Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Aудио система до 2000, максимум 2500 лева

Featured Replies

Здравейте, колеги!

От около месец-два някъде съм горд притежател на нов телевизор и мисля ми е време вече да го подкрепя с една по-добра аудио система от откровено нелепата за тези цели, а и вече натрупала някоя и друга годинка Klipsch ProMedia 2.1, но изборът се оказа по-тежък отколкото си мислех. Първо държа да отбележа, че що се стигне до аудио системи съм абсолютно невеж - едва преди 2-3 седмици най-накрая научих разликата между amplifier и receiver. Абе трагедия, знам.

За целите на тази тема нека кажем, че системата ще се използва изключително и само за кино, по-точно за гледане на Bluray и DVD филми през PS3/PC чрез HDMI кабел. Естествено и музика ще бъде пускана, от време на време и някоя игра, но филмите са ми основният приоритет тук, затова ще ви помоля да ми давате съвети в тази насока. 

Стаята, в която ще се намират, е около 3.5 на 5.2 метра, а колоните ще бъдат разположени горе-долу по средата на дългата стена (1.65 от едната страна, 1.95 от другата) на 1.55 метра една от друга и ще се слушат на разстоние от около 2.5 метра. Цялото това нещо се намира в нещо като ниша, в която за жалост има само около 50 сантиметра широчина за колона. Допълнителни колони биха могли да се разположат естествено, но на около 30-40 сантиметра по-напред от тези в нишата. Мястото за заден бас рефлектор го имам.

Първоначално се насочих към една добра стерео система, която по-нататък допълнително да надграждам, но след това си дадох сметка, че надграждане просто скоро няма да има. Иначе в главата ми се бе заформила идеята да комбинирам Monitor Audio Silver RX2 с Yamaha RX V673/ V773 (има ли чак разлика като за 200 лв?) и да ги кача на едни Atacama Nexus или Norstone Stylum на по-късен етап. Но в края на краищата не съм аудиофил, а киноман, и ако тръгна с това темпо, пълно 5.1 (да кажем после с две флорстенд колони, един център и един субуфер) ще отиде към неудобно високи цени. А интернетът и собственият ми опит твърдят, че 5.1 за филми си е ключово.

Та въпросът ми е, има ли някаква алтернатива или да си купувам RX2 и да си свиркам на стереото, евентуално по-късно с един субуфер за цвят? Някоя друга комбинация от колони, рисийвъри и прочие? Или може би една система за домашно кино да взимам, те стават ли за нещо? Помагайте моля ви, че съвсем се обърках вече.

Редактирано от Xanatos (преглед на промените)

За тези пари можеш да си купиш спокойно система за домашно кино и то някоя яка марка.Тя ще е предостатъчно  мощна за тази стая.

Бюджетът е добър за нова хубава стерео сиситема (усилвател+букшелф-ки) и не толкова добър за 5.1, 7.1 система за домашно кино. Замисли се добре какво ще слушаш и с какъв приоритет.

Ако размислиш за по-качествено стерео, важен ще е и източникът на аудио сигнала. (PC с неговата аудио карта, била тя и по-добра външна такава, не се връзва... ще свири, но колко).

От друга страна винаги можеш да вземеш ресиивъра (5+1 за мен е напълно достатъчен) първоначално + 2 колони и в последствие да надграждаш.

Помисли, съвети и пари винаги може да се дават.

• Автор

Бюджетът е добър за нова хубава стерео сиситема (усилвател+букшелф-ки) и не толкова добър за 5.1, 7.1 система за домашно кино. Замисли се добре какво ще слушаш и с какъв приоритет.

Ако размислиш за по-качествено стерео, важен ще е и източникът на аудио сигнала. (PC с неговата аудио карта, била тя и по-добра външна такава, не се връзва... ще свири, но колко).

От друга страна винаги можеш да вземеш ресиивъра (5+1 за мен е напълно достатъчен) първоначално + 2 колони и в последствие да надграждаш.

Помисли, съвети и пари винаги може да се дават.

Нали и аз това разправям, за наистина добро 5.1 трябва да удвоя бюджета, но не мисля, че мога. Както казах, филми ще се слушат. Проблемът е, че не се виждам скоро да надграждам, чети - поне година няма да мога, а за пълно 5.1 не ми се мисли направо. Дори да остана на стерео, добра ли е според вас комбинацията от RX2 и ямахите? И заслужават ли си 200 лв от горе за 773?

Въпрос: Ще свързвам дигитално (HDMI) към рисийвъра, нали тогава основната работа ще го върши рисийвъра, не саунд картата? Или съм в жестока заблуда?

За тези пари можеш да си купиш спокойно система за домашно кино и то някоя яка марка.Тя ще е предостатъчно  мощна за тази стая.

То не е толкова до мощ, колкото до качество. А и там вече съвсем не ми е ясно кои марки са добри и кои да отбягвам  :ohmy:

В общи линии, първото, което трябва да направиш, е да прецениш кое за теб е наистина от значение.

При така даден твърд бюджет според мен е добре да обмислиш няколко примерни варианта.

В началото на темата споменаваш, че те интересува единствено и само гледането/слушането на филми.

В такъв случай многоканалната система определено има своите предимства.

Ако искаш още сега да вземеш завършена 5.1 система в определения от теб бюджет, и тя да се представя прилично за парите си, то това е вариант, който заслужава обмисляне: Focal Sib&Cub 5.1 + YAMAHA RX-V673

Така получаваш многоканална система, която звучи в пъти по-добре от готовите системи за домашно кино в Техно*** магазините. Освен това предлага възможност за ъпгрейд след време - ако се решиш на такава стъпка и имаш финансовата възможност, можеш след време да замениш Фронт колоните с по-сериозни колони на Focal, а настоящите да използваш или за 6 и 7 канал, или за Surround High/Wide. Това е и причината да предложа 673 - по принцип Sib&Cub комплекта може да бъде прилично захранен и с по-нисък клас рисивър, но 673 предоставя възможността за в бъдеще ако решиш - да ъпгрейдваш без притеснения.

Друг вариант е предложената от теб идея за закупуване на чифт Monitor Audio Silver RX2 + YAMAHA RX-V673.

Тук ситуацията е значително по-сложна. От една страна със сигурност RX2 са по-добри озвучителни тела. От друга страна, събирането на пълен комплект 5.1 от Silver серията на Monitor Audio излиза почти 5000лв, без да броим рисивъра. От тази гледна точка, хубаво е да помислиш имаш ли наистина желанието и възможността да се разделиш с такава сума и дали за теб би си струвало. Съществува реалната опасност да си вземеш рисивър + 2 колони и да останеш дълго време със системата в този вид. А ако ще е така, то по-добре направо са насочи към стерео усилвател с вграден дак, подходящ за тези колони. Имайки предвид изказването ти от началото на темата( че те интересува единствено и само гледането/слушането на филми.) Може би тази идея, макар и чудесна сама по себе си, не е подходяща за твоята ситуация и интереси.

Третия, междинен вариант, също заслужава обмисляне.

В определения от теб бюджет, можеш да се обзаведеш с 5.0 система на Monitor Audio Bronze + споменатия по-горе рисивър. Така от една страна ще имаш многоканална система с чудесни за цената си озвучителни тела, от друга ще трябва да добавиш след време само субуфер, който макар и да не е малък разход, е значително по-скромен като бюджет от варианта описан по-горе.

Би ли дал пример за "система за домашно кино и то някоя яка марка"?

Ако ще остава стерео система ресивърът става малко излишен- в този случай усилвтел е по-доброто решение- трябва да си изясниш добре какво искаш.

Не е ли по-добре да се насочиш като начало към стоящи колони, в случай че в крайна смека останат само те е по-доброто решение според мен.

Според мен едни Polk Audio TSi500 http://www.polkaudio.com/products/tsi500 с евентуално по-евтин ресивър биха свършили добра работа(по принцип се вместват в посочения бюджет, но в цивилизования свят, в България нормално са по-скъпи) след което вече допълнително може да добавиш букшелф и тн. в случай че се решиш.

Редактирано от spielberg (преглед на промените)

Малко отзад-напред - аз лично нямам вяра на HDMI връзките за пренос на аудио към една по-сериозна система.

Доста хора също споделят това мнение. Аз до колкото помня и hdmi (звука) минава през дак. RX2 са добри за стерео система, но смятам не с горе посочените ямахи. За тях стават примерно RX6 с "вратичка" към ъпдейт.  Да знаеш, че без слушане на място няма да минеш. След цените и quality и т.н. , ухото ти определя качеството.

Ако е от значение - аз на твое място бих си взел хубава стерео система, която ще свири добре и филми, а когато искам музика - наистина ще имам музика.

Един пример:

RF-52 II - аз тях  съм ги чувал и останах доволен с денон от май беше 23.. серия.

или RF-62 II

+

RX-V573

с RF-52 II ти остават към 700лв. После събери до към 1000 за суб.

И ако случайно някога решиш - добаваш още 2 бр. клипиш.

То практиката принципно е такава - като те ограничава бюджета се насочваш към букшелф (щеш-нещеш).

За твоя бюджет,за стая като твоята,за кино и музика си решил да купуваш по отделно ресивер ,колони и субуфер!Ето и друга алтернатива,която може да се надгражда по твое желание.Това са ресивери,комплект с тонколони и субуфер.В последствие може да се подменят предните колони,с някои по скъпи,за да се получи още по-добро качество,но не е задължително.Harman Kardon 770 5.1 , JBL / Harman Kardon AVR-1650  ,Harman Kardon HKTS60   ,JBL 5.1  ,Pioneer HTP-071 5.1   ,Onkyo HT-S5500   ,Yamaha YHT-397BL  .  Това имах предвид под „яки„ фирми с бюджет около твоя.Има разбира се още фирми,които си заслужават.                                                                                                                                                П.п. Последните,които са по евтини,не са за пренебрегване.Това е защото,са комбинирани с по слаби тонколони,които могат да се заменят допълнително.

Редактирано от Димитър 59 (преглед на промените)

Виж тези http://www.technomarket.bg/products/09027812/jamo-s-606-hcs-3-black-ash изпитан модел. За ресивър може да си ползваш и избраните от теб Ямахи. 

Мдаа... щом почна да се препоръчва JBL и Jamo, ситуацията явно не отива на добре :)

Мдаа... щом почна да се препоръчва JBL и Jamo, ситуацията явно не отива на добре :)

Не си ги слушал тези колони, гаранция....

И още един въпрос: Кога стана такъв разбирач? 

AGD, убеден ли си, че не съм слушал тези колони :)

Уви слушал съм предостатъчно и Jamo, и JBL.

Мисля че са силно компромисни варианти.

И макар да имат единици приемливи модели в доста по-висок клас, конкретно тези да се пепоръчват като изпитан модел е меко казано несериозно.

Колкото до това дали съм разбирач или не - ще те оставя сам да прецениш :)

Ама да ти кажа, голям си разбирач на нещата свързани с тази техника.Ако не е от твоя магазин, не струва! Аз едно време написах, че май си само "продавач" на аудиотехника. С някои твои изказвания съм съгласен, но да пишеш неща когато познаваш 3 фирми за теб е несериозно.Правилно посещаваш изложенията, но само гледкаш и се възхищаваш.Твоето предложение за усилвател + колони също не е лошо, но нищо не каза пред това на колегата "spielberg" Или може би за пръв път чуваш, че съществува тази фирма. Приятел! С пари много хора го умеят. Дай ми ги на мен и ела да те заведа да ти избера техника. А не само да се надуваш. Погледнах ти техниката. Не е от "плашещите", не е дори мечта.

AGD, убеден ли си, че не съм слушал тези колони :)

Уви слушал съм предостатъчно и Jamo, и JBL.

Мисля че са силно компромисни варианти.

И макар да имат единици приемливи модели в доста по-висок клас, конкретно тези да се пепоръчват като изпитан модел е меко казано несериозно.

Колкото до това дали съм разбирач или не - ще те оставя сам да прецениш :)

Аз ги слушам и в момента тези колони, във варианта както съм показал. Ти вероятно гадаеш по снимка и снобарски мнения във форумите. Погледни за какви пари се търсят колони + ресивър /ресивъра даже е решен/ и после ми приказвай за компромиси и висок клас. 

Преценявам, че не си никакъв разбирач!

Има твърде много предложения, които НЕ се предлагат в нашия магазин и в същото време са повече от интересни решения. Такъв пример е предложението на Spielberg, затова и по никакъв начин не съм казал нещо лошо за него.

Уви според мен обаче,  нито Jamo, нито JBL са между тях.

Няма как чистосърдечно да препоръчам на някой да си купи тези Jamo, просто защото всеки с поне малко опит в аудиото, който ги е слушал е наясно що за продукт са.

Сама по себе си идеята за толкова колони, с толкова говорители, на такава цена, говори достатъчно.

Но спорове тук са излишни.

Не мисля, че опита да помогна на питащия е надуване. Най малкото вместо да му кажа - купи си това, се опитвам да му помогна да разбере отделните варианти и да прецени кой е най-удачен за него. Дали ще се спре на посочените примери, или ще избере друг - на същото ниво е изцяло в ръцете/ушите на питащия.

Относно познаването на фирми, предполагам че съм доста по-добре запознат с доста повече качествени производители от теб и повечето пишещи тук. Но темата на настоящата дискусия не е аудио кръгозора ти, а възможността да посъветваме питащия да си купи неща Смислено. За мен комплекта на Jamo определено не е смислена покупка.

Колкото до моята техника - функцията и не е нито да Плаши, нито да мечтаеш ти за нея :) Функцията и е да звучи добре и да ми позволява да се наслаждавам на любимата си музика.

В този бюджет, за моите вкусове и помещение, не съм намерил нещо, което да ме радва повече... за сега :)

P.S. Всъшност питащия сам е посочил въпросните обсъждани продукти :) та да се говори за насочване е наистина несериозно.

Редактирано от Evlampi (преглед на промените)

Има твърде много предложения, които НЕ се предлагат в нашия магазин и в същото време са повече от интересни решения. Такъв пример е предложението на Spielberg, затова и по никакъв начин не съм казал нещо лошо за него.

Уви според мен обаче,  нито Jamo, нито JBL са между тях.

Няма как чистосърдечно да препоръчам на някой да си купи тези Jamo, просто защото всеки с поне малко опит в аудиото, който ги е слушал е наясно що за продукт са.

Сама по себе си идеята за толкова колони, с толкова говорители, на такава цена, говори достатъчно.

Но спорове тук са излишни.

Не мисля, че опита да помогна на питащия е надуване. Най малкото вместо да му кажа - купи си това, се опитвам да му помогна да разбере отделните варианти и да прецени кой е най-удачен за него. Дали ще се спре на посочените примери, или ще избере друг - на същото ниво е изцяло в ръцете/ушите на питащия.

Относно познаването на фирми, предполагам че съм доста по-добре запознат с доста повече качествени производители от теб и повечето пишещи тук. Но темата на настоящата дискусия не е аудио кръгозора ти, а възможността да посъветваме питащия да си купи неща Смислено. За мен комплекта на Jamo определено не е смислена покупка.

Колкото до моята техника - функцията и не е нито да Плаши, нито да мечтаеш ти за нея :) Функцията и е да звучи добре и да ми позволява да се наслаждавам на любимата си музика.

В този бюджет, за моите вкусове и помещение, не съм намерил нещо, което да ме радва повече... за сега :)

P.S. Всъшност питащия сам е посочил въпросните обсъждани продукти :) та да се говори за насочване е наистина несериозно.

Давай го по-спокойно. Иначе нямам никакви лоши чувства към теб или някой аудиофил. Напротив. А що се касае за познаване на апаратура  точно в този бранш, моля да ме извиниш, но си твърде "зелен" в тази област.Все пак си понаучил нещо. Работата ти го изисква и ще е срамно ако влязя аз в магазина ти, да не можеш да ми отговориш на някой въпрос, от който се интересувам. А аз няма да те разпитвам, а ще купя ако сметна че е уместно.Във форума не си само ТИ, който ги разбира тия неща.Повервай ми, както Ви говореше Симеончо! За питащият съм съгласен и твоето мнение за колонки и усилвател с DAC го одобрявам, но неговата идея е съвсем друга, както и ти си забелязал. Пък за "JAMO" да ти кажа ако все още не си научил. Един от конструкторите на колони във фирмата е БЪЛГАРИН - за щастиe се познаваме лично - инж. Йорданов, но то това на теб май нищо не ти говори освем "ARCAM". Та тази фирма също не е за подценяване и т.н.Гледам, често четеш "Аудиофорумът" и е добре. Трябва ти, а и по поддръжката може да научиш нещичко!Едно предложение. Защо софийските "аудиофили" не си направите по една табелка"AUDIOMAN" и да си я закачите на ревера, та като Ви срещаме , да Ви се поклоняваме?

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Знаеш ли какви чудеса прави това Jamo с лек мод във филтъра. Пак ти казвам да погледнеш бюджета на питащия.

Спазвайте добрия тон на градивния спор.

:)

Спазвайте добрия тон на градивния спор.

Aз все си мисля, че го спазваме. Нито се псуваме, нито се обиждаме и не ще го направим. По-добре погледни  друга тема, в която обиждат например майката на viкitoto"

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Знаеш ли какви чудеса прави това Jamo с лек мод във филтъра. Пак ти казвам да погледнеш бюджета на питащия.

...С лек мод на филтъра...!Никога не ме е впечатлила тази фирма.Слушал съм различни модели и ако трябва да избирам,не бих си купил нищо на Jamo. 

И др. теми се гледат. Където трябва се докладва, докладвайте и вие.

Приканването по-горе още важи

Друго малко по- евтино решение, което автора на темата може да прослуша CANTON GLE 490.2 http://proaudio.bg/HIFI-%D1%82%D0%BE%D0%BD%D0%BA%D0%BE%D0%BB%D0%BE%D0%BD%D0%B0-CANTON-GLE-490.2-  цената е за една колона, или пък по-малките модели съответно на Polk TSI 300/400 или Canton Gle-470.2 в случай, че му идва скъпичко възможно е да му харесат.

Също така интересно решение Dali Zensor 5 http://www.avitel-bg.com/dali-zensor-5 - слушане му е майката в крайна сметка.

• Автор

Моята тема като гледам разбуни малко духовете  :shy11:

Наистина много ви благодаря на всички за съветите. Май е редно малко да доизясня какво точно искам, още повече че и самият аз (благодарение на вас) си го доизясних.

Монитор Аудио с Ямаха ми бяха само изходната точка, но и едното, и другото в никакъв случай не е твърдо решено. Истината е, че просто съм ги чувал на живо - RX2  с 1067 ако не ме лъже паметта, и останах доста впечатлен от крайния резултат. В допълнение според ровичкането ми из интернет МА като цяло си пасвали с Yamaha. Ако обаче има по-добра коминация, моля ви споделете! Denon? Onkyo?

Също така след известни математически изчисления и тичане наляво-надясно с рулетка стигнах до няколко заключения. Като за начало съм значително съблазнен от идеята за непълна система (2.1? 3.0? 3.1?), която някъде след половин-една година да допълня до край. При тези обстоятелства пряко сили си представям пълното 5.1 BX, но наистина не знам дали просто парите биха си заслужавали 4000 лева, макар че се премятат да ги хвалят навсякъде.

Друга алтернатива действително е Klipsch. Нямам особено голям опит с тях, но ми е направило впечатление, че имат относително специфичен звук, много ясен, може би леко студен и басов. Не знам до каква степен това е истина, но предвид нуждите ми (а и репутацията на Клипш като цяло, включително и в сферата на кино оборудването) няма как да не ги прослушам внимателно. Много благодаря за предложението, задължително ще прослуша RF 52 II (не съм сигурен, че 62 ми влиза в ограниченията) и идеята да се купят тях, а след това да се доизгради определено ми допада.

За Polk Audio нищо не знам  :shy11:  Къде се продават и, по-важно, къде бих могъл да го прослушам?

Фокал 5.1-то отпада със сигурност. Блазни ме идеята да надграждам, а не да сменям, което, като гледам статистиките на системата, бързо-бързо ще ми се прииска. Основният плюс й е, че е малка, но както вече предполагам знаете, стаята със определено би могла да побере нещо по-голямо. Да, по-голямо със сигурност не значи по-добро, но все пак такива малки сателитчета си имат своите граници.

Виж, Джамото е друга история. Тази марка ми беше напълно неизвестна и подходих със сериозни резерви към нея, но след като прослушах тук дискутираното 606 преди известно време беше по-добро, отколкото очаквах. Съотношението цена-качество е наистина много добро и си ги представям като относително адекватен избор с един добър субуфер. Направи ми обаче впечатление, че, знам ли, басът някакси може би преливаше в средните честоти, защото диалози звучаха малко по-ниско и басово, отколкото би трябвало. Дребно нещо, но накрая нещо такова има потенциала да ми извади душата. Но съм съгласен, че ако си на бюджет е солиден избор, просто не и в моя случай.

Другите две предложения на Спийлбърг се вмъкват перфектно (ценово) много добре на това, което търся, ще трябва да видя как са на звук.

Но действително, в слушането му е майката. Тъй като съм от София, този уикенд ще се помотая до Аудио Арте (за Клипш), София Аудио Център (за Монитор Аудио, да ги видя още веднъж) и, ако стигне време, Авител, да чуя това-онова.

Имам още един въпрос - преглеждайки по-внимателно сайта на Аудио Арте видях, че предлагат и солидно количество вече готови 5.1 системи на Клипш и PBS, като най-елегантно са пропуснали да споменат цени (но за сметка на това предупреждават, че са в ДДС...). Какво е преобладаващото мнение за напълно неизвестните ми PBS?

Ето инфо за POLK http://topavshop.bg/catalog/119_category.html

Сигурно имаш предвид PSB много добра канадска марка никак не е безизвестна, но няма да ти влезат в бюджета, конкурент са им Paradigm ,които също може да погледнеш ако ги намериш някъде, но пак казвам- са една идея по-скъпи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.