Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

За или против изучаване на турски в училище ?

Featured Replies

И никой не те кара да учиш.Но на дадена група може да им е необходим. Ето така се създава омразата.Вие не искате тези хора да се чувстват такива. Не можете да разберете, че така не става.Всеки сам има право да решава за себе си като какъв да се чувства.

Ето как се създава разделение на етнически белег - вместо ние, говорим на "нас и вие". Ученето на турски език по никакъв начин не сплотява българското общество, нито интегрира малцинствата в него, а просто води до изолиране и отцепване. Няма ние турците и вие българите, стига такива разделения и разцепления. С подобни неща се насажда разделението между етносите, а отгоре на всичкото масово преподаването на ислям и турски език е от съмнителни преподаватели и въобще доста съмнителни неща стават около малцинствата и се опитва в цел нечия изгода да се манипулират и изолират същите. В България има българи, няма турци, цигани, арменци - всички са българи и всички официално учат един език. На какъв ще говорят по между си - тяхна воля. Ученето на един език, но не и на друг от етническите малцинствени може да бъде взето като повод за още разцепление. Защо пък турски, а не цигански или арменски? Не е ли една партия, претендираща че защитава един етнос уж, в действителност да не го защитава, ами да си прокарва своите интереси, които минават и през разделение на етносите в България с цел тяхна изгода? За мен това е чиста опасна игра на една противоконституционна партия. В действителност едва ли някой от етническите турци толкова иска или го интересува дали ще се учи турски в училищата или не. Ако си толкова заблуден да не осъзнаеш по-горните факти, политическите игри и игрите с малцинствените групи и разделения, то и слънцето да се стовари върху теб, пак ще ти е тъмно и няма да го видиш.

Имало тенденции.Едва  ли ти ще ми кажеш какви тендеции има в тази област. Макар да не знам и 5 турски думи винаги, когато отида в район с население което се самоопределя като турско съм бил посрещан с огромно уважение.Когато уважаваш тези хора те ти  отвръщат пребогато.Те са истински приятели и винаги от тях може да очакваш подкрепа.Те не са агресивни и ако искаш да знаеш наистина обичат България като своя родина. Да ДПС и Атака експлоатират анти-турски настроения, но м/у обикновените хорица няма такива настроения. Но пък приказки като тези на пишман националистите наливат масло в огъня.Глупашките изцепки от рода "Който иска да се пръждосва. Ние обаче, ако искаме да бъдем по-умни ще проумеем, че душманите ни са в народното събрание. Нашите душмани и техните душмани.Те са едни и същи.Няма нужда да се разделяме за да ни командват отрепките.

Аз пък знам, че в някои села в някои региони на България ако не си поискаш хляб на турски език в магазина - на инат няма да ти го дадат, докато не го кажеш на не друг език, а на турски. Всъщност действително има отчуждаване на малцинствените групи от българската държава в някои краища на страната. Това се експлоатира и още повече ще се доведе с позволяването на съществуването на турски език в образователната система. Маслото в огъня не го лее само Атака, лее го и ДПС, която и използва атака за да оправдае съществуването си пред малцинствата. В действителност ДПС е рекетирала граждани да гласуват за нея - порови се и виж как стоят нещата и как ДПС събира гласовете си. В Кърджали ако не си обвързан с ДПС или кажеш дума против ДПС - няма нито работа да си намериш, нито нищо. Хората в тези краища на страната се чувстват едновременно рекетирани, манипулирани и наплашвани с националистическата партия Атака.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

• Отговори 116
  • Прегледи 8,9k
  • Създадено
  • Последен отговор

За всичко са виновни комунистите.

И никой не те кара да учиш.Но на дадена група може да им е необходим.

Ето така се създава омразата.Вие не искате тези хора да се чувстват такива.

Не можете да разберете, че така не става.Всеки сам има право да решава за себе си като какъв да се чувства.

Не когато си в Рим правиш като Римляните.

• Автор

http://www.ns-front.info/104410551057-1080108910821072-4-1095107210891072-109010911088108910821080-1074-1091109510801083108010971077.html ето ви новина и ако потърсите в интернет също ще намерите информация !

.... ето ви новина и ако потърсите в интернет също ще намерите информация !

Това да не е твоя сайт?  Връзките още не се научихте да ги поставяте таг, колеги . Направо ме е срам вече

Правилно: новина и неправилно: http://www.ns-front.info/104410551057-1080108910821072-4-1095107210891072-109010911088108910821080-1074-1091109510801083108010971077.html

поставяне.

Това е било при Сергеи Инатов и е отхвърлено на второ четене.Вземете закона и четете, не трябва да се настроивате един срещу друг, така или иначе ,никои вече не чете.

Редактирано от родина (преглед на промените)

• 1 месец по-късно...

Как мислите? За или против ли сте изучаването на турски език в Българските училища?! Моля изразете мнението си. Наскоро по Facebook преля от всякакви постове до преди един месец по тази тема и медиите.

Аз съм абсолютно ПРОТИВ изучаването на турски език във Българските училища. Живеем в България и трябва да пишем, четем и говорим на родния ни език !!

Аз съм абсолютно ПРОТИВ изучаването на турски език във Българските училища. Живеем в България и трябва да пишем, четем и говорим на родния ни език !!

значи от това следва,че не трябва да се учи нито английски,нито какъвто и да е друг език нали? ;)

Въпроса е дали да се изучава турския,не дали да се учи на турски.

Против съм без съмнение.

За какво ни е този език??????????

С какво ще ни помогне?

Какво стана сега,преди заради кумунизма ни задължаваха да учим руски,сега какъв режим е за да ни задължават да учим турски???????? :speak:

Абе какво й става на тази държава? :angry: Изпростяха тези хора.Да не искат случайно управниците ни да влязат в книгата на Гинес-за най-абсурдна държава? :lol6:

то кат го изучихме па руския и за чий ни е сега а - тия поколения -

за нищо не става, а да - само в гастрономите Берьозка можете да си го припомните и да си полафите

по обявите за работа удрям греда че искат английски баси се едно съм у хамериката

кой каквото ще да си учи бе хинди минди ко щете - ама дай да си наложим официалния, нашия, българския

тия пак ли ще ни потурчват

Хайди,руския е много важен език.Има много богати руснаци по света и като туристи са едни от най-тачените,така че за руския не съжалявам.Да знаеш руски се плаща много добре,особено в държавата в която живея.

Подадахме пръста и ни налапаха ръката.Сега си жънем посятото.Не трябваше изобщо да им позволявама на турците тази свободия.Ние сме си виновни.

Хайди,руския е много важен език.Има много богати руснаци по света и като туристи са едни от най-тачените,така че за руския не съжалявам.Да знаеш руски се плаща много добре,особено в държавата в която живея.

Подадахме пръста и ни налапаха ръката.Сега си жънем посятото.Не трябваше изобщо да им позволявама на турците тази свободия.Ние сме си виновни.

тук отдавна не е, за нищо го нямат

:(  

как да се гордея че го знам, че мога да говоря на него - като ми искат английски навсякъде

опазил ни Господ и турски да искат баси

Хм, пак май някой решил да развива комплексите с националистически лозунги... Темата е излишна, турски се изучава от 90-те години като свободно избираем , а аз самия съм за това да се изучава ... Дори подкрепям да е сред задължително избираемите предмети ... Защо, защото както и Бадр спомена, ( нищо че на някои не им се иска да погледнат истината в очите и още ломотят комплексарската ) в Бг има голям процент турско малцинство с турски език за майчин.... Не ми се влиза в дебати по история, която сме протакали многократно, но дори БКП 50-те и 60-те и дори мисля 70-те  години въвежда турския в училищата ( баща ми го е изучавал като задължителен навремето ) , и дефакто признават че в БГ има турско малцинство ....

Айде със здраве ви, и недейте скача много с малоумни доводи.. това няма да оправи нито БГ, нито вас .....

П.С Дори навремето е имало турски вестници издавани в БГ, издавани от държавата ..... 

Редактирано от Sinbad_ (преглед на промените)

Хм, пак май някой решил да развива комплексите с националистически лозунги...

Всеки език, освен официалният не може да бъде всред задължително изучаваните. Всъщност и малцинственото положение много сериозно се експлоатира в България целенасочено за изгода, но честно казано - малцинството е малцинство и мнозинството може да се наложи над него, най-малкото чисто силово, ако го погледнем по най-вандалският начин. Така че тия "правила", порядки и изкривени представи за толерантност въобще не за задължително условие и съществуват само в някои държавици, дето се пишат на много цивилизовани. Да, темата с болното историческо минало си остава с пълна сила, но другото е че ученето на малцинствени езици в случая не помага за интеграцията на малцинствата, а на отцепването, изолирането, обособяването им още повече, да не говорим че не се знае тези езици с нотка на намек към какво ще бъдат преподавани в училищата с малцинствени групи, където са по-далеч от контролните органи.

Всеки език, освен официалният не може да бъде всред задължително изучаваните. Всъщност и малцинственото положение много сериозно се експлоатира в България целенасочено за изгода, но честно казано - малцинството е малцинство и мнозинството може да се наложи над него, най-малкото чисто силово, ако го погледнем по най-вандалският начин. Така че тия "правила", порядки и изкривени представи за толерантност въобще не за задължително условие и съществуват само в някои държавици, дето се пишат на много цивилизовани. Да, темата с болното историческо минало си остава с пълна сила, но другото е че ученето на малцинствени езици в случая не помага за интеграцията на малцинствата, а на отцепването, изолирането, обособяването им още повече, да не говорим че не се знае тези езици с нотка на намек към какво ще бъдат преподавани в училищата с малцинствени групи, където са по-далеч от контролните органи.

Етническите турци отдавна са част от българската нация.Няма какво да се интегрира тепърва.

Идеята: - "една нация - един език''принадлежи на някой си Адолф и носи наименованието нацизъм.

Проповядването му е престъпление според НПК.

Редактирано от badr (преглед на промените)

Дори подкрепям да е сред задължително избираемите предмети ...

подкрепяй си в Турция каквото си щеш - тук е България

Етническите турци отдавна са част от българската нация.Няма какво да се интегрира тепърва.

Ха, етнически турци. Какво е това животно?

Иначе това, че всички сме български граждани и то не от вчера, важи в пълна сила и за ромите. За чий се наливат тогава стотици милиони в тяхната "интеграция" и "социализация", при това всяка година?

Редактирано от sliderum (преглед на промените)

Хахаха, като казах да не се говорят глупости  някои май разбраха точно обратното....че и леко се оля с заплашителен уж вандалски сценарий :) Казвал съм го многократно, точно за Бг този сценарий ще е катастрофален , сърбите се опитаха да го приложат , и завършиха с крах....

Ха, етнически турци. Какво е това животно?

Иначе това, че всички сме български граждани и то не от вчера, важи в пълна сила и за ромите. За чий се наливат тогава стотици милиони в тяхната "интеграция" и "социализация", при това всяка година?

Липсата на елементарна култура ми се струва не  особено значим подвиг.Представи си има хора, които че чувстват турци по народност но се чувстват част от българската нация  и за тях България е тяхната родина, която те не по-малко от теб обичат.

Такъв човек, на събор на каракачаните, който се провежда на Карандила(Сливен) скочи и награби Соломон Паси и пред всички там го попита защо на пилоните българското знаме бе с 1-2см по ниско, но все пак по-ниско от знамето на пиреосбанк.

Макар аз да забелязах това и му го посочих, като го видя той скочи като опарен и въпреки че според мен това е станало неволно, този човек отиде и след речта на Паси пред журналистите го попита, защо е позволил това.

Той точно това му каза, което е казвал и на мен хиляди пъти.Цитирам дословно.

Аз съм роден тука и може да съм с турско самосъзнание, да говоря турски, но много си обичам България и тя си ми е родина.Имам деца и къщи тука, не в Турция.Тука си ми е душата.Харесвам си Турция, но душата ми е тука.

Не може българското знаме да е по-ниско от туй чуждото.

С тези празни приказки и войнстващ кретенизъм вие обиждате подобни хора.

Въобще кой ви е казвал, че българските турци не обичат България.Подобна мисъл се ражда само в нечия празна тиква.

Иди и попитай някой свой приятел от тях как гледат на България.

Крайно време е да се спре с проявите на шовинизъм.Ненужни и вредни са подобни овчи полемики .

Никой не е против да имаш турския като избирателен език,но да го въведат като задължителен,ми се струва повече от скандално.

В Германия има 5 милиона турци,какво означава,че там трябва да въведат турския като задължителен?

Кой и кога е споменал,че турците в България не обичат родината си???????????????????????

Тук става въпрос за това,че българчета ще са задължени да учат турски,което е меко казано абсурдно.

Този език може да се изучава в села като например близките до Айтос,където на 100 турци има 1 българин.

Има турци родени и израстнали в България и не знаят Здравей да ти кажат,това е според някои да обичаш държавата в която си роден,нали?

Стига с тези преиначавания,сега чак до шовинизъм го докарахте.

Тук става въпрос за това,че българчета ще са задължени да учат турски

1. Това не е е вярно....

2.Повечето хора забравят какво означава думичката "избираема"....

3. В нашето училище имаше и ромски и турски (свободноизбираеми), но  поради малкия брой желаещи тези езици не се изучават....

Бъдете спокойни, никой няма да кара българчетата да учат турски, ако те нямат това желание....

1. Това не е е вярно....

2.Повечето хора забравят какво означава думичката "избираема"....

3. В нашето училище имаше и ромски и турски (свободноизбираеми), но  поради малкия брой желаещи тези езици не се изучават....

Бъдете спокойни, никой няма да кара българчетата да учат турски, ако те нямат това желание....

Аха, значи турчетата ще ги карат. И ако не искат - бой ли?

Аха, значи турчетата ще ги карат. 

Така наречения предмет СИП е пожелание, попълва се заявление от един родител, и не се открива група , ако не се събере въпросната бройка....Офффффф, що ли ви обяснявам....

Не е задължителен.....

Абстолютно и твърдо съм ПРОТИВ изучаването на Турски език в Българските училища. Още повече като задължителен предмет! Това просто е абсурдно! Живеем в България и трябва да четем, и пишем на Родният си език.

Абстолютно и твърдо съм ПРОТИВ изучаването на Турски език в Българските училища. Още повече като задължителен предмет! Това просто е абсурдно! Живеем в България и трябва да четем, и пишем на Родният си език.

Оффффффффффффф, обяснявам за последно:

Турският (както ромският, арменският и т.н.) ще бъдат СИП - демек свободноизбираеми............

Ще четем, пишем, говорим на български език....

Никой няма да насилва българчетата да учат турски, арменски и т.н. ако не не искат....

Абе хора, четете малко закони и не се впрягайте на журналистическите бомби - четете (ако го можете)....Аз работя с роми вече 10 години и цари страшна неграмотност....Лошото е, че срещам все повече неграмотни българи - а това е ужасно.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.