Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Намаляне мощността на 3kW бойлер

Featured Replies

Здравейте, Имам бойлер Теси, който е с фиксирана мощност 3kW. Няма степени на регулация, а само вкл./изкл. Бих искал да намаля консумацията на нагревателя на бойлера. Например да не е 3kW, а примерно наполовина - 1.5kW. Не разбирам много от електротехника, но знам, че има дидоди, които могат да орежат половината от напрежението. Дали има подобни диоди за такава мощност или може би ми е необходим друг елемент. И дали си струва да се инвестира в подобна идея? Предварително ви благодаря за идеите и коментарите!

• Отговори 101
  • Прегледи 54k
  • Създадено
  • Последен отговор

Не съм сигурен, че диод изобщо може да свърши работа. Съпротивление може би, но намалена на половина мощност води до два пъти по-дълго време за загряване и по-бързо изстиване на водата по време на използване, отново поради по-бавното затопляне.

Диод ще свърши работа,но каква е целта на занятието?В случая може да стане с подходящ трансформатор или дросел.А може би има нагреватели 1 или 2 KW?

Такива гимнастики с толкова голям товар >13А не са много за препоръчване. Ако нагревателя е само един по 3КВт по-добре го смени с такъв от 2КВт. А е възможно да са два 2 и 1 в паралел - тогава просто откачаш единия.

Лятото ако не е нужно водата да е много гореща може да се завърти малко терморегулатора на по-ниска температура,което ще си доведе до икономия някаква...Иначе ако се намали мощноста на нагревателя пак ще харчи колкото преди но ще загрява по-бавно.Може да стане по-принцип с диод или тиристор.

Можеш да използуваш диод с подходящи параметри и ако имаш известни умения ще се справиш.Диодът трябва да е с обратно напрежение повече от 400в.и среден продължителен ток 15 ампера.За да работи обаче трябва да е монтиран на радиатор ,който да разсейва мощност около 15вт.Включва се последователно във веригата.Внимание - и диодът и радиаторът (ако диодът не е монтиран чрез изолационна пластина и шайби)са под високо напрежение!При това положение мощността пада 4 пъти (P=U.U/r),т.е.750вт и ще чакаш по-дълго време да се загрее бойлера.

....При това положение мощността пада 4 пъти (P=U.U/r),т.е.750вт и ще чакаш по-дълго време да се загрее бойлера.

И което обезсмисля цялото начинание, тъй като дали ще загреше 80 литра вода за 1 час с 3 киловата, или за 4 часа със 750 вата - няма никакво значение - цената, която ще се плати е една и съща :bye1:

Ако бойлера в гаранция всяка интервенция по него ще води до отпадане на гаранцията ! Ако не е може да видиш точно какъв тип е нагревателя и ако може да се раздели на 2 степени и тогава ще може ! Иначе да се инвестира в нов нагревател и т.н. е безсмислено !

Не се занимавай с глупости, няма как да намалиш консумацията.Дали ще ти харчи по 2 киловата за два часа да ти сгрее водата или 4 киловата за един час пак си ги плащаш тия 4 киловата (примерно)

A съвета с диоди и тиристори е пик на гениалната мисъл. То ще са радиатори, то ще са охлаждания, то ще са чудесии за електрообезапасяване. Слагаме в кюпа и резистора ... и получаваме класическо захранване на електрическа мотриса. Това българите, дето си преписвате, че сте измислили компютъра работи на 6, Никола Тесла пасти да яде. Пич, къпи се с студена вода! Хем опъната еластична кожа, хем икономика.

Редактирано от Profruit (преглед на промените)

Здравейте,

Имам бойлер Теси, който е с фиксирана мощност 3kW. Няма степени на регулация, а само вкл./изкл. Бих искал да намаля консумацията на нагревателя на бойлера. Например да не е 3kW, а примерно наполовина - 1.5kW. Не разбирам много от електротехника, но знам, че има дидоди, които могат да орежат половината от напрежението. Дали има подобни диоди за такава мощност или може би ми е необходим друг елемент. И дали си струва да се инвестира в подобна идея?

Предварително ви благодаря за идеите и коментарите!

Със сигурност са го направили така, щото да е най икономичен в разходването на електроенергия и бързото му загряване. Изделието е мислено от екип, който във всички случаи е разгледал предимствата и недостатъците на това решение. После! Има си и държавен стандарт, на който изделието трябва да отговаря, след като се намира в продажба в търговската мрежа!

Едно време е имало гениални хора, които са направили гениални открития. Сега също има гениални хора, които пишат и творят само глупости. Колегата от горният пост го е написал вече преди мен.

Със сигурност са го направили така, щото да е най икономичен в разходването на електроенергия и бързото му загряване.

По-скоро, за да е по-евтин бойлера, са икономисали всяка възможност за регулиране на мощността, и са му оставили само едно термореле. Не се казва точния модел, но имаше такива едно време.
  • Автор

Благодаря за интересните коментари! На всички! Изградих си много добра представа за това какво трябва да направя. Но преди да реша, ще ви опиша целия проблем и защо искам бойлер с по-ниска консумация. Ще се опитам в резюме да ви разкажа за проблема от моята гледна точка и с информацията, която знам, дано не ви отегча. Жилището ми се намира в вход, в непосредствена близост до транформатор. Напрежението не пада под 240V. Винаги сме имали проблеми с това напрежение и с бойлерите и с крушките (тия с нажежаема жичка се счупвах да ги сменям) и с други електроуреди. Няколко пъти от входа сме писали молби за проверка и сме викали техниците на EVN, обаче реакцията е нулева. Едно момче ми каза, че това е нормално, защото сме първи по мрежата. Не разбирам особено от електротехника и може нещо да но казвам както е, за което се извинявам! Искам да намаля мощността на бойлера не заради това, да харчи по-малко, а за да го накарам да не загрява толкова термостата. Проблема предимно ми е с термостатите за бойлерите. Имат една защита, която ги изключва и трябва да бръкнеш с тънка отверка, за да я ресетнеш. Проверих си кабелите до бойлера и не намерих слаба връзка, която да създава излишно съпротивление и да предизвиква нагряване. Последния термостат, който взех е 20A и пак започна да се самоизключва. Ако купя още един термостат ще стигна половината от цената за тоя бойлер ;). Та си мисля, че мога да намаля мощността и така да намаля загряването на термостата и включването на защитата. Но не знам дали всъщност диодите не предизвикват вдигане на ампеража и съответно повишено налягане. За това и питам, защото не ми е ясно. Другият вариант е да си купя някакъв свестен бойлер с няколко степени на загряване. Разбрах, че имало някакви австрийски и унгарски на пазара, които били изключително икономични и с добри защити. Унгарските (не помня марката) били около 350-400 кинта 100-литра. Малко скъпичко, но ако знам, че ще ми решат дилемата, ще се гламосам. Ако имате опит с проблем, като моя, и сте намерили решение или пък имате идея, която да пробвам, или пък знаете марка, която да е желязна при подобни напрежения, много ще се радвам да споделите! Направо ще почерпя!

По-скоро, за да е по-евтин бойлера, са икономисали всяка възможност за регулиране на мощността, и са му оставили само едно термореле. Не се казва точния модел, но имаше такива едно време.

Бойлер " Теси" не се вързва с "едно време". А че са му оставили само термореле - то си е напълно достатъчно!

Като гледам снимката имаш проблем с предпазният клапан и не е зле да го смениш !

Ей туй синьото не мога да го различа на максимум ли е или на минимум, ама вземи една малка отверка и го тури нейде по средата го завърти,май ще ти реши до някъде проблема.От него се регулира на каква температура да ти изключва терморелето . И ПРЕДИ ДА БЪЗИКАШ ТАМ ИЗКЛЮЧИ ЗАХРАНВАНЕТО НА БОЙЛЕРА.

Редактирано от aidee (преглед на промените)

• Автор

Като гледам снимката имаш проблем с предпазният клапан и не е зле да го смениш !

Пробвал съм го. Капе си, когато нагрее над 60 градуса и при базикане реагира. В смисъл не е затлачен или нещо такова. Тоя бойлер е на година и нещо, защото предишния Теси ми го смениха с нов още в гаранция. А по-предишни само си го смених, защото почнах да откачам от нерви.

Не обвинявам в никакъв случай марката Теси, нито която и да е марка. Наясно съм, че имаме проблем с напрежението, но се чудя какво мога да направя, че мега много ми писна на черупката!

Ей туй синьото не мога да го различа на максимум ли е или на минимум, ама вземи една малка отверка и го тури нейде по средата го завърти,май ще ти реши до някъде проблема.От него се регулира на каква температура да ти изключва терморелето . И ПРЕДИ ДА БЪЗИКАШ ТАМ ИЗКЛЮЧИ ЗАХРАНВАНЕТО НА БОЙЛЕРА.

Това съм го нагласил да изключва бойлера на около 60-70°C, така че не е на max. Това го регулирах още когато монтирах тоя бойлер.

Напрежението не трябва е повече от 230 волта ! Така , че решението и да подаде молба в EVN и да настоявате за своето и нищо друго няма как да оправи нещата ! Иначе казано +-10% ном. 220 волта ! Така , че тези 10% са максимума ! Така , че да идват и променят регулатора на Тр. в ТП така ,че макс. напрежение при теб да бъде 230 волта !

Тоя бойлер е на година и нещо, защото предишния Теси ми го смениха с нов още в гаранция. А по-предишни само си го смених, защото почнах да откачам от нерви.

Не обвинявам в никакъв случай марката Теси, нито която и да е марка.

А кога ще почнеш да ги обвиняваш - след 10-ия развален бойлер ли?... Като казах "едно време", имах предвид преди около 4 години, когато за кратко бях продавач на бойлери. Оттогава си знам, че "Елдом Инвест" са по-качествени от "Теси".

Защо не помислиш за варианта релето да се загрява поради лоша изолация между него и нагревателя?... Или поне извикай квалифициран техник, да види на място.

Съмнява ме, че имаш и теч от водосъдържателя - на снимката се вижда ръжда над възвратния клапан.

Напрежението не трябва е повече от 230 волта ! Така , че решението и да подаде молба в EVN и да настоявате за своето и нищо друго няма как да оправи нещата ! Иначе казано +-10% ном. 220 волта ! Така , че тези 10% са максимума ! Така , че да идват и променят регулатора на Тр. в ТП така ,че макс. напрежение при теб да бъде 230 волта !

220V+10%=242V Тоест - 240V влиза в границите на допустимото напрежение.

Проблема е че този бойлер не е с отделен нагревател и отделен термостат. Почисти клемите на нагреватела, с които се включва към термостата.

220V+10%=242V Тоест - 240V влиза в границите на допустимото напрежение.

Проблема е че този бойлер не е с отделен нагревател и отделен термостат. Почисти клемите на нагреватела, с които се включва към термостата.

Може и да бъркам за процентите , но не трябва да превишава 230 волта ! При напрежение над 230 волта не само бойлера , а другите уреди са в опасност и не се знае кога ще почнат да дават дефекти !При 240 волта и повече започват да сработват защитите и точно това се случва с бойлера !

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

Може и да бъркам за процентите , но не трябва да превишава 230 волта ! При напрежение над 230 волта не само бойлера , а другите уреди са в опасност и не се знае кога ще почнат да дават дефекти !При 240 волта и повече започват да сработват защитите и точно това се случва с бойлера !

НН (ниско напрежение) има само един масово разпространен стандарт и той е 220/380V. Това е една и съща трифазна мрежа. Напрежението между фаза и нула е 220V, a напрежението между 2 фази е 380V. Разброса на тези напрежения по стандарт е -15%......+10%. Тоест за 220V диапазона е от 187V до 242V.

НН (ниско напрежение) има само един масово разпространен стандарт и той е 220/380V. Това е една и съща трифазна мрежа. Напрежението между фаза и нула е 220V, a напрежението между 2 фази е 380V. Разброса на тези напрежения по стандарт е -15%......+10%. Тоест за 220V диапазона е от 187V до 242V.

Тук идва въпросът: Защо електроуредите,(или някои от тях), не са конструирани да използват по-широк диапазон напрежения и да не горят или да се изключват когато ел.енергията е в "норматива?

Това е макс. допустима ! Би трябвао да е в границите на 210-230 волта ! и на повечето места е така , но поради мързел някъде е повече и ако не се досажда на енерго д-ва си питат ушите да го коригират и си патим ние ! Така , че трябва да им се пише и да се досажда докато пратят екип да се корогира напрежението в ТП !

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.