Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на два рутера

Featured Replies

Здравейте, прочетох темата няколко пъти за да намеря това което ми трябва, но имам няколко въпроса.

Ситуацията е следната: искам да изградя мрежа за 6 потребитителя и разполагам с 2 рутера TP-link.Рутерите са 841N и 541.Желанието ми е връзката да е по кабел тоест ще спра радиото на рутерите и само когато е необходимо ще го пускам.

Нета ще влиза в 1-я рутер(WAN) а от него към 3потребителя и за 2-я рутер, а от него в останалите 3.

Идеята е да бъдат в една мрежа и да имат споделени дискове.

Пробвах по варианта от 2-а страница на темата, но явно се разделят в 2 мрежи.

При варианта с изключено DHCP на 2-я и вход по лан, работи но по този начин не е ли все едно че 2-я рутер го играе суич? Желанието ми е нета да е споделен, а не ако единият потребител е обсебил трафика другият едвам да крета.

Освен това бихте ли ми споделили при изключено DHCP как да вляза в настройките на рутера че не се получава.

Какво бихте ми препоръчали.

Благодаря предварително.

• Отговори 200
  • Прегледи 106,8k
  • Създадено
  • Последен отговор

Здравейте, прочетох темата няколко пъти за да намеря това което ми трябва, но имам няколко въпроса.

Ситуацията е следната: искам да изградя мрежа за 6 потребитителя и разполагам с 2 рутера TP-link.Рутерите са 841N и 541.Желанието ми е връзката да е по кабел тоест ще спра радиото на рутерите и само когато е необходимо ще го пускам.

Нета ще влиза в 1-я рутер(WAN) а от него към 3потребителя и за 2-я рутер, а от него в останалите 3.

Идеята е да бъдат в една мрежа и да имат споделени дискове.

Пробвах по варианта от 2-а страница на темата, но явно се разделят в 2 мрежи.

При варианта с изключено DHCP на 2-я и вход по лан, работи но по този начин не е ли все едно че 2-я рутер го играе суич? Желанието ми е нета да е споделен, а не ако единият потребител е обсебил трафика другият едвам да крета.

Освен това бихте ли ми споделили при изключено DHCP как да вляза в настройките на рутера че не се получава.

Какво бихте ми препоръчали.

Благодаря предварително.

Вместо втория маршрутизатор сложете един евтин комутатор и всичко ще е ОК и ще си спестите много проблеми. или ползвайте втория маршрутизатор като комутатор (слагате кабела от първия в LAN порт)

Вместо втория маршрутизатор сложете един евтин комутатор и всичко ще е ОК и ще си спестите много проблеми. или ползвайте втория маршрутизатор като комутатор (слагате кабела от първия в LAN порт)

Благодаря за бързият отговор. Идеята е че вече разполагам с рутера и мисля да използвам него.

А въпроса за влизане в настройките му при спряло DHCP как стои?

Някъде бях чел че за да не се  мъчи втория рутер постоянно да търси връзка през ван порта, трябва да го  сложа на пппое с ръчно свързване. Така ли е?

Редактирано от kanara27 (преглед на промените)

Благодаря за бързият отговор. Идеята е че вече разполагам с рутера и мисля да използвам него.

А въпроса за влизане в настройките му при спряло DHCP как стои?

Някъде бях чел че за да не се  мъчи втория рутер постоянно да търси връзка през ван порта, трябва да го  сложа на пппое с ръчно свързване. Така ли е?

Не, аз ви казах как да го свържете така че всички компютри да са в една мрежа. Спирате му DHCP и просто закачате кабела от първия към LAN порт

Не, аз ви казах как да го свържете така че всички компютри да са в една мрежа. Спирате му DHCP и просто закачате кабела от първия към LAN порт

Благодаря.

...А въпроса за влизане в настройките му при спряло DHCP как стои?...

Просто настройвате IP-то на втория рутер да е като на първия, но следващото, примерно:1-ви рутер: 192.168.0.12-ри рутер: 192.168.0.2Така по всяко време ще имате достъп до двата рутера, само трябва да имате предвид, че DHCP-то не трябва да раздава тези адреси. Доколкото помня при Тп-линк по подразбиране е от 192.168.0.100 до 192.168.0.199 така че ако не сте го променяли няма да имате проблем.

Просто настройвате IP-то на втория рутер да е като на първия, но следващото, примерно:1-ви рутер: 192.168.0.12-ри рутер: 192.168.0.2Така по всяко време ще имате достъп до двата рутера, само трябва да имате предвид, че DHCP-то не трябва да раздава тези адреси. Доколкото помня при Тп-линк по подразбиране е от 192.168.0.100 до 192.168.0.199 така че ако не сте го променяли няма да имате проблем.

И за какво му е достъп до втория? ТОй играе само ролята на комутатор

И за какво му е достъп до втория? ТОй играе само ролята на комутатор

Здравейте, прочетох темата няколко пъти за да намеря това което ми трябва, но имам няколко въпроса.Ситуацията е следната: искам да изградя мрежа за 6 потребитителя и разполагам с 2 рутера TP-link.Рутерите са 841N и 541.Желанието ми е връзката да е по кабел тоест ще спра радиото на рутерите и само когато е необходимо ще го пускам.Нета ще влиза в 1-я рутер(WAN) а от него към 3потребителя и за 2-я рутер, а от него в останалите 3.Идеята е да бъдат в една мрежа и да имат споделени дискове.Пробвах по варианта от 2-а страница на темата, но явно се разделят в 2 мрежи.При варианта с изключено DHCP на 2-я и вход по лан, работи но по този начин не е ли все едно че 2-я рутер го играе суич? Желанието ми е нета да е споделен, а не ако единият потребител е обсебил трафика другият едвам да крета. Освен това бихте ли ми споделили при изключено DHCP как да вляза в настройките на рутера че не се получава. Какво бихте ми препоръчали.Благодаря предварително.

Е, точно това не може да стане (поне не винаги), може спокойно да си играе с първия, за втория ще е проблем от всякъде

Е, точно това не може да стане (поне не винаги), може спокойно да си играе с първия, за втория ще е проблем от всякъде

Защо? Аз не виждам проблем да го ползва като суич и точка за достъп (АР).

Най-малкото защото ще са 2 АП :)

Да, ако са в една стая(един апартамент), но 6 компютъра ...

AП не е целта в случая. Един суич решава проблема напълно. :)

Да, така е. Само че човека има вече два маршрутизатора и може да си ползва единия като комутатор :)

тогава за чий ти е втора безжична мрежа?

AП не е целта в случая. Един суич решава проблема напълно. :)

Да, така е. Само че човека има вече два маршрутизатора и може да си ползва единия като комутатор :)

Добре де Кептън, сега защо ме нападате? Не стига че обяснявам на човека как да го направи. Аз какво съм виновен?От информацията която е дал потребителя аз разбирам, че има 6 компютъра които трябва да са в мрежа и има желание да ползва безжичен достъп само когато му трябва. Самото наличие на 6 компютъра за мен означава голяма къща или няколко апартамента. Затова намирам за напълно нормално да е необходимо второ АР и понеже човека го има - да си го ползва.

*******Добре де Кептън, сега защо ме нападате? Не стига че обяснявам на човека как да го направи. Аз какво съм виновен?От информацията която е дал потребителя аз разбирам, че има 6 компютъра които трябва да са в мрежа и има желание да ползва безжичен достъп само когато му трябва. Самото наличие на 6 компютъра за мен означава голяма къща или няколко апартамента. Затова намирам за напълно нормално да е необходимо второ АР и понеже човека го има - да си го ползва.

Направи разлика между АП и етернет връзка каквато иска автора, и не не те нападаме. :)

Добре де Кептън, сега защо ме нападате? Не стига че обяснявам на човека как да го направи. Аз какво съм виновен?От информацията която е дал потребителя аз разбирам, че има 6 компютъра които трябва да са в мрежа и има желание да ползва безжичен достъп само когато му трябва. Самото наличие на 6 компютъра за мен означава голяма къща или няколко апартамента. Затова намирам за напълно нормално да е необходимо второ АР и понеже човека го има - да си го ползва.

Не, не те нападам, просто се стремя да предложа най-простото решение :) А настрйката на втория маршрутизатор може да е проблемна в определени случаи :)

Благодаря на всички и моля да не се хапете за нищо.

Не са 6 компютъра, а 4 компютъра и 2 телевизора, по безжичната мрежа HD филмите насичат......

Системата работи и няма ядове, напрактика 2-ят рутер няма какво да му настройвам, ако евентуално потрябва да му пусна радио-то, резетвам, настройвам и така.

• 4 седмици по-късно...

Здравейте! Извинявам се за може би лаишкия въпрос. Имам останал WiMax модем BM635 на Huawei от мрежата на Транс Телеком. Мога ли да го вържа за рутера(TP-LINK 741ND) за да разширя обхвата ?

Не

• 4 седмици по-късно...

Здравейте,

имам изградена лан мрежа в една сграда и по етажите има Wi-Fi рутери, но всеки рутер има различно име, т.е. SSID-тата им се различават. Иска ми се да направя така, че да са с едно и също име, но идеята е да си прехвърлят клиентите един на друг без да прекъсват връзката им. Т.е. по някакъв начин трябва да си приказват руерите, но по кабел а не по Wireless. WDS безжично не ме устройва защото скоростта доста пада, а устройствата са около 8-10. С две думи, човек като се свърже един път, да си обикаля из сградата без да му спира достъпа до Wi-Fi. Дайте някакви идеи как да го направя. Всички рутери имат инсталиран DD-WRT.

Няма ли кой да се включи ? Пробвах да настроя 2 рутера с едно и също SSID, изключих им DHCP-то и им ръгнах кабелите в лан портовете. Така клиента си взима IP от основния рутер, на който е включен DHCP. Когато няма препокриване на WiFi сигнала, всичко е 6. Взимам си едно и също IP и всичко си ми работи. Когато обаче виждам и двата рутера, телефона ми се свързва ту към единия ту към другия през няколко секунди, въпреки че единия е много слаб. Единия рутер е на 1-ви канал, а другия на 6-ти.

Редактирано от Marian Popov (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Здравейте. Ползвам рутер рутер TP-LINK MODEL: TL-WR740N и нямам проблеми с нета. Днес обаче свързах и 2-ри рутер като този безжично за 1-вия, след което нагласих на 2-та рутера да има безжичен интернет, но на настолния ми компютър нямаше. След рестарт на 1-вия рутер нета на компютъра се оправи. След което през определено време ми прекъсваше нета на компютъра. Сега изключих 2-рия рутер и нещата се оправиха. Някой да има идея защо се получава така?

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.