Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Как работи фокуса с фазово разпознаване:

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Как работи фокуса с фазово разпознаване:

Това е по-нагледно:

http://graphics.stanford.edu/courses/cs178/applets/autofocuspd.swf

Освен това трябва да отбележа две неща:

1. Клипът отразява принципа на фазов фокус от основния сензор, какъвто се ползва от някои мобилни телефони(точно там се ползват сензори на Тошиба) и безогледалки и то имплементацията на Тошиба. При DSLR има отделни сензори точно като флаш-анимацията към която съм дал линк.

2. Клипът тенденциозно набляга на предимствата на фазовия фокус, без да показва недостатъците му, спрямо контрастния. Всъщност имплементациите подобни на показаната никъде не се ползват сами, ами в комбинация с контрастен. Докато тази в DSLR си работи съвсем самостоятелно - но и тя си има нейни си недостатъци.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Това е по-нагледно:

http://graphics.stanford.edu/courses/cs178/applets/autofocuspd.swf

Освен това трябва да отбележа две неща:

1. Клипът отразява принципа на фазов фокус от основния сензор, какъвто се ползва от някои мобилни телефони(точно там се ползват сензори на Тошиба) и безогледалки и то имплементацията на Тошиба. При DSLR има отделни сензори точно като флаш-анимацията към която съм дал линк.

2. Клипът тенденциозно набляга на предимствата на фазовия фокус, без да показва недостатъците му, спрямо контрастния. Всъщност имплементациите подобни на показаната никъде не се ползват сами, ами в комбинация с контрастен. Докато тази в DSLR си работи съвсем самостоятелно - но и тя си има нейни си недостатъци.

70D и 7D MII имат технологията вградена във сензора и вярвам си се убедил че работи много добре :)

70D и 7D MII имат технологията вградена във сензора и вярвам си се убедил че работи много добре :)

Ей, знаех си че трябва да напиша и това:

Ми да, имат, ама не е същата, има две основни и много големи предимства:

Първо, при посочената имплементация, пикселите за фазов фокус са "обикновени" пиксели, "засенчени" от едната страна, докато при Canon всеки пиксел е два отделни. Така, че при канон когато правиш истинската снимка, като сумираш двата пиксела се получава резултантния. В конкуренцията, тоя пиксел го интерполират от околните.

Второ, на Canon всички пиксели в 80%ната зона са двойни, а не както горе тук-таме. Това позволява доста по-прецизен фокус.

Отделно нямаш доказателство, че Canon също не ползват и контрастен - в крайна сметка имат и следене на лица, а то изисква конвенционален анализ на пикселите.

Недостатъци на Canon-ската имплементация са, едно, че тъй като всички пиксели са двойни, има потенциал да са по-шумни. Обаче както се видя в 7DmII това много добре го оправиха. Две, че както споменах са 80% от площа на сензора, при имплементациите на Тошиба, Сони и т.н. обикновено са пръснати по целия сензор.

И накрая - да справя се много добре, но не колкото фазовия фокус с отделните кръстосани точки, особено пък при 7DmII, където външния AF сензор е top-of-the-line.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Ей, знаех си че трябва да напиша и това:

Ми да, имат, ама не е същата, има две основни и много големи предимства:

Първо, при посочената имплементация, пикселите за фазов фокус са "обикновени" пиксели, "засенчени" от едната страна, докато при Canon всеки пиксел е два отделни. Така, че при канон когато правиш истинската снимка, като сумираш двата пиксела се получава резултантния. В конкуренцията, тоя пиксел го интерполират от околните.

Второ, на Canon всички пиксели в 80%ната зона са двойни, а не както горе тук-таме. Това позволява доста по-прецизен фокус.

Отделно нямаш доказателство, че Canon също не ползват и контрастен - в крайна сметка имат и следене на лица, а то изисква конвенционален анализ на пикселите.

Недостатъци на Canon-ската имплементация са, едно, че тъй като всички пиксели са двойни, има потенциал да са по-шумни. Обаче както се видя в 7DmII това много добре го оправиха. Две, че както споменах са 80% от площа на сензора, при имплементациите на Тошиба, Сони и т.н. обикновено са пръснати по целия сензор.

Знам, но вметването ми беше по-скоро че се полза същата идея, конкретната реализация разбира се е различна :)

П.П. Не знам колко би било влиянието на разцепените пиксели върху шума, но даже и в 70Д Канон са се справили много добре

П.П. Не знам колко би било влиянието на разцепените пиксели върху шума, но даже и в 70Д Канон са се справили много добре

Бе относително шумен е за поколението си, не че се оплаквам. Подобрението в 7DmII е много значително.

Уфф, днес най-после оправих матовото стъкло на визьора. Трудно намерих (имам предвид да го оцеля на работа :) ) момчето от Зентекс, но днес най-накрая успях. Сутринта след две седмици упорито звънене, най-накрая ми вдигна и като разбрах че е в работилницата, зарязах всичко, метнах се на мотора и за час и половина бях пред блок 25 в Младост едно. Сръчен и много готин пич. За 20 мин. снеми матовото стъкло и превърна омазания ми визьор в кристално чист. Поговорих ме си ,основно лакардии, но ми каза някой неща, които смятам да спазвам занапред:

- Няма отърване от прахоляка, но можеш зничително да го намалиш с някой прости правила:

- винаги изключвай фотоапарата преди да сменяш обективите, матрицата е като електромагнит когато има захранване и ги привлича;

- навеждай камерата надолу когато сменяш обективи;

- Колкото по -рядко ги сменяш толкова по-добре, т.е. ако не си профи ( а аз не съм), ползвай по универсални зумове, два, най много три (ами аз толкова имам и са ми напълно достатъчни) :)

- не се опитвай да чистиш огледлото, със специално покритие е за да не пречупва и раздвоява образа. (изобщо нямам намерение повече да бъркам в търбуха на камерата :) )

- не чисти матрицата сам, да го правят само хора, които са наясно с това (ами точно това имам намерение да направя)

- Забрави клечките за уши, кърпичките и духалките, осен за челните лешти на обектива.

- не затваряй прекалено блендите.

Много съм щастлив, че визьорът ми е вече "тип топ"

Сега ако заменя и 17-85 със 18-135 което имам сериозно намерение да направя, в най-скоро време, щастието ми ще бъде пълно!

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Бе относително шумен е за поколението си, не че се оплаквам. Подобрението в 7DmII е много значително.

То май преди година и половина, когато аз купувах моята камера, не го продаваха в България това 7D mark III. Заинтригуван от поста ти, го разгледах внета. Готина камера, а щом казваш, че и сензора работи по-добре! Мен ме кефи и вградения ГПС за снимките. Ма то пълно щастие, май няма. Винаги ще излиза нещо ново и по съвършено! 

Аз пък много се кефя на нашата камера, че екрана й се върти в почти всички посоки. Миналата седмица в Триград, на едно кафе се появи една мацка със Сони, не разбирам много и не знам, точно кой модел, но беше сериозна "буца". Обектива беше колко 700 мл. бутилка за Джони. Драмата обаче настъпи, когато се опита да снима едно цветче на земята от нисък ракурс. Яко гъзене падна, щеше да си счупи  врата, за  да види как е кадрирала през неподвижния дисплей на Сони-то. :D  

Хубави неща са ти казали, спазвай ги. 

Въпреки, че последния път на D7100 ми се наложи да ползвам клечка за уши :) . Нещо беше много здраво залепнало върху матрицата, и не се махаше дори и с LensPen-а. Наложи се да прибягвам до запасите си от свръхчист спирт.

Лично мнение - няма много смисъл да сменяш единия "китак" с друг. Говорили сме за 17-85, няма да можеш да му вземеш свестни пари. По-добре го ползвай, докато работи, видя, че не е толкова лош. Но ако все пак твърдо си го решил - гледай 18-135 да е новата версия, със STM. Не само заради по-бързия и тих фокус, оптически също е по-добре.

А относно подвижния дисплей ...  :D

12158736243_543b948239_c.jpg

12158492355_32480a0e91_c.jpg

Тези двете са снимани с Nikon D5100. Само че съвсем бях изключил, че дисплея се върти, спокойно си залегнах на земята, и си ги щракнах. С което направих малко шоу за групата колоездачи, с които бях  :D

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Хубави неща са ти казали, спазвай ги. 

Въпреки, че последния път на D7100 ми се наложи да ползвам клечка за уши :) . Нещо беше много здраво залепнало върху матрицата, и не се махаше дори и с LensPen-а. Наложи се да прибягвам до запасите си от свръхчист спирт.

Лично мнение - няма много смисъл да сменяш единия "китак" с друг. Говорили сме за 17-85, няма да можеш да му вземеш свестни пари. По-добре го ползвай, докато работи, видя, че не е толкова лош. Но ако все пак твърдо си го решил - гледай 18-135 да е новата версия, със STM. Не само заради по-бързия и тих фокус, оптически също е по-добре.

А относно подвижния дисплей ...  :D

Тези двете са снимани с Nikon D5100. Само че съвсем бях изключил, че дисплея се върти, спокойно си залегнах на земята, и си ги щракнах. С което направих малко шоу за групата колоездачи, с които бях  :D

Задължително ще е СТМ. 17-85 нямам намерение да го продавам. Ще си го държа ей така за цвят. Идва ми понякога малко къс. И аз четох доста за 18-135 СТМ че е по-добре оптически. Супер универсален е и ще ми е много удобен. Въпреки, че тогава, както ми каза ти по-рано 55-250 (който също за мен е чудесно стъкло) ще "увисва" по често.

Между другото тази първата (сърнелата) е чудесна панирана с малко галета и яйце. Ако има към нея и ледена бутилка Совиньон Блан става направо страхотно. :) . Не е ставало въпрос, но гъбите са друга моя страст. Дядо ми беше известен гъбар в моя край и аз съм тръгнал с него от 5 годишен. Не виждам тук теми за гъбари, иначе бих се включил. Ако имаш някакви съмнения, може да съм ти от полза. Но първо питай и тогава яж. :no-no:

Благодаря за съветите.

• Автор

От доста време не съм писал във форума, но днес имам малко време и реших да го използвам тук. Та въпроса е спор във фейсбук за снимки правени с телефон Нокия 808. Този, който ги е правил се опитва да убеди всички, че бил снимал и то не веднъж извънземни :D Според мен това е нещо съвсем друго, но все пак бих искал да знам и вашето мнение, за да му напиша от какво точно се получава това издължено петно на снимките (има го само когато снима към небето по неговите думи)! Ето ги снимките:

4c31bd11c25ed9d5.jpg   29f110641102d0f0.jpg

п.с.Забравих да кажа, че е снимал с макс зуум!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

От доста време не съм писал във форума, но днес имам малко време и реших да го използвам тук. Та въпроса е спор във фейсбук за снимки правени с телефон Нокия 808. Този, който ги е правил се опитва да убеди всички, че бил снимал и то не веднъж извънземни :D Според мен това е нещо съвсем друго, но все пак бих искал да знам и вашето мнение, за да му напиша от какво точно се получава това издължено петно на снимките (има го само когато снима към небето по неговите думи)! Ето ги снимките:

4c31bd11c25ed9d5.jpg   29f110641102d0f0.jpg

п.с.Забравих да кажа, че е снимал с макс зуум!

Пламене, докато не видиш оригиналите нищо не можеш да кажеш. И това може да е обект върху сензора, питай го дали е снимал чист бял лист и дали на него се вижда

• Автор

Пламене, докато не видиш оригиналите нищо не можеш да кажеш. И това може да е обект върху сензора, питай го дали е снимал чист бял лист и дали на него се вижда

Бял лист не е снимал, но е снимал срещу бяла стена, която пък е релефна, и на всичкото отгоре без зуум. Там не се вижда петното.

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Бял лист не е снимал, но е снимал срещу бяла стена, която пък е релефна, и на всичкото отгоре без зуум. Там не се вижда петното.

На стените има хиляди неравности и по тях не може да се съди. И по-добре му кажи да зареже тези конспиративни теории :)

• Автор

На стените има хиляди неравности и по тях не може да се съди. И по-добре му кажи да зареже тези конспиративни теории :)

Аз вече му го казах, ама той не ми вярва, пък и иска да изкара телефона си по-добър от фотоапарат :D

Между другото и аз му писах за замърсяване на сензора, което се вижда при макс зуум (както и ти написа в предния си коментар), но според него това не било вярно.

Аз вече му го казах, ама той не ми вярва, пък и иска да изкара телефона си по-добър от фотоапарат :D

Между другото и аз му писах за замърсяване на сензора, което се вижда при макс зуум (както и ти написа в предния си коментар), но според него това не било вярно.

Не вярвам в НЛО. Но това че "следата" е идентична на двете снимки, но се явява на различни места в кадъра, не подсказвали ли, че е нещо различно от замърсена матрица?

• Автор

Възможно е, но все е нещо отвътре, а не външно на стъклото! Казва, че и с други форми го вижда, но му казах, че моята Нокия N8 имаше замърсяване, което беше отстранено и сега всички снимки са чисти (посъветвах го да направи същото с неговата Нокия 808)! :)

Има едно копче AF-ON горе в дясно на камерата. Четох в книжката за него, но нещо не можах да схвана точно за какво служи. :) Като снимам, от време на време ми се "закача" за погледа, замислям се за кратко, каква ли му е функцията, но после бързо го забравям. :)  Може ли да ми поясните за какво служи и в кои режими. Ще съм много благодарен. Ще ми спестите ровенето в мануала (в последно време нещо ме домързява да го прелиствам, а трябва) :D

Благодаря предварително!

Има едно копче AF-ON горе в дясно на камерата. Четох в книжката за него, но нещо не можах да схвана точно за какво служи. :) Като снимам, от време на време ми се "закача" за погледа, замислям се за кратко, каква ли му е функцията, но после бързо го забравям. :)  Може ли да ми поясните за какво служи и в кои режими. Ще съм много благодарен. Ще ми спестите ровенето в мануала (в последно време нещо ме домързява да го прелиствам, а трябва) :D

Благодаря предварително!

Стартира фокуса. Има много случаи при които не можеш (примерно по време на видео) или не искаш (примерно за да направиш много снимки с еднакъв фокус) да се префокусира с полуспусък.
  • 2 седмици по-късно...

Днес случайно попаднах на новия EF 50 mm F1,8 STM. Страхотно изглежда за парите си. Изработката му е съвсем различна от стария "пласманяк" . Метален байонет, качеството на пласмасата е много по -добро. Фокусния ринг е изместен по назад и няма проблем със сенника. Мотора е STM (супер и завидео). Ламелите на диафрагмата са 7 бр. (това не прави бокето много по различно, но все пак) Макрото е с 10 см. по-късо, което също е добре. Цената му е супер-около 280лв. В ревютата кочат, че има и известно подобрение в оптическите качества, не много но все пак. Разгледах го подробно (не съм снимал с него), и поне на външен вид е много по добре от предшественика си. Много ми хареса. Не съм склонен да давам хиляди за обективи и цената му е чудесна за мен. Искам да го ползвам основно за портрети. Мисля, че за кропа ще е идеален на 80мм. Смятах да го поръчвам от Амазон - 125$, но при положение че тук е 280 лв. не си струва за 50 лв. да се занимавам с митници и простотии. В понеделник ще го взема и ще постна снимки.

Имам един въпрос: Казват в тестовете, че проблема с винетирането в ъглите не е премахнат. Та мисълта ми е, кропа помага ли за преодоляване на част от този проблем, т.като всъщноост кропа изрязва част от кадъра? (не че не се оправя лесно с постобработката, но все пак) Или греша?

Изобщо какво ви е мнението за това стъкло?

Днес случайно попаднах на новия EF 50 mm F1,8 STM. Страхотно изглежда за парите си. Изработката му е съвсем различна от стария "пласманяк" . Метален байонет, качеството на пласмасата е много по -добро. Фокусния ринг е изместен по назад и няма проблем със сенника. Мотора е STM (супер и завидео). Ламелите на диафрагмата са 7 бр. (това не прави бокето много по различно, но все пак) Макрото е с 10 см. по-късо, което също е добре. Цената му е супер-около 280лв. В ревютата кочат, че има и известно подобрение в оптическите качества, не много но все пак. Разгледах го подробно (не съм снимал с него), и поне на външен вид е много по добре от предшественика си. Много ми хареса. Не съм склонен да давам хиляди за обективи и цената му е чудесна за мен. Искам да го ползвам основно за портрети. Мисля, че за кропа ще е идеален на 80мм. Смятах да го поръчвам от Амазон - 125$, но при положение че тук е 280 лв. не си струва за 50 лв. да се занимавам с митници и простотии. В понеделник ще го взема и ще постна снимки.

Имам един въпрос: Казват в тестовете, че проблема с винетирането в ъглите не е премахнат. Та мисълта ми е, кропа помага ли за преодоляване на част от този проблем, т.като всъщноост кропа изрязва част от кадъра? (не че не се оправя лесно с постобработката, но все пак) Или греша?

Изобщо какво ви е мнението за това стъкло?

Краткия отговор за винетирането е - да, намалява се сериозно при кроп камера, защото прожектирания от обектива образ е по-малък от целия размер на лещите

Не съм снимал с новия 50/1.8 STM, само съм чел ревюта за него - тук, и тук. Съдейки по тях, няма голяма разлика в оптиката спрямо по-стария 50/1.8 II, на който съм бил собственик, за кратко, и го продадох много разочарован. Подобренията са в новия стъпков мотор, и в конструкцията. Всъщност - ти си наясно с тях.

Това, което не пише по ревютата, е дали е решен най-големият проблем на 50/1.8 II. И това не е винетирането, остротата, или шумът на фокусния мотор, а нещо много важно - точността на фокусиране.

Така че бих ти препоръчал в понеделник да се разходиш до Павилиона, и да пробваш обектива, как ще се сработи с тялото ти. Нащракай малко тестови снимки, разгледай си ги на компютъра, и прецени дали те устройват. 

Аз лично не бих си го избрал за портретен обектив. Сещам се за доста по-добри алтернативи - и за Canon, и за Nikon (нали съм с две системи)

А, и не е правилно да приравняваш фокусните разстояния, и да казваш, че отговаря на 80 мм. При положение, че не снимаш едновременно с кропка и фулфрейм. 50 мм са си 50 мм. 

Краткия отговор за винетирането е - да, намалява се сериозно при кроп камера, защото прожектирания от обектива образ е по-малък от целия размер на лещите

Благодаря.

Не съм снимал с новия 50/1.8 STM, само съм чел ревюта за него - тук, и тук. Съдейки по тях, няма голяма разлика в оптиката спрямо по-стария 50/1.8 II, на който съм бил собственик, за кратко, и го продадох много разочарован. Подобренията са в новия стъпков мотор, и в конструкцията. Всъщност - ти си наясно с тях.

Това, което не пише по ревютата, е дали е решен най-големият проблем на 50/1.8 II. И това не е винетирането, остротата, или шумът на фокусния мотор, а нещо много важно - точността на фокусиране.

Така че бих ти препоръчал в понеделник да се разходиш до Павилиона, и да пробваш обектива, как ще се сработи с тялото ти. Нащракай малко тестови снимки, разгледай си ги на компютъра, и прецени дали те устройват. 

Аз лично не бих си го избрал за портретен обектив. Сещам се за доста по-добри алтернативи - и за Canon, и за Nikon (нали съм с две системи)

А, и не е правилно да приравняваш фокусните разстояния, и да казваш, че отговаря на 80 мм. При положение, че не снимаш едновременно с кропка и фулфрейм. 50 мм са си 50 мм. 

Благодаря ти. Мисля че в Пловдивския Павилион няма да ми го дадат. Когато си купувах 10-18 исках първо да го пробвам и си носех камерата, но ми отказаха. Пък и да ми го дадат, аз съм един "специалист"...майко мила, пък и с тия диоптри. :no-no:

Ами аз отдавна се бях "наточил" на стария 50/1,8 II, но се отказах поради недобрите отзиви. Сега този го видях случайно, изобщо не предполагах, че има нов. И старият ми мерак се засили отново. :D.  

Ами този стъпков мотор не е ли по-добре за фокуса. Или само го забързва, без да влияе на точността му? 

Благодаря ти. Мисля че в Пловдивския Павилион няма да ми го дадат. Когато си купувах 10-18 исках първо да го пробвам и си носех камерата, но ми отказаха. 

:cant believe:

Във варненския Павилион никога не са ми отказвали да пробвам каквото и да е. Е, може би защото ме познават :) , и знаят, че отивам с цел да купувам, а не само да си играя със стоката. Но и за други хора чета, че могат да пробват каквото си харесат.

Във Фото форума има тема за 50/1.8. Спомням си, че един от собствениците му се беше оплаквал от непостоянство във фокуса. 

Но все пак е нов модел, няма все още натрупани много мнения, не са известни евентуалните му недостатъци. Затова ти препоръчвам да го пробваш, преди да купиш.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.