Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки 2

Featured Replies

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

• Отговори 2k
  • Прегледи 135,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Белгия 

Първи стъпки с новата играчка.

Публикувано изображение

Госпожа Мама е това впрочем :P

Честито, но напиши модела ако обичаш. 

А снимката е много добра

Честито, но напиши модела ако обичаш. 

А снимката е много добра

Nikon D7000, AF-S 35mm f/1.8G (и по данните от EXIF на картинката можеш да видиш)

Не искам да се хваля, ама е излишно да казвам колко много се радвам, че си го взех най-сетне. Като се появи апаратът преди две години, го гледах само на картинка и си мечтаех да го имам някой ден.

P.S. По-късно ще кача още няколко кадъра.

Nikon D7000, AF-S 35mm f/1.8G (и по данните от EXIF на картинката можеш да видиш)

Не искам да се хваля, ама е излишно да казвам колко много се радвам, че си го взех най-сетне.

Честито !

На тази снимка фокуса ти е избягал назад към носа, въпреки че е фокусирано по скулата. 

Бил си го сложил автофокуса да следи обекта, ама що ?

Няма да се стряскаш, апарата си има и финна настройка на фокуса , ако се наложи с твърдия 35мм.

Пожелавам ти много кеф с играчката !

Честито и от мен! Супер фотоапарат е :) . Айде аз да ви подосаждам малко пак с птици

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Честито !

На тази снимка фокуса ти е избягал назад към носа, въпреки че е фокусирано по скулата. 

Бил си го сложил автофокуса да следи обекта, ама що ?

Няма да се стряскаш, апарата си има и финна настройка на фокуса , ако се наложи с твърдия 35мм.

Пожелавам ти много кеф с играчката !

Така се оказа, че опрях точно до тази настройка. След известни тестове допреди малко (и след 80% процента от днешните снимки, отиващи в кошчето) установих, че ми трябва около -15 или -16, за да имам що-годе точен фокус и на близо, и на далече.

Няма ме в теория на оптиката, но като цяло нещата ми изглеждат така: без корекцията, от "упор", т.е. от 30-тината сантиметра, от които най-близо може да фокусира обективът, фокусът бяга с няколко милиметра; от около 50 сантиметра - с половин-един сантиметър (както на последната снимка); при портрет от 1.5 - 2 метра може да избяга с 5-10 сантиметра (така че вратът на "жертвата" да е на фокус вместо очите); от 3-4 метра бяга с 10-20 сантиметра; към безкрайност сякаш е добре (въпреки че като няма твърд стоп на най-далечния фокус, не ми е ясно какво точно се случва в обектива и как да тествам правилно). Това всичкото е на най-отворена бленда (1.8), понеже така най-лесно си личи. Доколкото чета, при този обектив от блендата зависи не само дълбочината на фокуса, но и точката на фокус, някакъв вид "дишане".

Ето една що-годе ставаща снимка (една от малкото от днес). Фокусът пак бяга към носа, композицията може да е и по-добра, но ми харесва въпреки всичко. Снимката е леко изправена и кропната, няма друга обработка.

Публикувано изображение

Утре ще тествам и навън как е с корекцията. Стискайте палци да не опирам до сервиз.

Редактирано от Disasterpiece (преглед на промените)

Публикувано изображение

От днешният Коледен благотворителен базар на компанията. Много яки бяха тия кексчета, изкупиха се много бързо!

Утре ще тествам и навън как е с корекцията. Стискайте палци да не опирам до сервиз.

Фотоапаратът ти има една функция за настройване на твърдия обектив към него, май се казваше файн тънин. Това означава че сам си го настройваш този 35мм да не му бяга фокуса и настройките ще се запомнят във фотоапарата.

Ето ти тука проблемчета и с друг Никон:

http://www.kaldata.com/forums/topic/2174-помощ-за-избор-на-цифров-фотоапарат/page-81

направи си една мишена като тази на снимката ( размазаната, другата чистата снимка не се отваря нещо ).

Значи мишената е вертикална и успоредна равнина спрямо сензора на фотоапарата, а скалата вдясно е наклонена наоколо 45° .

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Мъглата беше жестока миналата седмица :)

Фотоапаратът ти има една функция за настройване на твърдия обектив към него, майн се казваше файн тънин. Това означава че сам си го настройваш този 35мм да не му бяга фокуса и настройките ще се запомнят във фотоапарата.

Ето ти тука проблемчета и с друг Никон:

http://www.kaldata.com/forums/topic/2174-помощ-за-избор-на-цифров-фотоапарат/page-81

направи си една мишена като тази на снимката ( размазаната, другата чистата снимка не се отваря нещо ).

Значи мишената е вертикална и успоредна равнина спрямо сензора на фотоапарата, а скалата вдясно е наклонена наоколо 45° .

Колега, ти чак толкова некомпетентен ли ме изкара :P

Точно с AF Fine Tune си играх допреди малко (за нея говорих и вчера, а днес снимах с -15 и -16) - страница 18 от тук, разпечатана на A4 и закрепена на около 45 градуса на клипборд на бюрото, апаратът върху няколко книжки, за да му е оптичната ос на нивото на черната линийка, на разстояние такова, че ширината на листа горе-долу да запълва кадъра. Стигнах до извода, че ми трябва -17 или -18, само дето пак сякаш от близо е добре, но и пак от далече тръгва да бяга. Утре ще тествам още.

Ето нещо от онзи ден, за да не съм офтопик.

Публикувано изображение

Колега, ти чак толкова некомпетентен ли ме изкара :P

Абе че си все още некомпетентен си е вярно.

Що говориш за сервиз, като си я знаеш тази функция, а ?

Сега, за мишената НЕ трябва да е под ъгъл 45°, а трябва да е на равнина успоредна на сензора на фотоапарата ти.

Това ми го писаха от сервиза на Никон в Брюксел, след като и аз така като теб им пращах сниман един вестник на 45°.

Моят Д5100 няма финна настройка, та за това им го пращах цели три пъти.

А за мишена си направи една такава, това е истината:

Публикувано изображение

Друг вариант с успоредни равнини е ето така:

Публикувано изображение

ако искаш да те разбере всеки човек че бяга фокуса. На тази снимка не бяга де, ама когато не е точен, много си личи с бутилките.

-------------- ---------------- --------------- -------------

Специално с този 35мм има вероятност все да си бяга на някъде, заради обектива, който дава непостоянни резултати.Обаче, когато бяга на 1.8, на 2.2 или 2.8 може да не бяга много, пък на 4 пак да бяга , абе да ти е кеф да се ядосваш.

Аз като снимам в серия на закрито, фотоапарата ми изкарва различен баланс на бялото при поредните снимки дето ги щрака по 4 на секунда. Сложих го да снима на 4 мегапиксела в jpeg за да му вдигна повечко ИЗО-то без да си личи цветния шум, пък Никона ги изкарва ту зелени, ту червени, ха ха ха ...

Те една в зеленикакво:

Публикувано изображение

Абе не са се научили още японците да правят фотоапарати и това си е, само парите ни прибират.

Абе че си все още некомпетентен си е вярно.

...

Сложих го да снима на 4 мегапиксела в jpeg за да му вдигна повечко ИЗО-то без да си личи цветния шум, пък Никона ги изкарва ту зелени, ту червени, ха ха ха ...

Те една в зеленикакво:

Абе не са се научили още японците да правят фотоапарати и това си е, само парите ни прибират.

Като си толкоз претенциозен снимай в RAW + сива карта и после на ръчица :D Такова нещо, като идеален автоматичен бял баланс няма. И няма да има, докато не вкарат изкуствен интелект в апаратите да разпознава предмети. Иначе http://www.cbllensusa.com/ това съм чувал да хвалят, но пак не се брои за автоматично, а и да му имам парите.

Виж, в това за успоредната равнина има резон, не бях се замислял - при положение, че нямам в момента стабилен статив, апаратът може да си избере да фокусира на кой да е от двата ръба на линийката, а като са различно далече, ето ти грешка. Утре ще се занимая с това. А за сервиз говорех в случай такъв - представи си, че следващият обектив, който си купя, да не може да се вмести в +/- 20 корекция...

Еми ще ги тестваш обективите преди да ги купуваш, особено варио ( зуум ).

С мишената която ти показвам не ти трябва статив, щото апарата е на същата хоризонтална равнина като нея. Например може на два стола да ги сложиш мишената и апарата. После  го пускаш да снима с 10 секунди закъснение и така си сигурен че няма да мърда. Стативите се клатят доста яко, поне не особено скъпите. Моят статив например, не става за снимане на човек отдалече на 300мм. Самото натискане на спусъка го разклаща ( статива ).

Публикувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображениеПубликувано изображение

Унгария :)

Еми ще ги тестваш обективите преди да ги купуваш, особено варио ( зуум ).

С мишената която ти показвам не ти трябва статив, щото апарата е на същата хоризонтална равнина като нея. Например може на два стола да ги сложиш мишената и апарата. После  го пускаш да снима с 10 секунди закъснение и така си сигурен че няма да мърда. Стативите се клатят доста яко, поне не особено скъпите. Моят статив например, не става за снимане на човек отдалече на 300мм. Самото натискане на спусъка го разклаща ( статива ).

Успявам да добутам някаква точност от близо - 1-2 метра - с -18 компенсация, но на далеч (да кажем 20 метра, което за обектива не е безкрайност) нещата пак ги няма никакви на f/1.8. На f/4 е по-добре на дълги разстояния, ама пак не е перфектен, а и няма вечно на f/4 да снимам, я...

Ще се ходи на сервиз, лошото е, че май няма да може да стане преди празниците.

Ето едно оченце на фокус:

Публикувано изображение

Ако още е в гаранция защо не отидеш и да го смених? Доста хора чувам, че така правят и познати имам, които имаха доста проблеми с този обектив точно. Ето една кукумявка от мен

Публикувано изображение

Ще се ходи на сервиз, лошото е, че май няма да може да стане преди празниците.

На друг Никон пробвал ли си го същия 35 мм ?

Ако ходи в сервиз, трябва и фотоапарата да е с него, за да настроят 35мм обектива по фотоапарата, което после може да е голяма мизерия като тръгнеш да го продавш. Няма да е точен с другите Никони, или на голям късмет може да пасне на някой по случайност.

п.п.

можеш да ги питаш и ония знайковците на фотофорума на Бони и Гошо, малко са подигравчии, ама може някой да ти даде акъл от опит с Д7000. Всъщност не ги знам дали са живи още, не съм им чел надутите тъпотии от месеци.

Редактирано от Belge (преглед на промените)

Какво пише в една тема във Фото Форум:

понеже някой питаше какво правят в Профайлд, ще го напиша и тук: имат еталонен обектив 50/1.4, с който правят измервания и калибрират тялото спрямо този еталонен обектив. Това е дори и за тела, при които има корекция на фокуса, защото понякога нещата може да са толкова разместени, че дори и корекцията на фокуса в тялото да не помага. Не знам дали вкарват някаква скрита настройка във фърмуера или директно правят механични настройки на автофокуснтие сензори и/или огледала, по-скоро е някаква глобална скрита софтуерна корекция на фокуса.

А доколкото и аз знам, проблемът е по-скоро в телата и за обективите има далеч по-тесен толеранс за отклонения.

Баща ми има временно един D3200 и 18-55, може да разменя стъклата и да пробвам така, въпреки че никакъв ме няма в тестовете и не знам какво ще излезе.

Впрочем важи ли методът, който ползвах първо - с тестовия чарт под 45 градуса, но с изправена до него дъска за шах, в която да се целя? Последно тествах така и нулата беше на около 70 сантиметра от матрицата на апарата (както препоръчват - 20 пъти фокусната дължина на обектива), но резултатите явно пак ги няма.

P.S. Тук-таме чета, че на някои хора им трябват различни корекции за близко и за далече или пък за дневна и изкуствена светлина.

Толкова ли е абсурдно да искам да имам точен фокус в различни условия (близко-далече, отворена-затворена бленда), без да се налага да превключвам между различни стойности на калибрацията? Искам да мога да снимам на f/1.8 и фокусът да е там, където го сложа, не там, където той си поиска да е, без значение дали снимам човек на една ръка от мен или на 10 метра от мен, или каквото и да било друго...

еми точно, пробвай го на D3200 тоя 35 мм с мишена като моята.

а иначе това с еталонния обектив е леко ала-бала работа...

моя чак като им пращах снимки от страниците на учебник за поправка на Д90, за да видят че знам какво трябва да правят, тогава го настройваха по еталонния, ама пак не беше каквото исках аз. Те си имат едни широооооки толерантности и повечето им боклуци им излизат добре настроени спрямо 50мм обектива им.

*Без каквито и да било редакции, филтри и т.н. Ви представям 2 от любимите си снимки :

Балчик, Ботаническата градина. Снимана с Nokia N73.

Публикувано изображение

Трявна. Nokia N73

Публикувано изображение

Още една, без обработка разбира се, от Мийковци. Отново с любимия ми телефон Nokia N73

Публикувано изображение

Редактирано от ScD (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.