Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Intel i7 920 4Ghz HT vs AMD FX 8120 4Ghz ТС и няколко теста

Featured Replies

Тази сутрин имах възможността да видя възможностите на моя процесор в сравнение с такъв от новото поколение на АМД и по-точно FX 8120.Първо искам да благодаря на приятеля, който отдели време, за да ги пусне и да ни покаже какви възможности имат 8 ядра.Няма какво повече да казвам, направо да напиша какви са компонентите и резултатите:

Тестови машини:

Дъно:Asus P6T Deluxe V2\Gigabyte GA990XA-UD3

Процесор:Intel i7 920 20x200 with HT/AMD FX 8120 20x200 withTurbo Core

Рам:3x2 Corsair 1600mhz 9-9-9-24/2x2 Kingston HyperX 1600mhz 9-9-9-24

Захранване:Seasonic X 760W\Cooler Master GX 750W

Другото не е от значение, защото не играе някаква роля при получаването на резултатите!

Ето и резултатите от няколкото теста:

Aida64 Cache and Memory Benchmark

I7 920

Публикувано изображение

FX 8120

Публикувано изображение

i7920/8120

CPU Queen 45915/ 26830

CPU PhotoWorxx 60359/ 44448

CPU Zlib 256.7 / 222.7

CPU AES 49059/ 333071

CPU Hash 2323/ 3118

FPU VP8 3315/ 2635

FPU Julia 13323/ 10150

FPU Mandel 6462/ 5184

FPU Sin julia 5495/ 2260

SuperPi 1m 10.220/ 19.228

Cinebench 6.86/ 5.06

Frybench Време 5m11s/ Време 7m3s

Ефективност 1419 / Ефективност 1049

Fritz ches 14431/ 9936

Всеки може да направи сам свойте изводи.За да има 8120 производителност доближаваща се или равна на i7920 в тези приложения ще му трябва честота по-висока от конкурента поне с едни 15-20%.Дано видим едни по-усъвършенсвтани Булдозери в бъдеще и една по-добра конкуренция АМД/Интел , за да видим едни по-сносни цени на процесори и дъна.

интересно , но не съм фен на GB :) Виж ако теста беше с това щях да се замисля :D

за да ти е верен теста с Аида взимаш една флашка и качваш на нея AIDA64 най актуална версия включваш флашката взимаш диск на windows 7 x64 пускаш инсталацията и следваш стъпките до делене на хард диска натискаш shift+F10 от конзолата отиваш на флашката и там пускаш Aida64 после дай резултатите които ще са доста по-реални (и високи) не клоквай процесорите остави си ги на фабрични множители/честоти

Редактирано от saentist (преглед на промените)

....

Всеки може да направи сам свойте изводи.За да има 8120 производителност доближаваща се или равна на i7920 в тези приложения ще му трябва честота по-висока от конкурента поне с едни 15-20%.Дано видим едни по-усъвършенсвтани Булдозери в бъдеще и една по-добра конкуренция АМД/Интел , за да видим едни по-сносни цени на процесори и дъна.

Интересно, макар че лично нямам голямо доверие на подобни синтетични тестове. Просто съм забелязал че понякога различне софтуер (сървърен основно) се държи по различне начин на различни процесори. Лично за мен тест с един апаш с 10-тина процеса + PHP и MySQL, тест с Оракълска база, тест с някой приложен сървър като WebLogic или Websphere или пуснати няколко билда на Hudson едновременно биха били по-интересни :)

Интересно, макар че лично нямам голямо доверие на подобни синтетични тестове. Просто съм забелязал че понякога различне софтуер (сървърен основно) се държи по различне начин на различни процесори. Лично за мен тест с един апаш с 10-тина процеса + PHP и MySQL, тест с Оракълска база, тест с някой приложен сървър като WebLogic или Websphere или пуснати няколко билда на Hudson едновременно биха били по-интересни :)

затова има http://www.phoronix-test-suite.com със сичките му тестове за бази данни трансфер на данни и др. натоварвания налични на сървърите

за жалост live диск-а не е обновяван отдавна

L1 кеша е подозрително бавен изключая четенето. Поне на теория, копирането би трябвало да е по-бързо от четенето, също и писането би трябвало да не е по-малко от 60% от скоростта на четене...Вярно е, че са нужни приложения тестващи пълноценно и едновременно всички ядра, за да се вади вярна информация и за пълната производителност на всичките три четворки влогове с кеш памет, съответно с L1(двуделен), L2 и L3...

затова има http://www.phoronix-test-suite.com със сичките му тестове за бази данни трансфер на данни и др. натоварвания налични на сървърите

за жалост live диск-а не е обновяван отдавна

Хубаво, но не видях нито един ентерпрайз клас софтуер като Оракъл, ДБ2, Weblogic, Websphere, glassfish, ITIM, Maximo, LDAP сървъри

Хубаво, но не видях нито един ентерпрайз клас софтуер като Оракъл, ДБ2, Weblogic, Websphere, glassfish, ITIM, Maximo, LDAP сървъри

Целта да са опенсорс не хакен/кракен сорс

няма и за видео продукция стриимване и компресиране реалновремеви

Редактирано от saentist (преглед на промените)

Целта да са опенсорс не хакен/кракен сорс

Никой не говори за нелегален софтуер. Ако се беше поровил малко щеше де видиш че и Оракъл, Майкрософт, ИБМ предлагат или trial версии или такива, които имат всички възможности, не са ограничени по време, но са само за разработки, тестове и т.н.

...

няма и за видео продукция стриимване и компресиране реалновремеви

Да, многонишково/процесово кодиране/декодиране би извлякло голяма полза от многото ядра
  • Автор

За жалост нямам достъп до машината с 8120, понеже тя се намира в друг град.Просто исках да видя в по-известните тестове за производителност какво е нивото на процесорите един спрямо друг на еднакви честоти :) Операционната система е Уиндоус 64 бита, като версиите на програмите, които използваме са едни и същи!

Интересно би било колко струва АМД конфигурацията сравнена с твоята.Ако разликата в цената е процентуално колкото и в тестовете,то тогава света е наред и всички са доволни.Като знам аз колко пари изсипах преди близо 3 години за моя и че сега може да се постигне същата производителност почти с половината с АМД базирана конфигурация...

• Автор

Интересно би било колко струва АМД конфигурацията сравнена с твоята.Ако разликата в цената е процентуално колкото и в тестовете,то тогава света е наред и всички са доволни.Като знам аз колко пари изсипах преди близо 3 години за моя и че сега може да се постигне същата производителност почти с половината с АМД базирана конфигурация...

Процесорът и дъното бяха 960лв преди време, сега стойността им ще бъде значително по-малка, но исках да видя тази гледна точка, че Булдозерите са най-новата технология от АМД и излизат през 2011, а и7 920 е на 3 години и повече!Мен разликата в производителността ме притеснява, защото няма добра конкуренция, тоест по този начин губим ние потребителите!Трябва ни конкуренция :)

Уиндоус 8 и нови приложения.Или поне напаснати.Имам в списанието си от преди 2 дни 15 страници тестове на булдозера.Единствено при бетата на Aida64 с поддръжка на XOP и Уин8 той отнася i7.Малко ситуацията е като началото на 64 бита.Ще трябва време многото ядра и новите команди да покажат потенциала си.

• 2 седмици по-късно...

ще се види за какво става въпрос дано AMD да пооправят нещата щото ми е писнало да гледам Intel тва интел онова аз съм доволен на подписа и се представя мн добре даже иначе да I7 и 1156 са мн по-добри сиг от АМ3+ и Phenom X6 ама така е отделен въпрос са на IBM сървърните процесори ,които размазват всеки интел или NV Tesla по добри от тия за декстоп та в крайна сметка какво се оказва ,че до сегашна дата новите FX пак са по слаби от санди хаха голема простотия как така за толко време AMD не направиха тия процесори пък отделно и PR ,но тук мога да кажа ,че тоя рейтинг не е такава измама .....

Не следя положенито със сървърните процесори, но не бях чувал, че IBM газят Интл в този сегмент. Странно защо на официалния им сайт има информация само за сървъри с процесори на Интел и АМД, но не и ткива със собствени процесори. Май и сайтовете в Гугъл не са го чували, защото официалните данни са, че Интел държи около 90% от пазара за сървърни процесори, а АМД около 10%. При мобилните положението е почти същото. Виж, вече при десктоп системите АМД се представят на ниво, като там държат цели 25+%, докато Интел са само със 70+%.

http://www.voodoo.bg/news/index/32 http://infonews.bg/?p=2775 в секи случей според статиите явно правят може малко да съм се поовлякъл но идеята беше ,че компанията ако седнат да майсторят и те процесори лошо им се пише на интелите а за АМД мани.....

Не следя положенито със сървърните процесори, но не бях чувал, че IBM газят Интл в този сегмент. Странно защо на официалния им сайт има информация само за сървъри с процесори на Интел и АМД, но не и ткива със собствени процесори. Май и сайтовете в Гугъл не са го чували, защото официалните данни са, че Интел държи около 90% от пазара за сървърни процесори, а АМД около 10%. При мобилните положението е почти същото. Виж, вече при десктоп системите АМД се представят на ниво, като там държат цели 25+%, докато Интел са само със 70+%.

Недей да говориш недомислици, погледни тук: http://www-03.ibm.com/systems/hardware/browse/amdpro/index.html

и виж че фирмата предлага сървъри с 4 вида процесори: AMD (само един модел), Intel (15-тина модела), Power (10-тина модела) и Z (3 класа сърври)

Отделно блейд сървъри, базирани на AMD, Intel, Power и Cell http://www-03.ibm.com/systems/bladecenter/hardware/servers/index.html

...и виж че фирмата предлага сървъри с 4 вида процесори....

Да, ок. Явно и те произвеждат. но това не променя пазара, който Интел и АМД са разделили 90/10. Поне според инфото в Гугъл. А Интел на последния семинар много ме радваха колко надъхано обясняваха как от всеки продаден смартфон печелят повече от производителя, въпреки, че процесорът вътре не е техен. Според тях на всеки 20 смартфона, продавали по един сървърен процесор, който да ги обслужва :)

Редактирано от badsector (преглед на промените)

• 2 месеца по-късно...

Недей да говориш недомислици, погледни тук: http://www-03.ibm.co...dpro/index.html

и виж че фирмата предлага сървъри с 4 вида процесори: AMD (само един модел), Intel (15-тина модела), Power (10-тина модела) и Z (3 класа сърври)

Отделно блейд сървъри, базирани на AMD, Intel, Power и Cell http://www-03.ibm.co...vers/index.html

Пуснах преди малко една статийка. Аз лично от години тествам с реални уеб приложения наш АМД сървър и зная как бие по всички показатели съответния ксенон. Освен по цена - доста по-евтинко излиза една АМД базира система... :(

• 4 месеца по-късно...

Искам да отбележа, че резултата ти в cinebench е далеч невярен за 4GHz. Виш просто при мен на 3,8GHz колко по-добре се справя и си редактирай първият пост:

Аз съм работил във мелница и там дори шума е по малко Публикувано изображение При теб трябва да минат ония дето замерват шума и да искаш обезщетение от някой . Това не бих го търпял и минута Публикувано изображение

Аз съм работил във мелница и там дори шума е по малко Публикувано изображение При теб трябва да минат ония дето замерват шума и да искаш обезщетение от някой . Това не бих го търпял и минута Публикувано изображение

Нали се сещаш, че няма смисъл да преценяваш колко шуми по твоите слушалки. 1во защото понеже е тихо Canon EOS Kiss X4 автоматично увеличава микрофона си и то както се вижда доста, 2ро - защото може да имаш най-различен усилвател и да увеличава в пъти звука. Все едно да слушаш субуфер през слушалки и да искаш всичко във вас да се тресе :no-no:
  • Автор

Пак да повторя, тестовете не са правени от мен, а от колега приятел, от друг град.Правехме ги и си ги пращахме резултатите.Пробвай да направиш и другите тестове на зададените настройки в първия коментар.Ако те са по-различни защо пък да не ги постнеш.Сподели и операционна система и ревизията на програмките.Ние ги правихме с една и съща ревизия.Успех!

AMD FX-8120 3,8GHz; AMD Radeon HD 6950 2GB; Dual channel 2X4GB Corsair Vengeance 1600MHz 9-9-9-24; WD Caviar Blue 640GB; CM Silent Pro M700 700W;

Публикувано изображение

Memory Read: 12163 MB/s

Memory Write: 9296 MB/s

Memory Copy: 16337 MB/s

Memory Latency: 51.1 ns

CPU Queen: 32769

CPU PhotoWorxx: 45682

CPU Zlib: 271,9 MB/s

CPU AES: 322575

CPU Hash: 3491 MB/s

FPU VP8: 3093

FPU Julia: 9705

FPU Mandel: 5200

FPU Sin julia: 2588

Cinebench R11.5: 6,14 pts

за мен реален тест е времето за което ще се смачка h264 клип и примерно архив с архиватор, който поддържа много ядра... и ако сметнем цената на процесора за единица производителност amd-то ще бие....

Редактирано от the professor (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.