Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Ринг с FTM- одначава че обектива има перманентен ръчен фокус, независимо на каква позиция е превключвателя AF-MF?

Или означава нещо друго? Не можах да открия ясен отговор.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Точно това е.

Казано малко по-подробно - няма опасност да повредиш обектива, ако въртиш фокусния пръстен на ръка в режим AF. 

Точно това е.

Казано малко по-подробно - няма опасност да повредиш обектива, ако въртиш фокусния пръстен на ръка в режим AF. 

Благодаря.

Една интересна статия за мрачното бъдеще на "огледалото" и DSLR-те като цяло.

https://photographylife.com/mirrorless-vs-dslr

Много тенденциозно написана статия. Много от нещата, написани в нея, са непълни, неточни, или направо неверни.

Ще почна да се притеснявам за бъдещето на DSLR-ите в момента, в който безогледалните тела и обективи станат значително по-евтини. Което е логично да бъде така, след като при производството им са спестени някои от частите, влагани в големите тела. 

И все пак - нищо не може да замени оптичния визьор и удобния захват, с грип, лягащ плътно в дланта.

Много тенденциозно написана статия
...удобния захват, с грип, лягащ плътно в дланта.

Абсолютно тенденциозна.
...да не говорим за къде-къде по-ергономично разположените контроли върху по-голямото тяло на DSLR-a.

Една интересна статия за мрачното бъдеще на "огледалото" и DSLR-те като цяло.

Много добре са написали, как всичките проблеми на безогледалките ще се решат в един слънчев ден. Тъй като снимам сега, ползвам т'ва дето е по-добро сега. Аз не съм сантиментален. Като евентуално, някога, доживея едно различно и по-добро бъдеще в което безогледалките ме устройват повече, ще си купя такава. Дотогава - много им здраве. :P

Абсолютно тенденциозна.
...да не говорим за къде-къде по-ергономично разположените контроли върху по-голямото тяло на DSLR-a.

Много добре са написали, как всичките проблеми на безогледалките ще се решат в един слънчев ден. Тъй като снимам сега, ползвам т'ва дето е по-добро сега. Аз не съм сантиментален. Като евентуално, някога, доживея едно различно и по-добро бъдеще в което безогледалките ме устройват повече, ще си купя такава. Дотогава - много им здраве. :P

Що бе, има и 4/3, които са удобни. Но са с размер много близък до DSLR :D

Ринг с FTM- одначава че обектива има перманентен ръчен фокус, независимо на каква позиция е превключвателя AF-MF?

Или означава нещо друго? Не можах да открия ясен отговор.

Full Time Manual. Можеш във всеки момент да врътнеш за да оправиш/пренастроиш фокуса

Що бе, има и 4/3, които са удобни. Но са с размер много близък до DSLR :D

Full Time Manual. Можеш във всеки момент да врътнеш за да оправиш/пренастроиш фокуса

по 1 - кой това?

по 2 - това Canon специално го тълкуват както си искат, ама. Повечето обективи FTM = механичен FTM.  85мм 1.2 и още 1-2  - електронен през цялото време. Всички STM обективи - електронен и донастройващ - т.е. трябва да направи автоматичен първо...

по 1 - кой това?

по 2 - това Canon специално го тълкуват както си искат, ама. Повечето обективи FTM = механичен FTM.  85мм 1.2 и още 1-2  - електронен през цялото време. Всички STM обективи - електронен и донастройващ - т.е. трябва да направи автоматичен първо...

Гледах един обектив на Сигма и в характеристиките му пише че няма FTM, т.е. ако не си превключил на MF не може да фокусираш ръчно с ринга. Та в началото не ми беше ясно точно какво означава FTM. Сега вече го разбрах от Вашите постове, за което благодаря.

Относно статията. Човекът говори за бъдещето и главно за това, че безогледалките имат голям потенциал за развитие, докато огледалата според него де вече са стигнали горната граница. поне аз така го разбрах. Та ако смятата да се занимавате с фотография след 20-30 г. може от сега да започнете даси набавяте камера и обективи:D

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Та ако смятата да се занимавате с фотография след 20-30 г. може от сега да започнете даси набавяте камера и обективи:D

дай да ги доживеем първо :)

по 1 - кой това?

Ами Е-М 5

Аааа, и си имам едно малко прасенце в чантата :)

Ами Е-М 5

Аааа, и си имам едно малко прасенце в чантата :)

100-400?

Бинго. И като си дойдеш ще го видиш и пробваш :)

:D нали се сещаш как се облизвам кат котка на каче сметана :)

:D нали се сещаш как се облизвам кат котка на каче сметана :)

Вярвам ти. И да ти кажа всичко, което пише по ревютата е вярно (още не съм свалил снимките за да видя рязкостта). Да не говорим че режим 3 на стабилизация ми е толкова удобен. И с една батерия, която в момента е на около 50% е направил 1000 снимки (при CIPA бройка за камерата около 900)

Вярвам ти. И да ти кажа всичко, което пише по ревютата е вярно (още не съм свалил снимките за да видя рязкостта). Да не говорим че режим 3 на стабилизация ми е толкова удобен. И с една батерия, която в момента е на около 50% е направил 1000 снимки (при CIPA бройка за камерата около 900)

Яката работа :D

CIPA не са ли 50% със светкавица?

Яката работа :D

CIPA не са ли 50% със светкавица?

Хм, не мисля. А и аз нямам светкавица. Но до сега със сигмата (с постоянно включена стабилизация) съм бил винаги около това число (по CIPA)

Хм, не мисля. А и аз нямам светкавица. Но до сега със сигмата (с постоянно включена стабилизация) съм бил винаги около това число (по CIPA)

Моят 17-55 е почти винаги със включена стабилизация и винаги съм правил по над 1000 снимки със стария. С новия не съм обръщал внимание, щото с 3 батерии трудно се забелязва :D но е горе долу същото.

П.П сега съм почти убеден че в тестовете 50% от снимките са със светкавица - и фокус и зуум, ако апарата подържа такъв електронен - ама да - ти нямаш светкавица.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Моят 17-55 е почти винаги със включена стабилизация и винаги съм правил по над 1000 снимки със стария. С новия не съм обръщал внимание, щото с 3 батерии трудно се забелязва :D но е горе долу същото.

П.П сега съм почти убеден че в тестовете 50% от снимките са със светкавица - и фокус и зуум, ако апарата подържа такъв електронен - ама да - ти нямаш светкавица.

със 70Д и сигмата съм стигал 700-800. Но с тотално спряни звуци и превю. Не знам от къде се получава това разминаване. Но и CIPA марките са съобразени с камерата

Не знам от къде се получава това разминаване.

Моторите за стабилизация на сигмата са правени от Фолксваген? :D

Имам въпрос относно ML. Четох много в интернет за него. Но повечето ревюта и коментари са насочени към видеовъзможностите на фърмуера - РАУ видео и прочие. Мен специално те много не ме вълнуват. Не съвсем де, ама са на второ място.:) Конкретно за фотовъзможностите на камерата, какво предоставя като допълнителни възможности, ако реша да си "хакна" 70Д-то? Ако може на по разбираем технически език, като за лаици.:D

Знам, че Rude Boy има инсталиран на неговия Канон, та ако може и той да се изкаже.

Благодаря.

Знам, че Rude Boy има инсталиран на неговия Канон, та ако може и той да се изкаже.

Щом е за теб - с удоволствие :)

Принципно, ML добавя на даден модел възможности, които му липсват, но хардуерът позволява да се реализират. Така че има разлика във версиите му за различните модели тела. Много от нещата, които се добавят в 1100D (който е най-ниският клас на Canon), в 70D ги има като стандартни - междинни стъпки на ISO, скорост и бленда, директно задаване на цветова температура в Келвини. Една голяма част от екстрите са полезни основно при работа на ръчен фокус - focus peaking (оцветяване на тази част от снимката, която е на фокус), focus trap (натискаш спусъка и го държиш, въртиш фокусния пръстен, и снимката се прави в момента, в който постигнеш фокус), зуумване на част от образа на дисплея, с цел по-точно фокусиране. Имаш една купчина други дребни екстри, като правене на поредица от снимки през зададен интервал, хистограма в реално време, "зебри" (оцветяване на частта от снимката, която е пре-/недо-експонирана), "зуумване" на 100% на заснетия кадър при възпроизвеждане с едно натискане на бутон, и много други. А, и - можеш да си видиш броя на сработванията на затвора директно от менюто :) .

Като цяло ML може да е полезен на хора като мен с апарати нисък клас, за активно снимащи видео, или за работещи с ръчнофокусни обективи. Недостатъкът е, че повечето екстри (разбираемо) работят само в LiveView. 

Така че специално за теб не знам дали има смисъл да го слагаш. Не е кой знае какво, с ML апаратът ти няма да стане 5D MkIII * :) . Но пък нищо не пречи да пробваш. Така или иначе, ако не го ползваш, тялото си работи съвсем нормално, без разлика. Инсталира се лесно, и се маха още по-лесно. Поне при мен не причинява проблеми. Първите версии, които слагах, 2-3 пъти са ми блокирали апарата, оправях го с вадене на батерията. Случваше се и ако опитам да го пусна с друга карта, не тази, от която съм инсталирал. Но с по-новите версии тези неща ги изчистиха. 

* - в менюто (на шега, надявам се :) ), има и един ред с надпис "Don't click me!" . И под него има обяснение "Апаратът ви ще се превърне в 1Dx, или ще експлодира." :D

ПП. Ето едно клипче по въпроса, можеш да придобиеш от него някаква представа.

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Щом е за теб - с удоволствие :)

Принципно, ML добавя на даден модел възможности, които му липсват, но хардуерът позволява да се реализират. Така че има разлика във версиите му за различните модели тела. Много от нещата, които се добавят в 1100D (който е най-ниският клас на Canon), в 70D ги има като стандартни - междинни стъпки на ISO, скорост и бленда, директно задаване на цветова температура в Келвини. Една голяма част от екстрите са полезни основно при работа на ръчен фокус - focus peaking (оцветяване на тази част от снимката, която е на фокус), focus trap (натискаш спусъка и го държиш, въртиш фокусния пръстен, и снимката се прави в момента, в който постигнеш фокус), зуумване на част от образа на дисплея, с цел по-точно фокусиране. Имаш една купчина други дребни екстри, като правене на поредица от снимки през зададен интервал, хистограма в реално време, "зебри" (оцветяване на частта от снимката, която е пре-/недо-експонирана), "зуумване" на 100% на заснетия кадър при възпроизвеждане с едно натискане на бутон, и много други. А, и - можеш да си видиш броя на сработванията на затвора директно от менюто :) .

Като цяло ML може да е полезен на хора като мен с апарати нисък клас, за активно снимащи видео, или за работещи с ръчнофокусни обективи. Недостатъкът е, че повечето екстри (разбираемо) работят само в LiveView. 

Така че специално за теб не знам дали има смисъл да го слагаш. Не е кой знае какво, с ML апаратът ти няма да стане 5D MkIII * :) . Но пък нищо не пречи да пробваш. Така или иначе, ако не го ползваш, тялото си работи съвсем нормално, без разлика. Инсталира се лесно, и се маха още по-лесно. Поне при мен не причинява проблеми. Първите версии, които слагах, 2-3 пъти са ми блокирали апарата, оправях го с вадене на батерията. Случваше се и ако опитам да го пусна с друга карта, не тази, от която съм инсталирал. Но с по-новите версии тези неща ги изчистиха. 

* - в менюто (на шега, надявам се :) ), има и един ред с надпис "Don't click me!" . И под него има обяснение "Апаратът ви ще се превърне в 1Dx, или ще експлодира." :D

ПП. Ето едно клипче по въпроса, можеш да придобиеш от него някаква представ

Много ти благодаря. Знаех си, че винаги мога да разчитам на теб.:)

То повечето от тези неща ги има в оригиналния фърмуер на 70Д.

Интерес представляват само две - три неща от изброените:

"Снимане през определени интервали" - това смятам да го реша в скоро време с един дистанционен спусък, че не го откривам в камерата като възможност. Нощно време в гората, може да се прибереш в палатката и да оставиш камерата на статива да си щрака по небето. :) Малко като при рибарите - залагаш въдицата и на сутринта гледаш какво се е уловило.

" Броя на сработванията на затвора" - това не знам как да го реша. Интересно е като информация, но само за него не си струва.

"Работа с ръчнофокусни обективи" - Имам намерение да придобия някой от старите твърди CZJ или Helios или в краен случай някой Сингапурски Rollei (сега ги оглеждам) :) . Харесва ми суетенето около тях и ръчното настройване, а и фона им няма нищо общо със съвременните критерии за "красиво боке" - точково, кремообразно, хумогенно, и пр. Това на някой от старите много ми харесва, въпреки, че няма нищо общо с точките. Тогава може би ще се замисля повече за ML, особено peaking-а.

Много ти благодаря, още веднъж, за изчерпателния отговор.

Ето още нещо за телефоните и DSLR камерите :)

http://petapixel.com/2015/09/28/people-just-found-out-how-bad-smartphones-are-at-photographing-the-moon/

Един любим израз на баба ми: " С трици маймуни не се ловят":)

Сериозната фотография изисква застраховка живот.:)

http://www.boredpanda.com/crazy-photographers/

Сериозната фотография изисква застраховка живот.:)

http://www.boredpanda.com/crazy-photographers/

асоциация 1: Ник, никой сериозен застраховател няма да застрахова сериозен фотограф. Или поне ще иска адските вноски...

асоциация 2: Несериознaтa фотография също: списък с инциденти свързани със селфита.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.