Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

• Автор

@NNNNIKKKK хвърли око на тази тема (там има обяснено какво може да подобри работата му, като най-вече затормозяването идва при експорт на вече готовата снимка): Цък

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

@NNNNIKKKK хвърли око на тази тема (там има обяснено какво може да подобри работата му, като най-вече затормозяването идва при експорт на вече готовата снимка): Цък

Благодаря много. Нищо не разбирам от виртуални дискове и прочие :) . Аз съм консуматор. Но копирах, темата към която ме препрати. Утре ще я покажа на колегата ми да го направи както си посочил. Днес като взех Сонито , той ми каза, че трябва да се преинсталира Уиндоуса и да се почисти от разни стари антивиросни програми и др. неща които го затормозяват. Инсалирах Лайтрума, но за сега работи под очакванията ми. Бърз е, но не това което очаквах. Ако утре след преинсталацията и настройката на виртуални пространства или както там се казват  :) , ако не забърза, ще се откажа и ще търся нещо друго, поне с 6гб. Ще гледам пак да е Сони, че много ме кефи дисплея. Няма да цапам повече тук. Ако има нещо ще пиша в темата, която си посочил. Благодаря ти още веднъж.

Не съм сигурен дали външното видео е от значение при работа с LR, не съм чак такъв спец. Но съм се мъчил на лаптоп с 4GB RAM, знам, че като почнех да конвертирам (особено поредица от RAW файлове), и използваната памет скачаше над 85-90%. Отделно от това вентилаторът на охлаждането вдигаше максимални обороти. 

Няма греене, което да не вреди, особено на лаптоп. 

Intel i5 - ами зависи какъв е точно. Енергоспестяващата серия е малко по-слаба, но все пак мисля, че ще се справя.

Няма ли начин да го пробваш, преди да го купиш?

Благодаря РудБой. Не съм го купил. Условието е че ще го преинсталират, изчистят и каквото там е нужно за оптимална работа на LR и след това ще го пробвам известно време и чак тогава ще говорим за плащане. Днес понеже нямах търпение, го взех така за да го пробвам с LR. Прав си че при конвертирането охлаждането работи яко. :)

Идеята ми е да го ползвам само когато пътувам надалече, предимно вечер за бързо пресяване, леки корекции и съхранение на външен хард, а не постоянно.  

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

• Автор

Днес пристигна твърдия обектив за Пентакса на дъщеря ми SMC Pentax-M 1:1.7 50mm. Прави ми впечатление, че е много остър и с много по-добри цветове! След малко ще кача няколко снимки, които направих набързо. Въпроса ми е: Как се ползва обърнат за макро? До колкото знам има преходник, който се завива на китовия, а твърдия се завива  обърнат, но не това е въпроса! Мисълта ми е как точно трябва да се ползва, за да стане добро макрото т.е. китовия на колко милиметра, бленда и фокусно трябва да е, а също и твърдия (за него предполагам, че трябва поне блендата да е максимално отворена)?! Надявам се, че разбирате въпроса ми?!

Днес пристигна твърдия обектив за Пентакса на дъщеря ми SMC Pentax-M 1:1.7 50mm. Прави ми впечатление, че е много остър и с много по-добри цветове! След малко ще кача няколко снимки, които направих набързо. Въпроса ми е: Как се ползва обърнат за макро? До колкото знам има преходник, който се завива на китовия, а твърдия се завива  обърнат, но не това е въпроса! Мисълта ми е как точно трябва да се ползва, за да стане добро макрото т.е. китовия на колко милиметра, бленда и фокусно трябва да е, а също и твърдия (за него предполагам, че трябва поне блендата да е максимално отворена)?! Надявам се, че разбирате въпроса ми?!

В повечето случаи при обърнат обектив трябва да е позатворен. На максимална бленда дълбочината на фокуса ще е толкова плитка че няма да можеш лесно да я уцелиш даже и ако си на статив. Иначе фокуса на ръка и с движение напред-назад

• Автор

Ами то и в момента не е чак толкова лошо за макро, но ми се иска да мога да снимам по-добро (например очите на някое насекомо)! Ето една без обработка на F1.7

17567220505_14d1a63c8b_c.jpg

Зависи каква точно е картата. Иначе, едва ли видеото е от значение :)

РАМ е в женски род.

офф: Е то може да идва oт Dodge Ram или Black  ram. И двете са в мъжки род  :P 

Ам Ето една без обработка на F1.7

Малеее, много яко изглежда. Много ми харесва. И боке-то е супер. А цветовете са направо фантастични!

Малеее, много яко изглежда. Много ми харесва. И боке-то е супер. А цветовете са направо фантастични!

Бокето не е хубаво. Доброто боке трябва да замазва задния фон, но да дава някаква идея за какво иде реч. Иначе точно същия ефект (като на снимката по-горе) можеш да постигнеш с почти всеки редактор. Иначе цветовете са хубави :)

Само за информация  две думи: Приключи опита със Сони Вайо с процесор i5, видеокарта с отделен рам 1 гб, хард 500 мв и рам- 4 гб. Днес сутринта двама спеца го преинсталираха, изчистиха, правиха разни виртуални дискове и куп други софтуерни еквилибристики, включително и описаното от Пламен в една друга тема. Е не става. Не работи добре. Разликата със служебният ми I3 + 4гб. рам е минимална.

Руд Бой  е на 100% прав. Трябва си як хардуер - добър процесор + минимум 6 , най-добре 8гб рам.

Поне от това което видях, никакви софтуерни "чалъми" не могат да променят чувствително картинката. Ще търся нещо друго. 

Бокето не е хубаво. Доброто боке трябва да замазва задния фон, но да дава някаква идея за какво иде реч. Иначе точно същия ефект (като на снимката по-горе) можеш да постигнеш с почти всеки редактор. Иначе цветовете са хубави :)

Имаш впредвид, да не е толкова замазано ли? Аха разбрах. Да това е силно дефокусирано. Няма ли начин да се направи "по-остро", освен с редактор? Или и с редактор не може, след като в изходния входния файл е толкова размазано?

Само за информация  две думи: Приключи опита със Сони Вайо с процесор i5, видеокарта с отделен рам 1 гб, хард 500 мв и рам- 4 гб. Днес сутринта двама спеца го преинсталираха, изчистиха, правиха разни виртуални дискове и куп други софтуерни еквилибристики, включително и описаното от Пламен в една друга тема. Е не става. Не работи добре. Разликата със служебният ми I3 + 4гб. рам е минимална.

Руд Бой  е на 100% прав. Трябва си як хардуер - добър процесор + минимум 6 , най-добре 8гб рам.

Поне от това което видях, никакви софтуерни "чалъми" не могат да променят чувствително картинката. Ще търся нещо друго. 

Имаш впредвид, да не е толкова замазано ли? Аха разбрах. Да това е силно дефокусирано. Няма ли начин да се направи "по-остро", освен с редактор?

Не. Няма начин. Това се прави от обектива. Ако Пламен затвори малко блендата и избере по-различен фон ще стане (според мен) по-добре

Примерно:

17155767217_5e264298df_b.jpg_M2A0246 by Romeo Ninov, on Flickr

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

• Автор

На този ръчно фокусен обектив до колкото знам хубаво боке става след F5.6, а снимката е на F1.7 и все пак е остра, и то без обработка! ;)

Правете разлика между "дефокус" и "боке". Първото е размазването на задния план - това, което Пламен е показал. А "боке" по-скоро е специфичният рисунък, който се наблюдава във фона, резултат от отворената бленда и наличието на точкови източници на светлина. 

Пример:

14940220510_b91747019c_b.jpg

Имам въпрос за снимката показана в този форум.

Под нея в коментарите са дадени параметрите на снимане.

Възможно ли е при 5 секунди експонация да няма размазване. Изобщо, връзва ли се цялата композиция?

Правете разлика между "дефокус" и "боке". Първото е размазването на задния план - това, което Пламен е показал. А "боке" по-скоро е специфичният рисунък, който се наблюдава във фона, резултат от отворената бленда и наличието на точкови източници на светлина. 

Възможно е обаче и да е комбинация от двете. Например в снимката на Капитана, по-горе, има дефокус, но има и както казваш "точков" рисунък от блендата (особено в дясно) и източникът не съм сигурен дали може да се определи като светлинен.

Иначе, това което казваш е вярно, не бях се замислял, но сега като го сподели, наистина разликата е очевидна.

Снощи, във връзка с едно предстоящо пътуване, си преглеждах раницата и наред с множеството фото "джунджурии", открих и това нещо. Изобщо не ми е ясно кога съм го придобил, а още по малко за какво служи. Двете части - тази на която пише макро и по широката се развиват исе отделят. Завих го отпред на обектива и направих няколко макро снимки с и без него. Не видях особена разлика. Предполагам, че е нещо от рода на т.нар. екстендери, но не съм сигурен. За какво служи това. Има ли няква полза от него и за какво се използва?

Да уточня, че е китайско и не струва много пари. И тежи доста, като малко паве е.  :)

IMG_6448.jpg

• Автор

Много често срещам във Фейсбук фотографи да казват, че са снимали с клин - това не е ли бракетинг или за друго става въпрос?!

Много често срещам във Фейсбук фотографи да казват, че са снимали с клин - това не е ли бракетинг или за друго става въпрос?!

Мисля, че точно за bracketing става въпрос (и то такъв на експонацията, понеже има и други видове - на бял баланс и т.н.)

Снощи, във връзка с едно предстоящо пътуване, си преглеждах раницата и наред с множеството фото "джунджурии", открих и това нещо. Изобщо не ми е ясно кога съм го придобил, а още по малко за какво служи. Двете части - тази на която пише макро и по широката се развиват исе отделят. Завих го отпред на обектива и направих няколко макро снимки с и без него. Не видях особена разлика. Предполагам, че е нещо от рода на т.нар. екстендери, но не съм сигурен. За какво служи това. Има ли няква полза от него и за какво се използва?

Да уточня, че е китайско и не струва много пари. И тежи доста, като малко паве е.  :)

IMG_6448.jpg

Нещо подобно на ето това:

https://www.flickr.com/photos/canons3is/1065085935

И прочее макро наставки

https://www.google.bg/search?q=digital+high+definition+0+45x+wide+angle+lens&biw=1920&bih=951&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=Gx9VVbf3C8SnU8HZgBA&ved=0CCUQsAQ

;)

Редактирано от stoyanivanov (преглед на промените)

Благодаря. Идеята на въпроса ми беше малко по-различна. Но сега като го препрочитам, май не съм го задал като трябва. Все пак благодаря.

Мдааа, както казвеше мойта баба "С трици трудно се ловят маймуни". :)  Не всичко което можеш да завиеш на резбата на обектива ти върши работа.

Сайтове, като eBay имат склонноста да набутват всякакви боклуци, покрай основния артикул, който си купуваме, под формата на уж безплатни бонуси. Вероятно смятат това за някакъв маркетингов трик, с който привличат клиенти.

За съжаление досега не съм срещал безплатен бонус от рода на Canon EF-S 10-18mm f/4.5-5.6 IS STM или Tokina AT-X 116 PRO DX-II 11-16mm f/2.8  :) 

Мисля, че точно за bracketing става въпрос (и то такъв на експонацията, понеже има и други видове - на бял баланс и т.н.)

A според мен е едно и също нещо, казано на два различни езика.

A според мен е едно и също нещо, казано на два различни езика.

Да, едно и също е. Но с появата на цифровите камери се появяват и други видове бракетинг (както по-горе споменаха)

Микро USB-то на 70Д от какъв клас е: USB 2,0; 3,0 или 1,1. Питам защото на лаптопа имам едно USB 3,0 та да знам къде да включвам кабела при точенето. Аз имам отделен картрийдър и гнездо на самия лаптоп. Не че ще го ползвам по този начин-директно от камерата, но все пак да знам. Рових из книжката, но не можах да го открия. Реших, че е по -лесно тук. :ph34r:

Знам, че Капитана е спец и ще ми каже наготово, та да не си губя времето в ровене. Малко е егоистично... :)

Микро USB-то на 70Д от какъв клас е: USB 2,0; 3,0 или 1,1. Питам защото на лаптопа имам едно USB 3,0 та да знам къде да включвам кабела при точенето. Аз имам отделен картрийдър и гнездо на самия лаптоп. Не че ще го ползвам по този начин-директно от камерата, но все пак да знам. Рових из книжката, но не можах да го открия. Реших, че е по -лесно тук. :ph34r:

Знам, че Капитана е спец и ще ми каже наготово, та да не си губя времето в ровене. Малко е егоистично... :)

DPReview казва, че е 2.0, та няма значение в кой порт ще го включиш, но дори и апаратът да беше с 3.0, щеше да трябва да си с много висок клас карта, за да усетиш някаква разлика между 2.0 и 3.0.

Потвърждавам горния отговор. Погледни куплунга, версия 3 мисля имат по-различен куплунг

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.