Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Покажете вашите авторски снимки 2

Featured Replies

Леле къде отиде дървото ?

Разчистил е човека, какво толкова.

Само да не го пипнат от общината с това дърво

• Отговори 2k
  • Прегледи 135,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

Разчистил е човека, какво толкова.

Само да не го пипнат от общината с това дърво

Само да не е първо горския че тогава..... :) от скелето в ляво на снимката ...бум и чао :)

Първата е най-хубава ;) Тези на Windows,които си правил ми се струват малко тъпи,поне на мен. А последната можеше да приближиш още върху върха на химикала. Пак казвам - това е лично мнение на любител фотограф, и може да се приеме като градивна критика.

Първата е най-хубава ;) Тези на Windows,които си правил ми се струват малко тъпи,поне на мен. А последната можеше да приближиш още върху върха на химикала. Пак казвам - това е лично мнение на любител фотограф, и може да се приеме като градивна критика.

Блогадаря :) Първата е котката ми - тъкмо се събуди, загрята от лампата на бюрото ми и аз успях да я щракна. Снимките на Windows не са нищо особено, тестове на макрото ;) Беше ми много трудно да хвана фокуса на върха на химикалката, все бягаше малко по-назад..

Редактирано от sando99 (преглед на промените)

ами аз като правя макро(мноого рядко :Д) гледам да съм на максималното фокусно разстояние и тогава фокусирам,поне аз съм забелязал че така става по-добре от колкото на минимално. Но все пак пробвай. Иначе първата снимка е страшно добра според мен :)

Гъделичкане за пари

Баланса на бялото, нещо ти се объркал с няколкостотин келвина нагоре.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Баланса на бялото, нещо ти се объркал с няколкостотин келвина нагоре.

Имаш право, с около 19 от 100 е отклонението според Camera Raw на Фотошопа.

Ама,

това е снимка с Никон Д5100 на ИЗО 2500 и на само 4МП на jpeg ( от нормални 16МП).

Та цветовете на лампа не ги уцелва, въпреки цената му и въпреки че има в него чарколяци от по-висок клас никонски щракалки.

Обаче с вдигнатото ИЗО поне се постига скорост 1250 сек, което спасява от мътни снимки заради движението на ръцете например.

Тези снимки не са ми важни и нарочно не ги снимам в Raw ( на 16МП) за да ми е по-бързо после за обработка. И съответно никонските софтуери не предлагат корекция на баланса на бялото в jpeg, та трябва да се отварят през Бридж в Camera Raw само заради един баланс на бялото и после да се прехвърлят в Фотошопа за обработката с готините плагини дето ги имам, та става дълга и широка разправията. 

Имаш право, с около 19 от 100 е отклонението според Camera Raw на Фотошопа.

Ама,

това е снимка с Никон Д5100 на ИЗО 2500 и на само 4МП на jpeg ( от нормални 16МП).

ИСО-то и разделителната нямат значение за баланса на бялото на DSLR, щото те си имат отделен сензор за тая работа. (Ниската осветеност обаче има) Иначе и моя канон ги прави едни такива жълтички на Auto и изкуствена светлина(Incandescent). Та затова (и защото нямам нужда от скорост като теб) аз си снимам само RAW.

ИСО-то и разделителната нямат значение за баланса на бялото на DSLR, щото те си имат отделен сензор за тая работа. (Ниската осветеност обаче има) Иначе и моя канон ги прави едни такива жълтички на Auto и изкуствена светлина(Incandescent). Та затова (и защото нямам нужда от скорост като теб) аз си снимам само RAW.

Колкото е по-качесвена една снимка отворена на 100% във фотошопа, толкова повече носи на корекции без да стават кофти ефекти. А на ИЗО 2500 и в RAW да снимаш, пак си няма качество. Та  съответно и мотивацията да се оправят снимките е много малка. В Camera Raw може да се оправят, ако има желание човек, например ако е щракнал някакъв готин кадър, който да става за показване на фотографски сайт. 

За съжаление при снимане в RAW не може да ги изкарва на само 4 МП за да е станало ето това:

http://en.wikipedia.org/wiki/Data_binning

още в апарата и да е по-ниско нивото на шума и да изглеждат по-резки снимките.

А от снимка на 4 МП като я запишеш на 50% от размера й във Фотошопа и стават чудеса направо при показване в интернет. Особено ако е добре изпълнен кадъра със снимания обект, си изглежда като чели си е качествена картинката.

И аз снимам в Raw ама само важните ми снимки, за другите файловете ми изглеждат прекалено тежки и обработката е по-бавна. А аз като снимам, щракам яко и после в компютъра влизат от 500 до 1000 снимки, които трябва да се "отсяват" и трият също яко, та не си е работа с 16 МП снимките и тежките им файлове.

А защо снимаш на ИСО-3200 ?!? Ако си на Авто режим - махай го , не ти е нужен. Мини на P режим - другото му наименование е "point'n'shoot",от където се и подразбира че общо взето то прави всичко само (бленда,скорости и т.н.) - от теб остават само настройки на баланс на бялото (него го сложи авто,най-добре), исо,фокус точките,светкавица и т.н. Аз на този снимам най-често - много е удобен ;) А и защо не си сложиш пикселите на максимални ?

А защо снимаш на ИСО-3200 ?!? Ако си на Авто режим - махай го , не ти е нужен. Мини на P режим - другото му наименование е "point'n'shoot",от където се и подразбира че общо взето то прави всичко само (бленда,скорости и т.н.) - от теб остават само настройки на баланс на бялото (него го сложи авто,най-добре), исо,фокус точките,светкавица и т.н. Аз на този снимам най-често - много е удобен ;) А и защо не си сложиш пикселите на максимални ?

Той си обясни защо снима на 3200 - като е тъмно и имаш динамична сцена имаш 2 положения - или вдигаш ISO или получаваш размазана снимка. (директна светкавица е грозотия отвсякъде) Даже понякога и за статична сцена нямаш избор. Ето една от Villa Etrusca de Rothschild между Ница и Монако. 1/15, F/2.8 ISO400. Светкавици и стативи са забранени. Ако нямах стабилизация, щеше да ми трябва 1600.

Публикувано изображение

Редактирано от flare (преглед на промените)

е, тогава може,да. Но за да снимаш архитектура отвън е безсмислено! Светлината би трябвало да е достатъчна,дори и залез да е.

е, тогава може,да. Но за да снимаш архитектура отвън е безсмислено! Светлината би трябвало да е достатъчна,дори и залез да е.

Е тази на Belge си беше в зле осветена стая, на движещи се хора.

А защо снимаш на ИСО-3200 ?!

За да има какво да питаш.

Има сайтове на български с обяснения, кое, как, защо се прави при снимане, има също и книги на български да си ги дръпнеш па да ги прочетеш. Иди питай на форума на ония "великите" пишман фотографи за линкове, все някой ще ти ги даде. А на английски има всичко из Интернет, само желание да има човек да чете.

Техническата страна на снимането лесно се научава ( от нормален човек). Разбира се, трябва си някаква щракалка с ръчни настройки и по възможност със сменяеми обективи, иначе няма много файда от четенето.

А пък от тука можеш да се научиш да ловиш моменти, без да те е грижа особено за техническата страна на фотографията:

http://www.photosight.ru/photos/4959652/

на руски е, ама на български няма подобно нещо на същото ниво, просто ония са много повече милиончета.

Айде от мен, че от доста време не съм пускал

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.