Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на два рутера

Featured Replies

Здравейте! Ползвам рутер TP LINK (TL-W1043N). Настойките му са стандартни, от доставчика, ip 192.168.1.1. Наскоро ми попадна втори рутер - Levelone (WBR 6005) с ip 192.168.0.1. Интересува ме как безжично да свържа двата рутера / да направя бридж между тях. Пробвах няколко пъти, но до сега не съм се занимавал с рутери и нещо не ми се получава. В опътването и в нета полезна информация не можах да намеря. Така че който може да опише съпка по стъпка как се прави бридж или да дава каквито и да било съвети / насоки ще съм му много благодарен.

• Отговори 200
  • Прегледи 106,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

В това отношение тъплинк е перфектно направен: в настройките Wireless > Enable WDS > Search > Connect

обаче при този от "първо ниво" нещата не знам как стоят, не успях да намеря подробна документация.

Препоръчвам тъплинка да си го оставите за основен рутер за да имате по-малко проблеми.

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

• Автор

На тп линка видях че е със стар firmware който все още няма wds. А и идеята ми беше да не ползвам wds защото не ми трябва да увеличавам покритието а и до колкото разбрах скоростта пада двойно. То изобщо може ли да се създаде бридж ако нямаш пуснат wds на главния рутер? ТП си е главния рутер който е вързан към интернет. Този levelone ми е в повече и него исках да ползвам като бридж

Редактирано от pixek (преглед на промените)

То изобщо може ли да се създаде бридж ако нямаш пуснат wds на главния рутер?

може, ако допълнителния има тази функционалност - в случая тъплинка има (тествал съм го с TL-WR841N)

Редактирано от Bily-79 (преглед на промените)

• Автор

Мисля че levelone също може. Има operation mode опция от къде може да се избере router или bridge. Пробвах да избера bridge след което в настойките на wireless-a задавам канала, името и секюрити на мрежата, която ползвам в момента (на тп линка). Изпускам ли нещо или кое бъркам? А също така има и wds опция. Нея трябва ли да я ползвам след като съм задал operation mode: bridge?

Идеята, е че името на мрежата wifi, която създаваш трабва да е еднаква и на 2-а рутера, същото важи и за канала който използваш. трабва също да свържеш мак адресите, като този на 1-ият рутер го описваш в полето remote AP mak или там както е написано на "levelone" и обратно. Ако имаш опция wds и на 2-а рутера не би траябвало да има проблем. (не съм сигурен все пак дали ще се получи между различни модели)

• 1 месец по-късно...

Здравейте. Ползвам домашна мрежа по този начин: "LAN > 1 рутер > 2 рутер > Ext HDD", като всичко е свързано чрез LAN кабел. Проблема ми е, че когато съм свързан за 1-вия рутер не виждам HDD, докато ако се закача към 2-рия всичко си е Ок. Доставчика ми е квартален LAN. Имам реално IP. Настройките на 1-вия рутер са: Static IP 192.168.1.1 На 2-рия рутер са: Automatic 192.168.2.1 Как мога да реша този проблем?

Здравейте.

Ползвам домашна мрежа по този начин: "LAN > 1 рутер > 2 рутер > Ext HDD", като всичко е свързано чрез LAN кабел.

Проблема ми е, че когато съм свързан за 1-вия рутер не виждам HDD, докато ако се закача към 2-рия всичко си е Ок.

Доставчика ми е квартален LAN. Имам реално IP.

Настройките на 1-вия рутер са:

Static IP

192.168.1.1

На 2-рия рутер са:

Automatic

192.168.2.1

Как мога да реша този проблем?

А как го виждате този диск? като windows share?

Да. Въпроса е и, че когато съм на 1-вия рутер не мога да влезна напр. в настройките на 2-рия, докато ако се свържа към 2-рия виждам всичко.

Да.

Въпроса е и, че когато съм на 1-вия рутер не мога да влезна напр. в настройките на 2-рия, докато ако се свържа към 2-рия виждам всичко.

Нормално е защото маршрутизаторите играят роля и на защитна стена. Мисля че трябва да отворите (NAT) портове 138/9 и май още няколко. Но защо просто не сложите сториджа към първия марпрутизатор?

М, да! Каква е идеята на двата марПрутизатора (както казва capnemo :)) ?

Аха, broadcast пакетите не преминават през рутери, а те се използват за да се "видят" споделените ресурси в мрежа под Windows. Направи двата рутера да работят като bridge /ако го позволяват/, за да имаш достъп до всичко в мрежата!

• 2 месеца по-късно...

Здравей те. Искам да разбера как да свържа два рутера за да мога да имам обхват и на други места. Т.е. Сега в двора ми няма обхват и сам прекарал кабели, но не мога да направя рутерите,а те са TP link WR542G и WR740N. Бях ги свързал и хващах с лаптопа нет, но на телефона само връзваше но не пускаше нета. Сега и това не иска и на лаптопа, само закача към рутера но няма нет. Играх си с настройките, но уви. Свързал съм кабел от лан порта на първи рутер във ван на втори. Но какви Ип-та да пиша на втори. На първи ми е дадено на статично ИП. На втори сменях да не са еднакви на 192,168,0,1 а на първи е 192,168,1,1 Помогнете плс!

Я да почнем отначало. Какво е свързването към интернет, какво е ИП-то на първия и какво на втория рутер? ЕДИТ: питам за ЛАН ИП-то на рутерите :ph34r:

Относно рутера, през който влиза интернета от доставчика: там си правиш настройките, дадени от доставчика, сЪщо така му активираш DHCP и му задаваш обхват от 192.168.1.1 до 192.168.1.100 да речем. Втория рутер го врЪзваш, като от LAN порт на пЪрвия (да го наречем главен?) пуснеш кабел кЪм WAN порт на втория (второстепенен). Настройките за WAN на втория трябва да бЪдат на DHCP enabled, т.е. сам да си вземе адрес от главния. На LAN сЪщо трябва да са на DHCP но обхвата трябва да е от 192.168.1.101 до 192.168.1.200. Безжичните настройки можеш и сам да си ги направиш мисля. Така и двата рутера ще прЪскат безжичен сигнал и няма да се бият с IP адресите, които раздават

Относно рутера, през който влиза интернета от доставчика: там си правиш настройките, дадени от доставчика, сЪщо така му активираш DHCP и му задаваш обхват от 192.168.1.1 до 192.168.1.100 да речем. Втория рутер го врЪзваш, като от LAN порт на пЪрвия (да го наречем главен?) пуснеш кабел кЪм WAN порт на втория (второстепенен). Настройките за WAN на втория трябва да бЪдат на DHCP enabled, т.е. сам да си вземе адрес от главния. На LAN сЪщо трябва да са на DHCP но обхвата трябва да е от 192.168.1.101 до 192.168.1.200. Безжичните настройки можеш и сам да си ги направиш мисля. Така и двата рутера ще прЪскат безжичен сигнал и няма да се бият с IP адресите, които раздават

И ?

Така няма да постигнете нищо! Недопустимо е входа и изхода да са от един pool и естествено резултата ще е нулев - няма да има интернет. Хайде като не разбираме да не се обаждаме

Здравей те. Искам да разбера как да свържа два рутера за да мога да имам обхват и на други места. Т.е. Сега в двора ми няма обхват и сам прекарал кабели, но не мога да направя рутерите,а те са TP link WR542G и WR740N. Бях ги свързал и хващах с лаптопа нет, но на телефона само връзваше но не пускаше нета. Сега и това не иска и на лаптопа, само закача към рутера но няма нет. Играх си с настройките, но уви.

Свързал съм кабел от лан порта на първи рутер във ван на втори. Но какви Ип-та да пиша на втори. На първи ми е дадено на статично ИП. На втори сменях да не са еднакви на 192,168,0,1 а на първи е 192,168,1,1

Помогнете плс!

WAN1 - от доставчика

LAN1 - 192.168.0.1 255.255.255.0

WAN2 - 192.168.0.2 255.255.255.0 gw 192.168.0.1 DNS 192.168.0.1

LAN2 - 192.168.1.1 255.255.255.0

Стана, благодаря Колега. Аз и вчера ги бях направил така, ама не искаше и се получи чак когато преместих рутера където трябва. Когато са един до друг и не става и не става!

Редактирано от Versace (преглед на промените)

Стана, благодаря Колега. Аз и вчера ги бях направил така, ама не искаше и се получи чак когато преместих рутера където трябва. Когато са един до друг и не става и не става!

Моите уважения, но щом не можете да пуснете едно елементарно свързване не сте ми колега. Мой колега би трябвало тези неща да ги прави насън :shock11:

Ами аз не се занимавам с подобни неща. "Колега" беше просто форма на обръщение (като участник във форума). Ами да ти кажа и аз го бях направил това, само дето когато рутерите са един до друг не иска и не иска да стане!!! "Колега"

Редактирано от Versace (преглед на промените)

Ами аз не се занимавам с подобни неща. "Колега" беше просто форма на обръщение (като участник във форума). Ами да ти кажа и аз го бях направил това, само дето когато рутерите са един до друг не иска и не иска да стане!!! "Колега"

Е, аз това се опитах да ви обясня, свързването на устройства не може да става произволно, има си правила

Възможно ли е да включа втори рутер към wimax рутер? Искам да използвам втория рутер, за да си създам безжична мрежа в къщи. А в случая wimax рутерът не е безжичен. Тоест искам да включа първия към втория, за да имам интернет към два лаптопа и то по безжичен път да се предава интернет сигнал. Интересува ме дали е възможно и дали се налага да се правят някакви специфични настройки?

2.2 Новите теми се пускат в съответстващия им раздел. Теми публикувани в грешен раздел се изтриват или местят без предупреждение.

Възможно е, даже не е задължително второто устройство да е рутер - може да "аксес пойнт". Доколкото разбирам на вас ви трябва да преобразувате "жичния" интернет в "безжичен". Относно специфичните настройки - зависи от "новото" устройство, ако е рутер ще са необходими.

<p>Може, в този случай рутера няма да се ползва като такъв, а само като безжичен слуйч. От ЛАН изход на първия рутер с един ЛАН кабел свързваш втория рутер към ЛАН порт. Сега настройките се правят според самия рутер. Най-добре дай конкретния рутер. За целта можеш да ползваш и някой изхвърлен, но изправен АДСЛ рутер от БТК. Аз например преди време направих точно това.</p>

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.