Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

DPReview казва, че е 2.0, та няма значение в кой порт ще го включиш, но дори и апаратът да беше с 3.0, щеше да трябва да си с много висок клас карта, за да усетиш някаква разлика между 2.0 и 3.0.

Да прав си. И аз знам, че скоростта се определя по най-слабото звено във веригата, независимо от възможностите на останалите. Просто исках да знам, за камерата ми, какво е.

Иначе, моята карта е тази: http://www.bhphotovideo.com/c/product/917685-REG/sony_sf32ux_tqn_32gb_sdhc_uhs_1_memory_card.html. 

Когато копувах камерата преди година и нещо, тази беше най-бързата,  която разполагаха в магазина. Не съм забелязал до сега апарата да се "задъхва" нито на видео, нито на снимки - серии. той-буфера доколкото знам е доста "голям".

Сега съм си "заплюл" тази: http://www.emag.bg/karta-pamet-sony-sdhc-128-gb-class-10-sfg1ux2/pd/D4B2RBBBM/, но цената й е доста солена. А и не знам дали, ще имам нужда от толкова много памет на веднъж. :)

Благодаря ти за информацията.

Потвърждавам горния отговор. Погледни куплунга, версия 3 мисля имат по-различен куплунг

Имаш впредвид микро-то или нормалното USB? Нормалното 3,0 е цветно (при мен синьо) и в дъното има допълнителни контакти, но трюбва да се взираш от близо. По цвета се познава най лесно от разстояние. За микро 3,0 нищо не знам.

Благодаря.

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 187,7k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Не налитай на големи карти. Ако нещо стане с нея губиш всички снимки. Аз имам в чантата си 4 SD карти и две в камерата. И само една е 64Г, всички други са 32 (и една 16)

Редактирано от capnemo (преглед на промените)

Не налитай на големи карти. Ако нещо стане с нея губиш всички снимки. Аз имам в чантата си 4 SD карти и две в камерата. И само една е 64Г, всички други са 32 (и една 16)

Да прав си. Има логика. Ще го имам в предвид. Благодаря.

Защо предният ми пост не го виждам? Като го извикам в редактора се вижда целия, а като настина редактирай или поликувай не се вижда?

Да прав си. Има логика. Ще го имам в предвид. Благодаря.

Защо предният ми пост не го виждам? Като го извикам в редактора се вижда целия, а като настина редактирай или поликувай не се вижда?

Защото последното нещо, което си публикувал (цитирайки) е линк. И след като веднъж е записано така е проблем да се възстанови. Проблема е на форумния софтуер, знае се за него

Защото последното нещо, което си публикувал (цитирайки) е линк. И след като веднъж е записано така е проблем да се възстанови. Проблема е на форумния софтуер, знае се за него

Благодаря, сега вече и аз го знам. :)

Днес изпробвах Benro-то. Страхотен статив. Не знам, може и да греша , но в сравнение с предходния ми видеостатив Велброн с трипътна глава и спънати крака за 60лв. е направо светлинни години напред. Много стабилен и стегнат. Няма абсолютно никакви хлабини и работи много мазно. Няма никакъв проблем със 70д-то, товароносимостта му е 12кг. Лесно се работи с качествени инструменти. Аз веднага след като го взех, му махнах гумените тапи на краката и му завих едни шипове, които вървят в комплекта. Няма да го ползвам много на закрито, а повече по къманяка и пясъка, та за това. Та като забих днес тези шипове в тревата, стана направо непоклатим. Увеличих зума на ЛайфВю-то и започнах да го почуквам, доста здраво отстрани по краката. (така съм виждал да правят на тестове в нета) :) Трептенията са минимални и затихват много бързо.

Много е удобен и за видео, особено ако трябва да се въртиш на 360 градуса, например ако си в центъра на голямо хоро, както ми се случи на мен. :) . Въртиш главата около оста, като при панорама и става супер.

Та във връзка със статива искам да попитам: При сглобяване на панорама, колко трябва да се застъпват отделните кадри,примерно ако говорим в съотношение към целия кадър : 1/10; 1/20; 1/5 или не се мери така. Със скалата за панорамиране, може би е по-прицизно, но ми се струва по - сложно и свързано с известни изчисления? 

А намерих, калкулатор в нета. Между 25% и 35% препоръчват застъпване. 

Та във връзка със статива искам да попитам: При сглобяване на панорама, колко трябва да се застъпват отделните кадри,примерно ако говорим в съотношение към целия кадър : 1/10; 1/20; 1/5 или не се мери така. Със скалата за панорамиране, може би е по-прицизно, но ми се струва по - сложно и свързано с известни изчисления?

Според мен този процент трябва да се вземе от зрителния ъгъл на обектива по хоризонтала (на текущата му фокусна дължина), но ме мързи сега да смятам :D

Не съм се занимавал кой знае колко сериозно с панорами, но знам, че Photoshop се справя доста адекватно и с малки, и с големи застъпвания, но колегата flare преди време беше писал нещо, че други програми се сърдят примерно за повече от 10 пиксела...

Но иначе пробвай, де, от опит (за панорама) глава не боли :)

Вече няколко пъти снимам видео и искам да попитам: Зумирането по време на заснемане само чрез въртене на зум пръстена на обектива ли става при фотокамерата? Или има и друг начин? Че аз не успявам да открия друг. И в книжката не е обяснено добре. Колкото и плавно да се опитвам да въртя обектива става леко накъсване с 17-85.С 55-250 като че ли е по-добре (може би заради STM мотора), но там ъгълът е по малък и не е много удобно за широки сцени.Но и там се получава накъсване. Дали фотокамерите по принцип (и в частност 70д) имат опция, да зумират като при видеокамерите с отделен бутон или не? 

Вече няколко пъти снимам видео и искам да попитам: Зумирането по време на заснемане само чрез въртене на зум пръстена на обектива ли става при фотокамерата? Или има и друг начин? Че аз не успявам да открия друг. И в книжката не е обяснено добре. Колкото и плавно да се опитвам да въртя обектива става леко накъсване с 17-85.С 55-250 като че ли е по-добре (може би заради STM мотора), но там ъгълът е по малък и не е много удобно за широки сцени.Но и там се получава накъсване. Дали фотокамерите по принцип (и в частност 70д) имат опция, да зумират като при видеокамерите с отделен бутон или не?

Няма как зуумът да става от бутон ако обективът няма моторче и за зуума (освен за фокуса). Според мен гладкостта на това движение не зависи от фокусния мотор ами от това как е направена механиката, свързана със зуума.

Даа. Много ти благодаря. Изобщо не се сетих, че зума е ръчен. Вероятно липсата на опит, понякога ме подвежда и задавам глупави въпроси. :)

Явно всичко се свижда до качествата и изработката на обектива.Разбрах. Благодаря за разяснетието.

• Автор

Нещо не мога да го схвана това ръчно фокусиране с 50-ката (M 1:2 50mm.)! Не би ли следвало ако виждам през визьора обекта на фокус, да е и на снимката фокусирано? Обаче през визьора виждам една идея по-размазано (замъглено), но пък апарата потвърждава фокус, и хоп на снимката си е фокусирано. До колкото разбрах настройката на диоптъра може да повлияе на фокусирането с ръчно фокусен обектив! Писахме си с RudeBoy по скайп и от него разбрах, че добре настроен диоптър е когато виждам ясно индикациите в лентата във визьора. Е, точно така съм го настроил на Пентакса, но ето какво се получава при снимане, а защо е така не знам?! На Канона не съм го настройвал, но той си е добре, пък и колелцето си му е завъртяно изцяло в едната посока. Надявам се да разбера къде ми е грешката в случая?!

Редактирано от plamen74 (преглед на промените)

Даа. Много ти благодаря. Изобщо не се сетих, че зума е ръчен. Вероятно липсата на опит, понякога ме подвежда и задавам глупави въпроси. :)

Явно всичко се свижда до качествата и изработката на обектива.Разбрах. Благодаря за разяснетието.

Доколкото знам, това (моторизираният зуум) е един от вариантите. Друг вариант е ръчни фокус, зуум и бленда, правени специално за видео - виж примерно този обектив - ако отвориш голямата снимка, ще видиш, че до пръстените за зуум и фокус и до означенията за блендата има едни зъбчатки. Те се ползват в едни специални системи, в които не въртиш директно пръстените на обектива, ами въртиш разни колелца, свързани с тези зъбчатки на обектива с някаква понижаваща предавка с цел прецизност. Или пък в друго изпълнение, в което имаш външен мотор, който ти движи фокус, бленда и зуум като тук (част от това нещо).

Т.е. в общия случай при избиране на нов обектив (в който няма да си купиш такъв специализиран) мисля, че начинът е просто предварително да се поинтересуваш колко гладко е движението на пръстена за зуум.

Нещо не мога да го схвана това ръчно фокусиране с 50-ката (M 1:2 50mm.)! Не би ли следвало ако виждам през визьора обекта на фокус, да е и на снимката фокусирано? Обаче през визьора виждам една идея по-размазано (замъглено), но пък апарата потвърждава фокус, и хоп на снимката си е фокусирано. До колкото разбрах настройката на диоптъра може да повлияе на фокусирането с ръчно фокусен обектив! Писахме си с RudeBoy по скайп и от него разбрах, че добре настроен диоптър е когато виждам ясно индикациите в лентата във визьора. Е, точно така съм го настроил на Пентакса, но ето какво се получава при снимане, а защо е така не знам?! На Канона не съм го настройвал, но той си е добре, пък и колелцето си му е завъртяно изцяло в едната посока. Надявам се да разбера къде ми е грешката в случая?!

Мисля, че в единия случай може корекцията на визьора да е докрай в едното положение (но не помня кое) и пак да виждаш ясно, просто окото ти да се напряга повече. Но доколкото знам и фокусните екранчета в съвременните DSLR-и не са мислени на първо място за ръчен фокус.

• Автор

Мисля, че в единия случай може корекцията на визьора да е докрай в едното положение (но не помня кое) и пак да виждаш ясно, просто окото ти да се напряга повече. Но доколкото знам и фокусните екранчета в съвременните DSLR-и не са мислени на първо място за ръчен фокус.

Значи в моя случай да разчитам на потвърждението за фокус, а не на това, което виждам през визьора?!

Ще се върна пак на темата с панорамите, че ми е важно. :) Статива, хоризонталната равнина, застъпването, завъртането на камерата вертикално (за по-голяма височина на снимката) вече ми се изясни. :D

Мисля си обаче, в какъв режим трбва да се правят отделните кадри?. В смисъл добре ли е всички снимки да са с една и съща настройка - исо, скорост, бленда, бял баланс и това помага ли на обработващата програма да сглоби по- качествена панорама? Например ако част от панорамата е по тъмна, а друга част по-светла, трябва ли да се снима само в режим "М" (ръчен), за да не се променят настройките автоматично и ако снимаме с "приоритет на бленда", примерно и апаратът промени скоростта, респ.параметрите на експозицията, това пречи ли, затруднява ли постобработката и сглобяването, и влошава ли качеството на симката? Изобщо как е най-правилно да се процедира в такава ситуация?

Ще се върна пак на темата с панорамите, че ми е важно. :) Статива, хоризонталната равнина, застъпването, завъртането на камерата вертикално (за по-голяма височина на снимката) вече ми се изясни. :D

Мисля си обаче, в какъв режим трбва да се правят отделните кадри?. В смисъл добре ли е всички снимки да са с една и съща настройка - исо, скорост, бленда, бял баланс и това помага ли на обработващата програма да сглоби по- качествена панорама? Например ако част от панорамата е по тъмна, а друга част по-светла, трябва ли да се снима само в режим "М" (ръчен), за да не се променят настройките автоматично и ако снимаме с "приоритет на бленда", примерно и апаратът промени скоростта, респ.параметрите на експозицията, това пречи ли, затруднява ли постобработката и сглобяването, и влошава ли качеството на симката? Изобщо как е най-правилно да се процедира в такава ситуация?

Панорамите се правят при едни и същи настройки за всички кадри.

Благодаря много. Ще го запомня.

Интересни функционалности с Magic Lantern за 70д. Не знам обаче до колко ще са ми полезни, в смисъл, че аз още с нормалните настройки на камерата трудно се оправям. :D

Освен това ме е страх да не прецакам фърмуера на камерата.

• Автор

Може, но ако правиш едноредова панорама! Ако обаче правиш панорама от два, три или повече редове, надали ще са същите настройки (все пак вирната нагоре камера ще поема повече светлина, а наведена надолу (за третия или четвъртия ред и т.н.) ще поеме по-малко! Така, че за Multi Row панорама има разлика, макар и минимална в повечето случаи (поне това установих от опит, като разликата е предимно в скоростта - а блендата и исото си остават същите)!  Последната панорама не успях да я сглобя после цялата, защото компютъра се "задъха", а програмите, които ползвам за сглобяване се затрудниха до толкова, че почти блокираха (Ms ICO ми показа, че панорамата ще стане един гигапиксел). И вместо да ползвам всичките кадри, успях да сглобя само около 100бр. (май стана около 77 мегапиксела до колкото си спомням)! ;)

Благодаря много. Ще го запомня.

Интересни функционалности с Magic Lantern за 70д. Не знам обаче до колко ще са ми полезни, в смисъл, че аз още с нормалните настройки на камерата трудно се оправям. :D

Освен това ме е страх да не прецакам фърмуера на камерата.

И от какво те е страх? С RudeBoy направихме Magic Latern да работи на моя Канон и няма грижи! То май си бачка от самата карта, защото ако сложиш друга дори и с файловете на Magic Latern си бачка фърмуера на камерата, а латерната не бачка и трябва отново да се инсталира, за да бачка и с новата карта!

.... успях да сглобя само около 100бр. (май стана около 77 мегапиксела до колкото си спомням)! ;)

Колко??? А аз си мислех, че панорама се прави от 3 макс. 7кадъра. Леле. Сигурно е станала много яка! :)

Не се бях сетил, че може да е от няколко реда. Благодаря.

И от какво те е страх? С RudeBoy направихме Magic Latern да работи на моя Канон и няма грижи! То май си бачка от самата карта, защото ако сложиш друга дори и с файловете на Magic Latern си бачка фърмуера на камерата, а латерната не бачка и трябва отново да се инсталира, за да бачка и с новата карта!

Ами четох в някакви руски сайтове, че създава понякога проблеми на фърмуера на камерата след деисталиране, но не разбрах точно какво. Може би ще пробвам по натам.То фенерчето е май повече за видео, а мен ме вълнува повече фотографията. Благодаря ти за информацията. Преди да пробвам задължително ще се допитам до вас, да не объркам нещо. :)

Колко??? А аз си мислех, че панорама се прави от 3 макс. 7кадъра. Леле. Сигурно е станала много яка! :)

Не се бях сетил, че може да е от няколко реда. Благодаря.

Ами четох в някакви руски сайтове, че създава понякога проблеми на фърмуера на камерата след деисталиране, но не разбрах точно какво. Може би ще пробвам по натам.То фенерчето е май повече за видео, а мен ме вълнува повече фотографията. Благодаря ти за информацията. Преди да пробвам задължително ще се допитам до вас, да не объркам нещо. :)

Кога ли ще си купите по един истински широк обектив, и ще спрете да се мъчите на компютрите си ...  :D

А за Magic Lantern - ползвам го от около 2 години, редовно слагам най-новите версии. Само един път в началото ми е правил проблем, без да се усетя, смених мемори картата, включих апарата, и той блокира. Оправи се с вадене на батерията. Но при по-новите версии вече и това е изчистено.

Като имам време, може да се хвана да направя едно описание на функциите на български. Но далеч не са само за видео, аз ползвам основно tweak-овете на фокуса, като слагам ръчнофокусни обективи. Но ползата от повечето неща се усеща на ниските класове - например междинните стъпки на ISO, бял баланс в Келвини, и др. Високите класове като 70d/7D си ги имат тези неща, предполагам.

Кога ли ще си купите по един истински широк обектив, и ще спрете да се мъчите на компютрите си ...  :D

Надявам се да е скоро. :D

Ами за Canon поне е лесно, има си EF-S 10-18 - със стабилизация, стъпков мотор, и покрай великденските намаления можеше да се вземе чисто нов за 450 лв. Честно, ако нямах Tokina 11-16/2.8 ( :inlove1: ), щях да отнеса един такъв. 

Може, но ако правиш едноредова панорама! Ако обаче правиш панорама от два, три или повече редове, надали ще са същите настройки (все пак вирната нагоре камера ще поема повече светлина, а наведена надолу (за третия или четвъртия ред и т.н.) ще поеме по-малко! Така, че за Multi Row панорама има разлика, макар и минимална в повечето случаи (поне това установих от опит, като разликата е предимно в скоростта - а блендата и исото си остават същите)!  Последната панорама не успях да я сглобя после цялата, защото компютъра се "задъха", а програмите, които ползвам за сглобяване се затрудниха до толкова, че почти блокираха (Ms ICO ми показа, че панорамата ще стане един гигапиксел). И вместо да ползвам всичките кадри, успях да сглобя само около 100бр. (май стана около 77 мегапиксела до колкото си спомням)! ;)

И при едноредова панорама яркостта се променя в различните посоки. Особено ако панорамата е 360 градуса по хоризонтала. При вертикална панорама, било то от една колона, също се променя яркостта.

Ако правиш панорамата от много снимки на малка област, то и промяната на яркостта между кадрите няма да е голяма.

Ако правиш по-малко на брой снимки на по-голяма част от панорамата, то разликата в осветеността ще е голяма и тогава една и съща област на два съседни кадъра ще се заснеме с значително различаващи се параметри на фотоапарата. Това ще доведе до голяма разлика в яркостта за една област, което е проблем при обработката за кадрите. Някои програми се справят по-добре от други при напасването на отделните кадри.

Пример: http://www.supervas220.biz/tours/stara/bonus/pan1.jpg

В дясно се вижда небето как има една бяла ивица.

Редактирано от supervas (преглед на промените)

• Автор

Да, и това го има! Ще трябва да тествам с Пентакса как ще се получат Multi Row панорамите. Защото на K10D имам "Зелен бутон", който на всеки кадър, преди снимане си прави експонацията точна! Хитро е

, защото няма да ми се налага да се чудя каква скорост и исо да ползвам (за блендата мисля, че е според зададената)?! Но въпреки това си е голямо предимство! ;)

...........Някои програми се справят по-добре от други при напасването на отделните кадри.

Благодаря. Тази Photomatix добра ли е? Имам я и смятах да я разучавам или да не си губя времето с нея и да търся друго?

Регистрирайте се или влезете в профила си за да коментирате

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.