Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против изучаване на турски в училище ?

Featured Replies

Така наречения предмет СИП е пожелание, попълва се заявление от един родител, и не се открива група , ако не се събере въпросната бройка....Офффффф, що ли ви обяснявам....

Не е задължителен.....

Като знам какво е правото на глас на децата на тази възраст и как са зомбирани родителите им, да се мислят за турци, в случаят им СИП=ЗИП. Независимо какво е написано в законите или наредбите.

• Отговори 116
  • Прегледи 8,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Казвал съм го многократно, точно за Бг този сценарий ще е катастрофален , сърбите се опитаха да го приложат , и завършиха с крах....

Мисля, че за голяма работа се имаш, както и повечето от малцинствените групи се имат за някакъв голям фактор и имат щения за какви ли не права, включително да потребяват стоки и услуги, без да плащат, както и да си присвояват чужди с кражба. Дотегнало ми е от абсурдни претенции. Съобразяването с малцинствата е чисто и просто въпрос на добро възпитание. Въпрос на чиста добра воля е мнозинството да се съобрази с проблемите или потребностите на някое частично малцинство. Турският език няма място, защото ще затвърждава етническите различия, за етническо разединение, както и допринася за консолидиране малцинственото самоопределяне и изолирането на малцинствените групи в обществото. Отделно поради естеството на най-близката ни съседка с посоченият език и в момента активиране на фундаментално ислямистки, а не светски движения и затрудненият контрол върху език, който очевидно масовите инспектори от контролните органи не разбират оформя идеална почва за скрито навлизане на ислямистки екстремизъм и изкривено-религиозен фанатизъм.

Етническите турци отдавна са част от българската нация.Няма какво да се интегрира тепърва. Идеята: - "една нация - един език''принадлежи на някой си Адолф и носи наименованието нацизъм. Проповядването му е престъпление според НПК.

Интегрират ли се? Интегрирани ли са? Сигурен ли си? За това ли в по-изолираните населени места с преобладаващо население от етническо малцинство се оказва, че хората знаят да говорят по-добре малцинствени, отколкото официалният език в България? По-скоро имаме процес на консолидиране и изолиране на малцинствата от света. Честно казано - дотегнало ми е да се занимаваме и да хабим пари за малцинствени въпроси. Нас етническите българи кучета ни яли, а други малцинства могат да не плащат ток, вода, сметки, да крадат и убиват безнаказано.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Мисля, че за голяма работа се имаш, както и повечето от малцинствените групи се имат за някакъв голям фактор и имат щения за какви ли не права, включително да потребяват стоки и услуги, без да плащат, както и да си присвояват чужди с кражба. Дотегнало ми е от абсурдни претенции. Съобразяването с малцинствата е чисто и просто въпрос на добро възпитание. Въпрос на чиста добра воля е мнозинството да се съобрази с проблемите или потребностите на някое частично малцинство. Турският език няма място, защото ще затвърждава етническите различия, за етническо разединение, както и допринася за консолидиране малцинственото самоопределяне и изолирането на малцинствените групи в обществото. Отделно поради естеството на най-близката ни съседка с посоченият език и в момента активиране на фундаментално ислямистки, а не светски движения и затрудненият контрол върху език, който очевидно масовите инспектори от контролните органи не разбират оформя идеална почва за скрито навлизане на ислямистки екстремизъм и изкривено-религиозен фанатизъм. Интегрират ли се? Интегрирани ли са? Сигурен ли си? За това ли в по-изолираните населени места с преобладаващо население от етническо малцинство се оказва, че хората знаят да говорят по-добре малцинствени, отколкото официалният език в България? По-скоро имаме процес на консолидиране и изолиране на малцинствата от света. Честно казано - дотегнало ми е да се занимаваме и да хабим пари за малцинствени въпроси. Нас етническите българи кучета ни яли, а други малцинства могат да не плащат ток, вода, сметки, да крадат и убиват безнаказано.

Не мисли неща дето не ти се отдават, мисля че съм го казвал не веднъж...точно за кражби да говориш ти от българския етнос, е как да кажа, малко като обирджията да вика дръжте кокошкаря.... и ако ще визираш циганите, не виждам мястото им в спора за турския език изобщо.....

Етническите различия ги има, и винаги ще ги има, колкото и да не ти се иска това няма да се промени столетия занапред.... А интегрирането на дадена група етнос зависи и от волята на мнозинството за това... но такова нещо в БГ няма, тука под интегриране се визира асимилиране, а ако не става, прогонване ( последен голям пример 89-та ) .. Интегрирането изисква промяна не само на мисленето на малцинствата, а основно промяна на мисленето на мнозинството, но за съжаление, в Бг това няма как да стане предвид комплексарския манталитет на мнозинството във връзка с историческите събития засегнали го не по чужда вина, а по негова си основно.... Но тази истина не е много удобна , нито приемлива за господата мнозинство, и се вижда навсякъде... 

Та така драги ми господине етнически бегеец, погледни първо себе си, преди да търсиш вината в другите, със мисленето си тука показаш само доколко си пропадащ надолу, а не опитващ се да изплува нагоре...

И световната практика последно да добавя, показва че изучаването на майчиния език не пречи, а напротив, помага за етнокултурните сближавания и интеграция ... и наистина показва добрата воля на мнозинството че му пука поне от малко ( все пак живеят заедно ) за малцинството , а не че това малцинство е персона нон грата и едва ли не пришълци от небето ... Сори, оплаквания към прародителите ти в далечното минало, дето са били слаби, разпокъсани, завиствливи и са ги завладели многократно по-малка по численост група етнос.....

Като знам какво е правото на глас на децата на тази възраст и как са зомбирани родителите им, да се мислят за турци, в случаят им СИП=ЗИП. Независимо какво е написано в законите или наредбите.

Като гледам, зомбирания си ти, когато 90-те аз учех СИП турски, се бях записал сам, родителско мнение не помня да са търсели... Единствения проблем за други че не искаха да учат СИП беше това че часовете бяха следобед, а на кое дете му се остава извънредно няколко часа повече в училище.... 

Затова по-добрия вариант е да се въведе като ЗИП в регионите Кърджали и разградско например, ( поне за начало ) и ако потръгне успешно, и в други училища и райони където има достатъчно желаещи за подобна група....ЗИП да е също избираем, след 7-ми или 8-ми клас например или по-рано, това ще решат педагозите как е най-удачно и полезно ... 

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Затова по-добрия вариант е да се въведе като ЗИП в регионите Кърджали и разградско например, ( поне за начало ) и ако потръгне успешно, и в други училища и райони където има достатъчно желаещи за подобна група....ЗИП да е също избираем, след 7-ми или 8-ми клас например или по-рано, това ще решат педагозите как е най-удачно и полезно ... 

Да де, ясно ми е че искаш да се наруши конституцията отново, в полза на талибаните, които са внедрени като агенти у нас...

Да де, ясно ми е че искаш да се наруши конституцията отново, в полза на талибаните, които са внедрени като агенти у нас...

Ако става на дума, по добре талибан ( в превод студент , ученик ) отколкото индианци ( по погршка наречени така, понеже приличали на индийците а Колумб е мислел че стигнал до Индия )  :D ... с които имат връзка явно според някои теории българите  :ph34r:  :clown:

П.С И както ме помолиха, и затова аз ще кажа и на теб, стига си пускал тъпите си офтопици, не са интересни ;).. поне да бяха изпълнени с хумор, а то, нъцки, само показват комплексарщщината ти....

Ако става на дума, по добре талибан ( в превод студент , ученик ) отколкото индианци ( по погршка наречени така, понеже приличали на индийците а Колумб е мислел че стигнал до Индия )  :D ... с които имат връзка явно според някои теории българите  :ph34r:  :clown:

П.С И както ме помолиха, и затова аз ще кажа и на теб, стига си пускал тъпите си офтопици, не са интересни ;).. поне да бяха изпълнени с хумор, а то, нъцки, само показват комплексарщщината ти....

Не се ли усещаш, че пускаш дискриминационни коментари?...

Ако става на дума, по добре талибан ( в превод студент , ученик ) отколкото индианци ( по погршка наречени така, понеже приличали на индийците а Колумб е мислел че стигнал до Индия ) ... с които имат връзка явно според някои теории българите

Ако нямаше "агенти" нямаше да се водят разследвания по подозрения в проповядване на радикален ислямизъм. Звучи гадно, но е време европейците да асимилират ислямските държави и да се въведат много по-европейски ценности, отколкото след 50години Европа да се инфилтрира до такава степен от ислямистки ценности, че да се диктува парадът от последователи на религиозни практики, които никак не се славят със светски характер. Много добре знаеш и какво се има предвид под талибани, а опитът за оскърбителен хумор за сметка на етническите българи не говори за нищо хубаво, освен че се имаш за нещо повече от етническите българи, с което ама много разваляш погледа цялостно към вашата общност от нашата перспектива.

Не мисли неща дето не ти се отдават, мисля че съм го казвал не веднъж.

Абе не знам за кокошкарите, но не са малки паразити някои малцинствени групи, които източват стотици милиони, които идват от данъците, които плащат етническите българи и се дават на тях като социални помощи, които получават практически с документни измами, както и загубите на ЕРП-тата, ВиК и БТК, БДЖ и прочие, които на практика се покриват на гърба на редовните платци или в случая с държавните предприятия - от държавата, т.е пак от нас. Ако зависеше от мен, ДПС щеше да бъде отдавна обявена за противоконституционна партия и обявена за нелегална, а паразитите от управителната й част, които източват милиони левове щяха да отидат за публичен разстрел и то не защото са турци или зелени човечета, а защото първо нагло крадат, второ се мислят за недосегаеми, особено с коз-а за пискане за етническа дискриминация, а трето че използват малцинственото си положение за още по-голяма изгода от ситуацията, като лъжат и рекетират дори представителите на собствените си малцинства, особено ако не са съгласни с крадливите им практики. Не знам какво разбираш ти под интегриране, аз не го виждам асимилиране, но съобразяване със светските порядки на поведение в държавата - това е на 100%. Не се изкарвайте жертви, защото малко са от малцинствата действително жертви и те са жертви на арогантността, глупостта или наглостта на мнозинството от някоя малцинствена група. В действителност някой етнически турчин, който знае 5 думи на български на кръст и говори развалено, все едно не е минал 4-ти клас - как по-точно ще се интегрира в обществото с официален език български? Или за удобство да въведем турският официален, всяка прищявка на малцинствата ли да задоволяваме? Ако под асимилиране сочиш съобразяването със светските порядки, поведение и държание, както и отличното познаване на български език и си мислите, че това че някой иска да ви асимилира, като ви кара да учите български език - това е толкова смешно, че нямам думи. Всъщност повечето българи са достатъчно толерантни и търпими и за това малцинствата ни се качиха на главата. Малцинствените групи нямат намерение да се интегрират и това ще продължава да е така, докато могат да експлоатират малцинственото си положение с цел получаване на незаслужени облаги с чисто изнудване и експлоатиране на положението си като малцинство. Който иска да се интегрира в обществото, в държавата България ще спазва базовите правила и порядки, които са наложени, няма да се опитва да си гради свои. Това не е асимилация, а практическата действителност. Когато ти си един, се приспособяваш към колектива, а не пискаш колко си бил дискриминиран и не искаш целият колектив да си промени начина на живот, за да задоволи твоите щения. Под никаква форма не може да има задължително, нито задължително избираемо изучаване на турски език. Докато се преподава език, който не разбирам и нямам желание да уча не мога да бъда сигурен, че бъдещите малцинствени поколения няма да бъдат учени, подстрекавани към джихад, да им се насажда различие, страх или омраза към всички останали. Никакви такива вратички не може да бъдат оставяни. Няма българи, турци или цигани в училищата. Всички са български граждани и обучението е по един стандарт, от който подобни деления не са. Който се чувства турчин и чувства, че детето му трябва да се определя като турчин - Турция е наблизо. В българските училища всички се определят като български граждани, а в България турският език няма статут на официален. Обединяващата идея трябва да е общото между нас, не да търсим точки на различие, нито да си създаваме такива. А в исторически план в миналото - въобще не се опитвай да изкарваш някакво изсукано чувство за превъзходство. Няма как да не кажа и че феодализмът в средновековна Европа далеч не е ограничен до българите и "вината" всъщност е процес, който е бил активен на територията на цяла Европа. Неуместната ти арогантна вметка, намек за изтъкване на превъзходство и върховно положение показва именно защо на малцинствата не трябва да им се угажда. Ако си спомним СССР, докато беше комунистически СССР нямаше проблеми от естество малцинства, всички си живеели относително кротко. Дойде Перестройката и почна войната в Чечня и какви ли не събития, преврати и кръвопролития в азиатските в Прикавказките и Азиатските бивши републики от СССР. Това получи регионът с "удовлетворяване" на щенията на определени групи. А за световните практики - интересно Швейцария как забрани фереджетата и строежите на джамии въобще. За моите прародители дума не отваряй, че ще си изпатиш. Съвет ли, предупреждение - както искаш го приеми. п.п Най-ефективният начин за решаване на етническото разцепление е да се направи така, че хората от малцинствените групи да не се чувстват като част от малцинствените групи, а част от общото, от всички граждани, а това става с равен аршин за всички и смекчаване на различията, което не минава през насаждане на още такива с разделителна линия изучаването на посоченият език в училищата от едни, а от други не. Така едните ще придобият самосъзнание за разделеност от другите, а това никак не минава през смекчаване на етническите различия.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

п.п Най-ефективният начин за решаване на етническото разцепление е да се направи така, че хората от малцинствените групи да не се чувстват като част от малцинствените групи, а част от общото, от всички граждани, а това става с равен аршин за всички и смекчаване на различията, което не минава през насаждане на още такива с разделителна линия изучаването на посоченият език в училищата от едни, а от други не. Така едните ще придобият самосъзнание за разделеност от другите, а това никак не минава през смекчаване на етническите различия.

Може да се каже по високо,но не и по ясно

Що не зарежете тия езици и да учите български език,защото да се правите на европейци .Забравихте ,че сте българи и че говорите на български език!

Редактирано от acnekt (преглед на промените)

За хората с квадратна глава и две леви полукълба на мозъка мога да кажа, че само четири са езиците смятани за световни: испански, френски, немски и английски. Последният на първо място, защото е езика на света. Нещо като за бог да прости минава езика на Путин. Турският не влиза в тази класация и върви само в туркията. Против съм. Хората изучаващи в България този ориенталски език, само затвърждават позицията си на маргинали. Губи се логиката на нелегалните английски кенефочистачи. В Анадола също има нужници. Хем се издигате в кариерата, хем се намирате сред турскоговорящо общество - 2 в 1 гарантиран прогрес.

За хората с квадратна глава и две леви полукълба на мозъка мога да кажа, че само четири са езиците смятани за световни: испански, френски, немски и английски. Последният на първо място, защото е езика на света. Нещо като за бог да прости минава езика на Путин. Турският не влиза в тази класация и върви само в туркията. Против съм. Хората изучаващи в България този ориенталски език, само затвърждават позицията си на маргинали. Губи се логиката на нелегалните английски кенефочистачи. В Анадола също има нужници. Хем се издигате в кариерата, хем се намирате сред турскоговорящо общество - 2 в 1 гарантиран прогрес.

Да не забравяме и екстрите, които са "покрай" турският език....

Хахаха, е както си и очаквах... Явно следобедната дрямка на гоите сред  изкуствените им подобия на трева , които са иначе най скъпи и връх в модата на джуистан , не отмива все още нагарчащия вкус на еврйски задници  :D

Та като говорим за турския език в България, не виждам къде се меси точно иврита  в цялата работа , освен че дължи благодарност поне от кумова срама на турския дето го е оттървал и от тия велики езици по време на гоненията му като улично псе из цялата европа :whist:

Но както и да е, за шалом знаем, храни куче да те лае след време ... историческо време  :whist:

П.С А м/у другото за кенефочистачи не позна, питай Йови, той е специалиста по тези въпроси ;) ... А и Турския е доста по известен в световен мащаб от Българския и иврита, така че за величие на езици ако говорим , то последните два, са в кенефа на историята като цяло

П.С А м/у другото за кенефочистачи не позна, питай Йови, той е специалиста по тези въпроси ;) ... А и Турския е доста по известен в световен мащаб от Българския и иврита, така че за величие на езици ако говорим , то последните два, са в кенефа на историята като цяло

Трай си колега, че следващото обвинение ще е в насаждане на шовинизъм и ако трябва ще приема поканата да стана член на екипа, само и само да те бан-на с голямо удоволствие. Между другото, май такаа....обиждаш модератор...

• 2 седмици по-късно...

Трай си колега, че следващото обвинение ще е в насаждане на шовинизъм и ако трябва ще приема поканата да стана член на екипа, само и само да те бан-на с голямо удоволствие. Между другото, май такаа....обиждаш модератор...

Хахахаха, знам че това са ти мокрите мечти от години драги  :D .. тука само мога да вметна приказката за властта , комплексаря и сеира ;)

Хахахаха, знам че това са ти мокрите мечти от години драги  :D .. тука само мога да вметна приказката за властта , комплексаря и сеира

Турският ти е език в септичната яма на външната тоалетна с клекало. Българският език е един от официалните в ЕС. А в Турция в момента няма друго, освен опити за надмощие на диви ислямисти и тотална отмяна на светското. Ако продължава така, до хубаво няма да го докарат.

Турският ти е език в септичната яма на външната тоалетна с клекало. Българският език е един от официалните в ЕС. А в Турция в момента няма друго, освен опити за надмощие на диви ислямисти и тотална отмяна на светското. Ако продължава така, до хубаво няма да го докарат.

ОО, извинете, забравих за ЕС и българския език :D .. бравос, много велико нещо наистина, направо недостижимо  :clown:

А за Турция не бери грижи, те ще се оправят, не са си оставяли коня в ряката досега, едва ли и занапред ще го оставят, за разлика от да не споменавам  :whist:

А за Турция не бери грижи, те ще се оправят, не са си оставяли коня в ряката досега, едва ли и занапред ще го оставят, за разлика от да не споменавам

Не, Турция само в момента я превземат радикални ислямисти, които са обезглавили армията. Ако преди армията е можела да пази светският статут, то сега нищо, освен съпротива на гражданите не я дели от това да се превърне в нещо подобно на Иран.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.