Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на два рутера

Featured Replies

Здравейте колтпеги. Имам в къщи 2 рутера. Рутер 1 /TP-Link WDR4300/ и рутер 2 /TP-Link TL-WR740N/. От рутер 1 LAN е пуснат кабел до рутер 2 WLAN. SSiD на двата рутера е еднакво. Рутер 1 е свързан с доставчика и динамично IP, като LAN му е 192.168.0.1 , на рутер 2 динамично IP и на LAN 192.168.1.1. Нямам проблеми със свързването. В случая имам 2 мрежи /2.4 Ghz/, но на лаптопите се вижда само едната /понеже са с еднакви SSID/.

Проблемите са следните:

1. Не мога да споделя файлове м/у компютрите, които са в една мрежа /2-лаптопа и едно PC/;  

2.Също така не виждам HDD от лаптопите, който е свързан към Рутер 1 на USB /PC взема сигнал от рутер1 с кабел и там няма проблем/;  

3. Към рутер 1 на 2-рото USB имам закачен принтер. Направил съм Print server , но проблема е същия както за харда. От PC принтирам, а от лаптопите не мога.

От една седмица пробвам какво ли не. Четох няколко теми и съвсем се обърках! Ако може някой да ми помогне стъпка по-стъпка, а не чети тема 1 после тема 2 и т.н.

Как да оправя 3-те проблема? 

• Отговори 200
  • Прегледи 106,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Извинявам се, ама ти и тази тема не си прочел - 3 поста по нагоре е твоето решение - ще цитирам:

На рутер 2 му спираш DHCP.

Задаваш му lan ip от същата мрежа като на рутер1, само  хост частта трябва да е различна.

Пример: Ако рутер 1 е с lan ip 192.168.0.1 на рутер 2 му слагаш 192.168.0.2

Правиш връзка м/у двата рутера 1 и 2 лан-лан порт. Останалото си остава същото.

• 1 месец по-късно...

Здравейте, искам да попитам как мога да свържа безжично втори рутер след модема на виваком, който е Home Gateway HG530, а вторият рутер е Sweex LW050v2

• 2 месеца по-късно...

Здравейте на всички,  нуждая се  от малко помощ. Имам два безжични рутера 1 е TP-LINK Wireless Dual Band Gigabit Router WDR3600 а 2 е TP-LINK Wireless Lite N Router WR740N Въпроса ми е, как точно тряба да ги настроя за да се свържат по между си чрез wifi-тата си? Идеята е вториа рутер да приема сигнал от първя по wifi-то и да го предава по лан кабел на лан карта.

Чрез WDS опцията която се поддържа и от двата модела. Настройвате втория маршрутизатор да е с IP адрес различен от този на първия. Пример:

R1 е с IP 192.168.1.1

R2 да е с IP 192.168.1.2

Редактирано от techmaniac (преглед на промените)

Здравейте на всички,  нуждая се  от малко помощ. Имам два безжични рутера 1 е TP-LINK Wireless Dual Band Gigabit Router WDR3600 а 2 е TP-LINK Wireless Lite N Router WR740N Въпроса ми е, как точно тряба да ги настроя за да се свържат по между си чрез wifi-тата си? Идеята е вториа рутер да приема сигнал от първя по wifi-то и да го предава по лан кабел на лан карта.

Ти сега ли се включваш? Искаш да ти преразкажем цялата тема ли? 

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

• 10 месеца по-късно...

Здравейте! Изчетох може би темата 4-5 пъти, но не намерих решение на моя проблем. А той е следния, от модема на доставчика Булсатком кабела влиза в WAN на рутер tplink 841n от там от единия LAN отива в моя комп, а от другия LAN отива във WAN на втория рутер tplink 720n. Настройките съм ги направил така 

на 10.10.2011 г. at 6:37, capnemo написа:

WAN1 - от доставчика

LAN1 - 192.168.0.1 255.255.255.0

WAN2 - 192.168.0.2 255.255.255.0 gw 192.168.0.1 DNS 192.168.0.1

LAN2 - 192.168.1.1 255.255.255.0

Във втория рутер са включени два компа на децата. Всичко това да може в целия апартамент да има по силен WIFI, обаче домашната мрежа сътворена под Windows изчезна.Та от тук следват два въпроса: какви настройки да направя за да се виждат компютрите в домашната мрежа и не може ли да се направи да не преминавам ръчно от WIFI на единия рутер като отида в обсега на другия? 

преди 5 минути, dushi написа:

Здравейте! Изчетох може би темата 4-5 пъти, но не намерих решение на моя проблем. А той е следния, от модема на доставчика Булсатком кабела влиза в WAN на рутер tplink 841n от там от единия LAN отива в моя комп, а от другия LAN отива във WAN на втория рутер tplink 720n. Настройките съм ги направил така 

Във втория рутер са включени два компа на децата. Всичко това да може в целия апартамент да има по силен WIFI, обаче домашната мрежа сътворена под Windows изчезна.Та от тук следват два въпроса: какви настройки да направя за да се виждат компютрите в домашната мрежа и не може ли да се направи да не преминавам ръчно от WIFI на единия рутер като отида в обсега на другия? 

Трябва да пренасочите няколко порта: https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc731402(v=ws.11).aspx?f=255&MSPPError=-2147217396

Но може да стане само с единия компютър зад втория маршрутизатор. Просто слагайте нещата на компютъра, който е свързан към първата мрежа и там ги шервайте. А достъпа нека децата ви правят по ИП адрес. За да имате само един SSID трябва да пуснете втория маршрутизатор в мостов режим (на безжична мрежа), което ще доведе до тотално омазване. По-добре опитайте да свържете втория маршрутизатор като WDS Bridging.

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

преди 8 минути, dushi написа:

Ресетваш рутер 2 и спираш DHCP сървъра. Преместваш кабела от лан1 рутер 1 в лан1 рутер2 и настройваш безжичната мрежа да е една и съща на двата рутера (един SSID и една парола). Това е.

преди 23 минути, capnemo написа:

Трябва да пренасочите няколко порта: https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc731402(v=ws.11).aspx?f=255&MSPPError=-2147217396

Но може да стане само с единия компютър зад втория маршрутизатор. Просто слагайте нещата на компютъра, който е свързан към първата мрежа и там ги шервайте. А достъпа нека децата ви правят по ИП адрес. За да имате само един SSID трябва да пуснете втория маршрутизатор в мостов режим (на безжична мрежа), което ще доведе до тотално омазване. По-добре опитайте да свържете втория маршрутизатор като WDS Bridging.

Благодаря за бързия отговор. разгледах ето тази страница http://www.tp-link.us/faq-440.html и се опитах да пусна втория рутер като WDS Bridging. Но нещо нещата не се получиха там пише, че на LAN трябва да задам адрес 192.168.0.2 обаче не ми дава в момента LAN на втория рутер е 192.168.1.1 не знам какво да направя. Или аз нещо не разбирам точно какво пише.

преди 2 минути, dushi написа:

Благодаря за бързия отговор. разгледах ето тази страница http://www.tp-link.us/faq-440.html и се опитах да пусна втория рутер като WDS Bridging. Но нещо нещата не се получиха там пише, че на LAN трябва да задам адрес 192.168.0.2 обаче не ми дава в момента LAN на втория рутер е 192.168.1.1 не знам какво да направя. Или аз нещо не разбирам точно какво пише.

Втория трябва да има ИП от първата мрежа. И спрете DHCP на него. СМенете ИП-то и влезте в новото

преди 44 минути, krassleto написа:

Ресетваш рутер 2 и спираш DHCP сървъра. Преместваш кабела от лан1 рутер 1 в лан1 рутер2 и настройваш безжичната мрежа да е една и съща на двата рутера (един SSID и една парола). Това е.

Проблема е, че LAN на втория рутер са само 2 и за да захраня два компа ще трябва явно да ползвам и един суич, който ползвах преди да го заменя с втория рутер заради WIFIя.

преди 16 минути, dushi написа:

Проблема е, че LAN на втория рутер са само 2 и за да захраня два компа ще трябва явно да ползвам и един суич, който ползвах преди да го заменя с втория рутер заради WIFIя.

Че ти, щом подаваш нет-а само по LAN - защо изобщо ти е втори рутер? Слагаш си някакъв суич и си готов.

Така на първия рутер не пипам нищо. на втория съм спрял DHCP опитвам да включа WDS Bridging обаче  не се включва. Кой адрес да променя WAN или LAN първия е 192.168.0.2 втория  192.168.1.1 

току що, jhoro написа:

Че ти, щом подаваш нет-а само по LAN - защо изобщо ти е втори рутер? Слагаш си някакъв суич и си готов.

Суич имаше и всичко в домашната мрежа работеше. Замених го с втори рутер защото от първия се губеше сигнала в стаята с тинейджърите и реших да свържа втори рутер за по голямо покритие обаче се затри домашната мрежа.

преди 4 минути, dushi написа:

Суич имаше и всичко в домашната мрежа работеше. Замених го с втори рутер защото от първия се губеше сигнала в стаята с тинейджърите и реших да свържа втори рутер за по голямо покритие обаче се затри домашната мрежа.

Имаш предвид - Wifi сигнала ? Това няма нищо обшо с броя на LAN портовате.

Направи си втория рутер на повторител и ще си Ок.

Хора явно съм много тъп, нищо не можах да направя. И това с повторителя също не открих как да стане, ако някой може да обясни но по простичко кое след кое да настроя ще съм му много благодарен. Идеята в крайна сметка е да се вижда домашната мрежа, а това, че трябва да се сменят различните SSID в двата края на апартамента не е болка за умиране.

Чета пак и пак темата и имам следното питане. Ако на първия рутер нищо не пипам в настройките, и предварително изключа на втория DHCPто, след това свържа кабела който идва от първия рутер вместо в WAN в LAN на втория, тогава ще имам домашна мрежа. Питането е в такъв случай вторият рутер ще излъчва ли WIFI сигнал?

Да. И като настроиш същия SSID и парола за достъп няма да усещаш и прехода дори. След което от втория лан порт изкарваш кабелче към switch и връзваш там компютрите на децата. Само главния рутер ще раздава адреси и от него ще зависи цялата мрежа...

преди 4 часа, krassleto написа:

Да. И като настроиш същия SSID и парола за достъп няма да усещаш и прехода дори. След което от втория лан порт изкарваш кабелче към switch и връзваш там компютрите на децата. Само главния рутер ще раздава адреси и от него ще зависи цялата мрежа...

Много благодаря за съдействието, ще пробвам но след час два, че имам други дейности.

преди 4 часа, krassleto написа:

Да, но не забравяй - трябва двата рутера да са на различни канали - за да не си пречат.

Здравейте пак от мен. Искам да благодаря на всички отзовали се на моя проблем. Всичко работи в момента като го настроих по последно описания начин с разликата, че каналите ги оставих на автоматичен режим защото като ги направех различни нещо устройствата не можеха да си хванат сигнал.

• 11 месеца по-късно...

Здравейте. Ще помоля за малко помощ.

В момента ситуацията е:

1. Router-1 (някакъв TP-link) с Wifi - в него влиза по кабел интернета от доставчика, а през Wifi-то предава интернет на 2 PC-та (на които има закачени wifi донгълчета), 2 лаптопа и един принтер. Мястото е един мезонет и явно не искат кабели и т.н. Към Router-1 има свързана и някаква безжична IP камера.  На този рутер, да го наречем основен, ми се иска да НЕ променям каквито и да било настройки.

Идеята е следната:

2. Да се вземе 2-ри рутер (моля за съвет като модел, да кажем, че марката ще е пак TP-link). Ще го кръстя Router-2

3. Router-2 се връзва към основния Router-1 по Wi-Fi

4. Към Router-2 ще се подвържат вече с кабел двата стационарни компютъра и принтера (той е MFC който има вграден wifi и затова до момента е работил като се е свързвал безжично до Router-1)

5. Може ли накратко да ми обясните кое как да направя като настройки. Притеснението ми идва от там, че в този случай няма ли да има 2 wi-fi мрежи и къде ще се връзват лаптопите? Или се спира DHCP на Wifi на Router-2, a ще работи DHCP само на LAN портовете където ще са подвързани PC-тата и принтера?

6. Прилагам и картинка на това което си представям.

network.jpg

преди 7 минути, Cyborg написа:

Здравейте. Ще помоля за малко помощ.

В момента ситуацията е:

1. Router-1 (някакъв TP-link) с Wifi - в него влиза по кабел интернета от доставчика, а през Wifi-то предава интернет на 2 PC-та (на които има закачени wifi донгълчета), 2 лаптопа и един принтер. Мястото е един мезонет и явно не искат кабели и т.н. Към Router-1 има свързана и някаква безжична IP камера.  На този рутер, да го наречем основен, ми се иска да НЕ променям каквито и да било настройки.

Идеята е следната:

2. Да се вземе 2-ри рутер (моля за съвет като модел, да кажем, че марката ще е пак TP-link). Ще го кръстя Router-2

3. Router-2 се връзва към основния Router-1 по Wi-Fi

4. Към Router-2 ще се подвържат вече с кабел двата стационарни компютъра и принтера (той е MFC който има вграден wifi и затова до момента е работил като се е свързвал безжично до Router-1)

5. Може ли накратко да ми обясните кое как да направя като настройки. Притеснението ми идва от там, че в този случай няма ли да има 2 wi-fi мрежи и къде ще се връзват лаптопите? Или се спира DHCP на Wifi на Router-2, a ще работи DHCP само на LAN портовете където ще са подвързани PC-тата и принтера?

6. Прилагам и картинка на това което си представям.

ДОбре е да е от същия производител. Настройва се като безжичен мост (bridge) или WISP като му се спира DHCP (на втория)

http://blog.jeffcosta.com/2011/09/29/create-a-wireless-n-bridge-with-2-inexpensive-tp-link-routers/

преди 1 час, capnemo написа:

ДОбре е да е от същия производител. Настройва се като безжичен мост (bridge) или WISP като му се спира DHCP (на втория)

http://blog.jeffcosta.com/2011/09/29/create-a-wireless-n-bridge-with-2-inexpensive-tp-link-routers/

На втория като спра DHCP как ще се закачат тези 2 компа и принтера

Да разбрах, като направя това което ми каза (примера от линка) всъщност, ползвам DHCP сървъра от основния рутер... а този втория го позлвам само като хардуерия ...в моя случай 3-те LAN портa. А лаптопите трябва да се закачат на SSID-то на първия рутер, нали така? Тъй като втория е със спряно DHCP, или пак нещо не съм разбрал?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.