Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моето мнение за истината за Възкресението

Featured Replies

• Автор

Не, напротив. Ти , когато изработиш нещо, в него ли се намираш?

Възкресението, за което ни говори Исус Христос не е работа, нито изработване, нито пък, не дай си боже, бизнес или църковна институция - възкресението е метаморфозата на твоето собствено същество, което се ражда изново в нов човек, познал славата на Бог!

Тук изобщо не става дума за вършене на работа, а за вътрешно трансформиране по пътя на разбирането.

• Отговори 186
  • Прегледи 15,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Възкресението, за което ни говори Исус Христос не е работа, нито изработване, нито пък, не дай си боже, бизнес или църковна институция - възкресението е метаморфозата на твоето собствено същество, което се ражда изново в нов човек, познал славата на Бог!

Тук изобщо не става дума за вършене на работа, а за вътрешно трансформиране по пътя на разбирането.

======================

Ивинявам се за намесата.

Уважаема Алия, моля за точно разяснение на процеса на трансформация от стария в новия човек.

Ако е необходимо отворете нова тема.

:down:

Не, напротив. Ти , когато изработиш нещо, в него ли се намираш?

Разбира се че в него се намираш, ама ако сътвориш, а не изработиш. Когато изработиш нещо в него се намира прекалено малка част от теб, за да го правим изобщо на въпрос. Но Сътворението е съвсем друга бира и на твоето мътно протестантско съзнание е трудно да разбере тази Божествена Истина. :down:
  • Автор

======================

Ивинявам се за намесата.

Уважаема Алия, моля за точно разяснение на процеса на трансформация от стария в новия човек.

Ако е необходимо отворете нова тема.

:down:

Благодаря за въпроса - за мен това е най-важният и животоспасяващ въпрос, който всеки един от нас трябва да си зададе. И не заради някаква религия, или вяране, или църква - а заради самия себе си!

Защото да се родиш "изново", да възкръснеш, е да познаеш себе си, да разбереш кой си. А това е, на което ни учат всички просветлени същества, месии и пророци.

"Кой съм аз?" е най-важният въпрос и за да си отговориш на него трябва да предприемеш най-важното пътуване в живота си - това навътре към себе си, към душата си, към центъра на съществото си. Другото име на това пътуване е "Любов към себе си и медитация чрез наблюдение, будност и осъзнатост".

Във всяка своя тема дотук пиша за това лично изживяване на медитация и любов - например в "Цената на духовното познание си ти!"

А за смелостта да се обичаш ще отворя нова тема.

Благодаря за въпроса - за мен това е най-важният и животоспасяващ въпрос, който всеки един от нас трябва да си зададе. И не заради някаква религия, или вяране, или църква - а заради самия себе си!

Защото да се родиш "изново", да възкръснеш, е да познаеш себе си, да разбереш кой си. А това е, на което ни учат всички просветлени същества, месии и пророци.

"Кой съм аз?" е най-важният въпрос и за да си отговориш на него трябва да предприемеш най-важното пътуване в живота си - това навътре към себе си, към душата си, към центъра на съществото си. Другото име на това пътуване е "Любов към себе си и медитация чрез наблюдение, будност и осъзнатост".

Във всяка своя тема дотук пиша за това лично изживяване на медитация и любов - например в "Цената на духовното познание си ти!"

=========================

Възможно ли е по-подробно - механизма, доколкото е възможно да се опише, ме интересува.

:hush:

• Автор

=========================

Възможно ли е по-подробно - механизма, доколкото е възможно да се опише, ме интересува.

:wors:

Когато изоставиш всякакви идеи на ума за механизми, техники и механизации, ти вече си пристигнал там, сиреч у дома! :cool:

Това е пространството на Не-ум, където всичко, което е от ума ти, което знаеш и си научил, за което имаш идеи и механизми, трябва да го забравиш - това е цената да откриеш себе си! :wors:

Когато изоставиш всякакви идеи на ума за механизми, техники и механизации, ти вече си пристигнал там, сиреч у дома! :cool:

Това е пространството на Не-ум, където всичко, което е от ума ти, което знаеш и си научил, за което имаш идеи и механизми, трябва да го забравиш - това е цената да откриеш себе си! :wors:

А как се постига изоставянето и как става забравянето?
  • Автор

Като се обичаш и се наблюдаваш - наблюдаваш ума си и неговата склонност да създава механизми и заучени навици. Самото наблюдаване и осъзнаване на ума те освобождава от неговата хватка на биологически механизъм и ти преминаваш отвъд ума, трансцедентираш го и потъваш в океана на Съзнанието и Осъзнатостта, които са истинската интелигентност и мъдрост на твоето същество.

Когато изоставиш всякакви идеи на ума за механизми, техники и механизации, ти вече си пристигнал там, сиреч у дома! :baby:

Това е пространството на Не-ум, където всичко, което е от ума ти, което знаеш и си научил, за което имаш идеи и механизми, трябва да го забравиш - това е цената да откриеш себе си! :hush:

============================

Благодаря, тези твърдения са добри, но все-пак как точно се постигат, през какви етапи се преминава, какви междинни цели се преодоляват, има ли помощ и от какво естество е, в група или сам, ако може каква е последователността на физико-химичните, биологичните, физиологичниште и дори анатомичните процеси, които съпътстват преодоляването на аза в състояние на отказ от целенасочени усилия по хоризонтала, сиреч абстрахиране от с2убектите, които са в иманентна връзка са аза, за да се извърши преодоляването му. Колко време траят отделните етапи и средно за колко години се достига до трансформацията? Има ли и кои техники се използват за всяка от поставените цели? Накрая би ли ми описала какво представлява и какъв е светогледа на Новия човек?

Намасте :nono:

ПП Има ли връзка между възкресението на Исус Христос и процеса, който /ще/ описваш?

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

:baby:

Един човек помолил Иккю:

— Учителю, напишете ми няколко сентенции, които въплъщават висшата мъдрост.

Иккю взел четката и написал:

— Внимание.

— И това ли е всичко? — попитал човекът.

Тогава Иккю написал:

— Внимание. Внимание.

— Е — казал човекът — наистина не виждам нищо особено значимо в това, което сте написал.

Иккю отново взел четката и написал три пъти:

— Внимание. Внимание. Внимание.

Почти ядосан, човекът попитал:

— Какво всъщност значи това „Внимание“?

Иккю отговорил любезно:

— Внимание значи да внимаваш.

ДЗЕН-ПРИТЧА

...

Един монах попитал Юе-шан:

— За какво мисли човек, докато седи във вглъбение?

— Мисли за немисленето — отвърнал Учителят.

— Как човек мисли за немисленето? — попитал монахът.

— Без да се замисля — казал Учителят.

...

Пропиляваме живота си в подробности…

Опростявай, опростявай.

ТОРО

...

Мрежата е, за да се хване рибата.

Хване ли се рибата — мрежата се забравя.

Примката е, за да се улови заекът.

Уловен ли е заекът — примката се забравя.

Целта на думите е да уловят смисъла.

Уловен ли е смисълът — думите се забравят.

Къде да намеря човек, забавил думите, та с него да си поговоря!

„ДЖУАН-ДЗЪ“

...

Ако по пътя срещнеш някой, който е познал истината, не казвай нито дума, но и не мълчи!

ДЗЕН-МЪДРОСТ

...

Ако се стремиш към нещо — с какво това е по-различно от следването на звуци и форми?

Ако не се стремиш — какво би те отличавало от земята, дърветата и камъните?

Трябва да търсиш без да се стремиш.

У-МЪН

...

Друг път видях едно дете, което идваше към мен и държеше в ръка запалена факла.

— Откъде носиш тая светлина? — попитах го аз.

То веднага я угаси и ми каза:

— О, Хасан, ти ми кажи къде отиде светлината и тогава аз ще ти кажа откъде съм я донесъл.

ХАСАН БАСРИ

...

Ако искате да разберете Дзен с лекота, просто престанете да мислите, където и да се намирате, по двадесет и четири часа в денонощие, докато не се слеете спонтанно с Пътя.

Това мъдреците от древността са наричали „съзнание, което не докосва нещата, стъпки, които не опрат никъде.“

ИН-АН

...

Лесно означава правилно. Започни правилно и ще ти бъде леко. Продължи с лекота и ще си на прав път.

Правилният начин да се справяш с лекота е да забравиш правилния начин и да забравиш, че ще ти бъде леко.

„ДЖУАН-ДЗЪ“

...

Как да го уловя? Не го улавяй. Онова, което остава, когато вече не се стремим да улавяме, е истинското Аз.

ПАНЧАДАСИ

...

В дзен няма нищо, което може да се улови. Учениците не разбират това, когато полагат прекалено усърдие.

ИН-АН

...

Пътят не е труден — стига да няма желание и нежелание.

ДЖАО-ДЖОУ

...

Действай, като не действаш

работи без усилие.

„ДАО ДЪ ДЗИН“

...

Какво е истинска медитация? Да слееш всичко, кашляне, гълтане, махане с ръце, неподвижност, думи, действия, добро и зло, успех и позор, печалба и загуба, правилно и грешно — в един единствен коан.

ХАКУИН

Редактирано от rurk (преглед на промените)

• Автор

============================

Благодаря, тези твърдения са добри, но все-пак как точно се постигат, през какви етапи се преминава, какви междинни цели се преодоляват, има ли помощ и от какво естество е, в група или сам, ако може каква е последователността на физико-химичните, биологичните, физиологичниште и дори анатомичните процеси, които съпътстват преодоляването на аза в състояние на отказ от целенасочени усилия по хоризонтала, сиреч абстрахиране от с2убектите, които са в иманентна връзка са аза, за да се извърши преодоляването му. Колко време траят отделните етапи и средно за колко години се достига до трансформацията? Има ли и кои техники се използват за всяка от поставените цели? Накрая би ли ми описала какво представлява и какъв е светогледа на Новия човек?

Намасте :beer:

ПП Има ли връзка между възкресението на Исус Христос и процеса, който /ще/ описваш?

А не искаш ли топла завивка за из пътя към себе си!? Или може би "Застраховка живот", или гаранции подплатени с осигуровки против злополука?! :wors:

Запитвал ли си се защо толкова те е страх да се върнеш обратно в себе си и да разбереш кой си?!

Дали не защото е толкова по-удобно да спиш и сънуваш от теб измислени сънища, отколкот да видиш Истината такава, каквато Е!?

(Позволявам си да бъда до болка откровена, защото зная, че ще го понесеш! ;) )

А не искаш ли топла завивка за из пътя към себе си!? Или може би "Застраховка живот", или гаранции подплатени с осигуровки против злополука?! :speak:

Запитвал ли си се защо толкова те е страх да се върнеш обратно в себе си и да разбереш кой си?!

Дали не защото е толкова по-удобно да спиш и сънуваш от теб измислени сънища, отколкот да видиш Истината такава, каквато Е!?

(Позволявам си да бъда до болка откровена, защото зная, че ще го понесеш! :P )

==========================

Уважаема Алия, нямям повече въпроси

==========================

Уважаема Алия, нямям повече въпроси

И слава Богу... :speak:

И слава Богу... :speak:

Благодаря, че славиш Името мое, чадо Публикувано изображение

както се видя след въпросите на многоуважаваният от Нас мамун- и тази тема се е запътила с бодри крачки към небитието на словоблудстванията сектансконюейджзвездитемигоговорят.

мхм.

Благодаря, че славиш Името мое, чадо Публикувано изображение

боже наш който си по форумите

да се свети твоето магарешко име

да дойде трънното ти царство

да бъде твоето ИиИкане

както на вън така и по интернета

и не въведи нас в изкушение Марко наш

и избави ни от алия

защото твой е форума

и модерацията

и бананите довеки

ИиИмин!

п.п. ай пак у коша... :speak:

Редактирано от secret_rose (преглед на промените)

п.п. ай пак у коша... :)

Тц.

Неведомни са Неговите пътеки, но със сигурност точно този ти пост няма да отиде там Публикувано изображение

• Автор

Умът винаги се страхува да поеме по духовната пътека, да скочи в неизвестното. Умът иска разчертана карта с обозначен маршрут и всички завои и препятствия по него! Умът е много хитър - той постоянно измисля и поставя все повече и повече условия пред теб, чертае страховити опасности, защото умът е голям страхливец! Той знае, че ако поемеш смело по пътя към Духа, към центъра на съществото си, то това ще е предизвестения край на гсподството на ума над теб, както и на неговите умствени продукти - егото, илюзиите, заблудите, ламтежите. Защото когато достигеш своя център, душата си, твоето същество ще се събуди и истинският Господар - Душата ти ще се върне във владението си. И слугата/умът ще бъде поставен на мястото му - ще бъде превърнат отново в средство, което да ти служи и така умът ще загуби обсебващото си господство над теб. Ето защо умът трепери, когато някой се опитва да пробуди душата ти... и измисля хиляди извинения и оправдания, за да не ти позволи да поемеш на най-важното пътуване в живота ти - това към себе си, към новорождението ти в прогледнало и познало Истината същество. Ето защо умът се бори със зъби и нокти срещу всеки, дръзнал да те буди - дори и ако трябва, на кръст ще провеси Живите свидетелства на Живата истина - като Исус, като Ал-Хиллаж, като Сократ.

Има доста разстояние до истината. Господ ясно каза какво е вечен живот. това не е да познае човек себе си, а нещо съвсем друго:

Йоан 17:3 А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил.

Така, както един електроуред не може да работи, ако не е свързан с мрежата, така и ние без връзка с Бога умираме и няма да видим никаква вечност.

Разбира се че в него се намираш, ама ако сътвориш, а не изработиш. Когато изработиш нещо в него се намира прекалено малка част от теб, за да го правим изобщо на въпрос. Но Сътворението е съвсем друга бира и на твоето мътно протестантско съзнание е трудно да разбере тази Божествена Истина. :)

Това объркано учение изкарва Бога грешник, защото, щом е във всичко, излиза, че е и в нашите грехове.

Има доста разстояние до истината. Господ ясно каза какво е вечен живот. това не е да познае човек себе си, а нещо съвсем друго:

Йоан 17:3 А това е вечен живот, да познаят Тебе, единия истинен Бог, и Исуса Христа, Когото си изпратил.

Така, както един електроуред не може да работи, ако не е свързан с мрежата, така и ние без връзка с Бога умираме и няма да видим никаква вечност.

================

Уважаеми, ако наистина се вържем "на късо" наистина скоропостижно умираме и никаква, ама наистина никаква вечност няма да видим :)

Както и в противния случай, естествено.

----------------

Щом толкова искаш само Божието слово да приемаме, ми пействай ни само цитати от Светото писание, НО БЕЗ КОМЕНТАР, щото коментарът е човешка работа.

Или може с коментар, но да е непременно от адвентен пастор?! :)

================

Уважаеми, ако наистина се вържем "на късо" наистина скоропостижно умираме и никаква, ама наистина никаква вечност няма да видим :)

Както и в противния случай, естествено.

----------------

Щом толкова искаш само Божието слово да приемаме, ми пействай ни само цитати от Светото писание, НО БЕЗ КОМЕНТАР, щото коментарът е човешка работа.

Или може с коментар, но да е непременно от адвентен пастор?! :)

Йоан 7:17 Ако иска някой да върши Неговата воля, ще познае дали учението е от Бога, или Аз от Себе Си говоря.
  • Автор

Крайно време е да престанеш да правиш Йоан Господ и Бог, защото той не е, а думите, които цитираш са неговите!!!Исус сам казва: "Дошъл съм да ви възвестя Славата на Бога, а не своята!"

А славата на Бога можеш да познаеш, като я потърсиш вътре в себе си, в душата си, защото "Царството Божие вътре във Вас Е!"

Крайно време е да престанеш да правиш Йоан Господ и Бог, защото той не е, а думите, които цитираш са неговите!!!Исус сам казва: "Дошъл съм да ви възвестя Славата на Бога, а не своята!"

А славата на Бога можеш да познаеш, като я потърсиш вътре в себе си, в душата си, защото "Царството Божие вътре във Вас Е!"

Йоан не е Господ, а е апостол. Така, както всички апостоли и пророци казва това, което Бог е искал да каже чрез Своите инструменти.

А ако търсиш Исус в себе си, ще има доста време да търсиш...докато не намериш нищо. Защото Исус обитава в смирени сърца, а не в сърца на хора, които се възгордяват, като се правят на богове.

Исус е Авторът на всичко. Когато слезе на земята в човешко тяло, Той не престана да бъде Бог, а просто прие човешки образ, за да може да ни замести в смъртта. Без Неговата смърт няма никаква надежда за спасение за който и да е човек. Дали ще го приемеш или не е твой избор. Но трябва да помниш, че "Няма друго име под небето, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим"(Деяния 4:12)

Редактирано от OCHAKVANE (преглед на промените)

• Автор

Йоан не е Господ, а е апостол. Така, както всички апостоли и пророци казва това, което Бог е искал да каже чрез Своите инструменти.

Нима искаш да направиш Йоан равен на Месиите и Пророците и да сложиш знак на равенство между Йоан и Исус!? Ако си пастор, то разбирам, че много ти се иска да е така! :cool:

Защото Йоан е този, който създава църквата и я налага с реваншизъм за смъртта на Исус!

Докато Исус никога не е създавал никаква църква и през ум не му е минавало дори да създава нова клика от фарисеи и книжници, организирана в стройна и йерархична манипулираща система! :down:

Та той дори и със старата църква не е могъл да се примири, камо ли нова да създава! Исус е Живата истина, но не и Йоан! Исус е просветленото и познало славата на Бога човешко същество, той е Живото свидетелство на живата истина, но не и Йоан!

Едно познало Славата на Бога човешко същество никога не е част от нито една организирана официална институция, от нито една религиозна структура! Нему Бог е достатъчен!

А ако ти имаш нужда някой да бъде жестоко убит, за да се почувстваш спасен от собственото си чувство за грехопадналост и недостойност, то това си е твоето собствено чувство на нелюбов към себе си! Кой си ти, за да поставяш и другите хора в своето положение?!

"Няма друго име под небето, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим"(Деяния 4:12)

Да примерът на Исус е твоето спасение, не смъртта му, а живият му пример на познало себе си и душата си човешко същество, възродило се за Божията истина!

Нима искаш да направиш Йоан равен на Месиите и Пророците и да сложиш знак на равенство между Йоан и Исус!? Ако си пастор, то разбирам, че много ти се иска да е така! :speak:

Защото Йоан е този, който създава църквата и я налага с реваншизъм за смъртта на Исус!

Докато Исус никога не е създавал никаква църква и през ум не му е минавало дори да създава нова клика от фарисеи и книжници, организирана в стройна и йерархична манипулираща система! :wors:

Та той дори и със старата църква не е могъл да се примири, камо ли нова да създава! Исус е Живата истина, но не и Йоан! Исус е просветленото и познало славата на Бога човешко същество, той е Живото свидетелство на живата истина, но не и Йоан!

Едно познало Славата на Бога човешко същество никога не е част от нито една организирана официална институция, от нито една религиозна структура! Нему Бог е достатъчен!

А ако ти имаш нужда някой да бъде жестоко убит, за да се почувстваш спасен от собственото си чувство за грехопадналост и недостойност, то това си е твоето собствено чувство на нелюбов към себе си! Кой си ти, за да поставяш и другите хора в своето положение?!

"Няма друго име под небето, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим"(Деяния 4:12)

Да примерът на Исус е твоето спасение, не смъртта му, а живият му пример на познало себе си и душата си човешко същество, възродило се за Божията истина!

Мисля, че едва ли си наясно какво пишеш. Значи Исус не е създал църквата? Но тъй като други четат, ще ти отговоря:

Матей 16:18 Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър {Значи: Канара}† и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.

Кой каза тези думи?

По-добре се остави Библията да те води, защото се оплиташ все повече.

• Автор

Матей 16:18 Пък и Аз ти казвам, че ти си Петър {Значи: Канара}† и на тая канара ще съградя Моята църква; и портите на ада няма да й надделеят.

Кой каза тези думи?

Тези думи на Исус не бива умишлено да се тълкуват в смисъла на днешното разбиране за църква - тежка йерархична религиозна органиация!

Не това е имал пред вид Исус, когато казва "Моята църква", а е имал пред вид - "разпространението на моето учение за Славата на Отца!"

Ето защо той продължава със следващите думи:

Матей 16:19 Ще ти дам ключовете на небесното царство; и каквото вържеш на земята, ще бъде вързано на небесата, а каквото развържеш на земята, ще бъде развързано на небесата.

Защото Църквата на Исус е личният му пример, Живото му свидетелство на познало Славата на Бога човешко същество, а не йерархични санове и лъскави одежди!

Защото ако Исус е искал да създава "Моята църква" като религиозна организация, щеше да го направи още прижве и да раздава постове и позиции, или най-малкото да се нареди редом с фарисеите и тогавашните религиозни свещеници, като се уреди с пост при тях!

Но не религиозни мъртви структури и организации-институции е искал да създава Исус, а точно обратното - с живия си пример показва, че и сам човек може да бъде с Истината.

Ето защо Исус казва в Евангелието на Тома:

"Който застава с Бог е сам. И който застава сам е с Бог!"

Една истината на Бога е достатъчна!!!

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.