Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Той е и много хубав. Макар че Канон тенденциозно бягат от термина Френелова леща :D

е DO к'во е...
  • Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,2k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

е DO к'во е...

То това е. Но Канон тенденциозно не са го нарекли френелов за да избягат (маркетингови съображения) от мнения в миналото че такива лещи са много нискокачествено. Това е причината да ползват термина Дифракционна Оптика. И пръстена е зелен, а не червен :P

То това е. Но Канон тенденциозно не са го нарекли френелов за да избягат (маркетингови съображения) от мнения в миналото че такива лещи са много нискокачествено. Това е причината да ползват термина Дифракционна Оптика. И пръстена е зелен, а не червен :P

Мда. То ако сравниш тоя с 70-300L си е направо зле. Обаче и разликата в размер и тегло си е големичка. Мисля че си е време да му пуснат една втора версийка, като гледам новите им дифракционни лещи колко са по-добри.

Мда. То ако сравниш тоя с 70-300L си е направо зле. Обаче и разликата в размер и тегло си е големичка. Мисля че си е време да му пуснат една втора версийка, като гледам новите им дифракционни лещи колко са по-добри.

Ти хвърли едно око на 400 DO , той е нов и е много компактен, лек ( и скъп)

П.П. Разбирам че 70-300 е голям диапазон, ама за още 20% от цената на 70-300 ДО ще си взема 70-200 /2.8

Ти хвърли едно око на 400 DO , той е нов и е много компактен, лек ( и скъп)

П.П. Разбирам че 70-300 е голям диапазон, ама за още 20% от цената на 70-300 ДО ще си взема 70-200 /2.8

Именно щото съм гледал 400DO затва казах че трябва да направят 70-300 DO II де. Ама 70-200 е много по-тежък и ще биеш на очи. Докато DOто може да го сбъркат за китак ако не се загледат много.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Именно щото съм гледал 400DO затва казах че трябва да направят 70-300 DO II де. Ама 70-200 е много по-тежък и ще биеш на очи. Докато DOто може да го сбъркат за китак ако не се загледат много.

СЪмнявам се да направят, 70-300 ДО е малко ексцентрична леща. Докато 400 ДО си е подходяща за много неща :)

Аз ползвам два комплекта едните са тези Sanyo XX 2500 а другите са PowerEx IMEDION като тези със същото зарядно, ама моите са 2100.

......................

Също PowerEx  батериите идат в една удобна пластмасова кутийка, (за разлика от Sanyo) която е адски практична да не ги търсиш из чантата - за щастие една само ми трябва, другия комплект нали е в светкавицата.

И двата модела ги хвалят много по форумите. Аз под черни имах предвид точно това Sanyo. Имоето зарядно е добро към слънчевия панел GoalZero има няколко режима, освен това служи и като PowerBox с различни изводи. Има и адаптор за размер ААА. Мисля че доброто зарядно е важно за удължаване живота и броя на циклите. Ще погледна тези от 2700. И моите Сони са 2700. Трябва да ги пробвам колко издържат на пълна мощност. Благодаря.

Аз ползвам светкавица сравнително рядко, затова си карам само с едни Eneloop-ки . Досега само веднъж са ме предавали (на концерт на "Обратен ефект" :) ), затова вече винаги ги зареждам до горе преди събитие.

Тези от белите ли? Колко милиампера са? Гледах едни в Технополиса 1800. Цена 19 лв. за четири броя.

Като се дразнят да ги снимат отблизо, снимай ги отдалече. Така няма да разберат. Разбира се това изисква по-дълъг обектив (зуум)!

Аз така правя.

Няма как да стане, ако си разглеждал снимки или бил в Медините (стар градски център) на Фес, Маракеш и Казабланка. Стълпотворението е вавилонско и няма начин да снимаш от далеч.

Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM е обектива за мароканци. Ужасно компактен за фокусното си.

Аз си харесвам моя 55-250 с STM мотор. На кропа е до към 400 теле. А и стози мотор е супер за видео. Мисля, че РудБой ще ме подкрепи. :). Откакто Руд Бой ми показа едно жълто цветенце с него, го пробвах и за макро. Снимките си стават супер, въпреки че фокусира от 85 см. минимално. :)

Също PowerEx  батериите идат в една удобна пластмасова кутийка, ....

Кутийките са наистина удобно нещо и аз имам. Но мисля, че кутийки продават и отделно за никви пари.

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Мисля че доброто зарядно е важно за удължаване живота и броя на циклите.

Бе важно е ама нали ти казах - мойте са на 3+ години... хем зарядното ми ги пълни за 2часа. Стандартните са над 10.

Бе важно е ама нали ти казах - мойте са на 3+ години... хем зарядното ми ги пълни за 2часа. Стандартните са над 10.

Стандартните се зареждат часове в зависимост от капацитета. От 6 до 12 часа

Стандартните се зареждат часове в зависимост от капацитета. От 6 до 12 часа

Това дето го постна RudeBoy е 14 за по-малък капацитет.

Абе бързото зареждане е различно полезно, зависи как си ползваш батериите. На мен ми е вършело идеална работа - случвало се е да се сетя да зареждам таман преди нещото или както казах "рънтайм" докато снимам с едните да зареждам другите и после да ги ползвам - нямаше да стане ако се зареждаха за 6часа пък камо ли повече.

Това дето исках да посоча е че въпреки този нелек режим на експлоатация, батериите ми държат още. Тоест циклите са достатъчни и бързото зареждане не ги прецаква толкова. В крайна сметка аз не очаквам да ги ползвам доживот :P

Тоест циклите са достатъчни и бързото зареждане не ги прецаква толкова. В крайна сметка аз не очаквам да ги ползвам доживот :P

Абсолютно :go ahead: батериите все пак са един консуматив, и то от най-евтините, в сравнение с всичко останало :)

Правилния термин е теле. Зум означава че обектива може да променя фокусното си разстояние. Например 10-18 е зум. А 400 е теле

Аз имах предвид и двете. Или дълго фокусно разстояние или обектив с zoom. Т.е. това в скобите не е синоним на първото, а е в смисъл ИЛИ.

Според мен нещата са малко по-размити. При "zoom" обективите се говори за tele и wide краища или диапазони на обективите.

Ако приемем, че теле-обектива е такъв с дълго и фиксирано фокусно разстояние, то как се наричат обективите с променливо фокусно разстояние? Мисля, че бяха Варио. И може да се кажа, че те имат някакъв zoom показател, фактор или нещо друго в тази посока.

А знаеш ли как е на английски варио обектив? Zoom lens - поне според WIKIPEDIA!

Няма как да стане, ако си разглеждал снимки или бил в Медините (стар градски център) на Фес, Маракеш и Казабланка. Стълпотворението е вавилонско и няма начин да снимаш от далеч.

Там не съм бил все още, но съм бил на други места. Ако имаш наистина дълго фокусно разстояние, може да се качиш на нещо високо и така ще имаш видимост надалеч. Аз съм от скоро с 1300 мм, а вече си мисля за 2000 мм фокусно разстояние.

Смятай!

...

Понятията не са размити, ти ги бъркаш.

Вариообектив и зуум-обектив е едно и също. Точно както каза второто идва от английското име.

Обаче за телеобективите изобщо не си прав. Да, вариообективите имат wide и tele краища, но това не значи че вариообектива става телеобектив края.

На български обектива има краища с най-късо(wide) и най-дълго(tele) фокусно, но това не значи че най-дългото му фокусно е дълго сравнено с даден еталон. Прието е телеобектив да се нарича такъв с фокусно над средното (50мм еквивалент), но обикновено за такива се броят тези над 80.

Пример 10-18 е зуум/варио обектив. В теле- края е колкото китак в wide края. И повярвай ми изобщо не можеш да снимаш определен човек с него отдалеч.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Аз имах предвид и двете. Или дълго фокусно разстояние или обектив с zoom. Т.е. това в скобите не е синоним на първото, а е в смисъл ИЛИ.

Според мен нещата са малко по-размити. При "zoom" обективите се говори за tele и wide краища или диапазони на обективите.

Ако приемем, че теле-обектива е такъв с дълго и фиксирано фокусно разстояние, то как се наричат обективите с променливо фокусно разстояние? Мисля, че бяха Варио. И може да се кажа, че те имат някакъв zoom показател, фактор или нещо друго в тази посока.

А знаеш ли как е на английски варио обектив? Zoom lens - поне според WIKIPEDIA!

Не, термините са ти объркани. Има два класа обективи в зависимост от промяната на фокусното разстояние:

1. варио - променя им се фокусното разстояние, например 10-18, 24-105 и подобни

2. твърди - такива при които има само едно фокусно разстояние, примерно, 35 мм, 100мм, 400мм

В зависимост от какво е фокусното разстояние се делят на няколко класа (не съм сигурен в прецизността на термините)

1. супершироки - примерно 8мм, 10-18 мм

2. широки - примерно 24, 35 мм, 18-35 мм

3. нормални - примерно 45, 50, 24-70 (този покрива и малко от другите диапазони)

4. телеобективи - примерно 85, 135, 70-200

5. супертелеобективи - 400 мм, 100-400, 300 мм, 300-800

Както виждаш двата термина са просто различни, можеш да имаш теле твърд 500 мм или теле варио 100-400, можеш да имаш нормален твърд 50 мм или нормален варио 24-70

варио = зум

В зависимост от какво е фокусното разстояние се делят на няколко класа (не съм сигурен в прецизността на термините)

Да добавим и суперзумовете - тия с обхват от широко до супертеле- примерно Canon 28-300L или тия от по-големите сапунерки и ще стане пълна картинката.

И само да добавя че всички фокусни разстояния по-горе са разделени в класове по дължина спрямо пълноформатна камера (24х36)

Флейр, прав си, макар че се сещам за само още един от този клас, Сигма 50-500 :)

(освен сапунерките)

Флейр, прав си, макар че се сещам за само още един от този клас, Сигма 50-500 :)

От големите да, ама в класа на сапунерките тия са най-често срещани.

Като спомена сапунерките, то новия Никон Р900 не беше ли 24-2000мм приравнено?

Мисля да :) Канон имат подобен, който му отстъпва с малко (по отношение на зума)

Не, термините са ти объркани. Има два класа обективи в зависимост от промяната на фокусното разстояние:

1. варио - променя им се фокусното разстояние, например 10-18, 24-105 и подобни

2. твърди - такива при които има само едно фокусно разстояние, примерно, 35 мм, 100мм, 400мм

1. супершироки - примерно 8мм, 10-18 мм

2. широки - примерно 24, 35 мм, 18-35 мм

3. нормални - примерно 45, 50, 24-70 (този покрива и малко от другите диапазони)

4. телеобективи - примерно 85, 135, 70-200

5. супертелеобективи - 400 мм, 100-400, 300 мм, 300-800

Както виждаш двата термина са просто различни, можеш да имаш теле твърд 500 мм или теле варио 100-400, можеш да имаш нормален твърд 50 мм или нормален варио 24-70

варио = зум

Това за двата вида обективи спрямо фокусното разстояние го казах и аз.

Това кой обектив е широк, супер широк и т.н. и кой теле е въпрос на приемане. За мен всеки обектив с фокус по-голям от ПРИМЕРНО 100 мм е дълъг (но само примерно), всички останали са къси обективи. А пък да ги деля на 5 класа, ми се вижда безмислено.

Ясно е че има обективи, при които най-малкото фокусно разстояние е по-голямо от фокусното разстояние на други обективи, били те варио или не. Както и обратното. Пак казвам, че най-много може да се прави делене на къси (широко зрително поле) и дълги/теле (тесно зрително поле) спрямо еквивалентното фокусно разстояние на човешкото око (около 50 мм по спомен). Всичко след това е въпрос на някакво приемане или поне относителни.

Моят обектив е варио 21-1360 мм, той в кой клас попада. Май покрива всички, дори повече.

Спомням, си че подобен въпрос стои (или поне преди време) и в електрониката. Кои транзистори са високочестотни и кои свръх високо честотни.

• Автор

Прав си! Аз за него си мисля, поради липса на друг по-дълъг засега.

Прекалено скъп ми се вижда на този етап! След време може доста да му падне цената, но все пак сега е нов модела!

Това за двата вида обективи спрямо фокусното разстояние го казах и аз.

Това кой обектив е широк, супер широк и т.н. и кой теле е въпрос на приемане. За мен всеки обектив с фокус по-голям от ПРИМЕРНО 100 мм е дълъг (но само примерно), всички останали са къси обективи. А пък да ги деля на 5 класа, ми се вижда безмислено.

Ясно е че има обективи, при които най-малкото фокусно разстояние е по-голямо от фокусното разстояние на други обективи, били те варио или не. Както и обратното. Пак казвам, че най-много може да се прави делене на къси (широко зрително поле) и дълги/теле (тесно зрително поле) спрямо еквивалентното фокусно разстояние на човешкото око (около 50 мм по спомен). Всичко след това е въпрос на някакво приемане или поне относителни.

Моят обектив е варио 21-1360 мм, той в кой клас попада. Май покрива всички, дори повече.

Спомням, си че подобен въпрос стои (или поне преди време) и в електрониката. Кои транзистори са високочестотни и кои свръх високо честотни.

Това разделяне не е мое, прието е от производителите за по-лесна класификация. И да ми казваш че 10мм и 100 милиметра са в един клас е смешно. Отиди на тази страница: http://cusa.canonlenses.ca/lens-tester?LensID=5&CategoryID=3&leftLensID=49&rightLensID=5сложи плъзгача най в ляво, след това по 1/4 на дясно и виж разликата.

Относто бридж камерите - виж коментара на флейр. И е много по-лесно да се направи суперварио за малка матрица. Но това означава че няма да е толкова светъл и качествен.

Помисли си защо хората продават обективи за 26000 долара: http://www.sigmaphoto.com/product/200-500mm-f28-apo-ex-dgили този за 180 хиляди долара: http://www.bhphotovideo.com/c/product/801201815-USE/canon_2527a001_super_telephoto_1200mm_f_5_6l.html

Преди време гледах това клипче, и обектива ми хареса, ама ми изглежда прекалено голям:

Качество, Пламене, качество :)

Прекалено скъп ми се вижда на този етап! След време може доста да му падне цената, но все пак сега е нов модела!

След време може да има още по-дълъг, по-компактен и вероятно по-скъп. Така, че като събереш пари за нещо, купуваш го.

Това разделяне не е мое, прието е от производителите за по-лесна класификация. И да ми казваш че 10мм и 100 милиметра са в един клас е смешно. Отиди на тази страница: http://cusa.canonlenses.ca/lens-tester?LensID=5&CategoryID=3&leftLensID=49&rightLensID=5сложи плъзгача най в ляво, след това по 1/4 на дясно и виж разликата.

Относто бридж камерите - виж коментара на флейр. И е много по-лесно да се направи суперварио за малка матрица. Но това означава че няма да е толкова светъл и качествен.

Помисли си защо хората продават обективи за 26000 долара: http://www.sigmaphoto.com/product/200-500mm-f28-apo-ex-dgили този за 180 хиляди долара: http://www.bhphotovideo.com/c/product/801201815-USE/canon_2527a001_super_telephoto_1200mm_f_5_6l.html

Качество, Пламене, качество :)

Въпроса за качеството, светлосилата и това колко лесно се произвежда и на каква цена е съвсем друг.

Сега говориме за клас спрямо фокусното разстояние и нищо друго.

Иначе може да включим и други показатели при определянето на класа на даден обектив, фотоапарат и т.н.

Разгледах набързо сайта на Канон за обективи с картинката. Там пише само range simulator. Това, за което говориме и ние. А защо не са включили симулиране на всички ефекти и дефекти при дадено фокусно разстояние, като ще говориме за клас или качество.

Редактирано от supervas (преглед на промените)

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.