Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

За съжаление, в специализираните фотографски форуми често се срещат теми за открадната фототехника от автомобил. И споделям мнението на патилите, че такава не трябва да се оставя без надзор в каквото и да е превозно средство. 

Не ми се вярва вибрациите да навредят. Фотоапаратите и обективите не са толкова нежни. Говоря както от личен опит (години разнасяне на DSLR в микробуса и с велосипеда), така и от много споделен чужд на фотографи с мотори. Важното е да са в хубава чанта, и да не пазят от удар, изтърване, вода и мръсотия.

Най-добре е да се снима във формат 3:2. Така ползваш цялата матрица. В последствие, ако ти трябва друг размер, винаги можеш да си изрежеш. Не е нужно апаратът да го прави още при снимането. Ако е за видео - тогава вече е друга работа, при него 16:9 може и да е по-добре. 

А това, за което ти казах, не се отнасяше за снимането, а за размера на дисплея на апарата :) . При новите модели на Canon (след 550D) съотношението на страните му е 3:2, и при възпроизвеждане снимката го изпълва целия. Докато на Nikon D7100 примерно е 4:3, и остава една черна лента отдолу (на която естествено се изписва някакво инфо). 

Тук и тук има тестове на обектива, които показват как се променя остротата в зависимост от фокусното разстояние и блендата. Интересно е това, което пишат във photozone.de - че е най-остър на макс. отворено. Но пък по принцип пейзажи се снимат на по-затворено, заради по-дълбокия DOF (и не само). Накратко - ползвай бленди м/у 5.6 и 8.

Много ти благодаря. Бях останал с погрешното впечатление, че се отнася за формата на кадъра. Благодаря. Сега ще погледна тестовете. Приятен ден.

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 187,5k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Това чудо с каква матрица е? :shock11:

Мен по ме впечатли главата на статива. Тя вероятно е близка до цена с някоя фулка. :D

Редактирано от flare (преглед на промените)

Тъй като гледам е тяло за среден формат лента, но е с цифров гръб.

Мен по ме впечатли главата на статива. Тя вероятно е близка до цена с някоя фулка. :D

Ако имаш система за няколко десетки хиляди, то статив за две-три хилядарки едва ли е проблем.

Ако имаш система за няколко десетки хиляди, то статив за две-три хилядарки едва ли е проблем.

Така е, но аз исках да наблегна, че ако имам възможност - по- бих си купил главата, не камерата. Средноформатна камера не ми трябва, ама такава глава бих ползвал.

Всъщност ей от тая повече не ми трябва:

http://www.bhphotovideo.com/c/product/899242-REG/sunwayfoto_pano_3_panoramic_head_kit.html#

Така е, но аз исках да наблегна, че ако имам възможност - по- бих си купил главата, не камерата. Средноформатна камера не ми трябва, ама такава глава бих ползвал.

http://www.bhphotovideo.com/c/product/899242-REG/sunwayfoto_pano_3_panoramic_head_kit.html#

На тази Менюъла й е дебел сигурно колкото на камерата ми. :D

От 12 то 80 мегапиксела, средна цена 24к в евро (само задницата)

И това, и статива :)

Ето как изглежда отпред (човека си играе с меха за да направи шифт и да спретне панорама)

18269196098_f2e2a138e8_b.jpg_M2A2455 by Romeo Ninov, on Flickr

Аз лично бих предпочел една макро линия :)

На тази Менюъла й е дебел сигурно колкото на камерата ми. :D

Нема да ме уплаши, обещавам. Аз обичам да чета такива работи, не знам дали се забелязва :P

Нема да ме уплаши, обещавам. Аз обичам да чета такива работи, не знам дали се забелязва :P

Ама и ти още не си разпечатал ръководството :) (но си прав, електронното е ОК)

И аз не бих си взел такава камера, прекалено тежка е, ставаш трудно подвижен. Ако толкова ми е мерак за среден формат има Пентакс, който е много добър (ма пак ще е по-тежък от моята)

Бе най-добре G7 X :D

• Автор

На вас случвало ли ви се е като не снимате доста време, и след това да ви е много трудно да направите фокусирана снимка? От толкова много работа (без почивка предната събота и неделя), днес чак имах възможност да поснимам, и усетих, че нито една снимка не ми е на фокус (явно преумората си казва думата)! :D

На вас случвало ли ви се е като не снимате доста време, и след това да ви е много трудно да направите фокусирана снимка? От толкова много работа (без почивка предната събота и неделя), днес чак имах възможност да поснимам, и усетих, че нито една снимка не ми е на фокус (явно преумората си казва думата)! :D

От умората е Пламене. Тогава ръцете ти по-трудно държат камерата стабилно

От умората е Пламене. Тогава ръцете ти по-трудно държат камерата стабилно

Бе умора умора, ако са с висока скорост, бих се усъмнил. Над 1/200 и паркинсон не би блърнал снимка.

Бе умора умора, ако са с висока скорост, бих се усъмнил. Над 1/200 и паркинсон не би блърнал снимка.

Ако си отворил диафрагмата и снимаш на максимално фокусно разстояние от близко от движението на ръката може да ти избяга фокуса (или от вятъра)

Ако си отворил диафрагмата и снимаш на максимално фокусно разстояние от близко от движението на ръката може да ти избяга фокуса (или от вятъра)

Това ми е ясно, но тва са много условия.
  • Автор

Като изключим вятъра, другото си го уцелил на 100% ;)

Сега да питам: Защо снимките, които публикувах последно в темата за авторските от лаптоп ги виждам перфектно, а от компютъра ми се вижда, че имат шум? Знам, че има разлика в матриците и големината на екрана (15,4 на лаптопа и 19 на компютъра), но все пак ми стана интересно защо от лаптопа не виждам шум?!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Като изключим вятъра, другото си го уцелил на 100% ;)

Сега да питам: Защо снимките, които публикувах последно в темата за авторските от лаптоп ги виждам перфектно, а от компютъра ми се вижда, че имат шум? Знам, че има разлика в матриците и големината на екрана (15,4 на лаптопа и 19 на компютъра), но все пак ми стана интересно защо от лаптопа не виждам шум?!

Настройките на двата монитора са различни - яркост или гама. То затова хората дето работят с цвят професионално си калибрират мониторите.

Значи изключително оптимистично е да очакваш на два различни дисплея без калибрация да виждаш еднакво. Горе долу същото е като да хвърлиш два камъка с всичка сила и те да паднат на едно и също място.

• Автор

Настройките на двата монитора са различни - яркост или гама. То затова хората дето работят с цвят професионално си калибрират мониторите.

Направил съм го, но с опцията през контрол панела. На лаптопа също проверих, и също е добре. Разликата освен в диагонала е и в това, че на лаптопа матрицата не е матирана, както е на компютъра. Предполагам, че е от това?!

Направил съм го, но с опцията през контрол панела. На лаптопа също проверих, и също е добре. Разликата освен в диагонала е и в това, че на лаптопа матрицата не е матирана, както е на компютъра. Предполагам, че е от това?!

Не можеш да ги калибрираш без хардуерен калибратор. Този монитор на който виждаш шума кривата му е по-стръмна в съответния участък и затова се вижда повече детайл (съответно шум) в него.

100% не е от това че матрицата е лъскава/матирана.

• Автор

Е тя разликата не е голяма все пак. Иначе като цветове, контраст, яркост са еднакви като ги гледам (бялото си е бяло, черното черно - така, че не е чак такъв проблем). Въпроса беше, че на лаптопа не мога да се доверявам при обработка, пък и той си е слабичък за лайтрума (снимките са записан Jpeg от Raw през FastStone Image Viewer без обработка)!

Иначе като цветове, контраст, яркост са еднакви като ги гледам (бялото си е бяло, черното черно - така, че не е чак такъв проблем).

...

че на лаптопа не мога да се доверявам при обработка

Не мога да коментирам, освен това, че личният ми опит показва, че на око не става - т.е. не може лесно да се прецени дали даден дисплей е настроен добре.

• Автор

Хм, много странно?! Направо се ошашавих от теста, който направих. Инсталирах на лаптопа Уиндоус 8.1 и хоп, изненада - вече се виждаше шума и тук. Даже жълтия тапет на уиндоуса след инсталацията беше съвсем леко пикселизиран. Върнах си отново 7-цата и пак не се вижда шума. Значи не опира само до настройките на двата екрана, а и до самата ОС т.е. ако драйвера под едната не работи така както под другата ме съмнява, че това ми е давало разликата между лаптопа и компютъра. Пък и лаптопа си е стар модел, но работи и с 8-цата. Само дето няма тази гладкост, която дава екрана му когато е със 7-цата.

п.с.Леле, с голям зор написах поста без удивителни след всяко изречение :D

Значи не опира само до настройките на двата екрана, а и до самата ОС т.е. ако драйвера под едната не работи така както под другата ме съмнява

Ако се замислиш какво точно може да правят драйверите (или кой да е софтуер) по отношение на качеството на картината на цифров дисплей, ще стигнеш до извода че не е много. На обикновен монитор - само ICC профил. На лаптоп - евентуално и яркост и контраст - щото си няма отделно хардуерно управление. Тоест, настройки и профил. Калибрацията уеднаквява именно тези неща, за да може на два монитора да виждаш максимално еднакъв резултат, независимо какъв монитор и каква операционна система ползваш

• Автор

Може и да си прав, но се сетих, че на най-новия ми компютър (от около 3 години е) имам четири хард диска с по една ОС на тях - Уиндоус 8.1, Уиндоус 7 SP1, УСУ 9.1 и последно инсталирах Стотинка ОС. Та тествах въпросните снимки, и само на 8-цата си има лек шум, а на другите не го виждам. Не знам какво ще е положението с 10-ката, но скоро ще се разбере. 

Сега да питам за APS-C сензора на K-m какъв широкоъгълен обектив е най-добре да се ползва? Не съм запознат с тях, а дъщеря ми иска да си вземе. Предимно за пейзажи и панорами иска да го ползва (нали работи сега, пък и това я влече). :)

Та тествах въпросните снимки, и само на 8-цата си има лек шум, а на другите не го виждам. Не знам какво ще е положението с 10-ката, но скоро ще се разбере.

Ако е настолен, значи задължително е ICC профила. Видеокартата няма никакъв друг контрол върху монитора.

Тоест входа към видеокартата е RGB 8бита на канал. Изхода е същото. Единственото което може да направи тя е да съпостави определена стойност на входа с такава на изхода, ама ако това не е 1:1 губиш цветове т.е. за  две или повече входящи стойности ще се извежда една.

Въпрос: ти как реши кое от двете положения - да виждаш или не шум е коректното? Че според мен не може да се разбере просто така.

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.