Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Ник, снимката във Фликър не е публична, и не мога да я отворя. Но от това, което виждам - нямаш поводи за притеснение за матрицата. 3-4 съвсем дребни прашинки са нищо.

Извинявай, не съм опровил настройката при качването. Благодаря ти много за помощта. Въпреки това, ще занеса камерата при момчето, за което ми каза, за да съм напълно сигурен. При разговора по телефона ми се строи много свестен, а и щом ти го препоръчваш. Хиляди благодарности още веднъж.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

• Автор

Освен стандартните градиентни филтри има ли такива, които да мога да ги ползвам в силно пресечен терен т.е. от затъмнението в горната част на филтъра към долната просветена да не е в права линия разделено, а вълнообразно? Примерно както съм показвал снимки на върховете в Тетевен. Значи единия връх е в ляво, а другия в дясно, а аз искам само небето да затъмня с филтъра без да засягам върховете. И между другото да питам - новия лайтрум само за х64 бита ли ще го има или и за х32 бита? От публикацията тук не се разбира, а с гугъл нищо не открих :D

Освен стандартните градиентни филтри има ли такива, които да мога да ги ползвам в силно пресечен терен т.е. от затъмнението в горната част на филтъра към долната просветена да не е в права линия разделено, а вълнообразно? Примерно както съм показвал снимки на върховете в Тетевен. Значи единия връх е в ляво, а другия в дясно, а аз искам само небето да затъмня с филтъра без да засягам върховете. И между другото да питам - новия лайтрум само за х64 бита ли ще го има или и за х32 бита? От публикацията тук не се разбира, а с гугъл нищо не открих :D

Първия въпрос - ако питаш за оптични филтри - няма такива (откъде да знаят какъв е релефа ти) (доколкото знам, макар че не виждам що да не може да се направят електронни такива с обратна връзка от фотоапарата :D ) В лайтрум 6 има четка, която позволява да "поизтриеш" от градиентния филтър - но това очевидно е постпроцесинг.

Втория - мисля че е само 64 битов. Даже ме изненадва че толкова късно спряха 32 бит, Адоб за някои от другите си продукти много рано спряха 32битовата подръжка.

• Автор

Да, за оптични питам. Явно ще трябва да импровизирам. :)

Иначе за лайтрума - ще трябва да ползвам последната 5.х.х версия, че сега 8-цата ми е 32 бита, а и е резервирана 10-ката. Пък и за х64 битова 8-ца си трябва преинсталация на Уиндоуса, а в този случай едва ли ще важи сегашната резервация за 10-ката.

Иначе за лайтрума - ще трябва да ползвам последната 5.х.х версия, че сега 8-цата ми е 32 бита, а и е резервирана 10-ката. Пък и за х64 битова 8-ца си трябва преинсталация на Уиндоуса, а в този случай едва ли ще важи сегашната резервация за 10-ката.

Ако няма изрично да ползваш новите неща - тоест HDR, панорама и разпознаването на лица - не си струва да ъпдейтваш. Новия уж ползва видеокарта, но е по-тежък...

Обаче тия трите си струват много. Поне на мен ми харесват и ги ползвам.

Е, аз именно заради тях, но явно ще си карам както до сега. :)

миии... Да те пита човек що ползваш 8, че и 32-битов, ама...

Ми HDR?

Можеш да инсталираш 6 паралелно на 5 и да си пробваш, но задължително си направи копие на каталога на петицата. Аз в момента от това страдам - на новия компютър сложих директно 6 и след това реших да пробвам 5, но греда - очаквано не мога да си внеса каталога от 6. Може да пробвам да внеса стария (от 3.6), но не съм сигурен дали ще му сработи това да си намери снимките, тъй като едва с 6 можех на едро да местя папки, а и губя последните промени, които съм правил с шестицата.

• Автор

миии... Да те пита човек що ползваш 8, че и 32-битов, ама...

Ми HDR?

Такава версия инсталирах и за това е 32 бита. Сега обаче е резервирана 10-ката и няма да важи ако преинсталирам с х64 битова версия на 8-цата. По другия въпрос - трябва статив, защото не ми се иска да ползвам този на дъщеря ми. Между другото тя има доста сполучливи снимки с използването на слънчеви очила подобни на градиентен филтър. :)

Такава версия инсталирах и за това е 32 бита. Сега обаче е резервирана 10-ката и няма да важи ако преинсталирам с х64 битова версия на 8-цата. По другия въпрос - трябва статив, защото не ми се иска да ползвам този на дъщеря ми. Между другото тя има доста сполучливи снимки с използването на слънчеви очила подобни на градиентен филтър. :)

Ми всъщност и от ръка става. Обектив със стабилизация + повече внимание + алгоритъма за напасване на съответната програма вършат работа.

https://www.kaldata.com/forums/topic/236409-покажете-вашите-авторски-снимки-част-4/?p=3130315

Третата е 5 степенен HDR от ръка.

С какви параметри конвертирате снимката от PNG в JPEG с Лайтрум. Кои са според вас оптималните такива.

Аз го правя ето така но не знам, дали това е най-правилно. Струва ми се 4000к излишно много. Някъде Flare, беше споменал, че го ограничава на 3000к. Но другите насторйки не знам, как е най-правилно да се зададат.

Не съм достатъчно уверен в това, което правя, затова търся подкрепа и съвет. :D

https://goo.gl/photos/feagHJpUobQ28szm7

С какви параметри конвертирате снимката от PNG в JPEG с Лайтрум. Кои са според вас оптималните такива.

Аз го правя ето така но не знам, дали това е най-правилно. Струва ми се 4000к излишно много. Някъде Flare, беше споменал, че го ограничава на 3000к. Но другите насторйки не знам, как е най-правилно да се зададат.

https://goo.gl/photos/feagHJpUobQ28szm7

Аз лично ги конвертирам едно към едно, не ограничавам по размер (за това и има jpg-та по 22МБ), ъплодвам си ги във фликър и са ми нещо като архив

Аз лично ги конвертирам едно към едно, не ограничавам по размер (за това и има jpg-та по 22МБ), ъплодвам си ги във фликър и са ми нещо като архив

А качеството в насторойката на Лайтрума 100% ли е правилно или това няма значение?

А цветовото пространство sRGB или Adobe или и това няма значение.

Гледам в EXIF-а на снимките ти има една позиция с настройка Old stile или нещо подобно. Това от къде се настройва и има ли значение?

Благодаря предварително.

А качеството в насторойката на Лайтрума 100% ли е правилно или това няма значение?

А цветовото пространство sRGB или Adobe или и това няма значение.

Гледам в EXIF-а на снимките ти има една позиция с настройка Old stile или нещо подобно. Това от къде се настройва и има ли значение?

Благодаря предварително.

Аз слагам на 100% (заради архивната идея), sRGB е по-добре, това е пространството, което се покрива от повечето монитори.

А този олд стайл идея си нямам от къде идва

Извинявам се последен въпрос: Анастройката за качеството на "за Екран" ли поставяш?

Извинявам се последен въпрос: Анастройката за качеството на "за Екран" ли поставяш?

А, за шарпенинг... аз не слагам, изключил съм го на моя дифолт експорт. Ако искам шарп ползвам настройката в Детайли

А, за шарпенинг... аз не слагам, изключил съм го на моя дифолт експорт. Ако искам шарп ползвам настройката в Детайли

Иаз така ще пробвам! Благодаря много.

По спомени този шарпенинг е подходящ ако ще печаташ, но трябва внимателно да го пипаш

От какъв зор пък PNG???

Ако искаш оптимални резултати, ще ограничаваш размера на всяка снимка поотделно и то не с лайтрум, ами с фотошоп, там има превю на резултата.

Ако искаш почти оптимални резултати, ще ограничаваш качеството, не размера - щото снимка с повече детайли ще бъде компресирана повече и съответно с по-лош резултат.

Ако като мен правиш JPG-тата с идеята да ги гледат на монитор с разделителна 10пъти по-малка от тази на снимката, тогава ти е почти все тая какво е качеството от една граница нагоре и избираш нея за размер.

Ако пипнеш размера, то ще ти намали качеството

Аз слагам на 100% (заради архивната идея)

Че нали имаш RAW?

sRGB или Adobe

sRGB. Не само заради монитора ами и заради програмите. Ако не подържат и работят с Адобското пространство, направо ще ти вадят грешен цвят.

Благодаря предварително.

http://alt.pathawks.com/JPEG-old-style

"Бъг" във фликр.

Бекъп :) Първите три правила на системния администратор: 1. Бекъп 2. Бекъп 3. Бекъп :D

Не знам за системните администратори :P Аз като програмист бек-ъпвам сорса, не компилираните бинарита.

Не знам за системните администратори :P Аз като програмист бек-ъпвам сорса, не компилираните бинарита.

Хм, сравнението не е точно, защото макар и не толкова много но можеш да дообработиш jpg-то. Докато с двоичния код си е предизвикателство :)

Те са принципно различни. Изострянето от менюто Детайли, работи в RGB или YUV пространството. А онова в менюто за експортване изостря в JPG пространството.

Хм, сравнението не е точно, защото макар и не толкова много но можеш да дообработиш jpg-то. Докато с двоичния код си е предизвикателство :)

Исках да кажа че архивирам RAW-a + Lightroom каталога. Не стига че ми пази и историята, и колекциите, и т.н., ами и ако имам няколко версии на една снимка може да изляза напред и с размера.

Те са принципно различни. Изострянето от менюто Детайли, работи в RGB или YUV пространството. А онова в менюто за експортване изостря в JPG пространството.

Исках да кажа че архивирам RAW-a + Lightroom каталога. Не стига че ми пази и историята, и колекциите, и т.н., ами и ако имам няколко версии на една снимка може да изляза напред и с размера.

OK, но аз не смятам че имам нужда от изостряне на за крайния формат.

А за архива: аз така и не свикнах да ползвам каталога и си пазя настройките на външни файлове (xmp)

OK, но аз не смятам че имам нужда от изостряне на за крайния формат.

Така и трябва, аз само си отбелязвам.

А за архива: аз така и не свикнах да ползвам каталога и си пазя настройките на външни файлове (xmp)

Въй. За мен, това е едно от нещата, заради които си струва да ползваш Адобски продукти, и които правят лайтрум толкова яка.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.