. Следователно, ти нямаш собствено мнение, което е формирано въз основа на някакво проучване и разсъждение. Ако аз кажа, че А е = на В, ти ще кажеш, че А не е = на В, както и обратно. От това, според мен, няма смисъл.

По темата: Проф. К. Попконстантинов е уважаван учен, а също така и декан на Богословския факултет на Великотърновския у-т. Ето мнението на някои негови колеги,които в днешния "Труд":

Д-р Людмил Вагалински, зам.-директор на Археологическия музей: Това е пъзел с 2 кутийки

Скептичен съм, че това са мощите на св. Йоан Кръстител. Когато става въпрос за изключително откритие, ако то наистина е такова, човек трябва внимателно да провери всичко, преди да го съобщи. Ако говорим за вяра - окей! Тя няма нужда от факти. Археологията обаче би трябвало да работи с добре аргументирани факти.

В случая ме притеснява, че твърде бързо се взе решение чии са мощите. Боя се, че утре това може да се окаже един балон, който да се спука и да опръска всички. Най-вече нас, археолозите.

Не казвам, че не е възможно. Но съм скептичен. Сред християнските храмове на този остров има една базилика, чиято датировка е доста дълга - IV-V-VI в. Казимир Попконстантинов смята, че е унищожена през 586 г. от аварите. Но бих искал да видя археологическите му аргументи. От абсидата на тази църква е празната кутийка от варовик с гръцки надпис. Редно е тя да бъде видяна и от други колеги, преди всичко от епиграфи, да се види палеографията - начинът, по който са изписани буквите, като датировка как съответстват те към времето. Защото кутийката е разковничето към пъзела. Над тази църква е изградена друга - според колегата Попконстантинов през IХ в. Това също трябва да бъде документирано и проверено. В олтара на тази втора базилика е намерена мощехранителницата, за която се вдига толкова много шум. Тя съдържа човешки останки, които трябва да бъдат изследвани с радиовъглероден анализ. Първият въпрос, който възниква, е защо тези кости като обем не се побират в първата кутийка, с надписа? Второ - защо при строежа на втората църква не е положена и първата кутийка? Защо алабастровата мощехранителница е твърде скромна, ако в нея наистина са останките на св. Йоан Предтеча? Много въпроси възникват.

Проф. Маргарита Ваклинова, бивш шеф на НАИМ: Не знаем чии са мощите

Не знаем чии са мощите! Не всичко, което е послужило на църквата, за да сакралиризира религиозните постройки, е автентично.

В дълъг период от време това е било индустрия, която е произвеждала реликварии, в които са слагали костички, компактни други мощи... Така че са ни нужни допълнителни доказателства. Надявам се колегите да го направят.

Прибързано е да се обявява, че това са мощите на Йоан Кръстител. Аз съм от тези хора, които не обичат предварително да говорят. Ние сме учени и трябва да се държим по-сериозно.

Източник: ТРУД

ПП Не ставаше дума за научната честност на проф. Попконстантинов, а за тезата, че трябва да обявим мощите за автентични, дори и да не са. Ми, то най-малкото, ако не представим някакви по-сериозни доказателства и не направим добра рекламна кампания никой няма да ни вземе на сериозно... Но дай боже, както казва примиерът. А с Божидар Димитров нещата са ясни.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Виж Нел, въпросът не е просто да участваш, а да има какво да кажеш. Ти сама спомена в една съседна тема, че често заемаш различна от общоприетата позиция, за да провокираш мисленето на другите,но не не си даваш труда да се аргументираш (цитирам по памет). Излиза, че ако сега всички в темата подкрепяха другото становище, ти щеше да започнеш да го критикуваш. Следователно, ти нямаш собствено мнение, което е формирано въз основа на някакво проучване и разсъждение. Ако аз кажа, че А е = на В, ти ще кажеш, че А не е = на В, както и обратно. От това, според мен, няма смисъл.

Да разбирам ли, че в горния ми пост не се вижда мнението ми?

Ясно го казах, че е порочна практика първо да съдим, а после да мислим. Нещо като: На съда всичко е ясно, да влезе убитият!

Чиито и да са костите, находката е важна. Ако се окаже фалшификат, да му мислят фалшификаторите.

Не се учудвайте тогава, че много артефакти не се афишират публично. Случаят е показателен. И ен само в България е така.

Имам собствено мнение(което в никакъв случай не е уникално) и го казвам, Скептик. Който, както разбрал....

Разговор с цитати на авторитети, не ми е по вкуса, защото ще пречупвам техните думи през моята призма.

Затова предпочитам да подавам антитеза на тезата и да оставя синтеза за тези, които четат. :) Ако за теб това е неправилно подхождане от моя страна, за мен е абсолютно правилно, тъй като не задължавам никого да гледа в посоката ми.

Разбирам, че това дразни и изглежда безсмислено :) за мен означава обаче уважение към чуждия интелект.

Това е интернет, Скептик, който иска ще си пусне някоя от търсачките и ще прочете авторитетите.

Разговор с цитати на авторитети, не ми е по вкуса, защото ще пречупвам техните думи през моята призма.

Не виждам нещо порочно в това да се позоваваш на професионалистите в дадена област, в която не си специалист. Ти археолог ли си? Аз не съм и затова мога единствено да изследвам и сравнявам мненията на тези, които са, за да формирам някакво мое, без при това да го представям за меродавно. Но не това беше въпросът...

Неотдавна около мощите на св. Дионисий също пламна скандал с участието на Божидар Димитров и Георги Първанов, които пробваха да ги продадат на Цариградската патриаршия. Накрая гърците получиха само частица от мощите му, но пък ни дариха мощи на св. Андрей и св. Власий.

Не виждам нещо порочно в това да се позоваваш на професионалистите в дадена област, в която не си специалист. Ти археолог ли си? Аз не съм и затова мога единствено да изследвам и сравнявам мненията на тези, които са, за да формирам някакво мое, без при това да го представям за меродавно. Но не това беше въпросът...

При положение, че не съм археолог(а аз много неща НЕ съм) казвам личното си мнение.

А то е, че се радвам на находката. Това е стигнало до мен-репортажите, представени ми през призмата на журналистите.

И не съм новородено, за да не ми е ясно за какви битки(понякога дори в буквален смисъл) стават из професионалните среди. Наясно съм за каква завист, злост и ненавист става дума. Де да беше само при археолозите. :gift:

Но като редови българин имам правото да обърна(или да не обърна) внимание на находката и когато стане достояние за всички, да отида до Созопол. Не заради плацебо-ефекта :gift:

П.П. все пак ако държиш на цитати, ще напълня темите с авторитети(както вече знаеш... съм глуповатичка и понеже не помня всичко, знам как и къде да търся-това е езотерична тайна :gift: )

Редактирано от Нел (преглед на промените)

“О, Сине на Духа! От всичко за Мен най-обична е справедливостта. Не се отклонявай от нея, ако Ме желаеш, и не я пренебрегвай, за да мога да ти се доверя. С нейна помощ ще виждаш със своите очи, а не с очите на другите и ще познаваш със собственото си познание, а не с познанието на съседа си. Претегли в сърцето си какво ти приляга да бъдеш. Истина ти казвам: справедливостта е Моят дар за теб и знак за Моето благоволение. Затова я дръж пред очите си.”

• Автор

Норвегия финансирала разкопките на остров Св.Иван

С норвежки пари са финансирани разкопките и реставрацията на манастирския комплекс на остров Св.Иван край Созопол.

Норвежкото правителство помага по линия на Европейското икономическо пространство (ЕИП) с 584 028 евро, които покриват 90% от всички разходи.

Това съобщиха от посолството на Норвегия в София и добре, че го сториха, тъй като при цялата шумотевица през последните десетина дни нито един отговорен фактор не сметна за необходимо да го обяви.

Разкопките на остров Св. Иван са един от 62-та проекта, които получиха финансиране от Финансовия механизъм на ЕИП и Норвежката програма за сътрудничество по време на първата фаза на сътрудничество между Норвегия и България в периода 2007-2009 г.

Сега предстои втори етап на финансиране за периода до 2014 г., при който Норвегия ще отпусне на България 126,6 милиона евро за различни проекти, свързани с опазване на културното наследство, зелена енергия и енергийна ефективност, здравеопазването, научната дейност, образование, както и за инициативи насочени към развитието на пазара на труда, гражданското общество и правораздаването.

Посланикът на Норвегия в България г-жа Тове Скарстейн ще посети във вторник, 10 август, разкопките на остров Св. Иван край Созопол, ще разгледа намерената мощехранителница, за която се твърди, че е на Св. Йоан Кръстител, и ще отговори на журналистически въпроси.

Посланик Скарстейн ще посети и Бургас, за да се запознае с изпълнението на още два проекта, финансирани от Норвегия - изграждане на система за мониторинг на качеството на въздуха, съвместно с община Бургас, и проект за опазване на биоразнообразието в Странджа.

Финансовият механизъм (eeagrants.bg) е програма, чрез която Кралство Норвегия, Княжество Лихтенщайн и Исландия дават безвъзмездна помощ на Република България в размер на 21.5 млн. евро.

Меморандумът за разбирателство по програмата беше ратифициран от Народното събрание и през януари 2008 г. започна набирането на проектни предложения.

Постъпиха 264 предложения на обща стойност близо 190 млн. евро - 10 пъти повече от общия бюджет на приоритетите по програмата. Красирани бяха 62 проекта, които бяха одобрени от Комитета за наблюдение по програмата и след това изпратени на Службата на Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство.

vesti.bg

То ония горе само знаят да лапат-та все чужди ни помагат ъфф

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

То ония горе само знаят да лапат-та все чужди ни помагат ъфф

Ние пък долу яко знаем да плюем по собствените си лица, така че... напълно сме си ги заслужили онези горе.

Гледах репортажа от посещенията на норвежкия посланик. Жената обеща още помощи, за да бъде направено достояние това съкровище(и не само то) за света.

Междувременно Б.Димитров е помолен да си подаде оставката заради "шибания народ".

Един човек да каже истината и да искат да го махнат.

Предложено от... разбира се, че от БСП.

Една статия по въпроса, прочетох я в друг сайт. Много ми хареса - писана е в стил "Чудомир" - един много обичан от мен писател.

Бате, викай Папата в Созопол

Бате, истина е - мощите са на Йоан Предтеча, кой квото ще да ти говори. Чудо стана, Бате, чудоооо - и тва чудо ми спести най-малко три хилядарки (друг е въпросът щях ли да ги дам - и откъде). Тъщата оздравя. Оздравя ти казвам. Няма коксартроза. Без бастун се върна, оставила го в "Свети Георги" в Созопол, където прибраха мощите.

Бате, имам предложение. Викай Папата в Созопол. Нали с Берлускони сте си гъсти - може и него. Обаче Папата ако дойде, смятаааааай. Бате, ти нали и без друго го покани, като беше в Рим - и нещо казахте, че се готви да идва, май догодина. Сега му е моментът - дай му, ако щеш, некое кокалче на Йоан Предтеча, зъбът нека си остане български.

Бате, не съм чул още някой да е казал, че е излекуван. Бабата е първата. Мисля да я заведа да се снима с Божидар Димитров - ако трябва, на въже ще скача, но ще им покаже на разни шибаняци, дето се съмняваха...

Целият вход се изреди да я види и сега и от всеки апартамент се кани да ходи по някой до Созопол. Уж за море нямаха пари, уж не-знам-си-кво, а глей ква стана. Викам на щерката: Обади се, татко, в БНТ - там най-много и най-правилно дават за мощите, да дойдат да я снимат баба ти, че оня човек Божидар Димитров с парцалите го изядоха верно ли било или не чии са мощите.

Верно е, казвам ти. Чудо има - значи са на Йоан Предтеча. Преди това тъщата в Клисурския манастир ходи, на Дамбалъ край Момчилград се катери, на Кръстова гора преспа и даже до Демир баба теке отиде с една комшийка - и не, и не... Куцука си с бастуна и взе да се залежава, даже до пазарчето не й се ходеше.

А миналата седмица идва оная, бесепе активистката, дето ти разправях, Бате - домоуправителката баба Венетка. Оная бе, дето си донесе от Бузлуджа тениска с цунката на Румен Петков и Цецка Цачева... С мойта тъща, нищо че е поданик на Царя, двете много се разбират. "Айде, вика, вдигай се, ще ходим до Созопол с моя "Москвич" и още две комшийки - на шествието за мощите, може пердето да си излекувам..."

Погледна ме жално тъщата - нали още съм й бесен за телефонните измамници, и аз с това меко сърце... "Иди, викам, даже сто лева ще ти дам - (те са си от нейната пенсия де, ама тя нали я дава вкъщи)". Венета всичко уредила - и нощувка за 10 лева леглото намерила. Тъщата почна да въздиша - не съм ходила на море откакто се оженихте с Невянка. Значи - преди 18 години.

Е, викам й, ето. И жената ме гледа благо-благо. "Ръка, която дава, не остава празна" - пак Библията цитира. А уж спря да ходи на евангелските сбирки...

И така - отидоха, върнаха се и тъщата ходи без бастун. На Венета пердето й седи, ама пак ще ходи, щото й май проглежда вече по-добре с лявото око. Щом ме пита що са ми кръвясали очите: Кръвно, викам.

Даже и идея й дошла. Кара внучката да й напише по компютъра писмо до Тотю Младенов, социалния министър. Нали е червена бабичка, намаза от почивките, дето Емилия Масларова уреждаше за пенсии като тях. Затова е измислила как да ходят пак на такива почивки - хем море, хем мощи. Така и на здравната каса ще спестят сума ти пари, че ако мощите излекуват и други като тъщата, таман няма да тежат на държавата.

Иначе, Бате, знаеш ли колко излиза една коксартроза - да ти сменят ставата искам да кажа, 3-4 хиляди лева. Е сега няма да ги давам. Айде, Бате, че стягам багажа - ще ходя и аз дотам, че нещо кръстът ме наболява. Иначе ако трябва в болница да влизам, ще трябва сичко да плащам.

• 2 месеца по-късно...

И аз ще отида и ще се поклоня пред св.Йоан,ще запаля свещичка с молитва за България

:blink:

Посрещаме мощите на Йоан Кръстител пред "Св. Александър Невски"

С благословението на Светия Синод на Българската православна църква, чиято зимна сесия започна тази седмица, светите мощи на Йоан Предтеча, намерени през това лято при Созопол, ще пристигнат в София в петък - 12 ноември.

Това ще стане благодарение на тясното сътрудничество между Висшата църковна управа и държавните власти.

Мощите на свети Йоан Кръстител ще пристигнат на площад "Свети Александър Невски" около 17.00 часа и ще бъдат посрещнати тържествено от синодалните архиереи, държавната власт и софийското гражданство, предаде Фокус.

Молебен пред реликвите за здравето и благоденствието на българския народ ще отслужи Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Максим заедно със синодалните архиереи. След това светите мощи ще бъдат изложени за всенародно поклонение в патриаршеската катедрала.

Предвижда се мощите на св. Йоан Кръстител да останат в София три дни. Ако има повече желаещи да им се поклонят, престоят им може да бъде удължен.

Редактирано от agr (преглед на промените)

• Автор

Стотици чакат ред за мощите на Йоан Кръстител

Стотици миряни посрещнаха в София мощите, за които се смята, че принадлежат на Св. Йоан Кръстител.

Пред останките се извиха големи опашки и се стигна дори до спречквания сред нетърпеливите да се докоснат до тях.

Мощите пристигнаха в брониран автомобил на БНБ и при засилени мерки за сигурност от Созопол, където бяха открити и където се съхраняват в централната църква на града.

На входа на храм-паметника "Александър Невски" те бяха приети от сливенския митрополит Йоаникий, в чиято митрополия е Созопол.

Патриарх Максим отслужи молебен за здравето на българския народ, на който присъстваха и всички митрополити.

От днес до неделя всички вярващи ще могат денонощно да се поклонят пред мощите.

Те са разположени в центъра на катедралния храм и се охраняват непрекъснато.

Ако интересът продължи със същия интензитет, е възможно те да останат в столицата и по-дълго.

За созополии обаче е трудно да се разделят с реликвата, която донесе много туристи и поклонници, а съответно и приходи, за морския курорт.

Сред присъстващите в храма днес бяха и някои членове на кабинета, вкл. Божидар Димитров, който най-ревностно защитаваше автентичността на мощите.

В интервю за в. "Дневник" той дори си позволи да нарече българския народ "шибан", разгневен от скептичната реакция на археолозите в България към находката.

Много български учени се съмняват в нея и смятат, че доказателства за нея не са достатъчни.

Инициативата за поклонение пред мощите на светеца е на в. "Стандарт".

Временни промени в движението са въведени около храма "Св. Александър Невски".

vesti.bg

• 4 месеца по-късно...

По темата : цитат от една моя любима книга, която препрочетох наскоро :

"....Виждал съм много други отломки от кръста в други църкви. Ако всички те бяха истински, нашият Господ-бог е страдал не върху две кръстосани греди, а върху цяла гора.

- Учителю! – възкликнах възмутен.

- Така е, Адсон. Преди години в Кьолнската катедрала видях черепа на Йоан Кръстител от времето, когато е бил дванайсетгодишен.

- Но той е бил убит много по-късно!

- Другият череп сигурно се съхранява другаде – отвърна сериозно Уилям.....“

СКАЗАНИЕ ЗА БОГОЯВЛЕНИЕ

Ходела Госпожа Пречиста по земята и носела на ръце своя Син Исус Христос. Срещнала Богородица на пътя Йоан Кръстител и се обърнала към него с думите: "Хайде, Йоане куме, да идем на река Йордан, да кръстим Христос, моя син."

Съгласил се Йоан Кръстител, отишли на река Йордан. Започнал Йоан да кръщава кръщелника си, от страх му паднала книгата. Пита го Госпожа Пречиста и го разпитва за причината за страха му.

"Обезумя реката Йордан, водата е студена, не иска да приема в себе си; гората легна в тревата; А погледни, кумице, над себе си: небето сякаш на четири се е разцепило!"

Отговорила на тези думи Богородица:"Не бой се, Йоане куме, водата ума не си е губила, водата, куме, сила е събрала, защото от Христос се е осветила; гората се е поклонила на Христос; а небето не се е счупило, ангелите са го разтворили, за да погледат как ще кръстим Христос."

Послушал Йоан и кръстил Исус. Оттогава започнали да кръщават, все по милостта на великия Бог, да ни бъде Той винаги в помощ!

• 1 месец по-късно...

Тайнствена бяла светлина са започнали да излъчват мощите на св. Йоан Кръстител, които се пазят в храма "Св. Георги" в Созопол, пише в. "Стандарт". Сиянието се вижда най-силно нощем. То е лечебно, твърдят миряните. И обясняват, че само истински вярващите християни могат да забележат светлината.

За чудодейната сила на мощите се заговори още през лятото. Проф. Божидар Димитров разказа, че покланяйки се пред тях, няма рускиня, пострадала при чеченските атентати в Москва, проговорила. Малките чудеса на Кръстителя са усетили още двама поклонници. "З0-годишна жена с нарушения на хипофизата и младеж в инвалидна количка получиха просветление, след като се помолиха на свети Йоан Предтеча", разказа Иван Карагьозов от Центъра за психологични изследвания.

Преди около 10 години младежът останал инвалид след катастрофа. Той влязъл в храма при мощите, за да измоли облекчение. "Излезе екзалтиран и облагороден, преживял душевен катарзис", каза Карагьозов. Същото се случило и с жената. Лицето й сияело, изглеждала озарена и в мир със себе си. "Много от хората с увреждания искат по-често да идваме при Кръстителя, търсят упование и го намират", разказа още Карагьозов.

Вчера созополчани изпълниха малката църква "Св. Георги Победоносец" за храмовия й празник. Там освен мощите на Йоан Кръстител се пазят също миро от св. Николай, парченце от Светия кръст и частица от мощите на Андрей Първозвани. Всички обсъждаха мълвата за сиянието около мощехранителницата.

"Хората си тръгват и всеки си носи чудото в своята страна или град", обясни отец Иван, който от 33 години служи в храма. Много българи, руснаци, гърци и румънци са преминали през храма от Великден до Гергьовден. Вчера е имало и малка група норвежки туристи. Сега църквата е отворена до 18 часа, но през лятото храмът ще приема до 21 ч, за да могат повече хора да се докоснат до реликвите.

изт.

Редактирано от Moira (преглед на промените)

Йоан Кръстител е сред най-почитаните светци в целия свят, не само от християни, но дори и от мюсюлмани. На три континета са пръснати реликвите на светеца и вярващите се стичат за поклонение, предаде БНТ. Ако се съберат всички сведения би трябвало от свети Йоан Кръстител да са останали: 12 глави, 7 челюсти, 9 ръце и 8 пръста. От традицията в олтарите на древните църкви да се погребват светци по-късно възниква обичаят в храмовете да се полагат реликви от светеца, на когото е посветена обителта, както показаха отново и разкопките в Созопол. Реликви от свети Йоан Предтеча са запазени и на други места по света. След като според преданието той бил обезглавен по заповед на цар Ирод Антипа заради прищявката на една танцьорка, тялото му е погребано в палестинския град Севастия. По-късно гробницата е опожарена. Главата многократно е пренасяна, за да стигне до Константинопол. От там става плячка на рицарите-кръстоносци, които разграбват столицата на източната римска империя през 1204 година. За средновековните норми притежанието на свети мощи било ценност, надминаваща всички други съкровища. Затова заграбените реликви се пръскат из цяла Европа. Днес няколко града претендират, че главата на светеца се намира при тях. Това са църквата Сан Силвестро ин Капите в Рим. Но във френския град Амиен твърдят също, че пазят реликвата. Според французите рицарят Валон дьо Сартон донесъл мощите от Константинопол и ги подарил на своя чичо – епископа Ришар дьо Жеброа. И съкровищницата на Вителсбахската династия в Мюнхен претендира, че притежава главата на Кръстителя. Джамията на Омаядите в сирийската столица Дамаск пази глава, която трябва да е на почитания и от мюсюлманите като пророк свети Йоан Предтеча. Турският град Антакя и манастир в Армения спорят, че са съхранили главата на свети Йоан. Дясната ръка на светеца се пази в черногорския манастира Цетине, но в Истанбул настояват, че десницата на светеца е именно при тях в музея Топкапъ. Същото твърдят и монасите от манастира свети Макарий в Египет. Обаче мощите, намерени в България, са запечатани още през късната Античност. Източник:http://30dumi.pozicii.net/2010/08/%D0%BF%D0%BE-%D1%81%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B0-12-%D0%B3%D0%BB%D0%B0%D0%B2%D0%B8-7-%D1%87%D0%B5%D0%BB%D1%8E%D1%81%D1%82%D0%B8-9-%D1%80%D1%8A%D1%86%D0%B5-%D0%B8-8-%D0%BF%D1%80%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0/

Мощите на Йоан Кръстител засияха

Те не само светят, те са лековити и спасяват от страдание хората, и най-вече истинските християни. Няма начин да не е така – в крайна сметка скоро стартира туристическия сезон, и трябва да привлечем туристи, които да опънат морни тела върху осакатените ни плажове. А ако случайно почустват някакъв дискомфорт или неразположение, да тичат при мощите, току виж намерят изцерение… А ако не намерят, да не се сърдят – най-вероятно вярата им е фалшива. (Чудеса Нет)

Сега църквата е отворена до 18 часа, но през лятото храмът ще приема до 21 ч, за да могат повече хора да се докоснат до реликвите. (Стандарт)

• 1 година по-късно...
  • Автор

Учени от Оксфорд с нови доказателства за мощите на св. Йоан Кръстител

Публикувано изображение

Учени откриха нови доказателства, че останките в реликвария, открит в манастир от V век на о-в Свети Иван край Созопол, принадлежат на св. Йоан Кръстител, съобщиха британските издания "Дейли мейл" и "Дейли телеграф".

Преди две години находката - малки парченца от череп, кости от челюст и от ръка и един зъб, беше посрещната скептично, но оксфордски археолози се заеха да й направят въглеродно датиране.

Екипът обяви, че има научни доказателства в подкрепа на невероятното твърдение.

Резултатите ще бъдат представени в документален филм, който ще бъде излъчен по телевизия "Нешънъл джиографик" в неделя.

Оксфордските учени датираха костта от пръст от дясната ръка към I век, когато според евангелското сказание е живял Йоан Кръстител, преди цар Ирод да нареди да го обезглавят.

Учени от университета на Копенхаген анализираха ДНК от костите и установиха, че те са принадлежали на един човек, вероятно мъж от семейство, живяло в земите на днешния Близък изток. Там би трябвало да е живял и св. Йоан.

Друг оксфордски учен - Кристофър Рамзи, изследва исторически документи и установи, че манастирът на о-в Свети Иван може да е получил част от реликвите от Йоан Кръстител през V век или в началото на VI век.

"Бяхме изненадани, когато въглеродното датиране посочи тази много ранна епоха. Очаквахме костите да са по-нови, евентуално от III или IV век. Резултатите за метакарпалната кост съответстват на човек, живял в началото на I век. Дали този човек е бил Йоан Кръстител, е въпрос, на който ние не можем да дадем категоричен отговор и вероятно никога няма да успеем", каза ръководителят на изследването в от Оксфорд проф. Том Хайам.

Разбира се, това не доказва, че това са останки от Йоан Кръстител, но и не отхвърля тази теория, защитавана от българските археолози, посочва и д-р Ханес Шрьодер от университета на Копенхаген.

Много места по света претендират, че притежават реликви от светеца. Сред тях е Голямата джамия в Дамаск, където вярват, че съхраняват главата му.

В Турция, Гърция, Италия и Египет също твърдят, че имат мощи на Йоан Кръстител.

Претенции, че притежават дясната му ръка, с която светецът е покръстил Исус Христос в река Йордан, имат няколко места, сред които е и православен сръбски манастир в Черна гора.

Българските археолози намериха близо до открития от тях саркофаг малка кутия, изработена от пясъчник. На нея има надпис на древногръцки, който съдържа името на Йоан Кръстител и датата, на която християните отбелязват раждането му - 24 юни.

vesti.bg

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.