Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против изучаване на турски в училище ?

Featured Replies

Здравейте пиша тук защото съм възмутен от една новина в интернет пространството ! А тя е , че от ДПС искат да се изучава турски поне 4 часа седмично! Това е пълно безобразие което се случва и станели ще има протести на улицата и аз също ще протестирам въпреки ,че съм на 15 не е редно това . Искам всеки да изкаже мнение по въпроса за или против изучаването на турски в училище и защо ? Благодаря предварително .

• Отговори 116
  • Прегледи 8,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

Против !!!

Били сме 500 г. под турско робство. Избивали са мъже, жени, деца, старци.. Изнасилвали са жени безнаказано, и сега ще ми изучават турски език в българско училище ?!

В Анадола, наглеци.

Мисля, че няма друг възможен отговор, освен "против". Официален е българският език в България и въвеждане на турски език е нещо абсурдно. Виж, ако се изучава като незадължителен или в разни частни училища - това е друго нещо, въпреки ксенофобията, всеки сам може да избира какви езици да учи. Обаче като задължителен елемент да се въведе - абсурдно е и никога няма да го бъде.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Много интересна тема,обаче думата е "искат от ДПС" а не приели са закон и ще започне изучаване пък и съм сигурна че не е за всички училища а само райони като Кърджали и т.н 

Против !!!

Били сме 500 г. под турско робство. Избивали са мъже, жени, деца, старци.. Изнасилвали са жени безнаказано, и сега ще ми изучават турски език в българско училище ?!

В Анадола, наглеци.

Ако българите можеха да направят това съм 100000000000000000000 % сигурна че също щяха да убиват и да изнасилват! За мен тази тема е тъпа защото от такива глупости че някой иска а друг 15 годишен дето си няма друга работа ги пуска в интернет се насажда омраза за нещо което няма как да стане или ако стане ще бъде само на определени места :)

Естествено че не трябва дори и да се помисля да се изучава подобна глупост в училищата. Има си достатъчно излишни неща като религия и подобни. Дори не знам с какъв акъл е посмял да го каже турчина му с турчин тъп.

Много интересна тема,обаче думата е "искат от ДПС" а не приели са закон и ще започне изучаване пък и съм сигурна че не е за всички училища а само райони като Кърджали и т.н

ДПС за мен е противоконституционна партия и трябва въобще да бъде забранена със закон. Представя нещата и има искания, които далеч не се покриват с етническите групи, които твърди, че защитава. Всъщност си защитава собствените крадливи интереси. Няма и да има изучаване на турски език като втори в никое училище, за свободно избираем или като "чужд" език - който иска да си го учи. Не бъди сигурна - защото българите никога не са действали като поробители, всъщност през по-голямата част от историята на България са се опитвали да създават съюзи и да пазят това, което имат. Друг е въпросът, че особено в по-новата история на България далеч действията на политиците не са били от най-мъдрите, ако погледнем от гледна точка на резултатите. А що иде реч до убийствата и изнасилванията - нямат оправдание. Омразата едва ли би съществувала, ако не беше тази болна част в историческото минало на България.

Естествено че не трябва дори и да се помисля да се изучава подобна глупост в училищата. Има си достатъчно излишни неща като религия и подобни. Дори не знам с какъв акъл е посмял да го каже турчина му с турчин тъп.

Религията тоже няма място в училищата като вероучение, а само в часовете по история под формата на анализирането й, отличаващите една от друга религия особености и значението й в историческото минало на даден район. Не може в час по физика или биология да те учат за големият взрив и зараждането на живота на Земята, а в следващият час по религия да ти пълнят главата със заблуди как бил бог създал света.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Райони като Кърджали и така нататък, са български и поради 500 вековни причини е меко казано неуместно, да не кажа, че си е чисто безобразие,да се позволява изучаване на "майчин език", на българска територия. Ако искат въпросните деца да изучават турски или някакъв друг език, който не е застъпен в учебната програма , биха могли да го направят в извън учебно време по - тяхно желание. Или след като станат пълнолетни, ако за момента срещат отпор от родителите си на желанието им да учат определен език. Ако имат желание да изучават "майчин език" на всяка цена, от Кърджали , Турция не е далече и никой не ги държи тук насила. Предполагам , че в главите на децата е пълна каша и не могат да се самоопределят, какви са в крайна сметка, турци или българи, но само от тях самите зависи да си отговорят на този не лек въпрос и да вземат решение, къде искат да живеят и какви искат бъдат българи, турци или някакви други, а от просветното ни министерство зависи да се държи на българското, без момент на колебание и без огъване под напора на такива анти български искания.

Редактирано от keba (преглед на промените)

Какъв е смисъла да се изучава?Къде ще потрябва на учениците/турците си го знаят, а на българите не им трябва да го знаят/? Английски, немски и руски-да, ама турски не виждам защо да се учи 4 часа седмично, че аз имах 3 часа седмично български, дори в 12 клас имах 2 часа седмично БЕЛ-за кво става въпрос само, а да уча труски 4 часа ей сега-против съм, защото няма смисъл от него, добре, че завърших преди 1 година, защото работите вървят към по-зле с всяка година

Една голяма екскурзия на цялото ДПС и симпатизантите му и ще го учат директно от представителите на езика. По принцип чужд език никога не е излишен ама избор голям. Който се е насочил към алъж вериж с комшиите да си го учи ама чак пък задължителен !

Редактирано от izabel1 (преглед на промените)

Това желание на ДПС е от преди няколко години.И всеки който е гласувал за БСП ,все едно е гласувал за ДПС...

Редактирано от Blue ':^) (преглед на промените)

Искам да кажа, че сега живея в Кърджали, възмутен съм излизам в центъра на града, то само турски се говори, как ще изтрая тук 1 год. незнам ... Ужас. Против!!!!

ДПС за мен е противоконституционна партия и трябва въобще да бъде забранена със закон. Представя нещата и има искания, които далеч не се покриват с етническите групи, които твърди, че защитава. Всъщност си защитава собствените крадливи интереси. Няма и да има изучаване на турски език като втори в никое училище, за свободно избираем или като "чужд" език - който иска да си го учи. Не бъди сигурна - защото българите никога не са действали като поробители, всъщност през по-голямата част от историята на България са се опитвали да създават съюзи и да пазят това, което имат. Друг е въпросът, че особено в по-новата история на България далеч действията на политиците не са били от най-мъдрите, ако погледнем от гледна точка на резултатите. А що иде реч до убийствата и изнасилванията - нямат оправдание. Омразата едва ли би съществувала, ако не беше тази болна част в историческото минало на България. Религията тоже няма място в училищата като вероучение, а само в часовете по история под формата на анализирането й, отличаващите една от друга религия особености и значението й в историческото минало на даден район. Не може в час по физика или биология да те учат за големият взрив и зараждането на живота на Земята, а в следващият час по религия да ти пълнят главата със заблуди как бил бог създал света.

Не са действали защотото не са могли и се радвай че са били руснаците че още сиг щеше да го има това робство а ти Живко някой път ще ме убиеш от смях,само да ти кажа че в Турция никой не обръща внимание за ДПС харесват го само изселените по време на кумонизма :) По тази ти логика трябва да се забрани и Атака тъй като и тя е с крайни изказвания.

Райони като Кърджали и така нататък, са български и поради 500 вековни причини е меко казано неуместно, да не кажа, че си е чисто безобразие,да се позволява изучаване на "майчин език", на българска територия. Ако искат въпросните деца да изучават турски или някакъв друг език, който не е застъпен в учебната програма , биха могли да го направят в извън учебно време по - тяхно желание. Или след като станат пълнолетни, ако за момента срещат отпор от родителите си на желанието им да учат определен език. Ако имат желание да изучават "майчин език" на всяка цена, от Кърджали , Турция не е далече и никой не ги държи тук насила. Предполагам , че в главите на децата е пълна каша и не могат да се самоопределят, какви са в крайна сметка, турци или българи, но само от тях самите зависи да си отговорят на този не лек въпрос и да вземат решение, къде искат да живеят и какви искат бъдат българи, турци или някакви други, а от просветното ни министерство зависи да се държи на българското, без момент на колебание и без огъване под напора на такива анти български искания.

Ами да ама защо забравяте че е имало и 200 години византийско демек гръцко робство ? Много е лошо като чета изказвания като тези в темата а после лятото на море къде ? Ами в Турция :D за последен път темата няма смисъл само се насажда напрежение което не помага на никой! Като толкова мразите Турция свалете си пак правителството ама него избирайте пак ами си изберете Атака дето беше казал че нито един турчин няма да стъпи на българска земя 

Това желание на ДПС е от преди няколко години.И всеки който е гласувал за БСП ,все едно е гласувал за ДПС...

Изборите минаха късно е за пропаганди. Сега на игрището в Банкя ще може с едната ръка да "рита" топка а в другата филия с мас ...,

Много интересна тема,обаче думата е "искат от ДПС" а не приели са закон и ще започне изучаване пък и съм сигурна че не е за всички училища а само райони като Кърджали и т.н ....

То така се започва!

Първо Кърджали, после друг град, накрая ще станем като Сърбия - Косово. Може и нова Република да се създаде в средата на България. Иначе, нямам нищо против турците. Никого не мразя! Но да не забравят къде се намират, нали?

Редактирано от angel* (преглед на промените)

Ами да ама защо забравяте че е имало и 200 години византийско демек гръцко робство ? Много е лошо като чета изказвания като тези в темата а после лятото на море къде ? Ами в Турция :D за последен път темата няма смисъл само се насажда напрежение което не помага на никой! Като толкова мразите Турция свалете си пак правителството ама него избирайте пак ами си изберете Атака дето беше казал че нито един турчин няма да стъпи на българска земя 

Аз казвам, че ако си чужденец в тази страна се дръж като такъв, ако си българин тогава не би трябвало да искаш такива "екстри" като "изучаване на майчин език" и "новини на майчин език" . Относно въпроса за византийското робство, никой грък не е тръгнал да създава партия тук и да замъглява умовете на гласоподавателите с прогръцки политики и със зле прикрити намерения да отцепва български територии(те нали са големи та остана само някой да отцепи парче от тази земя и съвсем ще се подредим), доколко е уместно сравнението оставам на теб да определиш. Относно лятото и морето, не съм опрял точно до вашите курорти и съм прекалено предубеден към хората живеещи там и тяхната вяра, че само да си помисля, че трябва да премина оттам транзит и ми се повдига, да не говорим да ми се наложи да го правя наяве. И не насаждам етническа омраза, просто ревностно защитатавам българщината и българските интереси, за мен те не включват изучаване на "майчин език" в българско училище

То така се започва!

Първо Кърджали, после друг град, накрая ще станем като Косово. Може и нова Република да се създаде в средата на България. Иначе, нямам нищо против турците. Никого не мразя! Но да не забравят къде се намират, нали?

Като туркиня от Турция ще ти кажа че не мога да понасям тия дето се имат за турци тука защото то не са! Това си е факт,факт е също че си изкарват парите с труд и съм сигурна че повечето хич не ми пука за политиката на ДПС :) Аз ако бях на твое място щях да се притеснявам от циганите  които ги гледате Вие с вашите заплати и им платите ток  вода и незнам още какво.

....Аз ако бях на твое място щях да се притеснявам от циганите  които ги гледате Вие с вашите заплати и им платите ток  вода и незнам още какво.

Циганите са основния електорат на въпросната партия с про-турски интереси, която иска да въведе турския език в училищата, плюс всичко това което написа ти! Напълно си права, че има основания за притеснения! ;)

Циганите са основния електорат на въпросната партия с про-турски интереси, която иска да въведе турския език в училищата, плюс всичко това което написа ти! Напълно си права, че има основания за притеснения! ;)

Тогава се изказвайте както трябва ЦИГАНИ не турци :) аз затова писах в темата иначе щях да  я подмина.

• Автор

Защо темата да е тъпа този въпрос е доста важен и има голяма вероятност да се учи турски задължително по 4 часа на седмица !

Здравейте пиша тук защото съм възмутен от една новина в интернет пространството !

Може ли да споделиш източника на тази "новина".

Тогава се изказвайте както трябва ЦИГАНИ не турци :) аз затова писах в темата иначе щях да  я подмина.

Пиша ти, че турците използват циганите, пък иначе ги плюят/ете. Кое не разбра? :)

Не искат да въведат цигански, а турски в училищата, нали? ;)

Редактирано от angel* (преглед на промените)

Защо темата да е тъпа този въпрос е доста важен и има голяма вероятност да се учи турски задължително по 4 часа на седмица !

Има ли закон с който да го приемат ? Някой казал ли е от понеделник ще имаш 4 часа турски ? 

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.