Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Предложете решение при спад на напрежение в мрежата

Featured Replies

Да събудя тази стара тема без решение, с надеждата да се намери такова, понеже има вече по добри уреди.

Та и аз в момента съм с ниско напрежения в дома, като главно страдат два ел. уреда. Пералнята само си клати прането а кафемашината бръмчи а кафето едвам прокапва в чашката. Трасето е с подновени кабели, но това не реши проблема в околността. Самия трансформатор е от едно време и идва прекалено слаб за съвременното потребление. На входа на електромера е замерено напрежение от 180v до 200v само 5 ампера.

Трудна работа е да ги накараме да си сменят трансформатора, за това да питам: Има ли някакво предложение за моя случай? За пари няма да говорим! Дали има решение, тези 5 ампера да станат поне 10?

• Отговори 73
  • Прегледи 24,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

нещо не мога да включа, как така 5А...тъй де, тока зависи от консуматора?:shock11:

преди 7 минути, дръндю написа:

нещо не мога да включа, как така 5А...тъй де, тока зависи от консуматора?:shock11:

Не съм съвсем на ти в областта. Групата от енергото това замери. При включване и изключване на ел. уреди играеше и тока. От 180 до 200v.

Аз си мисля, че тези 5 ампера по 200v = 1000W. Достатъчно слам ток за да се мъчи прахосмукачката ми, която е 1500w. За това си мисля, че 5 ампера на входа ми са малко. Като цяло у нас, както и всички по трасето си изключват ел. уредите за да си направят кафе или да изперат. По някога и това не помага.

Редактирано от nikolela (преглед на промените)

колко жилища са към тоя трафопост?...подайте жалба

За да получаваш квалитетно обслужване в България се налага да знаеш повече от тези, които ти правят услугата и ти я предлагат!

Получаването на такъв спад на напрежение достигащ от нормалното 220 – 240 волта на 180 -  220 волта причините са ТРИ:

1.      Проводниците с които захранват абонатите са прекалено тънки;

2.      Не правилно разпределение на консумацията на абонатите от трите фази по които се пренася напрежението до потребителите;

3.      Слаба връзка на нулевия проводник в електромера или в трафопоста при трансформатора, може да е и слабо и заради заземителния проводник.

Всеки може да си направи изводи каква би била причината!

На Николела ще кажа, че замерването, което е правено мога да предположа, че с ампер клещи са отчели консумация от 5 ампера при което напрежението е спаднало с 20 волта, от 200 до 180 волта според случая.

От формулата “A x U = P” може да се направи заключение, че   5A x 200V = 1000W, което прави 10 крушки с нажежаема жичка по 100 Вата!

Сега когато повечето в големите градове ползват инвертори, отоплителни печки на ток или духалки и консумацията е прекалено голяма ще се получат такива спадове!

Аз живея в едно село в северозападна България, където ЧЕЗ си свърши работата преди много години и всички проводници бяха заменени с нови и с голямо сечение. Преди имахме същия проблем, който сега е забравен и нямаме никакъв проблем с електричеството в домовете ни!

Редактирано от vachko64 (преглед на промените)

преди 9 минути, vachko64 написа:

Слаба връзка на нулевия проводник в електромера или в трафопоста при трансформатора, може да е и слабо и заради заземителния

Заземителният проводник не е токоносещ.  Нулевият проводник не е задължително да се реже и да минава през електромера, може да му се направи отклонение. На електромера му трябва и нула, за да отчита.

Има стандарти колко трябва да ти осигури ЕРП. Като ги няма - жалба, има и контролни органи. Можеш да си вземеш прост мултицет за 5-10 лв. и да си измерваш сам. Можеш да се консуултираш и с някой правоспособен.

Какво можеш при теб - да се измвери напрежението на трите фази. Евентуално да те прехвърлят на по-малко натоварена. Дали при теб нулата е нула или е "повдигната" - примерно спрямо метален водопровод или парно. Ако е така - едно повторно земно на входа на къщата никога няма да е излишно.

По принцип ВСИЧКИ уреди с импулсно захранване трябава да работят нормално над 180V. Всички с трансформатори - над 200V. Може и на ниско напрежение да трябва малко повече време зюа да свариш манджата или да се стопли бойлера, но пак ще се свърши работата.

преди 1 минута, Филипов написа:

Дали при теб нулата е нула или е "повдигната" - примерно спрямо метален водопровод или парно. Ако е така - едно повторно земно на входа на къщата никога няма да е излишно.

Ако е повдигната, ще го пере ток от занулените уреди. А повторен заземител не е най-удачното нещо. Може да се окаже, че ако има лошо заземяване на нулата по линията, тогава неочаквано големи уравнителни токове ще тръгнат по повторния заземител, за които той не е предвиден.

преди 6 минути, simtech написа:

Заземителният проводник не е токоносещ.  Нулевият проводник не е задължително да се реже и да минава през електромера, може да му се направи отклонение. На електромера му трябва и нула, за да отчита.

За да се получи НУЛА, която се пренася до домакинствата е необходимо заземителен проводник, който се монтира при трансформатора в помещението на трафопоста. Същия проводник в моя край играе роля на земно и нула! В големия град, където има голямо общо табло на всяка блокова сграда задължително се прави земно, който проводник се свързва с нулата на мрежата в таблото!

Може - не може, затова се измерва. И по-добре да върят през заземителя, отколкото през някого като хване корпуса. Нито му знам селото, нито вида на мрежата. Но такива неща стават обикновено при въздушна мрежа със силно корозирали прододници, от които не е останало и половината сечение.

преди 13 минути, simtech написа:

А повторен заземител не е най-удачното нещо.

Винаги е удачен, като не разбираш не се обаждай! Да чакаш да се върне до тррафопоста през кой знаре колко корозирала нула ли? И непипнато заземление на звездния център кой знае откога? И препикано миналото лято за да му излеза протокола.

преди 3 минути, Филипов написа:

Може - не може, затова се измерва. И по-добре да върят през заземителя, отколкото през някого като хване корпуса. Нито му знам селото, нито вида на мрежата. Но такива неща стават обикновено при въздушна мрежа със силно корозирали прододници, от които не е останало и половината сечение.

Винаги е удачен, като не разбираш не се обаждай! Да чакаш да се върне до тррафопоста през кой знаре колко корозирала нула ли? И непипнато заземление на звездния център кой знае откога? И препикано миналото лято за да му излеза протокола.

Прав си но се изказваш така, че искаш да се чуе само твоето мнение!

Като се дадат повече подробности и резултати от измервания - може и по-подробно. Така само на база на опит от подобни ситуации. Но по-конкретни неща са в компетенциите на ЕРП и надхвърлят тематиката на общ форум с предимно компютърна насоченост.

Като има жалби, и то не само от един абонат може и като се стопли да планират инвестиции в мрежата. Сега в този студ - едва ли. Най-много да го прехвърлят към по-малко натоварена фаза.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

оплачи се на боко

събирате се от вашето село и пред парламента стачки ако трябва и насилствени действия и замеряне със павета

поне ще ви вкарат в затвора там е  нормално напрежението и амперите.

преди 2 часа, nikolela написа:

Трасето е с подновени кабели, но това не реши проблема в околността. Самия трансформатор е от едно време и идва прекалено слаб за съвременното потребление. На входа на електромера е замерено напрежение от 180v до 200v

То е написано, но ние не четем. При тази консумация май ще е така. Ще си вариш кафето и ще переш нощем , когато е по-малък товара. Все пак имаш проблеми само с тези 2 уреда. За кафемашината можеш да пробваш едни едновремешни перношки автотрансформатори Стабитрон-350. Ако изкопаеш по някой битак или отнякъде, небастисано от мургавите.

преди 5 минути, Филипов написа:

Като се дадат повече подробности и резултати от измервания - може и по-подробно. Така само на база на опит от подобни ситуации. Но по-конкретни неща са в компетенциите на ЕРП и надхвърлят тематиката на общ форум с предимно компютърна насоченост.

Като има жалби, и то не само от един абонат може и като се стопли да планират инвестиции в мрежата. Сега в този студ - едва ли. Най-много да го прехвърлят към по-малко натоварена фаза.

Това е точното решение!

Преди 3 месеца ме извикаха за подобен проблем, където абоната освен монофазна мрежа разполагаше и с трифазна на отделен електромер.

Проверката направих, като пуснах нулев проводник от единия до другия електромер и констатирах слаба връзка на нулата при електромера под капака с пломбата на електромера.

Човека се обади на ЧЕЗ за да стегнат връзката, която без да се разпломбира електромера не можеше да се отстрани повредата.

Нещата се оправиха и напрежението, което спадаше до 180 волта се нормализира на 230 волта.

Не бива да се ползва металната тръба на парното и водопроводните за допълнително зануляане, не питайте защо, а просто не го правете.

Аз не съм написал да се ползва, само да се измери напрежението между  нулата и тръбата. Писал съм за евентуален повторен заземител, който никога не е излишен.

преди 2 часа, nikolela написа:

Трудна работа е да ги накараме да си сменят трансформатора, за това да питам: Има ли някакво предложение за моя случай? За пари няма да говорим! Дали има решение, тези 5 ампера да станат поне 10?

В трафопостовете  понижаващите трансформатори имат степени.Може да поискате да се повдигне с една степен пониженото напрежение.Тока в случая не е важен,той се определя от консумацията.По-близките потребители до трафопоста биха имали нормално напрежение,а по отдалечените по-слабо.

преди 3 часа, vachko64 написа:

За да се получи НУЛА, която се пренася до домакинствата е необходимо заземителен проводник, който се монтира при трансформатора в помещението на трафопоста. Същия проводник в моя край играе роля на земно и нула! В големия град, където има голямо общо табло на всяка блокова сграда задължително се прави земно, който проводник се свързва с нулата на мрежата в таблото!

Глупости! НУЛА-та е НЕУТРАЛА и е условна! По български Нула, защото това е проводникът, спрямо който потенциал се работи.
В трифазна система работата на нулата е да изравнява дисбаланса между трите фази - уравнителни токове.
Има системи с изолиран звезден център, където нулата не е с потенциал 0V и не е свързана към земя!
Да, при нас е така. Но нулата се заземява многократно. Заземителният проводник е нещо различно и заземяването на една система не трябва да е обвързано с нулата по новите стандарти.

преди 3 часа, Филипов написа:

Пак ще те питам - какво ще стане, ако цялата лоша нула, повдигната изведнъж се стовари на твоя заземител? Можеш ли да си представиш, ако както ти казваш, при една почти отпаднала нула, тя вземе, че изчезне и повторителят се превърне в основен какво ще се случи?
Повторителят може да е част от цялата система, но е задължение на ЕРП да поддържа системата в изправност. Не може да се решават проблеми по мрежата с локален заземител, защото не знаеш къде може да те перне бумеранга - примерно по челото.
С други думи - проводниците имат съпротивление и е възможно нулата да се повдигне. Слагаме локални заземители - има много такива. Обаче трябва внимателно да се прецени причината за повдигането й. Един локален повторител не е в състояние да свали цялата мрежа до земя. Освен това, тези повторители често се изпълняват достатъчно калпаво и никой не ги поддържа. Ако тоя в трафопоста някой го препикава, то за локалните обикновено дори и това не важи!

Редактирано от Гост (преглед на промените)

преди 8 часа, hristo58 написа:

В трафопостовете  понижаващите трансформатори имат степени.Може да поискате да се повдигне с една степен пониженото напрежение.Тока в случая не е важен,той се определя от консумацията.По-близките потребители до трафопоста биха имали нормално напрежение,а по отдалечените по-слабо.

Аз съм новодомец в този район, но тези, които живеят от давна са си пускали многократно жалби. Трасето е проверено и подновено с нови жици. Предполагам, ако е имало възможност да променят тези степени от трансформатора са щели да го направят. Комшията ми има трифазен ток, но и той не може нито да изпере, нито да си направи кафе. При мен вървят по стълбовете 2 жици. Фаза и нула. Няма как да правя друго заземяване, защото дори и водопровода ми е пластмасов. Ако ще го правя, трябва да забивам метална тръба в земята, но едва ли това ще ми реши проблема. Моето ел. табло е проверено и е поставен чисто нов електромер. Размишлявайки, по въпроса, че са пускани многократно жалби и не е решен проблема, дали мога по някакъв начин да си реша проблема само за мен? Примерно с инвертори, стабилизатори или нещо подобно? Комшията с трифазния ток ми каза, че е купил стабилизатор и го е захвърлил, защото не му е помогнал с нищо. Не знам обаче какъв модел е купил и дали е с достатъчна мощност. Някаква инвестиция от моя страна може ли да подобри нещата? То, че ще се продължи с жалбите е ясно.

Нещата трябва да почнат от мултицет и измерване.  През цялото деноношие ли е така или в около 18-19 часа. Примерно на съседа с трифазния ток да се провери как са трите фази - равни ли са. И при другите съседи близо до трафопоста как е напрежението.

Заземяване трябва да е с метален кол поне 2 метра. Таблото на улицата ли е? Електромерът е собственост на ЕРП и преди него е тяхно задължение. При всички обстоятелства трябва да се провери потенциалът между нула и земя.

преди 9 часа, simtech написа:

Пак ще те питам - какво ще стане, ако цялата лоша нула, повдигната изведнъж се стовари на твоя заземител? Можеш ли да си представиш, ако както ти казваш, при една почти отпаднала нула, тя вземе, че изчезне и повторителят се превърне в основен какво ще се случи?

Ще ти даам пример с вилата ми. Преди десетина - 15 години сменяха жиците. Ами пиянките успяха да разменят фаза и нула и да ми изгорят телевизора. Но в трафото изгоря предпазителя и се усетиха. Имам две яки земни - на входа на къщата и таблото. Миналата година ги викам че няма едната фаза. Напролет, зимата няма никой. Оказа се че освен фазата няма и нулата - прекъснали. Аз не разбрах - минаваше през земните и уредите работеха нормално.

Редактирано от Филипов (преглед на промените)

преди 45 минути, Филипов написа:

При всички обстоятелства трябва да се провери потенциалът между нула и земя.

Това как се проверява? До колкото виждам нямам земя. :)  Имам две жици по последните три стълба. Фаза и нула а де е земята на нулата не знам ама не е у дома. Електромера е в табло а таблото ми е в антрето.

Без да съм чел отговорите, бих ти казал че повечето уреди с импулсно захранване хич не ги бърка напрежението. Старите импулсни работят без проблем от 150V, новите и 90-100V работят. Единствено повече се товарят транзисторите и по-лоша става входната филтрация.

Редактирано от Atanas Pachov (преглед на промените)

От енергото обещаха да монтират някакво устройство у нас да мерило тока поне една седмица и тогава щели да решават какво да правят.

преди 3 часа, nikolela написа:

От енергото обещаха да монтират някакво устройство у нас да мерило тока поне една седмица и тогава щели да решават какво да правят.

Ами това е напредък за вас.Почти съм убеден,че трябва да се коригира напрежението в трафопоста,но енергото ще има последната дума.Не ви съветвам да купувате каквито и да било стабилизатори,живеем в 21 век,стабилизаторите се ползваха преди около 40 години,когато имаше уреди с лампи.

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.