Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предложете решение при спад на напрежение в мрежата

Featured Replies

... -30,  40 лева!

Ъпсурт

Може би не се изразих правилно, имах предвид захранване работещо от 90 до 240V (full range), което като цена е поне 70-80лв.

• Отговори 73
  • Прегледи 24,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Ъпсурт

Може би не се изразих правилно, имах предвид захранване работещо от 90 до 240V (full range), което като цена е поне 70-80лв.

Всичко е точно, но ето с какво съм те допълнил:

"От UPS също не виждам смисъл, понеже като падне захранването под 200волта той ще мине на батерия и ...."    -30-40 лева в джоба!

Съвременните компютърни захранвания работят с входящо променливо напрежение 110V-240V - т.е. не би трябвало едно читаво и определено не и непременно марково захранване да няма проблеми при спадане на мрежовото захранване. Едва ли някъде ще спадне под 150V захранването, да не говорим за 110V.

Това че захранването може да работи на 110 и 220V, хич не значи, че може да обере внезапен спад или непрекъсната вариация на напрежението, или че може да работи нонстоп на някакво междинно такова. А дори и да работи, съм убеден, че влиза в някакъв много крив режим на работа и би съсипало и много хубаво захраване.

Отделен проблем е, че евтините UPS-и (т. нар. Line Interactive) когато има ток просто го пропускат без никакво изменение към компютъра, а започват да генерират променливотоково захранване от батерията си едва след като мрежовото напрежение отпадне или спадне под определен минимум. Така, че при неголеми спадове на мрежовото захранване те няма да имат влияние. Решението не е UPS, a стабилизатор на мрежово напрежение, евентуално стабилизатор в комбинация с UPS.

Това, което описваш не e line interactive, а offline UPS. Line interactive UPS-ите (точно затова се наричат "взаимодействащи с линията, т.е. захранването") имат на входа си филтър и стабилизатор на напрежението и могат да работят с доста сериозен диапазон на същото - примерно 175-285V. Моя стар APC Back-UPS e Line Interactive и може да се настрои да пуска батерията дори на под 180V... Работи при мен 3 години, след което му сменихме батерията и го дадох на тъста ми и от 2 години е при тях на село. До този момент, рестарт от токов удар/под напрежение през него не е имало. Е, цената е соленка, ама ако искаш да си използваш компютъра, а не да му трепериш, това е начина. Само стабилизатор, както предложи pconline няма да е кой знае колко полезен - ще обере поднапреженията наистина, ама не съм виждал село, дето да не прекъсва тока поне веднъж седмично за секундичка, а щом му е толкоз гадна мрежата - още повече.

Иначе съм съгласен, че UPS за под 150лв е напълно несериозно решение.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Здравейте.

Имам компютърна система, която работи нормално в града. Там токът е с постоянна величина.....

Тц не е ;) Затова се  нарича променливо напрежение.Инак вече ти е отговорено на въпроса.Ако искаш да изправяш 220 ти трябва бая мощни диоди(грец)

Редактирано от tux (преглед на промените)

Понеже се подхвърли и за стабилизатор , понеже е на село , да вземе и да намери на стария Пирин стабилизатора 

защото тия следващите Искра едва дали ще му помогнат заради бавната реакция .

Човека си има най вероятно и проблем със захранващия блок или действително в селото му осъвременяване на мрежата не е имало от 50те години на миналия век :)

• Автор

tux, въобще не си схванал смисъла на темата.

За останалите - сетих се, че преди известно време бях оставил на село още един компютър, който, за разлика от първия, не гаснеше. А беше на същата верига. Взех му захранването и го сложих на "гаснещия" компютър. Почивните дни ще го занеса на село. През следващата седмица ще докладвам за рузултата.

В крайна сметка темата стана доста интересна, защото се получиха различни мнения. Благодаря за което ... ;)

Ако искаш да изправяш 220 ти трябва бая мощни диоди(грец)

Колега , то във всяко импулсно захранване входното напрежение се изправя от което то става над 300 волта , след това се преобразува и галванично разделя от ниската страна като там отново се изправя и стабилизира за различните напрежения .

Та мисълта ми беше  :) че не е нормално компютъра да гасне при по ниско напрежение  :no-no: Може да гасне от фалшиво захранване , във което китаеца е спестил елементи , от надути/изсъхнали кондензатори  по захранването или дъното . Изобщо не трябва да се отрази / без да съм пробвал / че напрежението е да кажем 180/200 волта , което не вярвам в летния сезон поне да не е в норми .

На село , 200 метра от трафопоста , алуминиеви въжета стълбовно , инсталацията дом е на ниво и напрежението лятото е 230/240 а зимата е 190/200 :D

Публикувано изображение

tux, въобще не си схванал смисъла на темата.

....

...

Имам компютърна система, която работи нормално в града. Там токът е с постоянна величина.....

Да ама не е.

• 2 седмици по-късно...

Не знам кой как си захранва компютърната система но моя опит и пример е следния:

• Задължително контакта да е шуко и да е занулен.
  • Стабилизатори на напрежение тип СТАБОР или нещо подобно не се препоръчват (те са с релета и предизвикват импулси при превключване, когато се получават чести промени в напрежението).
  • Когато ползвате интернет по кабел, задължително ползвайте галваничен разделител за НЕТ мрежата и задължително занулен за кутията на ПС-то с кабелчето което има.
  • Не ползвайте елементарни разклонители, който са хлабави.
  • Следете си температурата в кутията – „ЕВЕРЕСТ” или с друга програма.
  • Почиствайте вентилаторите и радиаторите от прах. При необходимост смазвайте с подходяща грес или смазка осите на вентилаторите или ги подменете с нови.
  • Използвайте подходящо мощно захранване за вашето ПС, когато е за по малка мощност на дъното и в захранването му се издуват електролитните кондензатори.

• UPS е един сполучлив вариант на стабилизатор при чести промени в захранващата мрежа. За скептиците ще кажа, че в него има стабилизатор с релета както е СТАБОР-а.
  • Аз съм ползвал стабилизатор „Стабор 350”, бях вързал всичко към него докато един ден му изгоря трансформатора.
  • Вижте си инсталацията на дома дали е изградена с проводници по малко от 2,5 квадратни милиметра. При необходимост си пуснете нов кабел само за ПС-то от предпазител след електромера.
  • В някои домове съм се сблъсквал със следната глупост: след електромера има 2 предпазителя, един за нулата и другия за фазата. Като изгори нулевия електрическия бойлера пуска захранването в къщата при включване (нали е занулен).
  • В къщи съм с няколко ПС-та, последният например при токов импулс се изключва или рестартира в зависимост как съм го настроил в БИОСА.

Опита ми е от 1986 година с компютри, дано съм бил полезен.

Редактирано от vachko64 (преглед на промените)

Не знам кой как си захранва компютърната система но моя опит и пример е следния:

• Задължително контакта да е шуко и да е занулен.
  • Стабилизатори на напрежение тип СТАБОР или нещо подобно не се препоръчват (те са с релета и предизвикват импулси при превключване, когато се получават чести промени в напрежението).
  • Когато ползвате интернет по кабел, задължително ползвайте галваничен разделител за НЕТ мрежата и задължително занулен за кутията на ПС-то с кабелчето което има.
  • Не ползвайте елементарни разклонители, който са хлабави.
  • Следете си температурата в кутията – „ЕВЕРЕСТ” или с друга програма.
  • Почиствайте вентилаторите и радиаторите от прах. При необходимост смазвайте с подходяща грес или смазка осите на вентилаторите или ги подменете с нови.
  • Използвайте подходящо мощно захранване за вашето ПС, когато е за по малка мощност на дъното и в захранването му се издуват електролитните кондензатори.

• UPS е един сполучлив вариант на стабилизатор при чести промени в захранващата мрежа. За скептиците ще кажа, че в него има стабилизатор с релета както е СТАБОР-а.
  • Аз съм ползвал стабилизатор „Стабор 350”, бях вързал всичко към него докато един ден му изгоря трансформатора.
  • Вижте си инсталацията на дома дали е изградена с проводници по малко от 2,5 квадратни милиметра. При необходимост си пуснете нов кабел само за ПС-то от предпазител след електромера.
  • В някои домове съм се сблъсквал със следната глупост: след електромера има 2 предпазителя, един за нулата и другия за фазата. Като изгори нулевия електрическия бойлера пуска захранването в къщата при включване (нали е занулен).
  • В къщи съм с няколко ПС-та, последният например при токов импулс се изключва или рестартира в зависимост как съм го настроил в БИОСА.

Опита ми е от 1986 година с компютри, дано съм бил полезен.

1. Занулен- да това е добре

2. Стабилизаторите "Стабор" не са с релета- те са т. нар.  "ферорезонансни" и недостатъка им е, че силно променят синусоидата на "нормалното" мрежово напрежение- става почти правоъгълна форма. Обаче това се доближава до формата на напрежението излизащо от евтините UPS-и (когато работят на батерия при спряло мрежово захранване) и някои хора имат добри отзиви от използването на такъв стабилизатор.

3. Интернет по какъв кабел? ЛАН? Струва ми се, че в тоя случай не е толкова задължително да се ползва галваничен разделител, по- скоро защита от пренапрежение/ мълния.

4. Разклонителя да е качествен- това е така.

5. За температурата- горе- долу съм съгласен, че трябва да се следи, но не виждам смисъл от чак толкова стриктно да се следи- по- скоро повечето дъна имат в BIOS аларма за превишаване на температурата- да се разреши тая аларма и да се почиства компютъра от прах поне два пъти в годината.

6. За почистването вече споделих...

7. Добре е захранването да е по- мощно, но кондензаторите на се издуват от маломощно захранване- а от некачествено.

* Не във всички UPS-и има стабилизатор на променливотоковото захранване- тези, които са OffLine нямат.

* При "Стабор" 350, както и по- маломощния 250, няма трансформатор, има дросели.

* Проводник със сечение 2.5мм2 е добро решение за изграждане на инсталацията.

* Възможно е да го има някъде- неграмотни майстори има доста

* Като стане токов удар дори и без специална настройка в BIOS може да угасне компютъра или да се рестартира- т.е. такава настройка почти не помага за нищо.

Редактирано от ivankrivodol (преглед на промените)

Не знам кой как си захранва компютърната система но моя опит и пример е следния: .... Опита ми е от 1986 година с компютри, дано съм бил полезен.

Говориш общо взето полуистини и глупости в една немалка част. Но ако това, което казваш е вярно, последното за предпазител на нулата - човек, който го е слагал е за трепане с някоя тръба или за затвора - това е против всички стандарти и разпоредби за безопасност. Подобни безобразия убиват хора, а фазомерчето струва левче.
  • Автор

Инсталацията е изградена според изискванията. Контактите са стабилни и занулени. Интернета е антера - рутер - компютър. От десетина дни рутерът е чисто нов. Миналите събота и неделя правих по три замервания /сутрин, обед, вечер/. Не си спомням стойности над 200 волта. На същия токов кръг е вързан още един компютър с много слаби характеристики и сбиран от различни немаркови части. Ама работи - не е мръднал до сега. Имам кутии, дъна из къщи. Ще взема като ми остане време да сглобя един сбирщайн и ще го пробвам ...

Не съм улучил името на стабилизатора с което съм ви подвел. Става дума за "Стабитрон 350", който е с релета и автотрансформатор. След като дойдоха ЧЕЗ в нашия край и си свършиха отлично работата не ползвам никакви стабилизатори. Преди години добре или зле ползвах "Стабитрон 350", бях вързал ПС, монитор, скенер, принтер, усилвател и какво ли не още докато един ден съдбата ми изигра лоша шега.

"В къщи съм с няколко ПС-та, последният например при токов импулс се изключва или рестартира в зависимост как съм го настроил в БИОСА". С това изречение исках да кажа, че по старите ми компютри не изключват при токови удари а по новият ми само да мигне тока и е изключил или се рестартира в зависимост от настройката в БИОСА. Не става и дума за някаква ефективна защита на ПС-то.

"В някои домове съм се сблъсквал със следната глупост: след електромера има 2 предпазителя, един за нулата и другия за фазата. Като изгори нулевия предпазител, електрическия бойлера пуска захранването в къщата при включване (нали е занулен)." Инсталациите на такива къщи са правени преди повече от 60 години от самоуки „майстори”. Проводниците не са предвидени за сегашните консуматори а само за електрическа крушка, от 1 до 1,5 квадратни милиметра кабел са ползвали. Като включи ютия например и напрежението пада. Това не бива да се допуска никъде и трябва своевременно да се коригира.

Във връзка с поддръжката на ПС-то. Един ден забелязах, че компютъра ми е изключил. Причината след като оправих всичко бе: Големия вентилатор на захранването не се въртеше нормално и поради това в кутията на ПС-то допълнително идваше топъл въздух. В захранването няколко кондензатора бяха се издули. Вентилатора на процесора бе за смяна а радиатора почистих от прах. Вентилатора на видеокартата смазах. Отремонтирах захранването като сложих други кондензатори за по голямо напрежение. Сега съм с ново захранване 450 W. През лятото махам единия капак на компютъра и от време на време си пускам ЕВЕРЕСТ за да следя температурите.

Преди 2 месеца отремонтирах захранване за компютър, като смених издути кондензатори. Сложил съм 105 C и за по голямо напрежение. Компютърът често изключваше. Сега хората са доволни и не се оплакват. Така им спестих едно захранване. Услугата бе роднинска.

По закана на Ом, чисто теоретично когато напрежението пада се понижава и големината на тока и следователно мощността. По тази логика като пуснеш едно захранване на по-нисък волтаж ще работи с ограничена мощност.

Някой с повече опит да сподели дали има нещо вярно в това :rolleyes:

Аз нямам опит, но според мен е вярно... И нашето село е на тоя хал - понякога волтажа пада, понякога се издига, мерил съм го с мултицет... Преди малко волтажа беше около 245, сега вече все повече се доближава до 250 волта !!! Във същото време съм мерил с мултицета колко е изхода на импулсните захранвания(зарядните). На зарядните за телефоните, вместо 5, показваха около 5.55 волта и смартфона ми все някак уцеляваше, адаптера за булсаткома, вместо 24, показваше около 25.7 волта и зарядното на лаптопа вместо 19, показваше 20 и нагоре... Иначе вечерта веднага спада. С тези 250 волта, вече почна да ме е страх особенно за лаптопа и зарядното му...Явно сме прекалено близо до трафопоста... На импулсните захранвания е така - ако е по-нисък входният волтаж и волтажа и големината и мощността на изхода спадат...

Аз нямам опит, но според мен е вярно...

Зарядните устройства/захранванията винаги дават по-голямо напрежение на свободен ход, отколкото при товар. Намотките на трансформатора имат определено съпротивление, което не е пренебрежимо. Когато почнем да черпим ток, реализира се пад на напрежение с определена стойност. При изчисляване на трансформаторите този пад на напрежение се взема предвид, както се вземат и други характеристики. Съвременните захранвания се и стабилизират - запазват изходите параметри при вариация на входните и то в широки граници. Едно импулсно захранване например може да работи в диапазон подобен на 160-250V без никакви проблеми. Това зависи от конструктивното изпълнение. Общо взето - Говориш глупости. Волтьо Волтажев оволтажи оволтажените проводници, нали? Само дето не е волтаж, а напрежение. Единицата е волт, но величината е напрежение, сиреч - потенциална разлика между две точки.

Редактирано от Гост (преглед на промените)

Зарядните устройства/захранванията винаги дават по-голямо напрежение на свободен ход, отколкото при товар. Намотките на трансформатора имат определено съпротивление, което не е пренебрежимо. Когато почнем да черпим ток, реализира се пад на напрежение с определена стойност. При изчисляване на трансформаторите този пад на напрежение се взема предвид, както се вземат и други характеристики. Съвременните захранвания се и стабилизират - запазват изходите параметри при вариация на входните и то в широки граници. Едно импулсно захранване например може да работи в диапазон подобен на 160-250V без никакви проблеми. Това зависи от конструктивното изпълнение. Общо взето - Говориш глупости. Волтьо Волтажев оволтажи оволтажените проводници, нали? Само дето не е волтаж, а напрежение. Единицата е волт, но величината е напрежение, сиреч - потенциална разлика между две точки.

Само дето тия зарядни в града, където волтажа е около 226-230 волта си показват точните си волтове описани на лепенката, а само тук в селото ми показват повече. Да, знам, че без товар ще показват малко повече, но това не беше ли само при трасформаторите ? Смисъл, мерил съм импулсни и те без значение дали е под товар, винаги си показват точните волтове. Но май както винаги ще се окажеш прав, защото от теб съм останал с впечатлението, че си доста опитен и знаеш за какво говориш...

Само дето тия зарядни в града, където волтажа е около 226-230 волта си показват точните си волтове описани на лепенката, а само тук в селото ми показват повече. Да, знам, че без товар ще показват малко повече, но това не беше ли само при трасформаторите ? Смисъл, мерил съм импулсни и те без значение дали е под товар, винаги си показват точните волтове. Но май както винаги ще се окажеш прав, защото от теб съм останал с впечатлението, че си доста опитен и знаеш за какво говориш...

Практически всички захранвания без изключения имат трафо. Импулсните имат импулсен трансформатор и работят при честоти много над мрежовата, като уплътняването спрямо мрежовата честота и контролът с ШИМ ги прави по-ефективни и с по-широко приложение. Има безтрансформаторни захранвания, но не са галванично разделени от мрежата и е много трудно да се реализират за по-големи токове/мощности, което ги прави неприложими практически на повечето места, където се изисква захранване. Дали едно захранване ще показва една и съща стойност на изхода зависи дали има стабилизация на изхода. Дали ще работи при различни входни напрежения зависи дали има компенсация на вариациите на входа. Дали напрежението му ще има пулсации ще зависи от това дали имаме изглаждащ филтър. Допуснал съм малка неточност в предното си мнение. Колкото по-съвършено е едно захранване - изисква повече компоненти и е с по-сложна изработка. Има неписано правило, което масово се прилага днес - нещо се прави пределно просто, близо до прага, след което просто не би било функционално.

... Преди малко волтажа беше около 245, сега вече все повече се доближава до 250 волта !!! Във същото време съм мерил с мултицета колко е изхода на импулсните захранвания(зарядните). На зарядните за телефоните, вместо 5, показваха около 5.55 волта и смартфона ми все някак уцеляваше, адаптера за булсаткома, вместо 24, показваше около 25.7 волта и зарядното на лаптопа вместо 19, показваше 20 и нагоре...

Според тези сравнения на напреженията си правя заключение, че на мултицета му е паднала батерията. Имам няколко уреда и ги захранвам с акумулаторни батерии за 9 волта. Когато ми падне батерията на дисплея на някои от тях ми излиза предупреждение батерия, тогава напреженията, които меря са по високи. Зарядното на лаптопа не би трябвало да се променя с такива големи стойности. Преди години 1 волт по голямо напрежение не позволяваше на един лаптоп да тръгне. Хората ползваха универсално захранване с няколко изходни напрежения.

Това, че се намираш близо до трафопоста е обяснимо за голямото напрежение на мрежата. Аз се намирам на 150 метра от нашия трафопост а напрежението ни е 225 волта. Понеже разполагам с много зарядни реших и аз да ги сравня при това ми мрежово напрежение. На Булсаткома сравних 3 вида: 24V/500mA = 26,2V , 24V/750mA = 24,8V ,  24V/750mA = 25,0V , зарядни за GSM 4,9V/450mA = 5V , 5,7V/800mA = 6V. Правете си сега заключения!

Когато се ползва импулсно захранване, напреженията на входа му влияе на ключовия транзистор. При по-голямо входно напрежение (в допустимите граници) импулса за отключване на транзистора е с по-малка продължителност (транзистора е натоварен за кратко), когато напрежението на входа е по-малко, тогава транзистора е включен за по-дълго време (импулсите за отключване са по-дълги по време) и той се натоварва повече. При лошо изпълнена схема на импулсно захранване транзистора гори при по-ниско мрежово напрежение. При по-високо входно напрежение и особено при токов удар два диода от греца вързани един срещу друг играят ролята и на диак, който предпазва входа в някой случаи при късмет.

Ето една интересна тема за Компютърно захранване http://antim1.com/Joomla2/index.php?option=com_content&task=view&id=377&Itemid=201

Батерията на мултицета ми не е изтощена, иначе щеше да си покаже отгоре на дисплея. Имам още няколко батерии със мене и съм пробвал със всичките. Все толкова показва, иначе в града са си нормални, колкото е обозначено на стикера...Сега вечерта се понижи малко напрежението и стана към 241 волта и волтажът на изхода също спадна съвсем малко...

Хайде няма да се обиждаме на ЧЕЗ

Публикувано изображение

Нали се сещате през зимата колко ще е :) а съм на 200 метра от трафа и алуминиеви въжета .

Хайде няма да се обиждаме на ЧЕЗ Нали се сещате през зимата колко ще е а съм на 200 метра от трафа и алуминиеви въжета .

При мен е 216V и съм и аз някъде на 200метра. Между другото - същият модел и марка мултимер имам. На ЕВН съм.

Аз ще кажа, че си мисля, че излизате извън контекста на темата...

Нали последно UPS почнахте да обсъждате? Всъщност ти ги намеси... Аз просто искам препоръка за читав след като тия до 150 лв. ги смятате за боклуци.

Решението е UPS, което си е цифра пара. Някъде към 150 кинта, даже повече бих отделили лично аз.

Редактирано от naruto (преглед на промените)

Еее, замервания на ЧЕЗ и какво беше там, разни такива. Пък и ти питаш за някакъв UPS...

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.