Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Свързване на два рутера

Featured Replies

Здравейте. Ползвам рутер рутер TP-LINK MODEL: TL-WR740N и нямам проблеми с нета. Днес обаче свързах и 2-ри рутер като този безжично за 1-вия, след което нагласих на 2-та рутера да има безжичен интернет, но на настолния ми компютър нямаше. След рестарт на 1-вия рутер нета на компютъра се оправи. След което през определено време ми прекъсваше нета на компютъра. Сега изключих 2-рия рутер и нещата се оправиха. Някой да има идея защо се получава така?

@kikocska, така свързвайки ги " цепиш " скоростта на нета на 2. Защо просто не пуснеш един кабел до втория / с друго SSID  разбира се / и да си свиркаш? Аз съм така - като  не виждам първия и веднага се прехвърлям на втория и така.

• Отговори 200
  • Прегледи 106,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

@kikocska, така свързвайки ги " цепиш " скоростта на нета на 2. Защо просто не пуснеш един кабел до втория / с друго SSID  разбира се / и да си свиркаш? Аз съм така - като  не виждам първия и веднага се прехвърлям на втория и така.

Не е проблем да го направя с кабел или, че ми пада скороста. Просто ми е интересно защо така се получава :)

Единия рутер е на 1-ви канал, а другия на 6-ти.

И що така си го настроил... Айде всички рутери на 6-ти и сам ще си решиш проблема.

А и AP са достатъчни в твоя случай...

Нещо филтрацийка (сигурност) на достъпа няма ли да правиш или не ти дреме кой ще ползва цялата тая мрежа и до какво ще има достъп....

• 1 месец по-късно...

Здравейте, да попитам и аз ... :shy11:  Имам рутер TP-Link TL-WR842ND, в апартамента сигнала е добре, но рутера е в западната част, а детската площадка пред блока където се налага да прекарвам голяма част от времето си е от другата страна на блока - източната. Та искам да ви помоля за решение по възможност безжично за усилване на сигнала от източната страна на блока, като се надявам, че 5-ти етаж няма да прекалено далече(високо) ако сложа на прозореца някакъв повторител, усилвател, рутер с АП и т.н. Търся бюджетно решение и се загледах в това - TP-LINK WA730RE Wir. Extender - http://www.erabg.com/products/details/part/TP-LINK-WA730RE-Wir--Extender/

Необходим ли е кабел за него, защото не ми се прекарват ЛАН кабели през целия апартамент?

Здравейте, да попитам и аз ... :shy11:  Имам рутер TP-Link TL-WR842ND, в апартамента сигнала е добре, но рутера е в западната част, а детската площадка пред блока където се налага да прекарвам голяма част от времето си е от другата страна на блока - източната. Та искам да ви помоля за решение по възможност безжично за усилване на сигнала от източната страна на блока, като се надявам, че 5-ти етаж няма да прекалено далече(високо) ако сложа на прозореца някакъв повторител, усилвател, рутер с АП и т.н. Търся бюджетно решение и се загледах в това - TP-LINK WA730RE Wir. Extender - http://www.erabg.com/products/details/part/TP-LINK-WA730RE-Wir--Extender/

Необходим ли е кабел за него, защото не ми се прекарват ЛАН кабели през целия апартамент?

http://www.tp-link.com/lk/products/details/?model=TL-WA730RE#spec - за този, който си избрал ще трябва да прекарваш кабел през апартамента. А имало и WDS - може и да стане, ама аз не съм пробвал такова.

За твоя случай аз лично не бих предложил решение без оглед на място, да се види за дървета и други прегради пред пряката видимост с петия етаж. Иначе варианта за безжино прехвърляне е WDS на TP-LINK - точно кое ще ти свърши работа не знам. И още нещо - дали другото у-во на площадката ще 'метне' до 5-тия етаж?

Редактирано от krassleto (преглед на промените)

http://www.tp-link.com/lk/products/details/?model=TL-WA730RE#spec - за този, който си избрал ще трябва да прекарваш кабел през апартамента. А имало и WDS - може и да стане, ама аз не съм пробвал такова.

За твоя случай аз лично не бих предложил решение без оглед на място, да се види за дървета и други прегради пред пряката видимост с петия етаж. Иначе варианта за безжино прехвърляне е WDS на TP-LINK - точно кое ще ти свърши работа не знам. И още нещо - дали другото у-во на площадката ще 'метне' до 5-тия етаж?

Сега видях, че си писал .... свърших работата, дано не съм прибързал, но снощи ми изгоря захранването и днес докато купувах новото попитах за репитер. Взех TL-WA801ND, настроил съм го като универсален репитер безжично да повтаря връзката на рутера до компютъра, сложих го до прозореца в другия край на апартамента и в момента 5 етажа по-надолу на детската площадка пред блока си хващам с телефона моята си мрежа с моята си парола за достъп на две черти и нета върви доста сносно, което ме устройва. Само се чудя каква ще е разликата ако репитера го настроя не като универсален повторител, а като wds повторител (има опция за избор) каква ще е разликата, ще трябва ли да се включва функцията wds и на рутера със съответни настройки, ще може ли да повтаря пак безжично и няма ли да е по-силен сигнала от повторителя? Благодаря за отговорите.

Редактирано от jiktak70 (преглед на промените)

• 5 месеца по-късно...

Здравейте, 

Моят проблем е малко по различен от другите които тук сте споделили като мнения и т.н.
Имам рутер Тенда W268R, който искам да настроя като WiFi приемник. На комшията му знам паролата(разбира се без той да знае за това нещо). От Лаптопа се връзвам към него без проблем но искам да правя същото и от настолния компютър посредством рутера. Сега няма какво да шикълкавя, че имам 2 рутера и незнам си какво. Не имам само един. Идея си нямам какъв е рутера на комшията. Искам моят рутер да стане приемник и от него с кабел да отиде интернета до настолния ми компютър. 

Благодаря предварително за отговорите Ви !!!

Здравейте, 

Моят проблем е малко по различен от другите които тук сте споделили като мнения и т.н.

Имам рутер Тенда W268R, който искам да настроя като WiFi приемник. На комшията му знам паролата(разбира се без той да знае за това нещо). От Лаптопа се връзвам към него без проблем но искам да правя същото и от настолния компютър посредством рутера. Сега няма какво да шикълкавя, че имам 2 рутера и незнам си какво. Не имам само един. Идея си нямам какъв е рутера на комшията. Искам моят рутер да стане приемник и от него с кабел да отиде интернета до настолния ми компютър. 

Благодаря предварително за отговорите Ви !!!

Без да навлизам в подробности - какъв е другия рутер се разбира много лесно. Когато поискаш са влезеш "в рутера" - ти показва ей такова прозорче

19216811.png

виж къде пише модела на рутера - в случая е Linksys WAG200G.

Можеш просто да си пуснеш един кабел от лаптопа до десктопа и да си направиш мост м/у двете карти на лаптопа (wifi и lan)

Редактирано от jhoro (преглед на промените)

Без да навлизам в подробности - какъв е другия рутер се разбира много лесно. Когато поискаш са влезеш "в рутера" - ти показва ей такова прозорче

19216811.png

виж къде пише модела на рутера - в случая е Linksys WAG200G.

Можеш просто да си пуснеш един кабел от лаптопа до десктопа и да си направиш мост м/у двете карти на лаптопа (wifi и lan)

Изписа ми, че е DSL Router. И сега от тук нататък какво да правя? 

Изписа ми, че е DSL Router. И сега от тук нататък какво да правя? 

Зарежи го тоя рутер сега - нали ти написах как да си шернеш връзката към десктопа.

• 2 месеца по-късно...

Здравейте,

като цяло дали има резултат от свързване на два рутера с цел по-добър сигнал и връзка на отдалечените места? В момента съм с TPLink TL-WR940N и в края на апартамента имам доста загуби. Този рутер - TPLink TL-W740N дали ще е добра идея за допълнение към главния? И изобщо заслужава ли се да се прави тази "хватка" с двата рутера? Благодаря!

И да и не, зависи какво се цели. В общия случай чрез WDS (bridge) ще се увеличи сигнала, но има и доста променливи, които му влияят.

Рутера ми е 842nd и от време на време се налага да го рестартирвам(със стария длинк не помня да съм правил такова нещо), че забива и спира да връзва устройствата, а репитера ми е 801nd и подобрява чувствително обхвата и сигнала от неговата страна на блока, преди нямах сигнал изобщо отпред пред блока, на 5 етаж съм. Не мога обаче да разбера, когато не иска да ми върже телефона и ми изписва или че връзката е бавна, а обхвата е на макс или, че не може да ми даде ip адрес къде е проблема, в репитера или в рутера, поради което ги рестартирвам и двата. Определено препоръчвам репитер, защото там където в другия край на апартамента имах много слаб или никакъв сигнал само с рутера сега с репитера е много по-добре, щом и в кенефа вече имам връзка всичко е на 6, хахахха

И да и не, зависи какво се цели. В общия случай чрез WDS (bridge) ще се увеличи сигнала, но има и доста променливи, които му влияят.

Какво може да влияе на този bridge? Освено това, в момента сме на скорост 30Mbps, а на рутера се закачат по 7-8-9 устройства и почти няма интернет за крайния лаптоп. Скоро ми предстои преподписване с Мтел и смятам да дигна скороста на 50Mbps, дали така ще бъде по-добре и ще може да обслужва устройствата?

Какво може да влияе на този bridge? Освено това, в момента сме на скорост 30Mbps, а на рутера се закачат по 7-8-9 устройства и почти няма интернет за крайния лаптоп. Скоро ми предстои преподписване с Мтел и смятам да дигна скороста на 50Mbps, дали така ще бъде по-добре и ще може да обслужва устройствата?

Ако 2-та рутера ги свържеш с кабел и втория (740N) го ползваш само като AP няма да има проблеми.

Но WDS е безжично свързване м/у рутерите. Това носи своите негативи. Започваме от там, че скоростта при WDS пада на половина и то при идеални условия. Често ако е много слаб сигнала до рутер 2 връзката може да прекъсва. Зашумен ефир т.е. останалите радио рутери, работещи на 2,4 GHz около теб заемат каналите и това също оказва влияние и т.н.

Ако 2-та рутера ги свържеш с кабел и втория (740N) го ползваш само като AP няма да има проблеми.

Но WDS е безжично свързване м/у рутерите. Това носи своите негативи. Започваме от там, че скоростта при WDS пада на половина и то при идеални условия. Често ако е много слаб сигнала до рутер 2 връзката може да прекъсва. Зашумен ефир т.е. останалите радио рутери, работещи на 2,4 GHz около теб заемат каналите и това също оказва влияние и т.н.

Съгласен.

С една дума - WDS е варианта, когато друго не може да стане. В момента на едно място съм пуснал бридж и работи вече 6 месеца. Просто м/у две високи сгради нямаше как да се пукне кабел 70-80 метра.

• 4 седмици по-късно...

Здравейте,трябва да направя една мрежа но мне знам как.Ако обичате дайте ми съвет като на пълен лаик.Ето какво трябва да се получи

post-188293-0-21130700-1424717170_thumb.

Два начина:

1) LAN порт - LAN порт - Bridge (за мрежа с един събнет, като на втория маршрутизатор се забранява DHCP)

2) LAN порт - WAN порт - Bridge (два събнета)

Много е усукана тази постановка, а и с реализацията на WDS при ТП-Линковете не е сигурно какъв ще е крайния резултат.

Здравейте, дайте идея за следната нова мрежа на снимката. Интернета го подкарах, но DLNA на ТВ-то не успях, защото се явява вързан в друга мрежа. Връзката между двата рутера е от Lan на Dlink във WAN на TP-link. Мога ли да ги свържа така, че да се оформи само една мрежа през която да ми работи DLNA-то? На горния пост видях, че май е възможно, но ако забраня dhcp-то на втория рутер ще мога ли да вържа репитера към него?

post-267814-0-18257100-1425136604_thumb.

post-267814-0-42089200-1425136609_thumb.

Може като пренасочите порта на който слуша DLNA сървъра на втория маршрутизатор, или пък като свържете двата маршрутизатора в един събнет (LAN към LAN). Прочетете темата, и ще намерите отговори на въпросите. Ако нещо има неясно ще помагаме.

Може като пренасочите порта на който слуша DLNA сървъра на втория маршрутизатор, или пък като свържете двата маршрутизатора в един събнет (LAN към LAN). Прочетете темата, и ще намерите отговори на въпросите. Ако нещо има неясно ще помагаме.

Благодаря за бързия отговор, за първия вариант се сетих и търсих в настройките на втория рутер, но не успях да открия кой порт е, как да го разбера? А за втория вариант не ми е ясно какво значи един събнет, събнет маските да са едни и същи, Ip- тата ли, не съм много наясно. В момента съм на автоматични настройки и не съм спирал на dhcp- то и на двата рутера и те си задават автоматично настройки, само на първия съм резерервирал ip за настолния и за лана на втория рутер, във втория пък ръчно съм настроил мрежата на ТВ-то и съм му резервирал зададеното IP. Tелевизора е Samsung LE46C650, ако има значение ...

p.s. Изчетох цялата тема, Версаче е имал подобен проблем на моя и не видях решения, пробвах lan в lan на двата рутера и нищо не стана, може ли по-подробно настройките, които трябва да направя? Благодаря предварително.

Благодаря за бързия отговор, за първия вариант се сетих и търсих в настройките на втория рутер, но не успях да открия кой порт е, как да го разбера? А за втория вариант не ми е ясно какво значи един събнет, събнет маските да са едни и същи, Ip- тата ли, не съм много наясно. В момента съм на автоматични настройки и не съм спирал на dhcp- то и на двата рутера и те си задават автоматично настройки, само на първия съм резерервирал ip за настолния и за лана на втория рутер, във втория пък ръчно съм настроил мрежата на ТВ-то и съм му резервирал зададеното IP. Tелевизора е Samsung LE46C650, ако има значение ...

p.s. Изчетох цялата тема, Версаче е имал подобен проблем на моя и не видях решения, пробвах lan в lan на двата рутера и нищо не стана, може ли по-подробно настройките, които трябва да направя? Благодаря предварително.

На рутер 2 му спираш DHCP.

Задаваш му lan ip от същата мрежа като на рутер1, само  хост частта трябва да е различна.

Пример: Ако рутер 1 е с lan ip 192.168.0.1 на рутер 2 му слагаш 192.168.0.2

Правиш връзка м/у двата рутера 1 и 2 лан-лан порт. Останалото си остава същото.

На рутер 2 му спираш DHCP.

Задаваш му lan ip от същата мрежа като на рутер1, само  хост частта трябва да е различна.

Пример: Ако рутер 1 е с lan ip 192.168.0.1 на рутер 2 му слагаш 192.168.0.2

Правиш връзка м/у двата рутера 1 и 2 лан-лан порт. Останалото си остава същото.

Супер, благодаря, остава въпроса като спра на рутер 2 dhcp-то, той после ще може ли да се свърже с репитера по wi-fi?

Супер, благодаря, остава въпроса като спра на рутер 2 dhcp-то, той после ще може ли да се свърже с репитера по wi-fi?

... Останалото си остава същото.

Т.е. нищо друго не променяш.

Т.е. нищо друго не променяш.

:wors: Благодаря още веднъж за съветите, всичко тръгна и мрежата и филмите през DLNA и WoL-на през новия рутер и репитера след ресет и нова настройка(мрежата я бях кръстил различно от старата и не знаеше към кой да се върже)

:yanim::wors:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.