Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Моето мнение за истината за Възкресението

Featured Replies

А какъв е този грях? И какво разбираш под "грях"? И не смяташ ли, че "безкраен живот в Божието присъствие. Там няма да има нито страдания, нито болести, нито остаряване, нито смърт." е някакво доста странно състояние, противоречащо на същината на думата "живот"?

Най-точното определение е в Библията:

1 Йоаново 3:4. Всеки, който върши грях, върши и беззаконие, защото грехът е беззаконие;

Да се нарушават Божиите заповеди, това е грях. Да се краде, да се убива, да се лъже, да се прелюбодейства, да се идолопоклонства и т.н.

• Отговори 186
  • Прегледи 15,4k
  • Създадено
  • Последен отговор
  • Автор

Ако правилно разбирам това, което пишеш, излиза, че ние все още сме без Спасител, защото Исус точно това направи: умря за нашите грехове. Божието слово казва, че "заплатата на греха е смърт"(Рим.6:23). Ако Той не беше умрял на наше място, ние нямаше да имаме шанс да получим вечен живот. Когато казваш, че Исус е умрял от собствена смърт, ти заявяваш: "Аз мога да се спася сама".

Да, точно това казвам и точно на това те учи и Исус - да се спасиш сам/а, като последваш неговия пример. Не очаквай друг да свърши твоята работа - защото Бог те е създал Негово чедо със сили за нов живот и възкресение за вечен живот. Така, както Исус се е родил изново и е познал Бог и Неговата слава, така и ти можеш.

Да искаш друг да те спаси е да откажеш да бъдеш истински и автентичен, такъв, какъвто Бог те е създал - негово чедо, създадено от Божията любов. Още повече, че християнската доктрина те учи, че можеш да се спасиш единствено, ако е пролята кръв (не твоята, разбира се, по-удобно е да пролееш чужда кръв - тази на невинно същество като Исус).

Аз обаче те питам, ти би ли приел да получиш вечен живот, умит в кръвта на невинно същество?! И що за вечен живот би бил този, за който трябва да се заплати с жестоко убийство и провесване на кръста?!

И нима считаш себе си за толкова грехопаднал и недостоен за живот, че можеш да се примириш със себе си само ако убиаваш и проливаш чужда кръв?! Тогава къде е разликата между теб, правоверния християнин, и който и да е психясъл убиец?!

Исус никога никого не нарече грешен и грехопаднал - дори и за своите убийци и мъчители той молеше Бог да им прости, защото те не знаят какво вършат.

Най-точното определение е в Библията:

1 Йоаново 3:4. Всеки, който върши грях, върши и беззаконие, защото грехът е беззаконие;

Да се нарушават Божиите заповеди, това е грях. Да се краде, да се убива, да се лъже, да се прелюбодейства, да се идолопоклонства и т.н.

Не разбрах как разпването на Христос ни спасява от изброените грехове. Изобщо цялата концепция за "спасението" в християнството ми е изключително неясна. Ако някой може да ми я разтълкува, ще съм му много благодарен...

Да, точно това казвам и точно на това те учи и Исус - да се спасиш сам/а, като последваш неговия пример. Не очаквай друг да свърши твоята работа - защото Бог те е създал Негово чедо със сили за нов живот и възкресение за вечен живот. Така, както Исус се е родил изново и е познал Бог и Неговата слава, така и ти можеш.

Да искаш друг да те спаси е да откажеш да бъдеш истински и автентичен, такъв, какъвто Бог те е създал - негово чедо, създадено от Божията любов. Още повече, че християнската доктрина те учи, че можеш да се спасиш единствено, ако е пролята кръв (не твоята, разбира се, по-удобно е да пролееш чужда кръв - тази на невинно същество като Исус).

Аз обаче те питам, ти би ли приел да получиш вечен живот, умит в кръвта на невинно същество?! И що за вечен живот би бил този, за който трябва да се заплати с жестоко убийство и провесване на кръста?!

И нима считаш себе си за толкова грехопаднал и недостоен за живот, че можеш да се примириш със себе си само ако убиаваш и проливаш чужда кръв?! Тогава къде е разликата между теб, правоверния християнин, и който и да е психясъл убиец?!

Исус никога никого не нарече грешен и грехопаднал - дори и за своите убийци и мъчители той молеше Бог да им прости, защото те не знаят какво вършат.

Явно не вярваш в думите на Исус, въпреки че говориш от Негово име:

Йоан 14:6. Исус му каза: Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен.

Йоан 10:11. Аз съм добрият Пастир; добрият пастир дава живота си за овцете.

Нито пък в думите на учениците Му:

Деяния 4:12. И чрез никой друг няма спасение; защото няма под небето друго име, дадено на човеците, чрез което трябва да се спасим.

1 Йоаново" 2:1. Дечица мои, това ви пиша, за да не съгрешите; но ако някой съгреши, имаме Ходатай при Отца - Исус Христос Праведния.

2. Той е умилостивение за нашите грехове и не само за нашите, но и за греховете на целия свят.

Не разбрах как разпването на Христос ни спасява от изброените грехове. Изобщо цялата концепция за "спасението" в християнството ми е изключително неясна. Ако някой може да ми я разтълкува, ще съм му много благодарен...

Напротив. всичко е много лесно, но човек трябва да го разбере. И така, Бог е сътворил Адам и Ева безгрешни. Ако може да се каже, те са били като нови компютри. Когато съгрешават, те прекъсват връзката си с Бога, Който им дава живот и поради тази причина подлежат на смърт по същия начин, по който компютърът спира, ако бъде прекъсната връзката му с мрежата. Ние нямаме живот в себе си, а живеем, защото Бог ни дава живот. За да можем отново да се свържем с Бога, трябва да бъдем изчистени от този вирус, който ни отделя от Бога. Грехът води до противопоставяне на Бога, до израждане на характера и до себелюбие. Бог е Любов и в Неговото присъствие себелюбието не може да съществува. Неговият характер беше изявен от Христос, Който служеше несебелюбиво на хората и накрая даде живота Си, за да плати това, което ние заслужаваме (смърт). Така, както заразеният компютър престава да функционира. Божията любов търпи само любов. А тази любов може да дойде само от Него. Ако ние нямаме връзка с Бога, а живеем за себе си, просто умираме. Цялата вселена е създадена според Божия характер - всеки се раздава за другия. Най-лесно това се обяснява с кръговрата на водата. Ако обаче водата не искаше да се изпарява, водата не искаше да тече в реките и облаците задържаха парата в себе си, всичко би се объркало. Ето защо ние, за да получим живот, трябва да имаме връзка с Бога, за да вършим същото - да се раздаваме за другите, а не да събираме всичко за себе си. Именно това е вечният живот - да познаваш Божия характер и този характер да стане твой. Да живееш за другите, а не за себе си.

Aliya и съмишлениците й са последователи на Бялото братство и Ню Ейдж. Те пишат за Иисус Христос, но разбират съвсем други неща, които имат много малко общо с Библията. :beer:

Напротив. всичко е много лесно, но човек трябва да го разбере. И така, Бог е сътворил Адам и Ева безгрешни. Ако може да се каже, те са били като нови компютри. Когато съгрешават, те прекъсват връзката си с Бога, Който им дава живот и поради тази причина подлежат на смърт по същия начин, по който компютърът спира, ако бъде прекъсната връзката му с мрежата. Ние нямаме живот в себе си, а живеем, защото Бог ни дава живот. За да можем отново да се свържем с Бога, трябва да бъдем изчистени от този вирус, който ни отделя от Бога. Грехът води до противопоставяне на Бога, до израждане на характера и до себелюбие. Бог е Любов и в Неговото присъствие себелюбието не може да съществува. Неговият характер беше изявен от Христос, Който служеше несебелюбиво на хората и накрая даде живота Си, за да плати това, което ние заслужаваме (смърт). Така, както заразеният компютър престава да функционира. Божията любов търпи само любов. А тази любов може да дойде само от Него. Ако ние нямаме връзка с Бога, а живеем за себе си, просто умираме. Цялата вселена е създадена според Божия характер - всеки се раздава за другия. Най-лесно това се обяснява с кръговрата на водата. Ако обаче водата не искаше да се изпарява, водата не искаше да тече в реките и облаците задържаха парата в себе си, всичко би се объркало. Ето защо ние, за да получим живот, трябва да имаме връзка с Бога, за да вършим същото - да се раздаваме за другите, а не да събираме всичко за себе си. Именно това е вечният живот - да познаваш Божия характер и този характер да стане твой. Да живееш за другите, а не за себе си.

Добре, нека приемем хипотетично следната ситуация - човек, който не е християнин, но не извършва изброените от теб грехове. Примерно някой будист, който живее според разбиранията на своята си религиозна традиция и не краде, убива, лъже и т.н. грехове, но и не вярва в "Исусовата изкупителна смърт и неговото възкресение", какво смяташ за подобен човек?

• Автор

Явно не вярваш в думите на Исус, въпреки че говориш от Негово име:

Йоан 14:6. Исус му каза: Аз съм пътят и истината, и животът; никой не идва при Отца освен чрез Мен.

Йоан 10:11. Аз съм добрият Пастир; добрият пастир дава живота си за овцете.

Не, ти си този, който не разбира думите на Исус - Исус ти казва: следвай моя пример - аз съм примерът, т.е. пътят за теб - така, както аз познах Бог, така и ти можеш. Аз съм живото свидетелство - моят живот е пример за това, какъв може да бъде твоят живот. Ето защо аз съм истината и живота за теб, защото аз съм живата истина.

И по-нататък Исус те учи да се смириш, да изоставиш цялото буквоядно знание, което си натъпкал в главата си като фарисеите и книжниците, и да поемеш по пътя на вътрешното познание и новото раждане, който ти сочи Исус чрез своя жив пример на познало Бога човешко същество.

Бързаш да лепиш етикети на нещо, което определено не разбираш - дали не защото неизвестното и мистериозното те плаши и предпочиташ да го затвориш в папка с класификации?! :)

Редактирано от Aliya (преглед на промените)

Добре, нека приемем хипотетично следната ситуация - човек, който не е християнин, но не извършва изброените от теб грехове. Примерно някой будист, който живее според разбиранията на своята си религиозна традиция и не краде, убива, лъже и т.н. грехове, но и не вярва в "Исусовата изкупителна смърт и неговото възкресение", какво смяташ за подобен човек?

Такъв според канона, няма да се спаси. Това е и разликата между вехтозаветната и християнската етика. Според вехтозаетната - за да се броиш за божие чедо е трябвало просто да спазваш закона с всичките му условности. Колкото по-стриктно спазваш - толкова по-праведен раб божий се явяваш! Като умреш, дърпат калема и правят summa summarum на делата ти, според тяхната праведност/неправедност и съответната им тежест. Ако баланса е лош - жална ти майка, ако ли не - отиваш на правилното място. С идването на новите пророци и създавнето на есейската школа започва да се проповядва тъй наречения етичен монотеизъм. В който освен според закона, делата ти се интерпретират и според мотивацията, заряда и насоката. Примерно четем, за мъдростта и богатството на Соломон, за неговите заслуги към Йеховизма, за дара му да има власт над демони и хора, но в същото време четем, че той служи на чужди култове, въвежда непосилни наряди към населението, който не може да си ги плати отива да ги отработва като роб. Такъв човек, не може да бъде праведен според късните пророци (разбира се Соломон Бен Давид умело е изкаран от контекста). Връх на тази школа е Исус Христос, наречен Спасителя. Догматично, може и най-големия престъпник да си бил, но ако приемеш в себе си жертвата на Христос. Тоест да повярваш в неговата свята и непокварена чистост, неговите любовни мотиви (изключваме профанната интерпретация) и разбереш същността на живота и мисията му. Тогава ти си спасен, заради твоето искрено желание и опит да бъдеш нещо повече. С други думи, Господ казва: - Знам, че ви създадох хора, с всичките ви присъщи човешки недостатъци, но ако наистина поискате и наистина се опитате да надскочите себе си, ако искате да бъдете малко повече - ще ви дам това, към което се стремите. - От тук нататък интерпретации много. Отново догматично - не е достатъчно да си просто добър човек, трябва да потърсиш спасението си чрез Христос, като вяра, съзнаване, жизнен модел.

"Бог не държи сметка за времената на незнанието".

Само че, когато човек научи истината, трябва да приеме спасителя, защото това вече го поставя в положението "знаещ". Останалото е личен избор. Бог дава на всички светлина, но дали ще я приемат, е право на всеки човек.

Такъв според канона, няма да се спаси. Това е и разликата между вехтозаветната и християнската етика. Според вехтозаетната - за да се броиш за божие чедо е трябвало просто да спазваш закона с всичките му условности. Колкото по-стриктно спазваш - толкова по-праведен раб божий се явяваш! Като умреш, дърпат калема и правят summa summarum на делата ти, според тяхната праведност/неправедност и съответната им тежест. Ако баланса е лош - жална ти майка, ако ли не - отиваш на правилното място. С идването на новите пророци и създавнето на есейската школа започва да се проповядва тъй наречения етичен монотеизъм. В който освен според закона, делата ти се интерпретират и според мотивацията, заряда и насоката. Примерно четем, за мъдростта и богатството на Соломон, за неговите заслуги към Йеховизма, за дара му да има власт над демони и хора, но в същото време четем, че той служи на чужди култове, въвежда непосилни наряди към населението, който не може да си ги плати отива да ги отработва като роб. Такъв човек, не може да бъде праведен според късните пророци (разбира се Соломон Бен Давид умело е изкаран от контекста). Връх на тази школа е Исус Христос, наречен Спасителя. Догматично, може и най-големия престъпник да си бил, но ако приемеш в себе си жертвата на Христос. Тоест да повярваш в неговата свята и непокварена чистост, неговите любовни мотиви (изключваме профанната интерпретация) и разбереш същността на живота и мисията му. Тогава ти си спасен, заради твоето искрено желание и опит да бъдеш нещо повече. С други думи, Господ казва: - Знам, че ви създадох хора, с всичките ви присъщи човешки недостатъци, но ако наистина поискате и наистина се опитате да надскочите себе си, ако искате да бъдете малко повече - ще ви дам това, към което се стремите. - От тук нататък интерпретации много. Отново догматично - не е достатъчно да си просто добър човек, трябва да потърсиш спасението си чрез Христос, като вяра, съзнаване, жизнен модел.

Не е съвсем така. Бог не държи сметка на тези, които не са знаели. Всеки ще бъде съден според това, което е знаел:

Римляни 2:12. Защото тия, които са съгрешили без да имат закон, без закон ще и да погинат; и които са съгрешили под закон, под закона ще бъдат съдени.

13. Защото не законослушателите са праведни пред Бога; но законоизпълнителите ще бъдат оправдани,

14. (понеже, когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закон, те сами са закон за себе си,

15. по това, че те показват действието на закона написано на сърцата им, на което свидетелствува и съвестта им, а помислите им или ги осъждат помежду си, или ги оправдават),

16. в деня, когато Бог чрез Исуса Христа ще съди тайните дела на човеците според моето благовестие.

Редактирано от OCHAKVANE (преглед на промените)

"Бог не държи сметка за времената на незнанието".

Само че, когато човек научи истината, трябва да приеме спасителя, защото това вече го поставя в положението "знаещ". Останалото е личен избор. Бог дава на всички светлина, но дали ще я приемат, е право на всеки човек.

За да научиш истината, трябва да разбереш, че е истина. Ако не я приемеш информацията за истинна, си оставащ незнаещ, което е неприемлив за догматите вариант. Именно за това те не допускат подобни условности.

Не е съвсем така. Бог не държи сметка на тези, които не са знаели. Всеки ще бъде съден според това, което е знаел:

Римляни 2:12. Защото тия, които са съгрешили без да имат закон, без закон ще и да погинат; и които са съгрешили под закон, под закона ще бъдат съдени.

13. Защото не законослушателите са праведни пред Бога; но законоизпълнителите ще бъдат оправдани,

14. (понеже, когато езичниците, които нямат закон, по природа вършат това, което се изисква от закона, то, и без да имат закон, те сами са закон за себе си,

15. по това, че те показват действието на закона написано на сърцата им, на което свидетелствува и съвестта им, а помислите им или ги осъждат помежду си, или ги оправдават),

16. в деня, когато Бог чрез Исуса Христа ще съди тайните дела на човеците според моето благовестие.

Пропускаш, че там се казва "осъждат помежду си, или ги оправдават". Това адресира дванадесети (12) стих от същото послание, в който се казва, че "...тия, които са съгрешили без да имат закон, без закон ще и да погинат...". В това време закона вече е, изкуплението единствено чрез Исус. А техните, езическите закони са валидни (осъждат ги или го оправдават) в тяхното си, езическо битие, но това по никакъв начин не води до спасение! Недей да цитираш избирателно...

Интересно протича дискусията. Ако я разгледаме не като съвкупност от отделни мнения, а като цялостна картина, макар и направена от отделни мозаечни късчета, можем да видим някои основни проблеми, на които всеки търсещ повече от задоволяването на непосредствените си жизнени потребности човек търси всъщност отговор: 1. Наистина, какво е грехът? Един ли е? Или е списък, който даже май не изглежда много пълен? Освен това и да е сведен до един минимум, все се промъква някаква невъзможност да се опазим от някоя точка от него и това изглежда принципно обусловено. 2.Единственото ни мощно оръжие за изследване на света е нашата мисловна дейност (с всичките и разновидности), но тя все ни оставя по-гладни в края на търсенето, отколкото даже в началото. Търсенето на издържана логика ни довежда до по-големи абсурди дори от неприлагането и. Енергията ни изтича за доказване и опровергаване на неща, които нямат нищо общо с живота ни, не го подобряват. Неизбежно е да се запитаме, какво общо има действителността с това, което наричаме логика, здрав разум. Здрав ли е? Разум ли е? 3.Хората по света са много повече от тези, които наричат себе си християни. Ако допуснем хипотезата за вселюбящо творческо и съзидателно начало на света, как така те ще бъдат изключени от възможността за всеобщо щастие само заради своята непринадлежност към една група? (Естествено, нехристиянските групи също по- яростно, или не чак толкова, мислят това за непринадлежащите към тяхната група) Хайде да приложим същата тази логика, здрав разум и да опитаме да открием какво се крие зад този факт! 4. Един блестящ личен пример (да речем- на Иисус Христос) не е съществено убедителен, когато трябва да избираш между живот и мъчителна смърт, и не само твоя, а и на близките ти (а този избор се е наложил на много мъченици за вярата, и те не са се колебали). Не е ли време да се замислим, че посланието, което считаме, че е оставено от Иисус Христос може би изобщо няма нито времеви, нито личностни, нито групови, нито пространствени измерения? Че всеки, който се опита да го натика в рамките на мизерните си личностни представи реже живата му същност?

Не, ти си този, който не разбира думите на Исус - Исус ти казва: следвай моя пример - аз съм примерът, т.е. пътят за теб - така, както аз познах Бог, така и ти можеш. Аз съм живото свидетелство - моят живот е пример за това, какъв може да бъде твоят живот. Ето защо аз съм истината и живота за теб, защото аз съм живата истина.

И по-нататък Исус те учи да се смириш, да изоставиш цялото буквоядно знание, което си натъпкал в главата си като фарисеите и книжниците, и да поемеш по пътя на вътрешното познание и новото раждане, който ти сочи Исус чрез своя жив пример на познало Бога човешко същество.

Явно не ти е ясно, че Исус е част от Триединството.

За да научиш истината, трябва да разбереш, че е истина. Ако не я приемеш информацията за истинна, си оставащ незнаещ, което е неприемлив за догматите вариант. Именно за това те не допускат подобни условности.

Пропускаш, че там се казва "осъждат помежду си, или ги оправдават". Това адресира дванадесети (12) стих от същото послание, в който се казва, че "...тия, които са съгрешили без да имат закон, без закон ще и да погинат...". В това време закона вече е, изкуплението единствено чрез Исус. А техните, езическите закони са валидни (осъждат ги или го оправдават) в тяхното си, езическо битие, но това по никакъв начин не води до спасение! Недей да цитираш избирателно...

Напротив. Не си обърнал внимание на първата част:

Къде е записан законът? В сърцата им, а за това свидетелства съвестта им. Техните помисли знае само Бог, но те ще бъдат съдени според тях и това, което знаят.

колкото до предишните стихове, казва се, че които нямат закон, без закон ще загинат. Законът в случая визира не тези, които не познават Божието слово, а всички хора. Който познава заповедите, но съгрешава, е без закон (беззаконник). Същото се отнася и за непознаващите Словото, ако вършат неща, които са против съвестта им. Т.е., беззаконието е за всички, които нарушават това, което им е известно. Хората ще бъдат съдени по светлината , която имат, а не по незнанието.

• Автор

Явно не ти е ясно, че Исус е част от Триединството.

Всеки един човек е Триединство на душа, тяло, ум. Това са три вида енергия - душата/съзнанието е най-висшата и най-чистата енергия и когато се свържеш с нея чрез осъзнаването й, ти си винаги зарилян от Божественото. :blink:

Напротив. Не си обърнал внимание на първата част:

Къде е записан законът? В сърцата им, а за това свидетелства съвестта им. Техните помисли знае само Бог, но те ще бъдат съдени според тях и това, което знаят.

колкото до предишните стихове, казва се, че които нямат закон, без закон ще загинат. Законът в случая визира не тези, които не познават Божието слово, а всички хора. Който познава заповедите, но съгрешава, е без закон (беззаконник). Същото се отнася и за непознаващите Словото, ако вършат неща, които са против съвестта им. Т.е., беззаконието е за всички, които нарушават това, което им е известно. Хората ще бъдат съдени по светлината , която имат, а не по незнанието.

Започна тук да говориш на кило! Изрично е написано за съгрешилите, но не срещу заповедите, а без закон (тоест без да имат вяра в спасението чрез Христос - нали за това иде реч в цялата глава), ще погинат без закон (без спасение) и местните закони, въобще не се броят! Защото, ако непознаващият словото, не върши нищо против съвестта си, но съвестта му е такава на лош човек (конкретни определения в Новия Завет бол), то той не бива да бъде спасен. За това и съвестта, а от там и местния морал и закони (граждански или религиозни) не могат да бъдат критерий за спасението на някой индивид. Догматично - само Исус е пътят. Твоите догми явно са по-различни :blink:

Всеки един човек е Триединство на душа, тяло, ум. Това са три вида енергия - душата/съзнанието е най-висшата и най-чистата енергия и когато се свържеш с нея чрез осъзнаването й, ти си винаги зарилян от Божественото. :rolleyes:

Това, че си искрена в заблудата си, не означава, че заблудата ти носи някаква полза, освен заблуда.

Започна тук да говориш на кило! Изрично е написано за съгрешилите, но не срещу заповедите, а без закон (тоест без да имат вяра в спасението чрез Христос - нали за това иде реч в цялата глава), ще погинат без закон (без спасение) и местните закони, въобще не се броят! Защото, ако непознаващият словото, не върши нищо против съвестта си, но съвестта му е такава на лош човек (конкретни определения в Новия Завет бол), то той не бива да бъде спасен. За това и съвестта, а от там и местния морал и закони (граждански или религиозни) не могат да бъдат критерий за спасението на някой индивид. Догматично - само Исус е пътят. Твоите догми явно са по-различни :rolleyes:

Да, Исус е Пътят. Само че трябва да се разбира и нещо друго. Исус ще съди според светлината на човека. Ако до едно племе, което е живяло в джунглата никога не е дошло Божието слово, дали ще бъде осъдено, понеже никога не е чуло за Месия? Не. Иначе излиза, че Бог е несправедлив, понеже ще постави едни в привилегировано положение (тези, които са чули), а останалите направо ще ги прати в огъня.

Няма такова нещо. Ако не вярваш, виж какво каза Господ на фарисеите7

Йоан 15:22 Ако не бях дошъл и не бях им говорил, грях не биха имали; сега, обаче, нямат извинение за греха си.

Браво на OCHAKVANE най сетне един религиозен човек да се опре на това змийско гнездо на езичници което шества из този форум.

Браво на OCHAKVANE най сетне един религиозен човек да се опре на това змийско гнездо на езичници което шества из този форум.

Не ги е срам! Анатема! :cool:

Не ги е срам! Анатема! :cool:

юююююююююююююююююююююююююююююююююююююююююю

Да низвергнем езичниците, да ги изгорим, удавим, обесим и заровим живи - така ще ги поучим в правата вяра, без да пролеем кръв!

Ех, Игнатеий Лойола, ех, Торквемада, още сенките ви сивеят на печалната земя... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

Аз нося кибрит. Нематот ми го даде, давайте да ги горим :cool:

Аз нося кибрит. Нематот ми го даде, давайте да ги горим :cool:

И този е човекът, който иска да се хареса на хората, да проповядва на хората; той иска да им покаже правия път, как да се спасят и как да идат при Бога! Аз ни най-малко не осъждам този човек, но той или не разбира своето призвание, или не разбира самото призвание на проповедник; или се е домогнал на това място, като онзи с пръчицата, понеже е лесно да се вдига пръчица. Лесно се проповядва днес. Днес всеки може да проповядва. В Америка има 80,000 проповедници – преди 20 години бяха толкова, – а сега вече предполагам да са 100,000, а може би и 120,000. Ако влезете в къщата на някой проповедник, ще забележите една богата библиотека със знаменити проповеди и други именити автори. Сега той иска да проповядва върху правдата. Завърти библиотеката, извади книгата, в която е писано за правдата, погледне еди-кой си какво е казал и в неделя излезе и проповядва върху правдата. Ами че в България има малки деца, които декламират отлично хубави стихотворения на различни поети. Каква разлика има между проповедника и тях? Разликата е много малка. Щом дойдем до съвременните християни, те ще прочетат някоя хубава книга, ще се въодушевят и след като я прочетат, тръгват и разправят наляво и надясно, но след 4–5 дена се връщат – нищо не останало. Туй не е ли същото, като когато те нахранят с някоя кокошка? Ти си уморен, гладен, отмалял, и след като изядеш печената кокошка, казваш: „Аз сега всичко мога да направя“. Но след 24 часа трябва друга печена кокошка. Кокошката е, която в тебе може всичко да направи. Без кокошката ти нищо не можеш да направиш. Ще питам сега, при всички тези книги, които сега са написани, ако нямаше печена кокошка, как щяхте да проявите вашето знание, вашата правда и вашата мъдрост? И тогава във вас ще остане едно такова желание.

...

И съвременните хора страдат от безправие – страдат от нямане на светлина. И когато ние говорим за правдата, казвате: „Аз съм честен човек, баща ми е бил справедлив“. – Да, баща ви е бил справедлив, като обикновените праведни хора. Аз говоря само за онези, които искат да бъдат ученици. Някой казва: „Мога ли да бъда ученик на Христа?“ – Можеш да бъдеш ученик на Христа, но твоята правда трябва да издава светлина, не – обикновена светлина на газ и на електричество; по-особена светлина се изисква. Ако е за електрическа светлина, тя лесно може да се придобие; ако е за газ, още по-лесно, от восък също.

Светлина, която произтича от правдата, това е есенция на онази светлина, която дава живот: тя е светлина, която носи живота в себе си.

...

Думата „праведен“ не е такава празна дума, както сега я разбирате: праведник. Христос влага нещо особено в тази дума. „Праведните ще просветнат“, значи правда, в която има светлина. Питат ме някои: „Ти как мислиш за мене, праведен човек ли съм, или съм неправеден?“ – Ако издаваш светлина, праведен си, ако не издаваш светлина, никаква правда няма в тебе. Същият закон е и тук.

Б. Дуно

Редактирано от rurk (преглед на промените)

юююююююююююююююююююююююююююююююююююююююююю

Да низвергнем езичниците, да ги изгорим, удавим, обесим и заровим живи - така ще ги поучим в правата вяра, без да пролеем кръв!

Ех, Игнатеий Лойола, ех, Торквемада, още сенките ви сивеят на печалната земя... http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/sad.gif

a, a, a ....

споменатите от теб лица са много късни представители на фанатизма....

В другата тема ти цитирах част от “Деянията на Сатурнин” - гностически апокриф, открит при разкопките в Капернаум ...

Знаете ли как е загинал същият този Сатурнин ?

По него време, в Империята, се е ширело не толкова официално гоенние от църквата, ами "гражданско опълчение" - хора, които са се наричали християни, като им прекипи, отиват в къщата на някой гностик, и го убиват.официалните власти са си затваряли очите за тези "домашни убийства".Един от най-известните такива убийци бил Сцила , наречен Синаеца, който убивал еретиците с палихера - стреличка колкото човешка длан (нещо като като днешния дартс ) , но с една допълнителна сферична тежест в задния край. С така стреличка е бил убит и Сатурнин Матропатер ..... заради проповедите си.

Аз нося кибрит. Нематот ми го даде, давайте да ги горим :speak:

Не лъжи, сестро - Нематод нищо не ти е давал :down:

73 А още, ако ви е дал духовна искра, дал ви е всичко, което Той дава. Но Той я дава, на когото иска, а не по молба. Защото кой си ти, че Той да ти дължи нещо - да не си Му баща или брат, или сестрин син, дето рече оня?

74 А още, не бъдете като ония невежи, които се молят на Демиурга, а казват: “Господи, това, Господи, онова”, и си мислят, че това е Бог, понеже така им отърва.

Не лъжи, сестро - Нематод нищо не ти е давал :speak:

73 А още, ако ви е дал духовна искра, дал ви е всичко, което Той дава. Но Той я дава, на когото иска, а не по молба. Защото кой си ти, че Той да ти дължи нещо - да не си Му баща или брат, или сестрин син, дето рече оня?

74 А още, не бъдете като ония невежи, които се молят на Демиурга, а казват: “Господи, това, Господи, онова”, и си мислят, че това е Бог, понеже така им отърва.

Аааа, уличиха ме в лъжа и сега сама ще скачам в кладата (((:

Цитатите няма начин да са по-на място...

a, a, a ....

споменатите от теб лица са много късни представители на фанатизма....

В другата тема ти цитирах част от “Деянията на Сатурнин” - гностически апокриф, открит при разкопките в Капернаум ...

Знаете ли как е загинал същият този Сатурнин ?

По него време, в Империята, се е ширело не толкова официално гоенние от църквата, ами "гражданско опълчение" - хора, които са се наричали християни, като им прекипи, отиват в къщата на някой гностик, и го убиват.официалните власти са си затваряли очите за тези "домашни убийства".Един от най-известните такива убийци бил Сцила , наречен Синаеца, който убивал еретиците с палихера - стреличка колкото човешка длан (нещо като като днешния дартс ) , но с една допълнителна сферична тежест в задния край. С така стреличка е бил убит и Сатурнин Матропатер ..... заради проповедите си.

Не лъжи, сестро - Нематод нищо не ти е давал :rolleyes:

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Господи, Боже Нематоде,

дай ми сили да устоя на изкушенията,

и да не се поддавам на раздразненията

и да не се заглеждам по грехопаденията

и да Очаквам от Тебе награжденията

и да слушкам на пасторите наставленията

и да не си робувам на настроенията

и да не нарушавам на полицията загражденията....

Алилуя,

Амин!

Редактирано от valentinus (преглед на промените)

• Автор

Исус ще съди според светлината на човека.

Да се описва Исус като осъдител и съдник на хората е хулене на едно светло същество като Исус и принизяването му до собственото ти неразбиране на божествеността, която той носи в себе си. Защото Исус е Месията на Божията Любов, а не на съденето и осъждането! Нека си припомним, че Исус НИКОГА НИКОГО НЕ ОСЪДИ - дори и на своите мъчители и убийци фарисеите и религиозните свещеници той прости и молеше Бог да им прости!

kkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk

Господи, Боже Нематоде,

дай ми сили да устоя на изкушенията,

и да не се поддавам на раздразненията

и да не се заглеждам по грехопаденията

и да Очаквам от Тебе награжденията

и да слушкам на пасторите наставленията

и да не си робувам на настроенията

и да не нарушавам на полицията загражденията....

Алилуя,

Амин!

Алулия, падуане, алилуя Публикувано изображение

( това "падуан" винаги ми е звучало като "павиан", не знам защо ) :cool:

Прощават ти се днешните грехове

за да спиш без бесове

но не се възнасяй

ами притчи ти поднасяй :)

Да се описва Исус като осъдител и съдник на хората е хулене на едно светло същество като Исус и принизяването му до собственото ти неразбиране на божествеността, която той носи в себе си. Защото Исус е Месията на Божията Любов, а не на съденето и осъждането! Нека си припомним, че Исус НИКОГА НИКОГО НЕ ОСЪДИ - дори и на своите мъчители и убийци фарисеите и религиозните свещеници той прости и молеше Бог да им прости!

аха....

а кой беше казал :

...не мир ,а меч съм донесъл.... ? :)

Редактирано от Trichocephalus (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    26%
    Дарени 256.00 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.