Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да рискувам ли със Hitachi 500GB SATA3 7200rpm

Featured Replies

Утре ще купувам диск за едни познати. Спрял съм се на  

HGST Deskstar 500GB 3.5" SATA3 7200rpm 32MB Cache OEM (0F13178)

Manufacturer: HGST, a Western Digital company Manufacturer Part Number: 0F13178 Manufacturer Website Address: www.hgst.com Brand Name: HGST Product Line: Deskstar Product Series: 7K1000.D Product Model: HDS721050DLE630 Product Name: Deskstar 7K1000.D HDS721050DLE630 Hard Drive

Избрах него главно заради ниската (грубо около 15-20%) разлика в цената спрямо West Digital и Seagate Baracuda. Цената му е 55 $. Та въпросът ми е да рискувам ли  или да заложа на доказаното ?

Питам понеже някъде из темите Людмил беше споменал че Хитачи са едни от най-надеждните дискове на БГ пазара, но не знам точно за кой модел ставаше въпрос.  

Благодаря предварително. Сега отивам на работа. След около 12 часа, като се върна от работа ще проверя мненията и ще взема решение.

И в какво се изразява риска ?!

В надежност на закупения хард и важността на данните които ще се запишат на него.

Ако това е водещо за потребителите недей да рискуваш. По-добре малко повече пари , но да получиш качествен продукт - WD Caviar Black.

Да не говорим и за варината ако се използва и за работна станция - там парите стават доста повече за хубав хард диск.

Редактирано от saint_jazz (преглед на промените)

В надежност на закупения хард и важността на данните които ще се запишат на него.

Ако това е водещо за потребителите недей да рискуваш. По-добре малко повече пари , но да получиш качествен продукт - WD Caviar Black.

Да не говорим и за варината ако се използва и за работна станция - там парите стават доста повече за хубав хард диск.

Ако иска надежност да си купи 2 и да си ги пусне в RAID MIRROR.

По никакъв начин не можеш да докажеш(или да обориш) че WD-black, или който и да е диск ще изкара повече от друг диск. Дори и кристалната топка няма да ти помогне за това!

Диска който си е избрал е приличен. Още повече предвид факта , колко производителя останаха на пазара - по малко от пръстите на едната ти ръка.

Редактирано от Samo (преглед на промените)

Ако иска надежност да си купи 2 и да си ги пусне в RAID MIRROR.

По никакъв начин не можеш да докажеш(или да обориш) че WD-black, или който и да е диск ще изкара повече от друг диск. Дори и кристалната топка няма да ти помогне за това!

Диска който си е избрал е приличен. Още повече предвид факта , колко производителя останаха на пазара - по малко от пръстите на едната ти ръка.

Не искам да влизам в спор, но всяка фирма дава Технически данни и показатели за всеки модел дискове и съдейки по тях се обуславя защо един диск е по-добър от друг.

Друг е въпроса какво се внася в България и какъв късмет ще изкараш с покупката на техника.

По никакъв начин не можеш да докажеш(или да обориш) че WD-black, или който и да е диск ще изкара повече от друг диск.

Специално за WD Black вероятността да имаш проблеми е доста по-малка - то и затова цената му е по-висока. Ама нали тук все евтинията се предпочита и ако някой предложи WD Black, се почва да му се обяснява, че, видиш ли, за по-малко пари можело да се вземе друг диск със същия капацитет. А този критерий "цена-качество" доста поразии може да направи.

Благодаря предварително. Сега отивам на работа. След около 12 часа, като се върна от работа ще проверя мненията и ще взема решение.

Hitachi са добри дискове.

Все пак са под шапката на Western Digital - за евтин диск бих предпочел тях пред Seagate да речем.

Все пак са под шапката на Western Digital - за евтин диск бих предпочел тях пред Seagate да речем.

Само да те поправя че Хитачи са под шапката на Toshiba, а не под WDC. Говорим за 3.5"

Уточнете се за ПО-ДОБЪР диск но в КАКВО си говорим.

Човека пита за надежност. Гаранцията на диска не е достатъчен критерий за надежност!

• Автор
И в какво се изразява риска ?!

Благодаря на всички включили се по един или друг начин в дискусията.

Ами имал съм впредвид:
1. Да не е някоя проблемна серия, да дава много дефекти.
2. Да не е някой бавен - тия от типа зелениите серии, които са на 5400 и стигат и до 7200 оборота но само когато са натоварени на 80-100%.

Избора ми е труден понеже ако стане нещо със диска, след това ще говорят зад гърба ми....Видиш ли уж си предложи помощта пък той ни набута със боклуци, да бяхме отишли при един истински спецuaлист от ,,техномаркет''.

Останалите части в кашона ще бъдат:
1. G540
2. GA-H61M-DS2H    заради HDMI изxода за да се свързва със TV-то
3. Kingston 4GB 1066MHz CL7 (KVR1066D3N7/4G) или ADATA Premier 4GB 1333MHz CL9 (AD3U1333C4G9-R)
Тук се двоумя. Горе долу са на една и съща цена, само че а-дата е на 1333. Питам понеже знам че процесора ще работи на 1066. Та памет със същите като на процесора 1066 херзи или не пречи да и се сложи и а-дата на 1333 ? Идеята ми за 1333 е впоследтствие ако реши да сложи по-мощен процесор работещ на 1333 или на 1600 да не се налага да се купува и друга памет. Притеснявам се това разминаване във херците на проца и паметта да не даде някакви странични ефекти.
4. HITACHI HGST Deskstar 500GB 3.5" SATA3 7200rpm 32MB OEM (0F13178)
5. Cooler Master Elite Power 400W 
6. записвачкa ASUS (DRW-24B3ST)
7. Ще се ползва старата кутия +.един 200 или 140 мм вентилатор обдухващ диреkтнио дъното (чипсета).

Целта на покупката е upgrade на стар компютър. Машината ще се ползва за всекидневна работа. Има две деца (8 и 10 години) което предполага някоя и друга  angry birds игра, skype, internet в общи линии това - нищо натоварващо.

Тя темата май отиде във друга посока. Ако модератора прецени може да я премести във правилната, макар че не знам дали ще има смисъл тъй като след един час трябва да сън в магазина за да закупим частите.

Редактирано от julienalexandrov (преглед на промените)

Това, че паметта работи на еди каква си честота не означава, че не може да я пуснеш на друга. Например аз в момента съм с подобна A-DATA Pro,  но според спецификациите работеща на 1333 MHz  при CL9. Никакви проблеми да я пусна и на 1412 MHz  при същите тайминги с процесор G860. Така, че това изобщо не трябва да е някакъв критерий. 

Що се отнася до харда, верно Людмил ги препоръча. Нямам причини да не му вярвам. Обаче ако бях на твое място и стане нещо, щех да кажа просто - за толкова пари толкова, да бяхте дали повече ;) Така, че тоя евтин диск е един плюс за теб в бъдеще, щото ако се счупи скъпия диск, а иди им обяснявай, че проблемът не е в цената ;)

Обаче се сетих за нещо, свързано с ниските честоти на моята A-DATA pro 1600. Просто не захапва на честоти под 1066 MHz. или може би това е свързано с процесора. 

Редактирано от KB2640148 (преглед на промените)

Благодаря на всички включили се по един или друг начин в дискусията.

Ами имал съм впредвид:
1. Да не е някоя проблемна серия, да дава много дефекти.
2. Да не е някой бавен - тия от типа зелениите серии, които са на 5400 и стигат и до 7200 оборота но само когато са натоварени на 80-100%.

Избора ми е труден понеже ако стане нещо със диска, след това ще говорят зад гърба ми....Видиш ли уж си предложи помощта пък той ни набута със боклуци, да бяхме отишли при един истински спецuaлист от ,,техномаркет''.
............................................................................................................................................
Целта на покупката е upgrade на стар компютър. Машината ще се ползва за всекидневна работа. Има две деца (8 и 10 години) което предполага някоя и друга  angry birds игра, skype, internet в общи линии това - нищо натоварващо.

Тя темата май отиде във друга посока. Ако модератора прецени може да я премести във правилната, макар че не знам дали ще има смисъл тъй като след един час трябва да сън в магазина за да закупим частите.

Леко не в темата, но:

Ще го ворят зад гърба ти и ако нещо друго се счупи, или ако се омаже OS имайки в предвид че става дума за 2 деца които ще го ползват.

И все ти ще бъдеш "виновен" ако ли не ще викат само тебе да се занимаваш с него. Този филм съм го гледал, не струва ;)

2ра насока за размисъл: Купувайки компютър за деца имай в предвид че до месец ще се е напълнил с глупости. (Ако до тогава ОС-а вече не се е омазала) 500ГБ ще са малко.

3. И по непретенциозен диск ще ти свърши дори и от зелените. Тук не се гони скорост на обмен на макс за видео обработка, стриминг .... И с идеята че до 1-2 година най вероятно ще искат отново ъпгрейд защото на съседчето на PC то върви ЦС10(на3та степен) на FullHD а на този на 1280-1024 например.

4. Едно време имаше дефектни серии при Seagate и при Wd и  при Hitachi. В момента няма отявлен победител в тази статистика поне според мене ;) Но това н означава че това което си купил няма да се строши. Фактори много, работни температури среда на работа, току виж някой от децата подритва компютъра докато работи или го удря примерно щото са го убили в някоя игра. За целта си има гаранция! Все пак не ти си произвел компютърните части а производителя X който е преценил че въпросната част би трябвало да издържи N на брой часове работа.

Като съвет : Търси нещо с по-дълга гаранция 3.г.

Редактирано от Samo (преглед на промените)

Само да те поправя че Хитачи са под шапката на Toshiba, а не под WDC. Говорим за 3.5"

Уточнете се за ПО-ДОБЪР диск но в КАКВО си говорим.

Човека пита за надежност. Гаранцията на диска не е достатъчен критерий за надежност!

От началото на миналата година Тошиба приемат производствените мощности на Western Digital, които трябва да погълнат от своя страна Hitachi в новия консорциум HGST и от тази гледна точка изглежда като собственост на Тошиба, но реално това е заради регулаторните органи против антитръстова политика, тъй като Western Digital биха имали твърде голям пазарен дял. На този етап има три големи производители на твърди дискове - Seagate Technology, Western Digital и Toshiba.

VASETO:

Western Digital will be allowed to acquire Hitachi’s 2.5” and SSD businesses, but not the 3.5” business. Instead Western Digital will be selling that business to Toshiba – factories and all – along with granting licenses for the necessary patents, which would allow Toshiba to effectively continue in the 3.5” market from where Hitachi left off. This would firmly establish Seagate, Western Digital, and Toshiba as the 3 major players in the hard drive business across all product segments.

2.5" и ССД-тата преминават в от Hitachi в Western Digital. 3.5" Бизнеса на Хитачи се продава на Тошиба  заедно с лицензите и патентите и вероятно крупна сума в $ за обучението на специалистите. За да продължат Тошиба от там до където Хитачи са стигнали.

Тошиба не приемат никакви мошности на WD. Така написано както ти го даваш излиза че Тошиба купува ВД, която пък е купила Хитачи.

• Автор
 500ГБ ще са малко. 

И по непретенциозен диск ще ти свърши дори и от зелените. 

Едно време имаше дефектни серии при Seagate и при Wd и  при Hitachi.

Търси нещо с по-дълга гаранция 3.г.

1. За по-голям 1 ГБ цената отива със 25$ нагоре, а бюджета е ограничен. Просто този в момента е на промоция.

2. Тои зеления за работа ще свърши работа, ама нали уж гледам и да е малко по-бърз. Аз в интерес на истината зелен още не съм пробвал. В момента съм със черния на WD и съм много доволен. След старт бутона на 36 -тата секунда съм YAHO-то.

3. Ами след 15 минути отивам да го копувам, пък ще видим колко проблемен ще е.

4. Със тези гаранции (заводските) вече съм си патил. Два пъти пращах един продукт обратно до производителя заради дефект. Познаи заради пощенските разxоди колко ми излезе накрая самия продукт. Извод:  Гаранция само със магазина, но тя пък предполага допълнителни разxоди което оскъпава допълнително конфигурацията.

Както и да е благодаря още веднаъж за отделеното време  излизам че ще закъснея. Ще пиша по-късно.

P.S. Смятам да му сложа един Уин седмица 64 битова  ако това има значение.

Редактирано от julienalexandrov (преглед на промените)

• Автор
Отбой. Язък за барута.
След пристигане в магазина  се оказа че половината чаркуляци са свършили точно преди да дойдем и ни бяха предложени алтернативни такива на естествено доста по-високи цени. Смешна история, да не използвам някоя по-силна дума. Ами собственика на стария комп ще умува и крои нянкакви варuaнти и евентуално увеличаване на бюджета или лишаване от записвачка и захранване. Съжалявам за изгубеното време.
Отбой. Язък за барута.
След пристигане в магазина  се оказа че половината чаркуляци са свършили точно преди да дойдем и ни бяха предложени алтернативни такива на естествено доста по-високи цени. Смешна история, да не използвам някоя по-силна дума. Ами собственика на стария комп ще умува и крои нянкакви варuaнти и евентуално увеличаване на бюджета или лишаване от записвачка и захранване. Съжалявам за изгубеното време.

Хм, а дали не е подвеждане :( ти лично видя ли ги или от сайта ? как пък ги свършили :)

Леко не в темата, но:

Ще го ворят зад гърба ти и ако нещо друго се счупи, или ако се омаже OS имайки в предвид че става дума за 2 деца които ще го ползват.

И все ти ще бъдеш "виновен" ако ли не ще викат само тебе да се занимаваш с него. Този филм съм го гледал, не струва ;)

И още малко извън темата: Един приятел преди няколко години почна да се занимава на частно с инсталации/поддръжка и т.н., основно на познати. Откри следната зависимост: като направи нещо за без пари или малко пари, после му скъсват задника да го разкарват за глупости и все са недоволни. Когато ги накара да си платят хубаво, са много доволни и след време като говори с тях, пак са доволни.

Аз също се занимавам с ремонти и прочие. Всичко от "добър ден" нататък ми се плаща. Като в момента в който видя, че клиента не ме е разходил да ми губи времето, директно му свалям розовите очила и му обяснявам кое как е. До момента никой не е успял да ми каже и копче в последствие. На всеки "ама то спря да работи" винаги имам да кажа "аз казах ли това и това?".  Така че опичай си нещата. Не обещавай розови облаци и пухени възглавнички. Бъди реалист, говори разбрано. 

• Автор
Хм, а дали не е подвеждане ти лично видя ли ги или от сайта ? как пък ги свършили

Ами на саита ги видях, но ни бе обяснено че системата на всеки 30 минути се обновявала и примерно изчерпан продукт фигурира още около 30 минути във електронния каталог преди да бъде премахнат или обявен за изчерпан. А може и номер да е, мпросто да те докарат до магазина и там като отидеш все ще си вземеш нещо. Предполагам това е тяхната философия.

• Автор
 Един приятел преди няколко години почна да се занимава на частно с инсталации/поддръжка и т.н., основно на познати. Откри следната зависимост: като направи нещо за без пари или малко пари, после му скъсват задника да го разкарват за глупости и все са недоволни. Аз също се занимавам с ремонти и прочие. Всичко от "добър ден" нататък ми се плаща.  Не обещавай розови облаци и пухени възглавнички. Бъди реалист, говори разбрано. 

Такаи така сме излезли извън темата.

Аз досега пари не съм искал, а и не съм такъв спецuaлист. Правя го за удосволствие, поне за сега. Помагам главно на познати за проблеми от рода на:

- ,,Компа ми прегрява, забива, много е бавен, много е стар да го освежим леко''.

Не им обещавам повече от това във което съм се убедил(изпробвал) лично. Засега не ме притесняват/досаждат.

Когато не мога да се справя сам, пускам запитване тука във форума.

Например тия компоненти за които питах в темата бяха за еднo семейство с две деца. И какво да ти кажа. След  power on има едно чакане около 10 минути и повече докато ти позволи да кликнеш със мишката. Като проверих msconfig => start up, имаше едно ако не 30 програми програмирани да се стартират със старта на Win-а.

Махнах ги и Win xp pro sp3 зареди за 70 секунди. Моята награда беше усмивките на децата че пак могат да цъкат angry byrds или други игри. И понеже бюджета беше ограничен им махнах XP-то така и така е инсталиран преди три години и беше пълен с вируси. Сега им сложих Win 7 , че намах откъде да взема XP.  Само че май допуснах грешка и сложих 64 битова седмица. Дали ако бях сложил 32 битова нямаше да е по-добре ?

PC-то е HP pavilion a1600n

http://h10025.www1.hp.com/ewfrf/wc/document?cc=us&lc=en&docname=c00749157

Засега ще му добавя още две плочки по 1ГБ рам (безплатно) докато решат дали могат да си позволят да вдигнат още бюджета за да му направя един частичен upgrade.

Искаш да кажеш че тая антика с 1GB си и сложил 64 бит. седмица и се работи на нея?  :D

Иначе взимаш едно хибридче т.н. SSHD и бавното зареждане няма да ги притеснява. 

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Добре бе, в цялата работа параметърчето MTBF на твърдите дискове къде го слагаш? Производствен дефект може да доведе до по-ранна повреда, но това MTBF не е просто за красота.
Hitachi са добри дискове.
Кажи го на десетките изгорели лаптопски Hitachi-та, някои от тях умирайки без предупреждение. Аз бих избягвал дискове Hitachi, ако имам предоставен избор. Пред очите ми са дефектирали доста Хитачи-та.
Искаш да кажеш че тая антика с 1GB си и сложил 64 бит. седмица и се работи на нея?  Иначе взимаш едно хибридче т.н. SSHD и бавното зареждане няма да ги притеснява. 
Много остроумно, специалисте! Само че компютърче с Athlon Dual Core не е кой знае каква остаряла конфигурация и за ежедневни дейности, освен ако не искаш да пускаш Crysis2 върши добра работа.

А ти специалисте видя ли че освен любимото ти котлонче машината е с 1ГБ рам? 

Определено не е за 64 бит. седмица понеже докато му заредят страниците ще му изстине кафето. А за игри едва ли може да се говори.

пс. Интересно как трите Хитачита които съм купувал в период от 10 г. не ги видях да дефектират и още работят. Явно моите са уникални. 

А иначе всичко все някога се разваля. Това важи с още по-голяма сила за споменатите от теб мобилни части.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

VASETO:

2.5" и ССД-тата преминават в от Hitachi в Western Digital. 3.5" Бизнеса на Хитачи се продава на Тошиба  заедно с лицензите и патентите и вероятно крупна сума в $ за обучението на специалистите. За да продължат Тошиба от там до където Хитачи са стигнали.

Тошиба не приемат никакви мошности на WD. Така написано както ти го даваш излиза че Тошиба купува ВД, която пък е купила Хитачи.

Наистина пропускът е мой и не уточних подробността за бранча с 3.5" дискове - по презумция пазарната тенденция е вес по-голямо потребление на мобилни и SSD твърди дискове и от тази гледна точка WD са си опекли питката, а Тошиба сега остава да съсипят останалото добро в десктоп пазара на твърди дискове (лично мнение).

Поздрави и благодаря за корекцията.

Наистина пропускът е мой и не уточних подробността за бранча с 3.5" дискове - по презумция пазарната тенденция е вес по-голямо потребление на мобилни и SSD твърди дискове и от тази гледна точка WD са си опекли питката, а Тошиба сега остава да съсипят останалото добро в десктоп пазара на твърди дискове (лично мнение).

Поздрави и благодаря за корекцията.

Едва ли от Тошиба точно ще съсипят нещо в което са добри.

Имам дискове Тошиба на на по 6-7 години, ползвани доста и още работят безотказно, не виждам на каква основа е тази неприязън към марката.

Както каза  Samo  по-горе, към днешна дата няма "лидер" при дефектиралите устройства, защото не могат да си позволят да губят пазарен дял, особено след наводненията преди година.

Правилото за избор на HDD е само едно и то е- винаги правете backup.

А ти специалисте видя ли че освен любимото ти котлонче машината е с 1ГБ рам?  .. пс. Интересно как трите Хитачита които съм купувал в период от 10 г. не ги видях да дефектират и още работят. Явно моите са уникални. 
Това, че е с 1GB RAM не означава, че 64bit Windows ще работи като на Правец, просто може да е малко по-некомфортно. Имам усещането, че имаше намерение да се добавят още 1GB RAM към конфигурацията и тогава би била задоволителна. Ти си купувал 3 Hitachi-та и си прост консуматор, през моите ръце може да са минали 300Hitachi-та. Какво правим? Поне няколко мобилни Hitachi-та са умирали с внезапна смърт без никакви индикации от S.M.A.R.T и това поради факта, че имаше едни промени в технологията и след Х време магнитното покритие на диска става на прах, които убива четящите глави и води до лоши сектори. Нямам доверие на дискове с подобни синптоми. Всъщност една серия, която ми е направила впечатление е от марката Fujitsu, които се прехвърлиха в Toshiba.
Имам дискове Тошиба на на по 6-7 години, ползвани доста и още работят безотказно, не виждам на каква основа е тази неприязън към марката.
Аз имам тук няколко мобилни Toshiba на по над 10години напълно здрави, функционални, без лош сектор и с перфектен S.M.A.R.T

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.