Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моето мнение за истината за Възкресението

Featured Replies

Официалната християнска религия ни учи, че Исус Христос възкръсна на третия ден след своята смърт на кръста. Разбира се, не можем да наричаме учение едно твърдение на религиозните догматици, което противоречи на естествените природни закони на живота и смъртта, на физическите закони на материята – жива и нежива. По-скоро става дума за насаждане на вярване... в приказки. Независимо, че човечеството отдавна вече не е в детската си възраст, в която имаше нужда да бъде залъгвано с приказки, пълни с измислени герои и поучително размахване на пръст, че и на тоягата, ако се наложи.

От хората религиозната институция иска да вярват – без да търсят разумно обяснение на още по-разумните си въпроси – като например, какво се е случило с тялото на Исус Христос след неговото възкресение. Материята не изчезва просто така в небитието!

Да бъдат залъгвани с дежурния отговор – „Църквата е тялото христово!” е неуважително спрямо хората и тяхната вродено присъща интелигентност. Сигурно нещо се е случило с тялото на Исус Христос, което си има своето обяснение. Или по-скоро поставя под въпрос цялото насаждано църковно твърдение, че Исус Христос е възкръснал след смъртта си на кръста.

Защото съществуват много по-правдиви и по-екзистенциални твърдения, според които Исус изобщо не е умирал на кръста. Бил е свален от кръста преждевременно на неговата смърт, поради съботния ден, следващ деня на разпятието и почитан от юдеите. След свалянето на Исус от кръста, негови верни и тайнствени последователи измежду стражата полагат тялото му в гробницата на местен юдейски богаташ, а на сутринта вече са се погрижили да отнесат полумъртвото тяло далеч от гробницата и да скрият Исус от погледите на религиозните фанатизирани юдеи. Да го скрият и да го лекуват, което прави възможно след това Исус сам да се покаже на своите ученици и да разговаря с тях, преди да напусне Юдея завинаги и да замине за Индия. Съществуват писмени свидетелства за това, че Исус е живял в Индийския Кашмир, където е и погребан и гробът му е запазен и до днес.

Аз също съм убедена, че Бог не е немилостив и със сигурност е спасил от кръстната смърт такъв чист, невинен и напълно смирен в Божиите ръце човек като Исус, като му е изпратил милостиви човешки сърца, които да се погрижат за изтерзаното му тяло и да го върнат към живота. Съществуванието винаги откликва с Любов за чистите, смирените, кротките и миролюбивите човешки същества като Исус, предали себе си напълно в ръцете на Всемилостивия. Защото тяхно е Божието царство на Благодат и Любов. Когато един Божи човек като Исус не губи своята любов към Бог, независимо от страданията, на които е подложен от неосъзнатите хора, то и Бог му отвръща с цялата сила и могъщество на Божията любов.

Да познаеш тази Божия любов и да я превърнеш в своя истина е всъщност истинското възкресение на човешкото същество. За това именно възкресение говори и Исус в своите разговори с хората, като го нарича „раждане изново” или „раждане свише”.

(Йоан 3:3) „1 Между фарисеите имаше един човек на име Никодим, юдейски началник.

2 Той дойде при Исуса нощем и Му рече: Учителю, знам, че от Бога си дошъл учител; защото никой не може да върши тия знамения, които Ти вършиш, ако Бог не е с него.

3 Исус в отговор му рече: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой изново, не може да види Божието царство.

4 Никодим Му казва: Как може стар човек да се роди? може ли втори път да влезе в утробата на майка си и да се роди?

5 Исус отговори: Истина, истина ти казвам, ако се не роди някой от вода и Дух, не може да влезе в Божието царство.

6 Роденото от плътта е плът, а роденото от Духа е дух. „

Исус никъде не говори за възкресение на тялото, нито за възкресение след физическата смърт на тялото!!! Исус говори за новото раждане = възкресението в Бог, което е в Дух!!! Това ново раждане / възкресение не се случва след смъртта, а докато човекът е жив тук, на Земята. Това е истинското възкресение, на което сам Исус ни учи!

Той ни учи, че човек ще се роди изново в Дух само ако познае Божия дух в себе си, защото човек е Божие чедо,

(Йоан3) „13 И никой не е възлязъл на небето, освен Тоя, Който е слязъл от небето, сиреч, Човешкият Син, Който е на небето.

14 И както Моисей издигна змията в пустинята, така трябва да бъде издигнат Човешкият Син”

Човешкото същество или както Исус го нарича „човешкият син” може да бъде „издигнато в Дух” по думите на Исус, когато осъзнае Божественият дух вътре в себе си, когато види Божествената искра, запалена вътре в душата му човешката. И когато осъзнае своята принадлежност на Бог Всемогъщи, своята същност на Божие чедо.

(Рим.8;14) „Понеже които се управляват от Божия Дух, те са Божии синове.

15 Защото не сте приели дух на робство, та да бъдете пак на страх, но приели сте дух на осиновение, чрез който и викаме: Авва Отче!

16 Така самият Дух свидетелствува заедно с нашия дух, че сме Божии чада.”

Да познаеш Божия дух в себе си е истинското възкресение или новото раждане, за което говори сам Исус Христос. Новото раждане е станало и с Исус, когато Светият дух се спуска върху него като гълъб при кръщението му от Йоан Кръстител на река Йордан. Разбира се,описанието на кръщаването на Исус Христос е едно много красиво метафорично описание на новото раждане - в другите традиции това ново раждане е наречено просветление и е описано с по-други думи.

Но Истината е една - Новото раждане/Възкресението е пълна метаморфоза и трансформация на човешкото същество, смърт за старата личност на човека и нейните модели на мислене и поведение, нейните заучени вярвания и заблуди. И ново раждане на нов човек, прогледнал за Истината на Бог! Нов човек, който е смирил егото си и е умрял за старата си личност, пълна с его, предразсъдъци, заблуди, вярвания. И се е възродил в нова автентична и свободна индивидуалност, която разпръсква аромата на Божествената истина и любов. На мястото на старата личност се ражда нов човек, познал истинската си същност на Божие чедо, свързал се със сърцето и душата си, прогледнал за запалената Божествена искра вътре в себе си. Ражда се Христос, който свети с автентична светлина и любов и огрява всичко по пътя си.

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

• Отговори 186
  • Прегледи 15,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Да, и аз винаги съм смятал, че Възкресението трябва да се възприема като метафора, а не като буквален факт. То е като пръста, сочещ луната - твърде много хора обаче са се взрели в самия пръст, а не към това, което сочи...

Според Исус ли?

Извиинявай-да не би да си говорила с него по въпроса?

"Христос възкресе", повтарят, като мантра невежите овце. Те дори не се замислят какво значи това. Карай, нали всички го правят, ще го правя и аз, щото да не вземат да ме сочат с пръст. И така. Словосъчетанието "Христос възкресе" означава, синхронизиране на ляво и дясно полукълбо на мозъка, т.е баланс на мъжкото и женското начало, на логиката и абстрактното мислене, на мисленето и чувстването,което е и целта на нашата еволюция. Кратко и ясно. Човек достигнал този баланс е вече на края на своите инкарнации в ниските измерения.

Според Исус ли?

при така зададеният ви въпрос,ми се струва,че вие или не говорите с бог или него чувате.

бихте ли задоволили моето любопитство?

защото аз съм си говорил много пъте и вярвате или не,от отговорите които получих разбрах,че товекът като цяло е мого заблоден и невероятно невеж от към познания за божието царство.

на кратко казано,човек изобщо не разбира заобикалящият го свят.

всъщност,незнам дали е исус.

знам че е създателя на всичко което ни заобикаля.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

при така зададеният ви въпрос,ми се струва,че вие или не говорите с бог или него чувате.

бихте ли задоволили моето любопитство?

защото аз съм си говорил много пъте и вярвате или не,от отговорите които получих разбрах,че товекът като цяло е мого заблоден и невероятно невеж от към познания за божието царство.

на кратко казано,човек изобщо не разбира заобикалящият го свят.

всъщност,незнам дали е исус.

знам че е създателя на всичко което ни заобикаля.

Все пак, човек не бива да е много заблуден и невеж по отношение на езика си.

И не само за него.

Да, и аз винаги съм смятал, че Възкресението трябва да се възприема като метафора, а не като буквален факт. То е като пръста, сочещ луната - твърде много хора обаче са се взрели в самия пръст, а не към това, което сочи...

Според мен Христос е метафора а Възкресението - съвсем реален факт :P
  • Автор

:baby::P
  • Автор

Според Исус ли?

По-скоро той е този, дето говореше :wors:

Aliya,

Ти привърженичка на Дънов ли си? Или просто си фенка на Ню Ейдж? :baby:

Исус казва "не се привързвайте към нищо!" И тук съм напълно съгласна с него - всяко привързване е стесняване на хоризонта и гаранция за страдания.

От друга страна всяко Ню неизменно става в един прекрасен ден Олд, всяко ново се превръща в старо.

Аз съм един най-обикновен човек, влюбен в Живота. :P

Аха - еклектичка. Значи не си опасна. Щото Белите Братя и Сестри не ядат месо, но стръвно ръфат душите на другояче мислещите. Не са месоядци, а душеядци. :eek:

По-скоро той е този, дето говореше :wors:

Да не би ти да си написала книгата Писма от Исус?

:eek:

Aliya, Като си говорим за Възкресението на Христос пропускаш един пикантен въпрос от живота му след това - за отношенията му с Мария Магдалина и имали ли са поколение? :cool:

Редактирано от Magus Phantom (преглед на промените)

Я,пак забавна тема. :cool: Скъпа авторке и пишещите в сякаш са били там-кога си пихте чая с Ицо? :) Така,де.Изказването в първия пост е все едно Aliya вчера си е говорила с Иисус Христос на кафенце или чайче-та,знае 1 към 1,как е било?Гледам,че има тука и същества,които си комуникират с кой ли не-ама,пък как ли пропускат факта,че в някои "области" всеки може да се представя за абсолютно всеки,че,дори,и супер доказателства този някой/някои ще ви изкара,та? :cool: А и друг въпрос в мене изниква-щом знаете какво е значението на "възкресението според Иисус Христос",и абе,май всичко,защо отказвате да го практикувате?Звучи някак лесно според написаното,та се питам. :) Намасте. :baby:

• Автор

Аха - еклектичка.Значи не си опасна.

Бързаш някак си да ме определиш и поставиш в някаква графа - за успокоение на ума ти.

Човешкият ум на това е способен - да класифицира, пронумерова, прошнурова и подрежда върху прашни рафтове живи човешки същества. Защото умът е голям страхливец и затова има нужда да контролира чрез определения и дисекции.

Сърцето и душата обаче не знаят що е страх - но за сметка на това знаят що е любов. А любовта е безстрашна, само любовта може да навлезе в неизвестното.

Щото Белите Братя и Сестри не ядат месо, но стръвно ръфат душите на другояче мислещите. Не са месоядци, а душеядци.

Но не и Петър Дънов - той е учителят на Любовта.

Да не би ти да си написала книгата Писма от Исус?

Не, но съм чела думите му. ;)

Aliya,

Като си говорим за Възкресението на Христос пропускаш един пикантен въпрос от живота му след това - за отношенията му с Мария Магдалина и имали ли са поколение? :yanim:

А ти пропускаш, че аз не съм американски кинопродуцент, че да се интересувам от несъществуващи пикантерии. :down:

А и друг въпрос в мене изниква-щом знаете какво е значението на "възкресението според Иисус Христос",и абе,май всичко,защо отказвате да го практикувате?

А не би ли трябвало да зададеш този въпрос на себе си, не на другите :P ?!

Но не и Петър Дънов - той е учителят на Любовта.

Спорен е въпросът, дали Петър Дънов е Учител или просто е бил протестантски богослов, който си е изкарвал хляба за преживяване, като е изнасял проповеди, които е наричал претенциозно "беседи" и "лекции". :clap: Виж, че Ошо е бил Учител на Любовта и секса всички са наясно. :P

А ти пропускаш, че аз не съм американски кинопродуцент, че да се интересувам от несъществуващи пикантерии. :P

Що така - не те ли вълнува сексуалният живот на Господа нашего Иисуса Христа? Пък и Мария Магдалина е била шик мацка, на която Синът Божий е обръщал извънредно внимание, което е вбесявало апостолите. Тъй пише из апокрифните евангелия... :)

• Автор

Спорен е въпросът, дали Петър Дънов е Учител или просто е бил протестантски богослов, който си е изкарвал хляба за преживяване, като е изнасял проповеди, които е наричал претенциозно "беседи" и "лекции". :) Виж, че Ошо е бил Учител на Любовта и секса всички са наясно.

Що така - не те ли вълнува сексуалният живот на Господа нашего Иисуса Христа? Пък и Мария Магдалина е била шик мацка, на която Синът Божий е обръщал извънредно внимание, което е вбесявало апостолите. Тъй пише из апокрифните евангелия

И Исус, и Дънов, и Ошо са Учители на Любовта - на онази Любов, която е към всичко извън нас и вътре в нас, онази Любов, от която и ти си изтъкан и която, за да проумееш, първо трябва да проумееш секса и да преминеш отвъд своята обсебеност от секса като пикантерия :speak:

Хм! Виждам, че ти си падаш само по мъжките Учители – Иисус, Дънов, Ошо – а пренебрегваш женските Учителки – Елена Блаватска, Ани Безант, Елена Рьорих...Почвам да се съмнявам, че безсъзнателно ревнуваш от Учителките...Дали защото ти считаш, че си пророчица, а може би и Учителка? :)

Хм! Виждам, че ти си падаш само по мъжките Учители – Иисус, Дънов, Ошо – а пренебрегваш женските Учителки – Елена Блаватска, Ани Безант, Елена Рьорих...Почвам да се съмнявам, че безсъзнателно ревнуваш от Учителките...Дали защото ти считаш, че си пророчица, а може би и Учителка? :P

Побойник :)

• Автор

Хм! Виждам, че ти си падаш само по мъжките Учители – Иисус, Дънов, Ошо – а пренебрегваш женските Учителки – Елена Блаватска, Ани Безант, Елена Рьорих...Почвам да се съмнявам, че безсъзнателно ревнуваш от Учителките...Дали защото ти считаш, че си пророчица, а може би и Учителка? :P

А нима може човек да изброи всички скъпоценни просветлени същества - именни и безименни, стъпвали някога по нашата хубава земя?!

Ако това много те вълнува, можеш да се опиташ да ги подредиш върху твоите прашни рафтчета на ума и да ги опишеш, класифицираш, пронумероваш и прошнуроваш, че ако искаш и с данък да ги обложиш - така де, сиренето е с пари :baby: .

А нима може човек да изброи всички скъпоценни просветлени същества - именни и безименни, стъпвали някога по нашата хубава земя?!

Ако това много те вълнува, можеш да се опиташ да ги подредиш върху твоите прашни рафтчета на ума и да ги опишеш, класифицираш, пронумероваш и прошнуроваш, че ако искаш и с данък да ги обложиш - така де, сиренето е с пари :P .

Практиката твърди, че може! Мюсюлманите например, твърдят, че Мухаммад е последният пророк на на същият този Господ, който изповядваме и ние християните. Тогава, според едно твърденията на Болцано и Вайерщрас (два светли мозъка сътворили ред теореми в математиката), от това следва, че въпросните просветлени са краен брой. С други думи, в такъв смисъл задачата по изброяване, класификация и други номенклатурни дейности, е възможна. Успех!

Практиката твърди, че може! Мюсюлманите например, твърдят, че Мухаммад е последният пророк на на същият този Господ, който изповядваме и ние християните. Тогава, според едно твърденията на Болцано и Вайерщрас (два светли мозъка сътворили ред теореми в математиката), от това следва, че въпросните просветлени са краен брой. С други думи, в такъв смисъл задачата по изброяване, класификация и други номенклатурни дейности, е възможна. Успех!

Само дето въпросния пророк не твърди такова нещо - че е последен :P

Дори казва да очакваме някого след него...

Само дето въпросния пророк не твърди такова нещо - че е последен :P

Дори казва да очакваме някого след него...

Тебе сега, къде те досърбя? М? Твърди ли, въпросният, че ще има свършек на света? Твърди. Значи, пак стигаме до краен брой. Така че, ако си нямаш работа - фиксирай, всичкото просветен ум в папките - поименно. За теб - без рождените дати :baby:

Тебе сега, къде те досърбя? М? Твърди ли, въпросният, че ще има свършек на света? Твърди. Значи, пак стигаме до краен брой. Така че, ако си нямаш работа - фиксирай, всичкото просветен ум в папките - поименно. За теб - без рождените дати :)

Не твърди. Според него край на света значи нещо друго, ама тълкувателите му по хадисите са си писали каквото им падне. След смъртта на Мохаммед само Али е искал да продължи каквото там но са го низвергнали и до ден днешен суфизма, езотеричния ислям и алианите са в немилост от страна на сунити и шиити (властимащи).

Иначе за просветлените - аз само за Един знам и той ежесекундно се ражда и бива разпнат. :P

Не твърди. Според него край на света значи нещо друго, ама тълкувателите му по хадисите са си писали каквото им падне. След смъртта на Мохаммед само Али е искал да продължи каквото там но са го низвергнали и до ден днешен суфизма, езотеричния ислям и алианите са в немилост от страна на сунити и шиити (властимащи).

Остава и да кажеш, че Омар Хайям е суфи и съвсем ще го вапцаш...

Иначе за просветлените - аз само за Един знам и той ежесекундно се ражда и бива разпнат. :)

Един, един - все може да го преброиш, нали :P

П.П. А името му, знаеш ли?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.