Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

Сега да питам за APS-C сензора на K-m какъв широкоъгълен обектив е най-добре да се ползва? Не съм запознат с тях, а дъщеря ми иска да си вземе. Предимно за пейзажи и панорами иска да го ползва (нали работи сега, пък и това я влече). :)

Едно от тъпите неща на Pentax като система - беден избор от широки обективи ... По принцип, веднага бих ти препоръчал Tokina 11-16/2.8 , ама тя точно с К байонет не се произвежда. 

Най-достъпно решение е Sigma 10-20/4-5.6 . В смисъл, че е най-голяма вероятността да го намериш някъде.

А най-правилно ще е това, което ти бях казал преди време ;) - остави Pentax-а за себе си, и дай на дъщеря си Canon-чето. То ще ѝ помогне повече да развие система. Ето сега например, веднага му взимаш един 10-18 IS STM, и оставяш момичето да си снима пейзажите :) .

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,3k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

• Автор

Ако е настолен, значи задължително е ICC профила. Видеокартата няма никакъв друг контрол върху монитора.

Тоест входа към видеокартата е RGB 8бита на канал. Изхода е същото. Единственото което може да направи тя е да съпостави определена стойност на входа с такава на изхода, ама ако това не е 1:1 губиш цветове т.е. за  две или повече входящи стойности ще се извежда една.

Въпрос: ти как реши кое от двете положения - да виждаш или не шум е коректното? Че според мен не може да се разбере просто така.

Е точно това не мога да ти кажа, но видео картата има три изхода VGA, DVI и HDMI, а монитора има само VGA (D-Sub) вход, и е Asus VW222S (а дъното е P8B75-M LE, процесора е Интел 2120).

Едно от тъпите неща на Pentax като система - беден избор от широки обективи ... По принцип, веднага бих ти препоръчал Tokina 11-16/2.8 , ама тя точно с К байонет не се произвежда. 

Най-достъпно решение е Sigma 10-20/4-5.6 . В смисъл, че е най-голяма вероятността да го намериш някъде.

А най-правилно ще е това, което ти бях казал преди време ;) - остави Pentax-а за себе си, и дай на дъщеря си Canon-чето. То ще ѝ помогне повече да развие система. Ето сега например, веднага му взимаш един 10-18 IS STM, и оставяш момичето да си снима пейзажите :) .

Ами не съм и го спрял Канона, но си предпочита Петнакса (бил и по-удобен, а и свикнала вече с него). Пък и този 10-18 IS STM е прекалено скъп (529лв. са си доста пари все пак). Ще потърся Сигмата, да видя на каква цена мога да я намеря. :) Въпроса беше какви милиметри трябва да е, защото е видяла във фото форума един 8мм. рибешко око, но той не знам да става за пейзажи.

Sigma-та в Павилиона е на промоция - 699 лв :) . Статус - "по заявка", каквото и да значи това. Може и да не може да я доставят. В магазина на Pentax форума е "намалена" на 885 лв - честито! :cool: А втора ръка се появява изключително рядко. Всъщност, в момента има една за 400 лв, но обявата е от края на май месец, не знам дали още е актуална.

А дали един обектив "става" или не за даден тип снимки, това в голяма степен зависи от снимащия :) . Този 8 мм сигурно е "фишай". Да, могат да се снимат пейзажи с него, но трябва да се има предвид кривенето.

• Автор

Да де, "фишай" или "рибешко око" е все тая ;)

Сега разгредах сайта на П.Стойчев и там широкоъгълните са все по 28мм. - това не е ли по-тясно от китака?! 

Не, същото е, почти. 18 мм на китака, по кроп фактор 1.5/1.6, дава 27/29 мм.

Стойчев продава обективи, чиято нормална употреба е на лентов апарат (който си е фулфрейм ;) ). По този стандарт "нормален" обектив е около 50 мм. Тези с по-къси фокусни разстояния се водят "широкоъгълни", а с по-дълги - "телеобективи".

Е точно това не мога да ти кажа, но видео картата има три изхода VGA, DVI и HDMI, а монитора има само VGA (D-Sub) вход, и е Asus VW222S (а дъното е P8B75-M LE, процесора е Интел 2120).

Монитор - имам такъв, взех го на старо от един колега за жената, сега е при тъщата. Такава матрица на непрофесионален монитор не съм виждал, кривата на профила беше почти идеален диагонал, за сравнение тия масовите филипс-и от същото поколение са с много по-гадни. Обаче заводския му бял баланс беше направо ужасен - но това с калибрация се оправя много лесно.

Но недостатъкът му е, че е с аналогов вход и оттам се губи качество - но за "къщна" употреба става.

Здрасти.

Приключих едно пътуване в чужбина. Падна яка смяна на обективи на всякакви места, надморски височини и условия. По някое време забелазох във визьора на 70д едно косъмче.Вечерта в хотела, без изобщо да помисля, хванах една микрофибърна кърпа и "пляс" на матовото стъкло на визьора.  :)  Голям "умник" съм няма що. Няма какво да ви обяснявам, знаете какъв е резултата - целия визьор е пълен с прашинки и влакънца. Има и две три други петна, въпреки че не съм пипал с пръсти. Четох доста в нета (след дъжд качулка). Съветите са сваляне, миене с вода и т.н. Не съм сигурен, че съм в състояние да го направя, въпреки, че съм доста сръчен в ръцете и обекновено техниката не ми се "опъва" Та въпроса ми е. Даопитвам да почиста този или да минавам направо на смяна във сервиз с ново матово стъкло. Къде щу търся в Пловдив сервиз, изобщо не ми е ясно.Знам, че не се отразява на снимките, но ме дразни много и така или иначе ще предприема нещо, но искам да се допитам първо до Вас, като опитни хора и тогава да действам.

Какво ще ме посъветвате.

Благодаря предварително. 

Не можах да намеря клип или друга информация кък точно се сваля матовото стъкло на Канон 70д. Ако може да ми помогнете и с това, ще съм ви блатодарен.

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

Ник, моля те, не прави нищо повече. Достатъчно си оплескал нещата. 

Защо  не пита първо във форума, преди да правиш такива работи? Фокусният екран е една от най-нежните части в апарата, и най-трудно се чисти.

Ето ти един цитат от Фото форума, дано помогне:

Автор: vkk1 
Дата:   09-06-15 23:50

За почистване на сензор аз съм използвал услугите на Ивелин Кюркчийски, намира се в Пловдив, ул.Петьофи 9, това е една къща, качваш се по външни стълби, на втория етаж е, има табела отвън .. интел нещо си ... 
Телефонът му е 0888655064. 
Аз имах огромно петно на сензора, струваше ми 20лв почистването с мокро и сухо почистване. 
Отне 2-3 часа. 
Доволен съм, препоръчвам.

целия визьор е пълен с прашинки и влакънца

...

Какво ще ме посъветвате.

Духалка?

На второ четене RudeBoy е прав.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Духалката ще набие всичкия този боклук навътре в тялото, и ще стане невъзможно изчистването.

Мога да обясня как се сваля и мие фокусния екран. Но е по-добре нещата да бъдат направени от специалист.

Духалката ще набие всичкия този боклук навътре в тялото, и ще стане невъзможно изчистването.

Мога да обясня как се сваля и мие фокусния екран. Но е по-добре нещата да бъдат направени от специалист.

Аз не прочетох добре какво е изцапал... Мислех че е визьора отвън. После като препрочетох и си представих микрофибърна кърпа във фотоапарата и ме сви язвата. :shock11:

Уфф, ами така си е, прави сте. Вече ще ми е за урок, за напред.  :)

RudeBoy страшен си благодаря ти от сърце. Веднага ще се обадя на момчето. Дано още се занимава.

Flare, направо ми изтръпна ръката от стискане на духалката. Не помага. Благодаря ти много.

Неее повече няма нищо да духам :) .

Много ви благодаря.

Имам и още едно притеснение.

На някой от снимките правени с китака 17-85 се появява петно на дългото 85 мм. На някой от последните снимки, преди това го няма. Няма го и на другите обективи. 

Това от задната леща на обектива ли е или е от сензора.

Мале, мале, а колко се страрах да пазя техниката.

Ето го.

18729243520_8ef5d890d5_b.jpgIMG_2386-1-1-1 by nnnnikkkk, on Flickr

Тази черна точка всъщност е прашинка върху матрицата. Ако се е появила след употребата на духалката, значи целият апарат вече е пълен с боклуци.

Трябва му чистене, от човек, който знае какво прави.

ПП. Ама иначе на много интересни места си бил :go ahead:

Редактирано от RudeBoy (преглед на промените)

Тази черна точка всъщност е прашинка върху матрицата. Ако се е появила след употребата на духалката, значи целият апарат вече е пълен с боклуци.

Трябва му чистене, от човек, който знае какво прави.

ПП. Ама иначе на много интересни места си бил :go ahead:

Не не е след духалката. Но на другите обективи го няма. Аи нали 70д има някаква система за самопочистване, която се задейства при всяко включване и изключване на камерата. Ще питам Ивелин и за това. Само дано да го открия. Благодарности.

Аи нали 70д има някаква система за самопочистване, която се задейства при всяко включване и изключване на камерата.

Тя е много хубаво нещо и наистина работи, ама не е панацея. Ако има някоя залепнала прашинка няма да може да я изтръска.

Разгледай си отзад обектива. Внимавай там какво правиш. Един познат беше чистил сензор на 350D с клечка за уши (!!!) и власинка от клечката беше влязла през отвор в задната част на обектива и се беше настанила в средата на задната леща отвътре... Носи го на сервиз.

Говорих с момчето.Думите му не са много успокоителни. Каза че матовото стъкло не може да почисти. Че там са разположени фокусните точки и други "страшни" неща :) и че вероятно съм повредил финните пори. Днес ще му нося апарата, каза че ще опита каквото може, но че най вероятно ако искам нпълно чист визьор трябва да потърся сервиз в София (Зентекс). Четах за него в нета. Ще видим? Дано ми помогне.

Говорих със Зентекс София. Добри новини. Момчето, което ми е адаш :) каза, че не е станало нищо фатално, след като не съм свалял стъклото(то оставаше и това да направя :D ) От това нищо не ставало вече, но срещу 30 лв.ще ми срожи ново. Процедурата става за 20 мин. Имал цяла кутия за 70д. В монеделник се мятам на мотора и газ към София. След това ще го дам на Ивелин, както каза RudeBoy, да ми изчисти матрицата. 

И повече никаво пипане вътре. :)

Благодаря ви за помоща момчета.

Не не е след духалката. Но на другите обективи го няма. Аи нали 70д има някаква система за самопочистване, която се задейства при всяко включване и изключване на камерата. 

Ти прашинка в обектива не можеш да я видиш на снимката, не се притеснявай :) . На матрицата е. Вижда се на по-затворена бленда, след F8 например.

Искаш ли да си направиш един експеримент? ;)  Сложи обектива на ръчен фокус, направи го да фокусира възможно най-близо, задай бленда 22, и снимай небето. Няма значение каква ще е скоростта, може (даже е желателно) леко да движиш апарата. Или пък фокусирай в безкрайността, и снимай бяла стена или лист хартия. После покажи снимката тук, без обработка.

А ако си говорим откровено - фокусен екран се чисти. Миналата седмица мих моя на 1100D-то :) , беше станал целият в боклуци. Но е пипкава и отговорна работа, лесно може да се увреди. Затова повечето сервизи не искат да се занимават. Ако го повредят, после трябва да го сменят за своя сметка. За20-ина лева не си заслужава риска, при положение, че за 30 лв могат да ти сложат нов, поръчан за няколко долара от ebay.

Изобщо, затова е добре първият DSLR да е възможно най-евтин - нисък клас, втора употреба, по-стар модел ... Така или иначе ще е учебен. Сравнително бързо или ще се повреди, или ще бъде заменен с по-подходящ модел, когато собственикът му се ориентира какво му е нужно.

Понякога може да се видят нещата по матрицата и без снимка - с моя апарат мога да задам затворена бленда (примерно f/16 или f/22) и тогава да включа Live View (и Live View ще се включи с избраната бленда - май е така при всички Nikon-и без контрол на блендата по време на видео). В този момент мога просто да увелича кадъра там, където имам съмнения, че има прашинки, и да насоча апарата към някакъв светъл фон. Така се виждат доста по-лесно, отколкото на снимка, понеже мога да размърдам кадъра. Само не знам какво правят Canon-ите с блендата в Live View.

Ами не знам колко е успешен опита, че небето днес вънка е сиво :(

Голямото петно от снимката на манастира го няма,Вероятно при обдухването е хванало пътя нанякъде, но пък виждам някоко по-малки в ляво и в дясно , по края.

Трябва и мониторът да е качествен, а моят не е от най-добрите. Тези които се виждат, вероятно също са се появили в резултат на интензивното духане :D, защото преди не съм ги забелязвал по снимките, А аз снимките се старая да ги оглеждам много внимателно, особено тези, които смятам да запазя

18920116085_6f8f40d4a9_b.jpgIMG_2529-1-2 by nnnnikkkk, on Flickr

Само не знам какво правят Canon-ите с блендата в Live View.

Каквото си искат :)

Дори и на 1100D-то ми блендата спокойно може да се сменя в режим LiveView.

Ник, снимката във Фликър не е публична, и не мога да я отворя. Но от това, което виждам - нямаш поводи за притеснение за матрицата. 3-4 съвсем дребни прашинки са нищо.

Само не знам какво правят Canon-ите с блендата в Live View.

Каквото си искат :)

Дори и на 1100D-то ми блендата спокойно може да се сменя в режим LiveView.

Тя се сменя, но се прилага само като снимаш - заради фокуса. Обаче си имат копче за прилагане на бленда/рисуваща светлина, което е потресаващо безценно и работи в LiveView също.

Другия начин е с видео режим на ръчни - там няма избор и си прилага блендата.

Тя се сменя, но се прилага само като снимаш - заради фокуса. Обаче си имат копче за прилагане на бленда/рисуваща светлина, което е потресаващо безценно и работи в LiveView също.

Другия начин е с видео режим на ръчни - там няма избор и си прилага блендата.

Трябва да пробвам значи с моя - също има опция да си направиш някое копче да ти е preview на блендата или моделираща светлина (и в двата случая при снимане през визьора си затваря блендата на избраната стойност) - току-виж заработило и в Live View.

Трябва да пробвам значи с моя - също има опция да си направиш някое копче да ти е preview на блендата или моделираща светлина (и в двата случая при снимане през визьора си затваря блендата на избраната стойност) - току-виж заработило и в Live View.

Това дето изначало ми го описа ми се вижда малко бъг. Щото ако ти държи блендата затворена в лайв-вю (не-видео) че вкара фокуса в голям филм.

Това дето изначало ми го описа ми се вижда малко бъг. Щото ако ти държи блендата затворена в лайв-вю (не-видео) че вкара фокуса в голям филм.

Не знам дали е бъг, но наистина на тъмно е тегаво да фокусирам на f/8 примерно. Затова си избирам голяма бленда, включвам Live View, фокусирам, връщам блендата и тогава снимам.

Не знам дали е бъг, но наистина на тъмно е тегаво да фокусирам на f/8 примерно. Затова си избирам голяма бленда, включвам Live View, фокусирам, връщам блендата и тогава снимам.

По-малкото светлина е единия проблем. Другия е, че когато фокусираш при такава бленда и то с основния сензор, очевидно дълбочината на полето играе роля. И тогава теоретично апарата може да фокусира в която и да е равнина в обхвата му. Докато с по-отворена бленда, фокуса е по-прецизен. Това няма толкова значение ако снимаш едно нещо, ама ако разчиташ няколко обекта на различни равнини да са на фокус може да те изненада.

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.