Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Намаляне мощността на 3kW бойлер

Featured Replies

Да, точно това е целта да се раздели галванично.Обира пренапреженията.

http://www.kaldata.com/forums/public/style_emoticons/<#EMO_DIR#>/laugh.gif :wub::tease: ти имаш ли си на идея за какво се използва и кога галванично разделяне или само чул за него реши да го предложиш а :P

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

• Отговори 101
  • Прегледи 53,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Малко задълбахте темата повече отколкото трябва. Конкретно на въпроса от първия пост на първата страница покрай "галваничното обиране на напрежение" до тук. Да варианта с трансформатор е напълно възможен. Но трябва да е 220/110 волта и мощност поне 2000 VA. Тогава подаваното напрежение ще е 110 волта и тока и съответно мощността ще се намалят наполовина. Дори получаваш бонус - абслолютно безопасен бойлер (няма да има нужда от заземяване освен магнитопровода на трансформатора, който ще голям колкото половин кашон от пералня ако не и повече. Ако имаш възможност и място за такъв трансформатор тогава добре. Защитите им е все едно дали ще през тях ще минава 220, 110 или 24 волта А относно изказването на някои, че имало само една защита ще поясня, че защитите са си две и са поместени в един корпус (така ги правят новите, икономия на място). Варианта с диод също го има, но не знам дали ще работи нагревателя добре на една полувълна? И колко мощен трябва да е този диод не ми се мисли.. Другия вариант е с мнооого мощен резистор. Под много мощен се уточнявам веднага. За тези параметри които се искат трябва да е между 15 и 16 ома с мощност най-малко 770 вата(резистора). Аз за такъв резистор не съм чувал никога, но може и да съществуват някъде такива реостати или нещо високомощно. Може би някое или няколко съпротивления от роторната верига на някой много мощен кранов двигател, но....

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Явно темата стана по гореща от самия бойлер :) ,ама и аз да спомена някои неща

Нагревателя ще работи на една полувълна -повече ме притеснява еднополярното натоварване на захранващата мрежа и на контактите на терморегулатора.

Дросел със Z=2 до 3 ома и Inom= 20 A се получава достатъчно малък,но запасената енергия ще предизвиква по силно искрене на контактите при изключване.

Автотрансформатор ще има по-малки габарити от тансформатор , но пак има запасена енергия в магнитопровода.

Управлението на тиристори по фаза или с превключване в нулата на полупериода също може да се окаже неудачно поради големия ток през товара и съответно пад от няколко волта в захранващата мрежа (ел. смущения и трептене на светлината на крушките).

Проблема ми се струва че се дължи или на окислени контактни повърхности или на натрупване на котлен камък около нагревателя.Ако малко след включване на бойлера започне да се чува пукане или шум,значи е котлен камък или пробил нагревател.Ако не се чува шум,значи контактуването е лошо.Не съм запознат с конструкцията на тези бойлери,но ако терморегулатора контактува с нагревателя с пружинни контакти аз бих калайдисал изводите на нагревателя.

Темата е станала много "луда"! На човека вече се предлагат решения струващи колкото кола нов внос модел от 2002г. и големи колкото ФФ "костенурка"...:) По евтино ще му излезе да живее на квартира или да си замени жилището в някоя агенция за имоти с такова с тъждествени параметри, но без електрически неволи...

Малко задълбахте темата повече отколкото трябва. Конкретно на въпроса от първия пост на първата страница покрай "галваничното обиране на напрежение" до тук. Да варианта с трансформатор е напълно възможен. Но трябва да е 220/110 волта и мощност поне 2000 VA. Тогава подаваното напрежение ще е 110 волта и тока и съответно мощността ще се намалят наполовина. Дори получаваш бонус - абслолютно безопасен бойлер (няма да има нужда от заземяване освен магнитопровода на трансформатора, който ще голям колкото половин кашон от пералня ако не и повече. Ако имаш възможност и място за такъв трансформатор тогава добре. Защитите им е все едно дали ще през тях ще минава 220, 110 или 24 волта А относно изказването на някои, че имало само една защита ще поясня, че защитите са си две и са поместени в един корпус (така ги правят новите, икономия на място).

Варианта с диод също го има, но не знам дали ще работи нагревателя добре на една полувълна? И колко мощен трябва да е този диод не ми се мисли..

Другия вариант е с мнооого мощен резистор. Под много мощен се уточнявам веднага. За тези параметри които се искат трябва да е между 15 и 16 ома с мощност най-малко 770 вата(резистора). Аз за такъв резистор не съм чувал никога, но може и да съществуват някъде такива реостати или нещо високомощно. Може би някое или няколко съпротивления от роторната верига на някой много мощен кранов двигател, но....

Спри се де ... ти дипломира ли се най накрая че почна и да пишеш в такива раздели ! Иначе си се научил поне че трафовете са във VA ама пак напразно тук имаме активен товар . Относно големината на трафа пак се обърка я се поразрови повече, не е чак колкото половин кашон от пералня. Няма да бъде по голям от големината на един акумулатор за кола от порядъка на 55аh

Да бъди сигурен че ще работи на една полувълна

Аз за последната част от поста ти си е направо за бисерите.

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Да ви светна относно защитите нито са една , нито 2 ! Доколкото имам спомен са 5 ! И последната е точно тази срещу гърменето ! И се изразява в това , че ако успелите да блокирате всичко други защити при образуване на пара и прекалено високо налягане би трябвало да се откачи фланеца и така всичко да изтече преди да гръмне бойлера ! Галваничното разделяне е безмислено , Тр. също ! Просто трябва да се види каква консумацията и да се определи защо грее ?! Едва ли е от лоши връзките - ако бяха лоши връзки всичко щеше да грее , а не са мо определни неща ! Трябва си грамотен ел.техник на място !

Редактирано от iliev72 (преглед на промените)

всичко точно, но от къде измисли тая глупост че мошността пада 4 пъти?

И аз това се чудя?! То че има закон на Ом е вярно, но се интерпретира погрешно.

Нагревателя ще работи на една полувълна -повече ме притеснява еднополярното натоварване на захранващата мрежа...

Това е съществения проблем на диода.

Продават регулатори 220V/16 А. Бойлерът е активен товар и спокойно можеш да го включиш през такъв регулатор.

Абсолютно. Дори и да се ползва диод, което е лесно, радиатора и кутията ще оберат по-голямата част от разхода. След което цената идва почти еднаква. Един регулатор с включване през нулата ще е идеален. При всички положения инсталацията трябва да е монтирана извън банята.

Малко факти по тематаи леко извън нея, някои термини съм ги подменил за улеснение на някои читатели: 1. От миналата година в България е валиден стандарта БДС EN 50160 2010. Това е европейският стандарт, пренесен 1:1 и според стриктното му прочитане се допускат до +- 10% кратковременни отклонения на напрежението за максимум 10 минути седмично. Ако се прочете малко по-внимателно този закон в оригинал (немски, английски, полски и т.н.) се вижда, че всъщност е силно препоръчително параметрите на тока да са 230V -10% +6% (или в абсолютни стойности допустимите граници са от 207.0 V до 243.8 V) До 2010 година у нас бе валиден БДС EN 50160:2003. Имаше измъчени опити за приемане на нередба за качеството на ел.ток в България но яростната съпротива на енергоразпределителните дружества бяха причина да не бъде приета. Както и на стандарта БДС 10694-80. Основна причина за съпротивата им бяха (по-) високите изисквания за качеството на тока. Гадовете от т.н. енергийни дружества се хванаха за формалната декларация от плюс/минус 10%. А никой от глупаците от ДКВЕР не си направи труда да прочете съпътстващите документи, относно как се препоръват изрично отклонения на тока от вида на 3-4%. Стандарта 50160 дава допустимите отклонения на честотата, пропаданията на тока и още три важни показателя. Справка - интернет (гугъл) 2. Основният проблем на всички български ел.бойлери е ниското качество на изпълнение на ел.монтажа и некачетсвените компоненти. Свидетел съм от миналата седмица как примерно окабеляването в бойлера е изпълнено с 1.0 квадрат жица. Ще греят и ще светят, Качеството на разните релета, термодатчици и т.н. е също много ниско, а пазара е пълно с какви ли не буклуци. 3. Некачествено изпълнение на свързването на бойлера. Отново от миналата седмица примерче. След намеса на солиден екип от четирима електричари за около един месец, т.н. професионалисти на сериозни и отговорни длъжности се стигна да ме извика моя човек за решаване на проблема. А той накратко бе, че някой експерт/ите беше/бяха извел външен ключ преди време и свързали зануляването на бойлера през тоя външен ключ пред банята. Ключа леко бе повреден, изключваше за лошо нулата (на моменти) и тоците започваха да пълзят от където сварят. Грееха тръби на изхода/входа, шумеше, пушеше и какви ли не чудеса правеше. Без коментар. По темата - нека някой, който си разбира от работата да посети въпросния бойлер и да оправи проблема. Няма смисъл да пълниме темата със спам и глупости. Успех на автора в търсенето на решение

Спри се де ... ти дипломира ли се най накрая че почна и да пишеш в такива раздели ! Иначе си се научил поне че трафовете са във VA ама пак напразно тук имаме активен товар . Относно големината на трафа пак се обърка я се поразрови повече, не е чак колкото половин кашон от пералня. Няма да бъде по голям от големината на един акумулатор за кола от порядъка на 55аh

Да бъди сигурен че ще работи на една полувълна

Аз за последната част от поста ти си е направо за бисерите.

Аз ли да се спра? И да дипломирах се. Имам средно образование и свидетелство за професионална квалификация трета степен електротехник. Можеш ли да се похвалиш с същото? По квалифициран съм от теб (преди се взимаше втора степен, а едва ли си ходил 13 клас). Учил съм една от най-силнотоковите специалности и знам доста неща. И трафа реално не знам с какви размери ще е, но няма да е колкото акумулатор. С тези твои размери може да е само ако е електронен трансформатор. Най евтин според мен е варианта с съпротивлението (2 пъти го смятах, тока ще е около 7 А). Най-малко място ще заема и ако го намери както писах от едновремешен реостат с доста дебела тел или някакъв свръхмощен резистор от "нещо", ще му излезе най-евтино и най-лесно за поставяне. Проблема е намирането му. Относно активния товар изобщо да не се притеснява. Проблем може да има, ако е индуктивен (бобини, намотки, трансформатори, ел. двигатели и др). За нагревател или ЛНС и подобни няма проблем.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Най евтин според мен е варианта с съпротивлението (2 пъти го смятах, тока ще е около 7 А). Най-малко място ще заема и ако го намери както писах от едновремешен реостат с доста дебела тел или някакъв свръхмощен резистор от "нещо", ще му излезе най-евтино и най-лесно за поставяне. Проблема е намирането му. Относно активния товар изобщо да не се притеснява. Проблем може да има, ако е индуктивен (бобини, намотки, трансформатори, ел. двигатели и др). За нагревател или ЛНС и подобни няма проблем.

Не е най-евтин, нито най-малко място ще заема, а и много трудно ще намери. Забележи, че с този вариант ще "гори" недопустимо много ток на вятъра.

Идеално е с трансформатор, но отново е непримелив вариант. Скъпо, голямо, в ощърб на природата и здравето.

Освен това, всички тия варианти ще трябва 150 пъти да ги смята и 5 пъти да пробва.

С регулатора няма риск, малък е, икономичен, евтин, наглася се и може да го ползва в бъдеще за друго. Само препоръчвам да намери напълно зглобен.

С регулатора няма риск, малък е, икономичен, евтин, наглася се и може да го ползва в бъдеще за друго. Само препоръчвам да намери напълно зглобен.

Да, и ако може да е изведен извън банята. Елементната база и регулатори са толкова напреднали, че не е никакъв проблем управлението на 3 киловата мощност. Ето най-евтиното, което мярнах - цък макар и доста антично като изпълнение. Но не е проблем да се подмени семистора. Нещо по-ново - цък и т.н. Нека да е от вида на втория пример заради по-високата мощност. Очевадно варианта с подобен регулатор е по-евтин и лесен за реализация. Но нека е изведен отвън, в бойлера да останат само защитите.

Аз се вдъхнових от тая тема и драснах няколко реда за тоците, не го приемайте за реклама, просто бих искал да съм малко по-полезен - цък

Не го коментирах, но варианта с автотрансформатор най ми хареса. Най-добре да е 2 KVA, но струва повече от нов бойлер http://www.tme.eu/bg/katalog/?art=ATST2000W-U#id_category%3D100408%26cleanParameters%3D1%26 Така ще може ако си сложи ватметър да си регулира мощността на бойлера колкото си иска.

Не го коментирах, но варианта с автотрансформатор най ми хареса. Най-добре да е 2 KVA, но струва повече от нов бойлер http://www.tme.eu/bg...rameters%3D1%26

Така ще може ако си сложи ватметър да си регулира мощността на бойлера колкото си иска.

Стига с тези глупости, спрете се. Освен всичко други това са трафове за японски климатици и подобни изделия, някой погледна ли за какви напрежения са ? И как точно с тези чудеса ще си регулира бойлер 3 киловата ? За цена, габарити и монтаж не ми се мисли :rolleyes:

• Автор

Здравейте,

Гледам, че темата доста се е развила. Ще ви кажа какво направих и до какви изводи стигнах.

Първо реших да сменя абсолютно всичкия кабеляк с немски силиконен кабел 2.5 квадрата. Купих си и нов френски термостат за 17 кинта и ново копче, за всеки случай, английско за 3 кинта. Когато пуснах бойлера с подменената мрежа, пак започна да грее.

Естествено, след всичко изчетено, реших, че въпреки да няма работа и 2 години си заслужава да му направя една профилактика на нагревателя. За целта проверих точно какво уплътнение ми трябва за тоя модел и си го купих - около 3 кинта.

Обаче това, дето го извадих от бойлера, направо ми взе акъла. Нагревателят беше целия в котлен камък с диаметър по-голям от отвора на фланеца. Леко почистен нагревателят може да се види на тези снимки:

Публикувано изображение

Публикувано изображение

Освен по нагревателя котлен камък и мизерии имаше и в обема на бойлера. Изкарах около 5 литрова кофичка с тоя боклук.

Не съм си и представял, че в Пловдив е толкова твърда водата. Може би донякъде причина за натрупването има и това, че бойлерите идват с доста увеличен термостат. Френския термостат, който си купих, беше сетнат на 70°C и врътката му беше фиксирана с силикон. Махнах силикона и го регулирах на около 60-65. Частите си ги купих от фирма Раги на ул.Славянска 40 в Пловдив (пада се някъде зад Военна болница).

Самия нагревател го почистих от мизериите и придоби малко по-приличен вид :)

Публикувано изображение

Като подмених и гуменото уплътнение, към което има една малка част, която е за уплътняване на цементовия прът (за какво служи това, не ми стана ясно).

След това ми остана само да сглобя нещата и всичко да тръгне.

Прави много голямо впечатление, че в момента бойлера не издава абсолютно никакъв звук, а преди се чуваше едно "шшшшш-ш-ш-шшш" :).

Успях да разуча в подробности и техниката за намаляне на мощността. Значи то това било често практикувано, ам човек като не разбира (както съм аз). За да намаля тока на 3 kW ми трябва един диод 25A и 600V. Има ги на доста места, аз гледах едни за 4 лева. Мисля, че са тези:

Публикувано изображение

Има ги в Викиват. Там продават и радиатори за разсейване на топлина, а също и подходящи кутийки. Един пич ми писа, че от 3 години му работи на тоя принцип бойлера и няма никакви проблеми. Определено мисля да пробвам тая техника :)!

Благодаря на всички, които се включиха в темата и ми дадоха полезни съвети!

Супер изненадващо

За мен лично глупостта да намалиш ватовете на нагревателя е безсмислено. Ако имаш в бойлера по топла вода да кажем примерно 80 градуса и добра изолация + термо реле което започва да грее при примерно 50 градуса, икономията на ток ще ти е чувствително по голяма, отколкото да грееш с часове водата , от което определено ще хване бойлера доста повече котлен камък.

За бойлера е ОК да работи на един полупериод. Лошо е за захранващата мрежа. От една страна за трансформатора и от друга за електромера. Понеже трафопоста е много мощен, тези еднополюсни пулсации от бойлера няма да му окажат влияние. Обаче е добре да провериш електромера, дали не бръмчи, не грее и дали отчита правилно (наполовина мощността на бойлера). Предполагам, че ако е от дигиталните няма да има проблеми. Добре е да монтираш устройството в коридора, така че диода да прекъсва фазата. Ще разсейва около 12 вата. Понеже ще има кутия е добре да поставиш малко по-голям радиатор. Не изолирай диода от радиатора, а радиатора от кутията, така ще отдава по-добре топлината. Хубаво е да го монтираш така, че да има добра конвекция - топлия въздух да се издига безпрепятстявено нагоре, без да се натрупва.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Отново глупости по тая тема.

В нея пишат всякакви хора и е пълна с идотизми.

Закон на ом - I=V/R

И така при намаляне на захр.напрежение от 220v на 110v ще падне тока два пъти.Но тока ще падне 2 пъти, а мощността 4 пъти защото - Формулата за мощността е P=V.I.cos(fi)

Така мощността пада два пъти заради намаленото напрежение и още два пъти заради намаления наполовина ток.

Ако нагревателя е 3кв то ще остане приблизително 750 вата.

За мен лично глупостта да намалиш ватовете на нагревателя е безсмислено.

Ако имаш в бойлера по топла вода да кажем примерно 80 градуса и добра изолация

+ термо реле което започва да грее при примерно 50 градуса, икономията на ток ще ти е

чувствително по голяма, отколкото да грееш с часове водата ,

от което определено ще хване бойлера доста повече котлен камък.

Това твърдение е напълно невярно.

Ограничението на мощността се осъществява по време, а не по ток или напрежение. Мощността ще е наполовина.

• Автор

Ограничението на мощността се осъществява по време, а не по ток или напрежение. Мощността ще е наполовина.

И на мен ми се въртеше нещо подобно в главата, когато си помислих за диод. Вместо 50 Hz, да имам 25 Hz. Но, както казах не разбирам и за това питам. Не знам дали на практика диода ще даде 25Hz.

Мощността ще е наполовина, който не вярва да прочете малко литература по въпроса. Наприер за приложенията на тиристорите. Честотата не съм сигурен, дали ще е 25 херца, защото е малко по-сложно. Сигнала е по-особен. Впрочем, ако имаш синусоидален променлив ток 220V/25Hz, бойлера пак ще си работи на 3 KW.

Редактирано от Melmak ® (преглед на промените)

Пак повтарям.Хора нямащи понятие от техниката не е добре да дават идеи. Посочените от мен формули са общодостъпни.Не виждам как те ще бъдат нарушени.

Пак повтарям.Хора нямащи понятие от техниката не е добре да дават идеи.

Посочените от мен формули са общодостъпни.Не виждам как те ще бъдат нарушени.

Те не се нарушават. Просто ги интерпретираш неправилно.

Те не се нарушават. Просто ги интерпретираш неправилно.

Как ги интерпретирам неправилно?

Къде съм посочил случая с диод, когато се реже полувълната, а мощноста естествено са двете полувълни?

При 220в и 17 ома товар(3квт бойлер) протича 12,94 ампера ток , 220*12.94=2847вт При 110в и 17 ома протича 6.47 ампера ток , 110*6,47= 711вт. Понеже товара е пасивен , косинус фи , ще е 1 . Както е обяснил по-горе колегата 4 пъти ще намалее мощността, елементарни сметки . Самата идея за намаляване на мощността е безсмислена . Дали ще загрееш 100л вода за 2ч с 3квт , или за 4ч с 1.5квт , количеството енергия , необходимо за загряването и е едно и също . Писаха го вече , ама някой си откриват наново топлата вода . Успех :)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.