Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Духовна връзка - Учител и ученици - има ли я?

Featured Replies

Предполагам изобщо не е чела темата за Духовните водачи и най-вече твоите постове scepsis

Много ясно, че не съм чела и нямам намерение да чета стари теми. Ако искам да обсъждаме някаква тема, бих поставила нова.

И моята тема не е за духовни водачи, а за духовните учители на човечеството.

Но нямам намерение да обсъждам повече нищо с предубедени хора.

А между другото, ти откакто пиша тук, само се включваш, за да се заядеш, без да си дала нито едно мнение по която и да е тема.

• Отговори 311
  • Прегледи 29,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Предполагам изобщо не е чела темата за Духовните водачи и най-вече твоите постове scepsis

Аз не искам да се заяждам с нея, но тя се бори или поне твърди, че се бори за мир и щастие. ЕТО един от начините, по които се прави това. Дано го види и да се замисли поне малко, колко е далеч нейното поведение от нейните претенции.

И моята тема не е за духовни водачи, а за духовните учители на човечеството.

Виж линка горе. Помисли, моля.

––––––––––––––––––––––––––––

След като нямаш дефинитивно определение за "духовен учител" защо откриваш такава тема?

Наистина не бива да се прекалява и да се пускат отделни теми за някакви нюанси. Не било духовен водач, а духовен учител... Обединих ги. Пишете на воля и не гневете глобалния, да се свети табелката му... :help:

Чудя се дали да дам линк по темата, за да се ориентират някои хора за какво става дума... Дилемата ми е дали някой би го прочел и би помислил внимателно. Инак е безмислено.

Чудя се дали да дам линк по темата, за да се ориентират някои хора за какво става дума... Дилемата ми е дали някой би го прочел и би помислил внимателно. Инак е безмислено.

дай пак, дано вдянат

дай пак, дано вдянат

Нека, почакаме дали Бел Ами ще се появи...

Само искам да кажа, че в будизма има много точно описание на различните видове будистки учители и техните качества. Има към 10 и повече вида духовни водачи, които се класифицират като такива според различни критерии. Едно от основните неща е, че такъв учител трябва да има разрешение да преподава от своите учители, а да не се е самоназначил и самообявил за такъв. Предполагам, че на Бел, това ще и прозвучи много недемократично. Това, обаче, е много важна гаранция за това, че е учителят няма да е мошеник и шарлатанин. Защо? Защото, инак, всеки що годе добър манипулатор, който има малко повече харизма от другите може да стане духовен учител или водач. Това се случва постоянно. Един начинаещ няма никакъв шанс в подобна ситуация да прецени дали учителят е автентичен или не е. Всеки може да се държи мило, да говори някакви захаросани безмислици и да използва всякакви други похвати, които да внушават на публиката, че е велик духовен учител.

Това е съвсем накратко.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

ПП Това не е само в тибетския будизъм. Така е и Тхеравада или да речем в Дзен, която вероятно е една от най-свободолюбивите и демократични традиции. Така е и във всяка свестна духовна традиция. Така е и в ежедневните неща. За да бъде някой хирург, той трябва успешно да е изминал определен път на обучение. Хората внимателно избират лекарите си, ако имат тази възможност. По аналогичен начин трябва да постъпват и ако търсят т.нар. учител или духовен водач.

Редактирано от scepsis (преглед на промените)

Много ясно, че не съм чела и нямам намерение да чета стари теми. Ако искам да обсъждаме някаква тема, бих поставила нова.

Колкото и да се напрягам, не бих могла да си представя, че горното е писано от духовен човек. Това е пример на зависимост от желания. Макар отношението ми към въпроса да е чисто информативно, доколкото знам началото на този път тръгва от вътре навън и се започва от откриване на духовното в себе си.

Разбирам идеята, че доста неща в този живот се научават и се усъвършенстват при/със/от споделяне на опит, но за целта човек трябва поне основата да е сложил сам...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Колкото и да се напрягам, не бих могла да си представя, че горното е писано от духовен човек.

Цялата работа е, според мен, че човек трябва да подходи към тези неща много трезво и внимателно, без фантазии и предрасъдъци. Много малко хора имат лукса да се срещнат с автентични духовни учения и учители.

Цялата работа е, според мен, че човек трябва да подходи към тези неща много трезво и внимателно, без фантазии и предрасъдъци. Много малко хора имат лукса да се срещнат с автентични духовни учения и учители.

Горе-долу това имам предвид и аз. Идеята ми е, че истински духовния човек или тръгналия по този път, би следвало да се погледне, да притихне, да се "опипа", да се поопознае и да си даде сметка дали иска да чете нещата от чисто познавателна гледна точка - като да има за какво да говори на коктейли ;) или наистина има сили да тръгне по пътя и да е сериозен.

Не мисля, че човек, наистина тръгнал по пътя, има нужда от кокетиране по въпроса и/или от овациите на четящата тук публика. Не знам дали съм права. Е... Поне нямам претенции...

Горе-долу това имам предвид и аз. Идеята ми е, че истински духовния човек или тръгналия по този път, би следвало да се погледне, да притихне, да се "опипа", да се поопознае и да си даде сметка дали иска да чете нещата от чисто познавателна гледна точка - като да има за какво да говори на коктейли ;) или наистина има сили да тръгне по пътя и да е сериозен.

Не мисля, че човек, наистина тръгнал по пътя, има нужда от кокетиране по въпроса и/или от овациите на четящата тук публика. Не знам дали съм права. Е... Поне нямам претенции...

"Великите умове обсъждат идеи, посредствените умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."

"Великите умове обсъждат идеи, посредствените умове обсъждат събития, малките умове обсъждат хората."

А най-посредствените умове си мислят, че пишещите тук не обсъждат идеи, а се впечатляват от Хикс, Игрек или Зет... и си правят труда да обсъждат някого конкретно...

Редактирано от Merryl (преглед на промените)

Колко искрено си призна.......Браво :yanim:

Колко искрено си призна.......Браво :yanim:

А да имаш някаква идея за какво става въпрос в темата? ;)

Не знам дали съм права.

И аз мисля така.

Преродихте ли се, Бел? Сега как да ви именоваме, все пак?

Попитай себе си и си отговори честно, а на мен напиши каквото искаш ;)

Попитай себе си и си отговори честно, а на мен напиши каквото искаш ;)

Аха, ясно. Това което искаш да кажеш, си го написал в подписа си. То е достатъчно.

Когато един човек е наистина просветлен, мъдър, неговата мъдрост не е само фасада, а е спонтанен аромат на съществото му, неговата мъдрост не е знание на ума, натрупано от книгите, заимствано от другите, а е мъдростта на неговия собствен опит. Истинският духовен учител ще ти влияе, ще те повдигне духовно и ще те привлече към себе си без да прави от това самоцел. Той няма да те хипнотизира, а ще ти помогне да стъпиш на собствените си крака и да откриеш вътрешния си учител, най-вътрешното си същество, ще ти помогне ти на свой ред да разцъфтиш в истинко автентично човешко същество. Към такъв учител ще бъдат привлечени тези ученици, които са разтворили сърцата си за Любовта му, които са готови без страх да пътуват към Неизвестното. За тези обаче, за които поемането по пътя на духовната трансформация е плашещо, пълно с неизвестност и искат гаранции, начертани карти с маршрута и точни обозначения на капаните по пътя, един истински Учител ще е заплаха за тяхната сигурност. Защото един истински учител е мистик, той е мистерия, цяла една вселена, той е зов от Неизвестното. Ето защо един истински Учител ще Ви поведе по пътя на сърцето, на любовта, на почувстваната дълбоко в душата истина, а не по пътя на интелектуалните самоцелни упражнения. Думите на такъв учител са като славееви песни, пълни с Любовта на Бога. Те не само те „образоват”, но и по невидим начин те трансформират, спомагат за прераждането на съществото ти. Много такива редки същества, духовни учители са бродили по нашата хубава земя. Но след смъртта им, много други, наричащи себе си техни ученици, но не разбрали най-важното им послание, са се опитвали да се окичат със славата на Учителя си. Наричайки себе си последователи, те подлагат думите на Учителите на

Такива последователи, неспособни да се въздигнат до нивото на Учителя, предпочитат след неговата смърт да го смъкнат до своето ниво, като проектират върху неговите думи собствените си заблуждения и предразсъдъци.  

Толкова добре си го казала, Алия. :mail1:  :withflowers:

Само бих допълнила...истинските духовни учители са като Слънцето и Светлината, които огряват Душите ни. Те са като свежият планински въздух, който прочиства  дробовете ни. Тяхното слово и мъдрост осветяват нашият път към себеосъзнаването.

Духовните учители се появяват, когато сме готови за тяхното знание.

Не само известни личности могат да бъдат духовни учители. Наши духовни учители могат да бъдат и най-обикновени хора, достигнали до истинската мъдрост в живота.Можем да ги срещаме случайно, да ни споделят тяхното собствено познание и мъдростта, от които се нуждаем в определен момент от живота ни, и да изченат както са се появили.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Ако говорим за духовни учители в широкия смисъл на думата, то съм съгласен със следното, което си написала:

Наши духовни учители могат да бъдат и най-обикновени хора, достигнали до истинската мъдрост в живота.Можем да ги срещаме случайно, да ни споделят тяхното собствено познание и мъдростта, от които се нуждаем в определен момент от живота ни, и да изченат както са се появили.

В този смисъл, духовен учител може да е всеки - родителите, учителите в училище, приятелите, случайните познати, както и хора, които са недрожелюбни към нас и напр. ни критикуват (справедливо или не) публично.

Ако говорим за духовен учител в строгия смисъл на думата това е нещо различно. Писах по-горе накратко за какво става дума. Надявам се, че го прочете. Темата е за този втори тип духовни учители.

Въпросът ми е - Как ще разпознаеш един такъв учител и ще го различиш от някой шарлатанин? Защото една голяма част от т.нар. духовни учители са второто, а не първото.

Ако говорим за духовни учители в широкия смисъл на думата, то съм съгласен със следното, което си написала:

В този смисъл, духовен учител може да е всеки - родителите, учителите в училище, приятелите, случайните познати, както и хора, които са недрожелюбни към нас и напр. ни критикуват (справедливо или не) публично.

Ако говорим за духовен учител в строгия смисъл на думата това е нещо различно. Писах по-горе накратко за какво става дума. Надявам се, че го прочете. Темата е за този втори тип духовни учители.

Въпросът ми е - Как ще разпознаеш един такъв учител и ще го различиш от някой шарлатанин? Защото една голяма част от т.нар. духовни учители са второто, а не първото.

Да, в източните учения се казва, че само духовен учител може да ти придаде знанието и мъдростта.

Но, кой определя, кога някой е готов да стане духовен учител?

Трябва ли непременно един такъв човек, да  е преминал през някаква специална школа и да е получил специален документ, за да се нарече духовен учител?

Буда имал ли е духовни учители?

Буда имал ли е духовни учители?

Да, двама от школата Санкхя - Арада Калама и Рудрака Рамапутра.

Въпросът ми, пак го повтарям, е - Как ще отличиш един истински духовен учител от един шарлатанин?

Да, двама от школата Санкхя.

Въпросът ми, пак го повтарям, е - Как ще отличиш един истински духовен учител от един шарлатанин?

Интиутивно.

Оценката за истинността на даден духовен учител, е доста субективно понятие..

Ето, ти например, приемаш за най-истински, будистките учители.

Ако ти дам примери с други духовни учители, може да не ти допаднат, да ги критикуваш, защото ги пресяваш през твоята вътрешна призма на духовното търсене. Нас, ни удовлетворяват нещата, които отговарят на нашата вътрешна потребност. Всеки приема това зание, до което ниво е достигнал.

Повечето духовни учители казват почти същите неща, но по различен начин. Въпреки, че има и разлика в техните теории, не мога да отрека мъдростта на по-голяма част от тях или да ги степенувам като по-истински и най-истински.

Очаквах този отговор. Хайде сега прочети тази дискусия ТУК, за да си спестим време.

Да, но все пак, всеки сам преценява учителите. Затова казах, че  определящото при преценката на даден учител, е нашето субективно възприятие за нещата.

Ти, сам преценяваш, дали искаш да приемеш мъдростта и знанията на даден учител или не. Дори и да има специално свидетелство за това, това дали ще приемем нещата, които казва този учител, зависи от нашите вътрешни нагласи.

На изток има много духовни учители, но едва ли би ги приел за твои учители, ако не са будисти.

Редактирано от АУМ (преглед на промените)

Да, но все пак, всеки сам преценява учителите.

...

На изток има много духовни учители, но едва ли би ги приел за твои учители, ако не са будисти.

Много бързо четеш нещо. Или отгоре-отгоре. ;)

Как напр. един човек, който никога не е учил математика може да прецени колко добър е един учител по математика? Няма как. Може, обаче, да съди по косвени признаци - напр. може да провери къде е учил този човек, къде е преподавал, може да разговаря с неговите учители и едва тогава може да рискува да му се довери.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Аз съм против смесването на различните традиции. Между тях има големи разлики във възгледа, пътя и целта. За да разбираш това, обаче, трябва да се запознаеш с тях по-детайлно.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Разбира се, всичко, което писах се отнася за случая, когато решиш наистина да се ангажираш с нещо сериозно. Ако става дума просто да си четеш духовни книжки, то няма проблем.

Много бързо четеш нещо. Или отгоре-отгоре. ;)

Как напр. един човек, който никога не е учил математика може да прецени колко добър е един учител по математика? Няма как. Може, обаче, да съди по косвени признаци - напр. може да провери къде е учил този човек, къде е преподавал, може да разговаря с неговите учители и едва тогава може да рискува да му се довери.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Аз съм против смесването на различните традиции. Между тях има големи разлики във възгледа, пътя и целта. За да разбираш това, обаче, трябва да се запознаеш с тях по-детайлно.

–––––––––––––––––––––––––––––––––––––

Разбира се, всичко, което писах се отнася за случая, когато решиш наистина да се ангажираш с нещо сериозно. Ако става дума просто да си четеш духовни книжки, то няма проблем.

Да, мислех си, че ще сравниш науката с мистиката.

Дори щях да те питам, дали е коректно да правим такова сравнение.

Духовното познание, мисля че е много далече от математиката.

При математиката, няма нужда от вътрешно познание, там не се изучава живота, при нея няма емоционални нагласи.

Да, ти си традиционалист и искаш да следваш определено учение, с определени авторитети и определени предписания и догми.

Но аз съм свободен дух. Следвам само моите вътрешни потребности. Не обичам ограничаването и поставянето в рамки.

Дали ще си будист, мюсюлманин, или християнин, каква е разликата след като ще следваш стриктно догми и предписания?

Въпреки, че повечето християни и мюсюлмани не ги следват толкова стриктно, колкото будистите.

Да, като учения и същност на казаните в тях неща, те са много различни. Но ако следваш стриктно всичко в будизма, си е пак догматизъм.

Въпреки, че аз съм съгласна до голяма степен с учението на Буда, както и с това, което казват будистките учители. Защото приемам философската част в будизма.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.