Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Намаляне мощността на 3kW бойлер

Featured Replies

Хайде да уточним.

Овчите са истории с трафове колкото електрожен, с чудовищни резистори разсейващи килиовати мощност за намаляне на тока.

При диод няма намаляне на напрежението,а пропускане само на единия полупериод от вълната.

Обаче съвсем погрешно е съждението.

Самата идея за намаляване на мощността е безсмислена .

Дали ще загрееш 100л вода за 2ч с 3квт , или за 4ч с 1.5квт ,

количеството енергия , необходимо за загряването и е едно и също

Основно това имах предвид под неверни заключения от лаици.

Това твердение би било вярно само ако няма изстиване на водата в бойлера.

Но при загряване от порядъка примерно на 6 часа при мощност 1кв ще има загуби които, ще превишават загубите от загряване на водата при мощност от 3кв.

Но това само при положение че водата се консумира веднага след затоплянето и.

В обратния случай - водата се ползва няколко часа след началното и затопляне, то тогава малката мощност ще е по икономична.Защото температурата се достига значително по-късно,а текущите загуби зависят от температурните разлики.

Така съветите за намаляне на мощноста не са съвсем удачни, те не отчитат характера на загубите.

Нужно е регулиране, а не просто намаляне.

Редактирано от badr (преглед на промените)

• Отговори 101
  • Прегледи 54,1k
  • Създадено
  • Последен отговор

И на мен ми се въртеше нещо подобно в главата, когато си помислих за диод. Вместо 50 Hz, да имам 25 Hz. Но, както казах не разбирам и за това питам. Не знам дали на практика диода ще даде 25Hz.

честотата остава 50Hz. Просто не ползваш напрежението от половината вълна. Ако погледнеш напрежението на осцилоскоп ще видиш че е 50 вълни 220v и 50 тирета с 0 напрежение във време от 1 сек. Разтоянието във времето от началото на вълната до края на тирето е едно и също както при разтоянието на две полувълни взети заедно когато не ползваш диод. С диода тока че извършва два пъти по малко работа за същото време и мощността ще е на половина.

Целта на темата е да се намали мощността, а не да се мисли колко щели да бъдат загубите. Варианта с диода още като го видях и го подминах. Идеята за намаляване на честотата от 50 на 25 херца за бойлер е невъзможно. Регулирането на честотата се извършва чрез устройство наречено честоторегутор. Използва се за регулиране оборотите на трифазните асинхронни двигатели. Като преди закупуването на това много скъпо устройство се съобразява с мощността на двигателя. Странно е, че никой не харесва идеята ми за някакво съпротивление (не е желателно да е резистор), след като отдалеч си личи, че това е най-лесния и евтин вариант. Другия разумен е да се потърси нагревател с мощност 2 KW с надежда да стане на този фланец. Имаше едно време едни български бойлери по икономични и бавни с нагревател 1 KW но те са издържали 15 години и отдавна ги няма. Ще се учудя ако някой напише, че има бойлер от новите и е издържал повече от 5 години без да се е пробил. Това беше доста встрани от темата. Регулирането на мощността на старите бойлери с петтактов ключ се осъществяваше точно на принципа съпротивление. Имаха 2 нагреватели 1 KW и 2 KW. На степен 1 двата нагревателя се свързваха последователно и мощността се намаля на около 700-750 вата. Без диоди, трансформатори и честотопреобразуватели. Само варианта с автотрансформатора е много добър, но струва колкото нов бойлер. Ако е токова важно да се намаля мощността да свърже последователно котлон или плоча от ютия. Так хем ще ползва бойлер и друг нагревател едновременно. Изглежда ъпсурдно и на практика глупаво, но теоретично ще стане.

Целта на темата е да се намали мощността, а не да се мисли колко щели да бъдат загубите. Варианта с диода още като го видях и го подминах. Идеята за намаляване на честотата от 50 на 25 херца за бойлер е невъзможно. Регулирането на честотата се извършва чрез устройство наречено честоторегутор. Използва се за регулиране оборотите на трифазните асинхронни двигатели. Като преди закупуването на това много скъпо устройство се съобразява с мощността на двигателя.

Странно е, че никой не харесва идеята ми за някакво съпротивление (не е желателно да е резистор), след като отдалеч си личи, че това е най-лесния и евтин вариант. Другия разумен е да се потърси нагревател с мощност 2 KW с надежда да стане на този фланец.

Имаше едно време едни български бойлери по икономични и бавни с нагревател 1 KW но те са издържали 15 години и отдавна ги няма.

Ще се учудя ако някой напише, че има бойлер от новите и е издържал повече от 5 години без да се е пробил.

Това беше доста встрани от темата. Регулирането на мощността на старите бойлери с петтактов ключ се осъществяваше точно на принципа съпротивление. Имаха 2 нагреватели 1 KW и 2 KW. На степен 1 двата нагревателя се свързваха последователно и мощността се намаля на около 700-750 вата. Без диоди, трансформатори и честотопреобразуватели. Само варианта с автотрансформатора е много добър, но струва колкото нов бойлер.

Ако е токова важно да се намаля мощността да свърже последователно котлон или плоча от ютия. Так хем ще ползва бойлер и друг нагревател едновременно. Изглежда ъпсурдно и на практика глупаво, но теоретично ще стане.

Ако преподавателя ти прочете тия ти бисери ще ти скъса дипломата и ще си подаде оставка.

Ако преподавателя ти прочете тия ти бисери ще ти скъса дипломата и ще си подаде оставка.

Не разбрах кое е бисер, освен твоето твърдение, че с диод тока ще извършва двойно по-малко работа. По тази логика, ако сложим 2 диода и изправим напрежението тока няма извършва никаква работа. Погледни се какви ги пишеш, преди на поясняваш дали преподавателя щял да ми скъса дипломата.

При 220в и 17 ома товар(3квт бойлер) протича 12,94 ампера ток , 220*12.94=2847вт

При 110в и 17 ома протича 6.47 ампера ток , 110*6,47= 711вт.

Понеже товара е пасивен , косинус фи , ще е 1 .

Както е обяснил по-горе колегата 4 пъти ще намалее мощността, елементарни сметки .

В Щатите ли да си пренесе бойлера или да кара с трансформатор? Не мога да си обясня за какво ги обсъждаме тия 110В, при положение, че няма откъде да се вземат. А дори и тогава мощността пада много, както се вижда.

Щеше да е хубаво, ако можеше да превключи нагревателите последователно, но явно не може. Хайде да не повтаряме повече едни и същи, вярни сметки.

Самата идея за намаляване на мощността е безсмислена.

Човекът пита как да намали мощността, не да дали има смисъл. В противен случай щеше да я озаглави "Проблеми с бойлер". Ако питате мен - има смисъл.

Само че бих ползвал регулатор, за да си наглася мощността колкото ми е добре, а и да го няма неравномерното натоварване.

Идеята за намаляване на честотата от 50 на 25 херца за бойлер е невъзможно. Регулирането на честотата се извършва чрез устройство наречено честоторегутор. Използва се за регулиране оборотите на трифазните асинхронни двигатели. Като преди закупуването на това много скъпо устройство се съобразява с мощността на двигателя.

То не че не може, обаче мощността няма да се регулира с това. 25, 50, 150, все ще са 3 KW.

Странно е, че никой не харесва идеята ми за някакво съпротивление (не е желателно да е резистор), след като отдалеч си личи, че това е най-лесния и евтин вариант.

Да и топли къщата в жегите с 1 KW. За негова сметка.

Другия разумен е да се потърси нагревател с мощност 2 KW с надежда да стане на този фланец.

Може, но не е нужно и не е удобно. Най-малкото отново не се регулира.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

За мен лично глупостта да намалиш ватовете на нагревателя е безсмислено.

Ако имаш в бойлера по топла вода да кажем примерно 80 градуса и добра изолация

+ термо реле което започва да грее при примерно 50 градуса, икономията на ток ще ти е

чувствително по голяма, отколкото да грееш с часове водата ,

от което определено ще хване бойлера доста повече котлен камък.

Това твърдение е напълно невярно.

я разясни кое е невярно

я разясни кое е невярно

Това твердение би било вярно само ако няма изстиване на водата в бойлера.

Но при загряване от порядъка примерно на 6 часа при мощност 1кв ще има загуби които, ще превишават загубите от загряване на водата при мощност от 3кв.

Но това само при положение че водата се консумира веднага след затоплянето и.

В обратния случай - водата се ползва няколко часа след началното и затопляне, то тогава малката мощност ще е по икономична.Защото температурата се достига значително по-късно,а текущите загуби зависят от температурните разлики.

Така съветите за намаляне на мощноста не са съвсем удачни, те не отчитат характера на загубите.

Нужно е регулиране, а не просто намаляне.

badr четеш ли какво пишеш или по енерция пишеш Физиката не е само формули а и практика в случая никой не отчита температурата на входящата вода съотношението към наличната и т.н.. Самото смесване на водата в случая има значение, освен ако питащия не е сам в дома си , защото ако има повече жители ще се редуват да се къпят на поне 6 часа ако грее на по малка мощност

Редактирано от saentist (преглед на промените)

Не разбрах кое е бисер, освен твоето твърдение, че с диод тока ще извършва двойно по-малко работа. По тази логика, ако сложим 2 диода и изправим напрежението тока няма извършва никаква работа. Погледни се какви ги пишеш, преди на поясняваш дали преподавателя щял да ми скъса дипломата.

Късай дипломата !!! И спри да пишеш глупости и бисери. Тока е изправен още със слагането на единия диод втория си го запази за теб и за едно друго място дето не го грее слънцето. Това че не е филтриран правия ток и че е импулсен а не постоянен с които захранваш бойлера от там ти идва и падането на мощността на половина.

Я пак поясни за ония бойлери със 5 степени че да не се окажат с 4 и искам снимков материал къде се ползва външно съпротивление за намаляне на мощноста и греене на жилището за сметка на дълбокия джоб.

Използват хитроста да вържат двата нагревателя последователно и така получават в действителност още един нагревател които подчертавам грее водата а не околната среда посредством радиатори за охлаждане.

Мале мале ... автотраф !!! Тоя твоя траф така лесно бих го заменил с една малка кутия с тиристори и една лека платка и ще си регулира мощността на бойлера както ми е кеф .

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

От снимките разбирам че прегряването се дължи на изводите на нагревателя.Ако трябваше аз да ремонтирам такъв бойлер,щях да запоя изводи на нагревателя и да сложа терморегулатор и термозащита от Елдом.Идеята за включване на терморегулатора към нагревателя е много добра,но силно зависима от качеството на клемите.Това е то да компрометираш качеството на изделие струващо 200 лева заради икономия от 50 стотинки. А оня циментов прът е всъщност анодния протектор и е от магнезиевоалуминиева сплав.

Редактирано от kashchey (преглед на промените)

• Автор

Дали ще загрееш 100л вода за 2ч с 3квт , или за 4ч с 1.5квт ,

количеството енергия , необходимо за загряването и е едно и също .

Писаха го вече , ама някой си откриват наново топлата вода .

Успех :offtopic_s:

Ако и ти си сигурен в това, значи, че загряването на нагревателя и кабелите ще е в пъти по-малко. Т.е. това ще удължи живота на термостата и като цяло на бойлера. В момента бойлера ми загравя водата за около 1ч и 30 мин,. На кой му трябва толкова мощен бойлер?! Естествено най-добре е да си потърся 1.5 Kw нагревател, но тези които видях и си заслужават струват 30 кинта за Теси.

Имам чувството, че си мислите, че някой иска да икономисва електроенергия?

Човекът пита как да намали мощността, не да дали има смисъл. В противен случай щеше да я озаглави "Проблеми с бойлер". Ако питате мен - има смисъл.

Само че бих ползвал регулатор, за да си наглася мощността колкото ми е добре, а и да го няма неравномерното натоварване.

Не се сетих да попитам във викиват за регулаторите. Иначе продават, но са без снимка: Регулатор на мощност 15A модул 01B Не съм сигурен само, дали 15А биха покрили пиковете. Знам, че има някакви пикове при стартиране на някои електроуреди, но май повече важи за двигатели и други механични машини.

Докато ровех за регулаторите срещнах на едно място мнение, че внасят много шлака в мрежата, защото прекъсвали вълната или нещо подобно. Но един човек обясняваше, че много домашни електроуреди са направени по този начин. Предимството на диода и регулатора е, че мога да си ползвам и 3kW и по-малка мощност по избор. Една щракалка струва 20 стотинки, така, че ще обмисля кое ще е най-разумно като идея.

От другата заплата ще си направя още експерименти. Поне ще придобия още знания за пустите бойлери. До тук схванах, че всичко е елемнтарно, като техника, само да разполагаш със стандартните (по-скоро необходимите, защото за различните марки са различни) детайли. Ако някой види 1.5kW или 2kW нагревател подходящ за Теси, на цена под 30 кинта, задължително да свирка!

badr четеш ли какво пишеш или по енерция пишеш

Физиката не е само формули а и практика

в случая никой не отчита температурата на входящата вода съотношението към наличната и т.н.

самото смесване на водата в в случая има значение

освен ако питащия не е сам в дома си

защото ако има повече жители ще се редуват да се къпят на 6 часа

Приятелю, съвсем случайно, отчитам всичко.

Аз съм създал целия форум битова техника в Сетком.А администрацията тук оцени направеното и взаимства структурата си от там.

Подробно, надълго и широко съм обяснявал както теоретичната част, така и многобройни примери в практиката.

Лично аз съм ремонтирал поне един стадион битова техника.

Мои са и подробните обяснения там за работата на битовата техника и на хладилните машини, климатици и т.н.

Няколко от развитите от мен теми надхвърлят милион посещения и са разбити по години започвайки от 2005г.

Не искам да коментирам брой на потребителите на които съм помогнал пряко с диагностиката при всичките затруднения предизвикани от несъвършенствата на форумното общуване.

Наскоро проведохме един разговор точно за икономичност на бойлер с човек от екип разработващ специализирани контролери за целта.

Не знам защо обаче, на никой не му хрумна, че говоря празни приказки, отвлечени формули и т.н

А става дума за съвсем реални икономии.Реални пари.

Живот и здраве на всички тук и пишете каквото си искате.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Ако и ти си сигурен в това, значи, че загряването на нагревателя и кабелите ще е в пъти по-малко. Т.е. това ще удължи живота на термостата и като цяло на бойлера. В момента бойлера ми загравя водата за около 1ч и 30 мин,. На кой му трябва толкова мощен бойлер?! Естествено най-добре е да си потърся 1.5 Kw нагревател, но тези които видях и си заслужават струват 30 кинта за Теси.

Имам чувството, че си мислите, че някой иска да икономисва електроенергия?

Не се сетих да попитам във викиват за регулаторите. Иначе продават, но са без снимка: Регулатор на мощност 15A модул 01B Не съм сигурен само, дали 15А биха покрили пиковете. Знам, че има някакви пикове при стартиране на някои електроуреди, но май повече важи за двигатели и други механични машини.

Докато ровех за регулаторите срещнах на едно място мнение, че внасят много шлака в мрежата, защото прекъсвали вълната или нещо подобно. Но един човек обясняваше, че много домашни електроуреди са направени по този начин. Предимството на диода и регулатора е, че мога да си ползвам и 3kW и по-малка мощност по избор. Една щракалка струва 20 стотинки, така, че ще обмисля кое ще е най-разумно като идея.

От другата заплата ще си направя още експерименти. Поне ще придобия още знания за пустите бойлери. До тук схванах, че всичко е елемнтарно, като техника, само да разполагаш със стандартните (по-скоро необходимите, защото за различните марки са различни) детайли. Ако някой види 1.5kW или 2kW нагревател подходящ за Теси, на цена под 30 кинта, задължително да свирка!

Щом целта не е икономия , каква е тогава , малко по-конкретно .

Ако 30лв са много за нагревател , колко да струва 10-15 кинта , и да очакваш да е надежден ?

Средния разход на бойлер с добра термоизолация е 1.3-1.5квт/24ч(при 22-25 околна температура , 60гр.зададена) , което прави около 50-60вт/час.

Сам можеш да си сметнеш , колко повече ще харчи бавнозагряващ бойлер ,и то ако е с добра изолация ;

а на евтините бойлери топлинните загуби са в пъти повече .

Успех :cool:

P.S.

жокер - може да се замислиш , защо няма на пазара 80-120л бойлери с 1квт мощност .

Редактирано от thejoro (преглед на промените)

Момчета малко тъп въпрос, но поне се надявам да получа отговор: сложих днес един 80л. Теси бойлер, и въпроса ми е лампичката която е на копчето угасва ли когато бойлера изключи или си свети постоянно, защото на предишния ми бойлер угасваше когато изключи и когато отново започне да награвя светваше. Не мога да разбера изключил ли е и ме дразни това страшно много. p.s. всичко е нормално, видях над лампата на копчето има друга червена по-малка лампичка, която изгасва :speak:

Редактирано от donnikalas (преглед на промените)

С риск да си навлека гнева на модераторите ,Ви,моля да обърнете внимание на проблема на човека!Целта му не е икономия на ток,а просто иска да има топла вода. Законът на Ом не юридически и към него няма правилник за прилагането му.

С риск да си навлека гнева на модераторите ,Ви,моля да обърнете внимание на проблема на човека!Целта му не е икономия на ток,а просто иска да има топла вода.

Законът на Ом не юридически и към него няма правилник за прилагането му.

Здравейте приятели!

Понеже се спомена и за модератор в тази тема от почти 8 страници, касаеща един обикновен бойлер с два чарка на кръст, искам да кажа няколко думи. Няма нищо лошо че споделяте и се консултирате, но не пишете /само някои от вас/ такива глупости, както там за някакво съпротивление и още нещо. Честно този бойлер толкова ли сложен ви се видя, че все още няма разрешение на въпроса? На две три страници най- много се справяте с един съвременен компютър а тука половината коментари са ненужни. Един човек с ник "Бард" ви е написал - прочетете го.Не го защитавам, но е прав. А и в крайна сметка, четейки всички коментарии, не разбрах собственика на бойлера какво иска да направи от него.Ракета или бомба. Иска топла вода. Спри да харчиш пари за ключове, термостати, нагреватели, семеринги и болтове, купи един добър бойлер, но предварително му виж гаранцията, повикай сервиза да го инсталира и последната/гаранцията/ е валидна 5 години. Ти няма да се притесняваш за ремонта. Да му мисли този, който ти е написал гаранционната карта.На никого не пречите с коментариите си, така, че докато се реши проблема - пишете.Това е коментар, неангажиращ и необиждащ никого от ВАС. Искахте мнение на модератор - имате го.

Забравих да спомена, което е много важно;

Нагреватели, термодатчици, ключове и други такива, в електротехниката - НЕ СЕ ЗАПОЯВАТ . От температурата ще се разпоят.

Съпротивление - мерна единица. Това, за което говорите се нарича - резистор, или съпротивлението на резистора е 500 ома.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Късай дипломата !!! И спри да пишеш глупости и бисери. Тока е изправен още със слагането на единия диод втория си го запази за теб и за едно друго място дето не го грее слънцето. Това че не е филтриран правия ток и че е импулсен а не постоянен с които захранваш бойлера от там ти идва и падането на мощността на половина.

Я пак поясни за ония бойлери със 5 степени че да не се окажат с 4 и искам снимков материал къде се ползва външно съпротивление за намаляне на мощноста и греене на жилището за сметка на дълбокия джоб.

Използват хитроста да вържат двата нагревателя последователно и така получават в действителност още един нагревател които подчертавам грее водата а не околната среда посредством радиатори за охлаждане.

Мале мале ... автотраф !!! Тоя твоя траф така лесно бих го заменил с една малка кутия с тиристори и една лека платка и ще си регулира мощността на бойлера както ми е кеф .

Ооо да как не се бях досетил като си правих токоизправителя да сложа само един диод. Добре, че си ти да даваш такива акъли.

Целта на темата не е да мислим дали ще си правим отоплителен или охлаждащ уред, а да намалим мощността на нагревателя. Изключеното положение на петтактовия ключ също се брои, ако това те интересуваше. Аз може да си направя голям трансформатор с вторична намотка 4 квадратни милиметра, ама ще е много по надеждно и дълготрайно от твоите тиристори. Уважавам ги като елементи, но им нямам доверие. От гледна точна на безопасноста е най-добре галваничното разделяне. А и тиристорите също режат едната полувълна на порменливото напрежение. Никъде не пише, че целта е да изправя малко или много напрежението.

Не се ли замисляш защо никой не ти цитира глупостите с кутийката с тиристорите и платките и огромните радиатори, на които предполагам ще си пържиш яйца. Може би защото почти всички са те блокирали за да не виждат, че пак си писал глупости.

Нека тези, които все още не са те блокирали да преценят кой пише глупости и кой не.

...

Язе да се направя ли на важен, че имам издадена диплома по МП електроника?

Глупости говорите и това е. Абсолютно лишено от смисъл е намалянето на мощността на нагревател в бойлер.

Дали ще загряваш 50 литра с 1KW накревател 1 час или с 2KW нагревател за 30минути(1/2 час)количеството изразходена електроенергия ще е същото. Като вземем предвид удълженото време на загряване...

Който иска да спести от ток, да премести терморегулатора на бойлера на по-ниска степен.

В токоизправителите се ползва схема Грец, между другото. Или поне 2 диода(двуполупериоден токоизправител). Доста неефективно е с 1диод да се реже едната полувълна, което иска и кондензатор с определен капацитет, поради големите възможни вариации в напрежението и пак е лоша идея...

И моля, не се изцепвай отново с подобни идеи да ми слагаш резистори, които да ми разсейват голяма мощност. Това са такива глупости, че няма просто на къде. Не ми се изчислява, да ти покажа защо.

Бойлера е този - GCV 100 4530 A03 TSR.

Снимал съм го и под капака, за да се ориентирате как вървят връзките:

Публикувано изображение

Направи ми впечатление че бойлера на е заземен.

Имах проблем със моя. Взех да си търся техник в Пловдив но приятели ми се оплакаха от "не коректни майстори" и си намерих добър сервиз, който ми изпратиха техник. Имат и сайт може да ги видиш ран сервиз нет

Редактирано от shekito (преглед на промените)

Язе да се направя ли на важен, че имам издадена диплома по МП електроника?

Глупости говорите и това е. Абсолютно лишено от смисъл е намалянето на мощността на нагревател в бойлер.

Дали ще загряваш 50 литра с 1KW накревател 1 час или с 2KW нагревател за 30минути(1/2 час)количеството изразходена електроенергия ще е същото. Като вземем предвид удълженото време на загряване...

Който иска да спести от ток, да премести терморегулатора на бойлера на по-ниска степен.

В токоизправителите се ползва схема Грец, между другото. Или поне 2 диода(двуполупериоден токоизправител). Доста неефективно е с 1диод да се реже едната полувълна, което иска и кондензатор с определен капацитет, поради големите възможни вариации в напрежението и пак е лоша идея...

И моля, не се изцепвай отново с подобни идеи да ми слагаш резистори, които да ми разсейват голяма мощност. Това са такива глупости, че няма просто на къде. Не ми се изчислява, да ти покажа защо.

Ъъъъъ някой да се е интересувал за разсейваната мощност? Нали ще се намали. Пък темата за разсейваната мощност е съвсем друг въпрос, който не засяга автора (засега). Да пита някой познат техник какъв вид съпротивление да сложи пък разсейваната мощност в някоя друга тема в която да покажеш колко добре смяташ.

Ъъъъъ някой да се е интересувал за разсейваната мощност? Нали ще се намали. Пък темата за разсейваната мощност е съвсем друг въпрос, който не засяга автора (засега). Да пита някой познат техник какъв вид съпротивление да сложи пък разсейваната мощност в някоя друга тема в която да покажеш колко добре смяташ.

Moмче, ти не си добре, честно ти го казвам. Това с резистора е един голям абсурд. И не съпротивление, а резистор!!! Съпротивлението е характеристика на резистора!!!Никой познат техник няма да му препоръча резистор, за да топли банята и да разсейва голяма мощност, която да си е чиста загуба на електроенергия. Няма ни най-малка логика да ползваш подобно нещо, а твоите постове са толкова абсурдни в момента, колкото на хлапе от 4-ти клас в час по трудово, което свързало 2 жички и светнала крушката и си мисли, че всичко става така...Toва с котлона, вързан последователно пък беше такъв абсурд, че нямам думи. Моля, спри. Излагаш се.

Moмче, ти не си добре, честно ти го казвам. ... Моля, спри. Излагаш се.

Остави !!! Изгубена кауза. Но пък да ни развеселява става. Дано някои не го вземе на сериозно че ...

Когато имаме вода + електричество + хора , безопасността трябва да е приоритетна . Всякакви изпълнения от типа "направи си сам" изобщо не са за препоръчване . :P

Остави !!! Изгубена кауза. Но пък да ни развеселява става. Дано някои не го вземе на сериозно че ...

И това го пише човек, който е на мнение да убиват парализираната лъвица. Човек който толкова много мрази животните ще ми се обяснява кой се излагал и кой не. Толкова си ми противен , че не мога да ти гледам дори профила. Като видя, че пак се правиш на критик и ми става лошо. Предложил съм поне 3 варианта за решение на проблема, а ти само един с твоята кутийка (котлон) с тиристори. Ако ми потрябва плоча за палачинки, ще те питам за схемата на тиристорния котлон.Написах това с съпротивление само като вариант който ще работи, не като вариант който е практичен и удобен. Най удобното е да се намери и смени нагревателя с нов 2 киловата. Така мощността ще е намалена, но не прекалено много, че да загрява бавно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.