Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

• Автор

Как се правят тези нощни снимки от няколко снимки? В смисъл - срещнах една много добра нощна снимка и фотографа беше написал, че е снимал три снимки по 60 секунди, от които е направил въпросната снимка! Как точно става тоя номер? Нещо подобно на сливането при HDR ли е или по друг начин стават работите? Ето един пример:

10676147_382019928644696_211602802032361

А това е инфото от Exif-а според както фотографа го е написал: NIKON D600 | 16,0 mm | 193,0 sec | f/13 | ISO 100

Как се постигат тези секунди, като на моя канон освен 30 секунди и Bulb (при което до колкото знам трябва спусъка да се държи постоянно до като се снима) не видях?! И още нещо - защо при мен на възможно най-отворена бленда не стават нощните снимки, а тук гледам е на F13, а предната, която е от трите по 60 секунди е на F16?

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

...

Има няколко възможни начина да слееш няколко снимки в една, в зависимост от целта на занятието - при HDR снимките се експонират различно и от всяка се взима само правилно експонираната част. Може да се направят няколко снимки при недостатъчна светлина и резултата да се сумира за да се имитира по-голяма експозиция и последно може да се направят няколко правилно експонирани снимки, и да направим темпорален филтър, който чисти част от шума без загуба на детайл, благодарение на информацията от всичките - това е изключително ефективен начин ако снимаш статична сцена от статив.

Блендата - ами ти сам го каза - ограничавал си се на 30с и затова не "ти стават". Ако имаш статив, нищо не ти пречи да ползваш каквато искаш в рамките на разумното бленда.

Относно дългите експозиции има и други начини които може би не знаеш. Първо ако вържеш канона за комп, канонската програмка ти позволява да снимаш поредици с каквато си искаш експозиция. Вълшебното фенерче (magic lantern) дава да си изпълняваш код направо на подържаните апарати. Дистанционните спусъци с кабел са особено готин избор за целта. Обикновените просто имат копче, което може да се фиксира да не го държиш нонстоп, но има и по-готини. Аз имам такъв: http://www.adorama.com/BOWRCLC1R.htmlи върши идеална работа, примерно може да го нагласиш да прави 60 снимки през 2 минути по 45 секунди всяка и т.н.

Как се правят тези нощни снимки от няколко снимки? В смисъл - срещнах една много добра нощна снимка и фотографа беше написал, че е снимал три снимки по 60 секунди, от които е направил въпросната снимка! Как точно става тоя номер? Нещо подобно на сливането при HDR ли е или по друг начин стават работите? Ето един пример:

А това е инфото от Exif-а според както фотографа го е написал: NIKON D600 | 16,0 mm | 193,0 sec | f/13 | ISO 100

Как се постигат тези секунди, като на моя канон освен 30 секунди и Bulb (при което до колкото знам трябва спусъка да се държи постоянно до като се снима) не видях?! И още нещо - защо при мен на възможно най-отворена бленда не стават нощните снимки, а тук гледам е на F13, а предната, която е от трите по 60 секунди е на F16?

Това е списък с програми за комбиниране на няколко снимки в една.

Разгледай сайта на първата (Image Stacker) и втората (RegiStax).

Това е списък с програми за комбиниране на няколко снимки в една.

Разгледай сайта на първата (Image Stacker) и втората (RegiStax).

StarStax също е интересна за такива снимки

• Автор

Блендата - ами ти сам го каза - ограничавал си се на 30с и затова не "ти стават". Ако имаш статив, нищо не ти пречи да ползваш каквато искаш в рамките на разумното бленда.

С китовия обектив не откривам как да направя повече от 30 секунди експониране?! Сигурно си трябва твърд обектив за тази цел?!

С китовия обектив не откривам как да направя повече от 30 секунди експониране?! Сигурно си трябва твърд обектив за тази цел?!

В бълб режим. С някакъв дистанционен спусък или дистанционно управление. Или с тетеринг към компютър. Или с приложението за смартфони

Имам смартфон, но нито знам кое е приложнието, нито как се свързва с апарата?! Би ли ми дал жокер по въпроса?

Ох, сега се сетих че твоя няма WiFi, то това е начина а такъв адаптер за твоя мисля има, но струва доста. Но погледни на флейр идеята, с такъв дистанционен спусък можеш да правиш експонации, по-дълги от 30 секунди

• Автор

Дъщеря ми си купи статив, и мога да го ползвам, но нали трябва все пак да се изключи след стартирането (което може да стане с 2 секундно закъснение при стартиране), и без дистанционен спусък пак няма да стане! Това, което @flare е показал не е скъпо, но не знам дали го има в БГ защото от там се пазарува с карта, а аз нямам никакви (нито кредитни, нито дебитни), пък и не ми трябват! Сега ще погледна в фотосинтезис какви има за моя модел :)

Edit: В фотосинтезис не намерих, но във фотопавилиона има такъв: Phottix C6 Small

Няма дисплей, но на вид изглежда същия! Надявам се да ми върши работа?! Ако не ще ползвам Pentax-а на дъщеря ми, който има безжично дистанционно само с един бутон, за да разбера поне как се правят тези снимки!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

и без дистанционен спусък пак няма да стане!

Не си достатъчно отчаян, затова не може без дистанционен... Аз с копчето на Bulb съм правил знаеш ли колко снимки по на няколко минути.
  • Дигаш отваряш блендата на макс, исото на макс, гледаш светломера/хистограмата и пресмяташ експозицията на желаното исо и бленда - 2 умножения. Това така или иначе трябва да си го направиш, спусъкът няма да ти го спести.
  • Слагаш много стабилно апарата - Ако статива ти е за 50лв с него няма да стане, но на бетонна стена е идеалка.
  • Вадиш часовник или телефон с таймер.
  • Натискаш копчето и засичаш.
Е евентуално ти писва да си със схваната ръка и си взимаш дистанционен. :D

Това, което @flare е показал не е скъпо, но не знам дали го има в БГ защото от там се пазарува с карта, а аз нямам никакви (нито кредитни, нито дебитни), пък и не ми трябват! Сега ще погледна в фотосинтезис какви има за моя модел [ :)]

Трябва да има някакви - гледай нещо по-китайско, че оригиналните на канон ще те одерат здраво. Иначе като качество на изработка няма база за сравнение. Еквивалентът на моето виж, колко пара е:

http://www.photopavilion.com/?page=catalog&catalog=44&cat=100&product=8203&show=additional

Редактирано от flare (преглед на промените)

...

Edit: В фотосинтезис не намерих, но във фотопавилиона има такъв: Phottix C6 Small

Няма дисплей, но на вид изглежда същия! Надявам се да ми върши работа?! Ако не ще ползвам Pentax-а на дъщеря ми, който има безжично дистанционно само с един бутон, за да разбера поне как се правят тези снимки!

Това е само спусък. Натискаш и държиш. ДОкато това, което флейр показа си има електроника и си настройваш колко искаш да ти е времето. даже мисля може да прави и timelapse 

Това е само спусък. Натискаш и държиш.

Има и застопоряване, мисля. Със сигурност е по-добре от нищо.

П.П. Пламене, нали ползваш заключване на огледалото?

даже мисля може да прави и timelapse

Прави и още как. До 400кадъра, до през 99:99.99 часа :D
  • Автор

Тук намерих едно за 45лв. с дисплей и някакво програмиране, но не знам дали ще ми върши работа?!

Тук намерих едно за 45лв. с дисплей и някакво програмиране, но не знам дали ще ми върши работа?!

Изглежда 1:1 като моето, даже тази приставката с ъгълчето е същата и пише, че става за твоя.

Мисля да :)

При дълги експозиции (повече от 15 секунди) няма голямо значение :)

• Автор

Ами до сега съм снимал нощните снимки само в автоматичния режим, както е описан в книжката (мисля, че беше пейзажен режим)!

Ами до сега съм снимал нощните снимки само в автоматичния режим, както е описан в книжката (мисля, че беше пейзажен режим)!

Това няма общо с режима. Обяснявам: Проблемът: при огледално-рефлексните апарати има още две допълнителни механични движения по време на снимка, спрямо безогледалните - а именно, вдигане на огледалото преди експозицията и свалянето му след нея. Това(първото) има потенциал да разклати камерата и съответно да развали последвалата снимка, дори и апарата да е на статив. Решението: в custom functions менюто има опция Mirror Lock-up. Действието е че всяка снимка става с две натискания - 1. Вдига огледалото, 2. Снима и сваля огледалото. Или ако сложиш на самоснимачка (аз така правя) като натиснеш бутона, вдига огледалото, чака 2 секунди (не нормалните 10) и тогава снима, елиминирайки разтрептяванията едновременно от натискане на бутона и от движението на огледалото.

да предупредя за един недостатък. Не могат да се задават (поне аз не знам как) експозиции под 1с или с точност по-голяма от 1с. Т.е. или не задаваш експозиция и то си снима автоматик, или задаваш такава в секунди. На мен не ми е създавало проблем, но да предупредя.

При дълги експозиции (повече от 15 секунди) няма голямо значение :)

Изцяло зависи какво е ставало/имало пред обектива в първата секунда. Примерно ако има силни светлини в кадъра... или точно тогава е влязла такава...

Иначе си прав, обикновено няма голямо значение. Но... това действие ти гарантира никакво значение, а не струва нищо. Защо тогава да си го спестяваме?

...

Изцяло зависи какво е ставало/имало пред обектива в първата секунда. Примерно ако има силни светлини в кадъра... или точно тогава е влязла такава...

Иначе си прав, обикновено няма голямо значение. Но... това действие ти гарантира никакво значение, а не струва нищо. Защо тогава да си го спестяваме?

От мързел. А и аз до сега снимам основно статични неща :)

От мързел.

Винаги ми е било интересно това, ама. Примерно, да вземем снимането в RAW. Ти снимаш в този формат, което ти гарантира солидна загуба на време, макар че забележима полза (да си говорим честно) я има в 10% от снимките, я не, а ако гледаме небрежно на нещата - даже в 1. Но снимаш в RAW нали? Е ся, не ми казвай че те мързи да натиснеш две копченца да си заключиш огледалото. Ще ти вдигне детайлите в снимката с поне няколко процента :D Не ме карай да седна да меря довечера, в тоя студ.

Винаги ми е било интересно това, ама. Примерно, да вземем снимането в RAW. Ти снимаш в този формат, което ти гарантира солидна загуба на време, макар че забележима полза (да си говорим честно) я има в 10% от снимките, я не, а ако гледаме небрежно на нещата - даже в 1. Но снимаш в RAW нали? Е ся, не ми казвай че те мързи да натиснеш две копченца да си заключиш огледалото. Ще ти вдигне детайлите в снимката с поне няколко процента :D Не ме карай да седна да меря довечера, в тоя студ.

Ааа, не, тук не си прав. RAW има полза (поне при мен) в 90% от случаите. Обикновено ме мързи да настройвам баланса на бялото а така винаги имам начин да го коригирам в пост. Освен това аз решавам как най-добре да използвам RAW информацията и да направя снимката такава, каквато искам. Иначе и до сега щях да си снимам в jpg. Но от друга страна толкова рядко снимам с дълга експозиция че (за мен) не си заслужава усилието :)

Ааа, не, тук не си прав. RAW има полза (поне при мен) в 90% от случаите. Обикновено ме мързи да настройвам баланса на бялото а така винаги имам начин да го коригирам в пост. Освен това аз решавам как най-добре да използвам RAW информацията и да направя снимката такава, каквато искам. Иначе и до сега щях да си снимам в jpg. Но от друга страна толкова рядко снимам с дълга експозиция че (за мен) не си заслужава усилието :)

Няма да размиваме дискусията сега, иначе мога да оспоря първите три изречения едно по едно. Намесих RAW като пример за нещо, което има високо съотношение усилия/резултат, но се ползва защото няма от къде другаде да го извадиш тоя резултат. Заключването на огледалото е същото - играчка е, но ти дава нещо, което няма как да оправиш после.

Относно последното изречение - ми ти сам каза че ефектът е при средни експозиции, т.е. още повече трябва да го ползваш :P. За мен си е дефакто стандарт за статив. Наистина ще взема да го премеря тва... Само че трябва да взема някой по-менте статив да изляза по-прав :D

• Автор

• Слагаш много стабилно апарата - Ако статива ти е за 50лв с него няма да стане, но на бетонна стена е идеалка.

Статива дъщеря ми си го купи от E-mag точно за 50лв. с доставката и е Hama Star 62

Височина 160см. и издържа до 4 килограма, а тя в момента е "кинта и двайсе" :D (както казват във филма "Черна котка, бял котарак"), и за сега ползва Pentax K-m с китовия обектив, който си купи от съученичката си! Мисля, че става и за моя Canon, но нали все още не съм правил нощни снимки с него в така наречения "творчески режим" т.е. тези, които са "P"; "TV"; "AV"; "M" и "A-DEP", и за това реших да питам, пък а нали видях тези снимки, които ги сглобяват от няколко!

Статива дъщеря ми си го купи от E-mag точно за 50лв. с доставката и е Hama Star 62

Височина 160см. и издържа до 4 килограма, а тя в момента е "кинта и двайсе" :D (както казват във филма "Черна котка, бял котарак"), и за сега ползва Pentax K-m с китовия обектив, който си купи от съученичката си! Мисля, че става и за моя Canon, но нали все още не съм правил нощни снимки с него в така наречения "творчески режим" т.е. тези, които са "P"; "TV"; "AV"; "M" и "A-DEP", и за това реших да питам, пък а нали видях тези снимки, които ги сглобяват от няколко!

Ще ти свърши някаква работа със спусък. Това, което имах предвид е, че с тоя статив, не можеш уверено да снимаш на Bulb ако държиш с ръка копчето, аз не мога да си представя че и че при еднократно натискане не мръдва, освен ако не си много вниматен. А вероятно и при малко вятър няма да стане номера.

Не знам как ще реагирате във форума на идеята за флашване на фотоапарат със софтуер на трета страна. Флашването не е постоянно и връщането към стандартния софтуер става чрез смяна на картата памет. Нестандартния софтуер дава нови възможности за настройка на снимането включително и времето за експонация. Възможността за писани на собствени скриптове също не трябва да се подценява, въпреки, че изисква доста усилия.

Софтуера е безплатен и идва без гаранция за работоспособност, т.е. ползва се на собствен риск. Но все пак се ползва. Аз чакам да го поткарат и на моя фотоапарат за да го разгледам. Не знам защо от Canon са ограничили ISO-то до 100 при експонации по-дълги от 1 с???

Статия за софтуерите тук.

ИЗВЪН ТЕМАТА

Чудя се дали вече може да се направи компютърен клъстер от евтини сапунерки със сменен софтуер за целите на WEB хостинга например?

Редактирано от supervas (преглед на промените)

Не знам как ще реагирате във форума на идеята за флашване на фотоапарат със софтуер на трета страна. Флашването не е постоянно и връщането към стандартния софтуер става чрез смяна на картата памет. Нестандартния софтуер дава нови възможности за настройка на снимането включително и времето за експонация. Възможността за писани на собствени скриптове също не трябва да се подценява, въпреки, че изисква доста усилия.

Софтуера е безплатен и идва без гаранция за работоспособност, т.е. ползва се на собствен риск. Но все пак се ползва. Аз чакам да го поткарат и на моя фотоапарат за да го разгледам. Не знам защо от Canon са ограничили ISO-то до 100 при експонации по-дълги от 1 с???

Статия за софтуерите тук.

ИЗВЪН ТЕМАТА

Чудя се дали вече може да се направи компютърен клъстер от евтини сапунерки със сменен софтуер за целите на WEB хостинга например?

Това с ограничаването на ИСО го има вероятно само при сапунерките, аз нямам такива ограничения

Евтините сапунерки имат и евтини и слаби процесори. Даже и да си купите 10 по 100 лева едната с (приблизително) 50MHz процесор не можете да свършите много работа

Иначе има такъв софтуер, но до момента не съм почувствал необходимост от толкова специализирани възможности

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.