Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Един във Фейсбука се оплака, че му откраднали снимката и я разпространявали като тяхна! Пита дали има начин да я защити с воден знак например и как, но така, че да не може да бъде манипулиран след поставянето му - възможно ли е?

Може да се сложи воден знак, но трябва да балансираш между естетиката на снимката и видимост на водния знак

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Въпроса е да не може да бъде манипулиран от крадците след това?!

Винаги има начин :) Ще я снимат от екрана и пак ще я получат като електронен образ

Ясно, значи освен EXiF-а не му остава друго доказателство да си потърси правата?!

Във Фейсбук EXIF се премахва от снимките

Ай, изкараха го най-сетне. И без WiFi мамка им!

http://www.canonrumors.com/2014/09/official-canon-eos-7d-mark-ii/

Ето малко теми за 7ДМ2 в Канонския лърнинг център" http://www.the-digital-picture.com/News/News-Post.aspx?News=11519

• Автор

Във Фейсбук EXIF се премахва от снимките

Да знам, но те ги крадат от сайта му, а там си го има EXIF-а (това исках да кажа)!

Да знам, но те ги крадат от сайта му, а там си го има EXIF-а (това исках да кажа)!

Това инфо може лесно да се изтрие. В общия случай у нас почти няма начин да се противодейства на това

Това инфо може лесно да се изтрие. В общия случай у нас почти няма начин да се противодейства на това

освен с грозен и голям воден знак, който да закрива половината снимка...

освен с грозен и голям воден знак, който да закрива половината снимка...

Може да се сложи воден знак, но трябва да балансираш между естетиката на снимката и видимост на водния знак

Ясно, значи освен EXiF-а не му остава друго доказателство да си потърси правата?!

Правата можеш да си търсиш винаги, ако можеш да докажеш, че снимката е твоя. EXIF-ът обаче не е доказателство. Сайтовете в интернет държат логове кога какво е правено. Ако можеш да докаже, че е притежавал снимката преди първото ѝ постване или я е постнал пръв... Нещо такова. Ако притежава RAW файла е доста добро доказателство - конверсията от RAW в JPEG е необратима. Ако е свалена от фейсбук - мисля че те преенкодват снимките (не съм сигурен) и това също може да се установи лесно. Абе начини да си търси правата има.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Правата можеш да си търсиш винаги, ако можеш да докажеш, че снимката е твоя. EXIF-ът обаче не е доказателство. Сайтовете в интернет държат логове кога какво е правено. Ако можеш да докаже, че е притежавал снимката преди първото ѝ постване или я е постнал пръв... Нещо такова. Ако притежава RAW файла е доста добро доказателство - конверсията от RAW в JPEG е необратима.

Проблема е че в България подобни дела за авторско право са голяма рядкост и не мисля че човек (лесно) ще постигне успех

Проблема е че в България подобни дела за авторско право са голяма рядкост и не мисля че човек (лесно) ще постигне успех

Ми няма как да разбере, без да пробва. Пари може да не извади, но според мен може да ги принуди да спрат да ползват снимките му.

Ми няма как да разбере, без да пробва. Пари може да не извади, но според мен може да ги принуди да спрат да ползват снимките му.

Може да опитам, но аз лично имам съмнения в успеха :)

Във Фото форума имаше тема за такива дела, всъщност се оказват доста успешни. Има някаква адвокатка, която се занимава с такива, и тя знае как да подготви нещата, за да спечели в съда. Въпреки, че най-често се стига до споразумение. Виновният предпочита да заплати някаква малка справедлива сума като хонорар, за да си спести съдебни разходи и време.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Ай, изкараха го най-сетне. И без WiFi мамка им!

http://www.canonrumors.com/2014/09/official-canon-eos-7d-mark-ii/

Заменям моето wifi за 65 точки или 10кадъра/с. Може и за един от процесорите :)

На мен сякаш още по-голямо впечатление ми прави буфера от 33 кадъра в RAW. А 65-те точки, доколкото прочетох, са всичките кръстовидни, а централната е даже и диагонална. Освен Wi-Fi, липсват разни работи като светлинка за автофокуса, но иначе е безспорен убиец - и аз сигурно щях да точа лиги, ако бях в "другия лагер".

Все още ми е интересно как Nikon ще отговорят на това. Тук-таме се пише, че едва ли не няма да има кроп тяло над D7100 и че Nikon се мъчели да изместят ентусиастите нагоре към full frame... Говорейки за full frame, D750 изобщо не изглежда лошо, но като се сложат разходите за един-два сериозни обектива и разликата с кроп става сериозна... Някак си очаквах да видя заместник на D700, да снима с 8-9-10 кадъра в секунда, но такъв един модел би застрашил някаква част от продажбите на D4 и D4s, така че и маркетингът има пръст в цялата работа...

На мен сякаш още по-голямо впечатление ми прави буфера от 33 кадъра в RAW. А 65-те точки, доколкото прочетох, са всичките кръстовидни, а централната е даже и диагонална. Освен Wi-Fi, липсват разни работи като светлинка за автофокуса, но иначе е безспорен убиец - и аз сигурно щях да точа лиги, ако бях в "другия лагер".

Все още ми е интересно как Nikon ще отговорят на това. Тук-таме се пише, че едва ли не няма да има кроп тяло над D7100 и че Nikon се мъчели да изместят ентусиастите нагоре към full frame... Говорейки за full frame, D750 изобщо не изглежда лошо, но като се сложат разходите за един-два сериозни обектива и разликата с кроп става сериозна... Някак си очаквах да видя заместник на D700, да снима с 8-9-10 кадъра в секунда, но такъв един модел би застрашил някаква част от продажбите на D4 и D4s, така че и маркетингът има пръст в цялата работа...

АМи да ти кажа аз съм доволен с моите 15 кадъра буфер и наистина бих предпочел да имам повече фокусни точки. Wifi е интересна опция, аз съм си играл няколко пъти да снимам през телефона и таблета. Има понякога известен лаг, иначе мога спокойно да местя точката на фокуса и други глезотии. Но не ми е чак толкова полезен и интересен. Ще го пробвам някой път като снимам от статив :)

Д750 излежда наистина добре, но си е фулфрейм и това влече много неща след себе си...

АМи да ти кажа аз съм доволен с моите 15 кадъра буфер

Щото а) не снимаш спорт/екшън и б) щото си на 7фпс - с 10 е 30% по-малка подължителност на бърста. Типичният случай е искаш да хванеш известен точен момент. С един кадър е късмет - реакцията на тялото + шътър лага е минимум 0.3с и т'ва е доста. А буфера трябва, ако почнеш бърста и момента се "проточи" - случвало ми се е.

и наистина бих предпочел да имам повече фокусни точки.

А 65-те точки, доколкото прочетох, са всичките кръстовидни, а централната е даже и диагонална.

Изпускате момента. Броят на точките не е важен, а че системата на фокуса е аналогична на 1Dx. Към времето на излизане 7D беше с най-бързия фокус (за Canon) след тогавашнищ флагман 1DmIV, но все пак доста назад. Сега 7DmII има потенциала и вероятно е с по-добър и бърз фокус от 1Dx (имайки предвид че всичките точки са кръстосани (40 от 61 при 1Dx) и по-бързите процесори). Метъринг сензора със сигурност е по-добър също (150 към 100к точки и IR). Много, ама много много ме зарадва това "сваляне". Очаквах го, но все пак черно на бяло е къде по-добре

Wifi е интересна опция,

Освен Wi-Fi, липсват разни работи като светлинка за автофокуса

• за светлинката - имам чувството, че това е последното нещо, което някога ще сложат в Canon DSLR, та не го броя за липса. Иначе неведнъж съм казвал, че искам да убия тоя, де е решил да правят бърст от вградения флаш за помощ на фокуса. Но пък ако си с 2.8 леща (като някои от нас :) ) получаваш -3 EV (уау) чувствителност на централната точка - според канон - фокус на лунна светлина. И естествено - никоя вградена АФ лампичка не е кат тази на външния флаш :D
  • За WiFi - Тука кофтито е друго. Canon подлежат от известно време на сериозни критики, как изостават от модата и не предлагат революционни неща. При все, че според мен повечето "революционни неща" на другите са с полвинчата полза, бележки под линия и т.н. това оказва влияние върху репутацията. И в момент когато всеки има смартфон и на всяко кише WiFi точка, Canon отказват на потребителите си възможността за безплатно дистанционно и качване на снимки в облак. Полезността настрана, но е много кофти за имиджа. Стари традиционалисти, кат мен ще го преглътнат. Но има едни фенове на сони безогледалки и айфони, дето никога няма да погледнат канонски апарат...
А иначе сериозни недостатъци има - ако тръгнем да търсим...
  • Без DualPixel AF при видео 1080@60p - направо не можах да повярвам, като го прочетох - мнооого голяма дупка. Основното предимство при видео е неизползваемо в евентуално най-ползваната възможност (за по-про употреба)
  • Откриха топлата вода с засичане и корекция на премигване(flicker) - но що само на снимки. То на серийни снимки я се забележи, я не, но на видео се забелязва задължително. Че са си го признали чинно.
  • още...
Ама ги преглътвам смело всичките. И вижте кво правим на ISO 51200

• Автор

На това клипче показанията на дисплея верни ли са?

Бях се загледал в друго за 1100D как се правят HDR снимки, но се загледах и в другите отстрани!

Нали F числото показва блендата? Защо тук показва F00 или аз нещо не схващам?

• За WiFi - Тука кофтито е друго. Canon подлежат от известно време на сериозни критики, как изостават от модата и не предлагат революционни неща. При все, че според мен повечето "революционни неща" на другите са с полвинчата полза, бележки под линия и т.н. това оказва влияние върху репутацията. И в момент когато всеки има смартфон и на всяко кише WiFi точка, Canon отказват на потребителите си възможността за безплатно дистанционно и качване на снимки в облак. Полезността настрана, но е много кофти за имиджа. Стари традиционалисти, кат мен ще го преглътнат. Но има едни фенове на сони безогледалки и айфони, дето никога няма да погледнат канонски апарат...

Честно казано изобщо не ми дреме за това да мога да кача снимка някъде директно от апарата, но ми се струва супер полезно това да можеш да си изкараш жива картинка на телефон или таблет и да си командваш апарата от там - за работа от статив такива неща са безценни - иначе се принуждаваш да си купиш или маркова приставка, или Eye-Fi (или подобна) карта.

Честно казано изобщо не ми дреме за това да мога да кача снимка някъде директно от апарата, но ми се струва супер полезно това да можеш да си изкараш жива картинка на телефон или таблет и да си командваш апарата от там - за работа от статив такива неща са безценни - иначе се принуждаваш да си купиш или маркова приставка, или Eye-Fi (или подобна) карта.

Зависи, при мен екрана се отваря и върти. И наистина е удобен. Така че това е вероятно причината да не чувствам такава необходимост от wifi :)

На това клипче показанията на дисплея верни ли са?

Бях се загледал в друго за 1100D как се правят HDR снимки, но се загледах и в другите отстрани!

Нали F числото показва блендата? Защо тук показва F00 или аз нещо не схващам?

ВИж какво пише в ръководството :) Моя екран обикновено е много по-пълен (и различен)

иначе се принуждаваш да си купиш или маркова приставка, или Eye-Fi (или подобна) карта.

EyeFi мисля че не работи за това, защото апаратът очаква там да има карта памет, а не нещо, по което да идват команди. Спомням си, че четох някъде и потвърждение на това. Има някакъв протокол - разширение за команди, но трябва и устройството, което ползва картата (т.е. апарата) да го поддържа, а това не е така. (със оригинален фърмуер де, с друг може и да стане)

Защо тук показва F00 или аз нещо не схващам?

Допускаш, че всеки обектив/преходник, който може да сложиш на апарата поддържа интерфейса на Canon, т.е. има си съответните пинчета, електроника и знае да комуникира със апарата. Това не е вярно винаги. Блендата е в обектива и ако ползваш стар или друг модел, който не е предвиден за работа с този апарат ще стане точно така мисля.

EyeFi мисля че не работи за това, защото апаратът очаква там да има карта памет, а не нещо, по което да идват команди. Спомням си, че четох някъде и потвърждение на това. Има някакъв протокол - разширение за команди, но трябва и устройството, което ползва картата (т.е. апарата) да го поддържа, а това не е така. (със оригинален фърмуер де, с друг може и да стане)

Допускаш, че всеки обектив/преходник, който може да сложиш на апарата поддържа интерфейса на Canon, т.е. има си съответните пинчета, електроника и знае да комуникира със апарата. Това не е вярно винаги. Блендата е в обектива и ако ползваш стар или друг модел, който не е предвиден за работа с този апарат ще стане точно така мисля.

Да, съгласен съм с това, но мисля, че имаше начин да задействаш например спусъка дистанционно. А може и да се бъркам с FluCard на Pentax.

Да, съгласен съм с това, но мисля, че имаше начин да задействаш например спусъка дистанционно. А може и да се бъркам с FluCard на Pentax.

Даде ми идея - трябва да видя дали няма app за андроид да ползва IR на телефона като дистанционно за канон :D

Даде ми идея - трябва да видя дали няма app за андроид да ползва IR на телефона като дистанционно за канон :D

Напълно възможно според мен - аз първите месец-два след като взех D7000, ползвах още една Nokia, дето го можеше това.

Срещаш такова, но не съм го пробвал :)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.