Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Да говорим за фотоапарати и фототехника

Featured Replies

...

Благодаря Капитане. Вярвам, че е страхотен, но цената му е половината от тази на новата ти камера, ако не греша :)

Не, не грешиш :D но комбинира нещата (стабилизация и бленда) и е много добър. ТО и Канон (и Никон) имат подобни, ама поне канонския е без стабилизация и е даже по-скъп :)http://www.fotokoch.de/Canon-EF-2-8-16-35-L-II-USM_12015.html?prepage=objektive.html

• Отговори 2,1k
  • Прегледи 183,4k
  • Създадено
  • Последен отговор

Потребители с най-много отговори

Най-популярни публикации

• Пламене, нещо не си разбрал . Няма фотоапарати на Nikon с несменяеми обективи, които да ползват оптика на Carl Zeiss. Nikon по принцип е един от старите производители на обективи, даже някога са прав

• Стабилизацията  на SX60 може да се изключи - поне според стр. 90 от упътването . Освен това, ако си избрал режим Inteligent IS, апаратът разпознава, че е поставен на статив, и автоматично я изключва,

• Пламене, остави я тази камера, виж никон направиха суперзум с х1458 обектив (къде е супервас да се хвърли на него) http://petapixel.com/2015/04/01/nikon-unveils-the-p%E2%88%9E-the-first-compact-camer

Публикувани изображения

Дааа, посоката май се обръща отново към 10-18 :D

Ей ти демонстрация на перспективата - 10мм.

https://www.kaldata.com/forums/topic/179667-вашите-обработени-снимки/?p=2908105

Да се отбележи че не съм "трил" или изкривявал със софтуер нищо от колата, освен номера ѝ.

Не, не грешиш :D но комбинира нещата (стабилизация и бленда) и е много добър.

Но пък е 5мм нагоре, което си е много. Т.е. този обектив не е еквивалент на другите два, сложен на кропка.

Редактирано от flare (преглед на промените)

Но пък е 5мм нагоре, което си е много. Т.е. този обектив не е еквивалент на другите два, сложен на кропка.

Може би не се изразих добре. Аз го сравнявам с Тамрон-а. Иначе да, спрямо 10-18 не е толкова широк. То той (и по цената си личи) е предвиден основно за фулфрейм (без да искам да засегна някого)

Може би не се изразих добре. Аз го сравнявам с Тамрон-а.

Аз за тамрона говорех де. Щото Ник си търси за кропка. И тогава двата обектива са различен клас. 10-18ката и 11-16ката са ултрашироки зумове, докато 15-30ката отива към универсалния диапазон.

Аз за тамрона говорех де.

Ама и той е предвиден за (основно) за фулка. Иначе широк, светъл и със стабилизация аз не се сещам. А и да има ще струва няколко шапки пари :)

А какво ви е мнанието за тази Сигма: https://www.photopavilion.bg/?page=catalog&catalog=17&product=7072&show=additional#

Съчетава и двете, но е на 1/3 от предложението на Капитана. На късо е пак сравнително широка за кропа?

Но пък това което казва Flare, 7 мм са си доста разлика?

Редактирано от NNNNIKKKK (преглед на промените)

А какво ви е мнанието за тази Сигма: https://www.photopavilion.bg/?page=catalog&catalog=17&product=7072&show=additional#

Съчетава и двете, но е на 1/3 от предложението на Капитана. На късо е пак сравнително широка за кропа?

Не е по-широка от твоя сегашен обектив... цял нов обектив за 2.8 бленда?

Това от какво разстояние си го снимал? Яко е?

Нали имаш Canon 17-85? Виж го колко е широк на 17 мм.

Знам колко е широко. Но последния път в една тъмна зала ми скъса нервите. Нямах и светкавица. Трябваше да вдигам исото до небето?

Ама по важни са ми панорамите! Така че може би ще се вслушам в съвета ви за 10-18.

Не е по-широка от твоя сегашен обектив... цял нов обектив за 2.8 бленда?

Даа... Прав си. Ще помисля.

Благодаря ви момчета за отзивчивостта!

Това от какво разстояние си го снимал? Яко е?

Половин метър или по-малко от предната решетка :D Виж, че гумите и предното стъкло не се виждат оттам :)

Знам колко е широко. Но последния път в една тъмна зала ми скъса нервите. Нямах и светкавица. Трябваше да вдигам исото до небето?

Твоя обектив на еквивалентните фокусни разстояние е с стоп и нещо по-тъмен. Ако за стоп и нещо си вдигал до небето(примерно 3200), то без него щеше да е 1600. Не е като да е без исо. Не очаквай чудеса от малко по-широка бленда.

Половин метър или по-малко от предната решетка :D Виж, че гумите и предното стъкло не се виждат оттам :)

Леле наистина е широко. Ще снимам дружките, без да се усетят. А и някви готини мацки по пътя, без да се усетят. :)

Твоя обектив на еквивалентните фокусни разстояние е с стоп и нещо по-тъмен. Ако за стоп и нещо си вдигал до небето(примерно 3200), то без него щеше да е 1600. Не е като да е без исо. Не очаквай чудеса от малко по-широка бленда.

Да. Още повече, че и стабилизацията не ми помагаше, тъй като обектите се движеха (танцуваха на сцена). Скоростта беше ужасно ниска и не станаха добри снимки.

Леле наистина е широко. Ще снимам дружките, без да се усетят. А и някви готини мацки по пътя, без да се усетят. :)

Да. Още повече, че и стабилизацията не ми помагаше, тъй като обектите се движеха (танцуваха на сцена). Скоростта беше ужасно ниска и не станаха добри снимки.

Мисли си в следния контекст: лоши снимки или никакви :)

Мисли си в следния контекст: лоши снимки или никакви :)

Да вярно е. Но в случая, близките, които знаят, че се увличаш от фотография и от известно време се занимаваш с това, от позицията на пълно неведение по въпроса, очакват да им покажеш, нещо по различно от това което могат да направят с мобилните си телефони, а аз в случая нямаше много какво да им покажа. Иначе си прав.

Подходът ти е бил неподходящ. 

Движещи се обекти на слаба светлина се снимат по два начина: или слагаш апарата на статив, ползваш ниски скорости и размазваш образите, за да предадеш движението, или, ако искаш да го "замразиш", снимаш с външна мощна светкавица. 

Да вярно е. Но в случая, близките, които знаят, че се увличаш от фотография и от известно време се занимаваш с това, от позицията на пълно неведение по въпроса, очакват да им покажеш, нещо по различно от това което могат да направят с мобилните си телефони, а аз в случая нямаше много какво да им покажа. Иначе си прав.

Какво да ти кажа, с подръчни средства при слабо осветление... вдигаш исо-то, на тази камера за мен 3200 е доволно прилично, след това игра в lightroom, и постигаш прилични резултати. И винаги ще са по-добри от тези с телефон. Иначе виж горния пост :)

Един реален случай. Значи качвам се аз от спирката на строителния техникум, на трамвая (убий ме ако знам кво съм правил там). Заедно с мен се качиха двама от които поне единия беше чужденец, май италианец и носеше 5D със 16-35 старата версия. и както си говори с човека до него, щракна небрежно един кадър към вратата на трамвая. Поглеждам аз, на страничната тръба до вратата се беше облегнало едно момиче, с къса плисирана пола и (ако щете вярвайте!!!) близалка, човек! Никога, ама никога не съм завиждал така за кадър някому. А тя дори не разбра че я снимат.

Подходът ти е бил неподходящ. 

Движещи се обекти на слаба светлина се снимат по два начина: или слагаш апарата на статив, ползваш ниски скорости и размазваш образите, за да предадеш движението, или, ако искаш да го "замразиш", снимаш с външна мощна светкавица. 

Прав си. Но тогава не разполагах с външен флаш. След този случай си купих. Рядkо ще я ползвам, но винаги ще ми е под ръка, когато има нужда.  Между другото, точно в онзи момент си спомних за един стар пост на Flare, в който споделяше, че е снимал с неговата канонска баскетболен мач с отразена във високия таван на залата светлина и се е получавало. Тогава осъзнах, че без външен флаш и то достатъчно мощен няма как се справя в конкретната ситуация. Скоро след това си купих  YongNuo YN-568EX II. Скоро  отново снимах танцуващи деца на навън във сланчев ден и я носех със себе си, с цел да експериментирам как неутрализира сенките  от сланцето по лицето. Получава се и то не лошо.

Никога, ама никога не съм завиждал така за кадър някому. А тя дори не разбра че я снимат.

Мдааа. Момента е важен.

Аз пък сега по този повод се сетих идруго. Предстои ми пътуване до Мароко (живот и здраве). Та по този повод изчетох доста в нета за тази страна. Много хора били там, споделят, че Мароканците изобщо не обичат да ги снимат. Не знам защо. Снимането на екзотиката по улиците на тази страна било голям проблем, някой от уличните търговци направо те замеряли с разни предмети, щом насочиш обектива към тях. Постоянно крещели на висок глас и вдигали скандали. Та си мисля, че един 10-18, ще ми е от голяма полза, когато се озова по онези места. Е може би обектите, ще са по периферията на кадрите, но както каза Капитана: по добре така, отколкото нищо. :)

Е може би обектите, ще са по периферията на кадрите, но както каза Капитана: по добре така, отколкото нищо. :)

Освен това широкоъгълните правят странни неща с обектите по периферията - малко мръдване и прави гигантска промяна в изкривяванията. Трябва да се кадрира внимателно.

Между другото по повод на светкавиците. 

Черното Санио, ли е най-добро като батерии за тях. Мисля, че Евелоп беше модела. Аз сега ползвам едни доста скъпи Сони 2500 милиампера, но те са от друг уред и ще трябва да си купувам за светкавицата. Вие какви ползвате?

Между другото по повод на светкавиците. 

Черното Санио, ли е най-добро като батерии за тях. Мисля, че Евелоп беше модела. Аз сега ползвам едни доста скъпи Сони 2500 милиампера, но те са от друг уред и ще трябва да си купувам за светкавицата. Вие какви ползвате?

Аз ползвам два комплекта едните са тези Sanyo XX 2500 а другите са PowerEx IMEDION като тези със същото зарядно, ама моите са 2100.

Значи държат еднакво, като имам незнам си колко цикъла - откакто си взех светкавицата - поне 3години може и повече. Виждам че има IMEDION 2700mAh вероятно те ще са по-добър избор. Моите 2100 са някъде по 200флаша на пълна мощност на Speedlite 580EXII. Зарядното е хубаво и бързо (4батерии зарежда за 2h) и най-важното много компактно - аз го нося с мен навсякъде да зареждам батериите в движение - на сватби на приятели съм хабил по цикъл на двата комплекта за вечер за към над 1000 снимки :D, като има и програма за разреждане-зареждане, но става само за батерии които държат на голям ток. PowerEx-a очевидно са такива щото зарядното е за тях, ама със Sanyo-то също не съм имал никакви проблеми

Също PowerEx  батериите идат в една удобна пластмасова кутийка, (за разлика от Sanyo) която е адски практична да не ги търсиш из чантата - за щастие една само ми трябва, другия комплект нали е в светкавицата.

Аз ползвам светкавица сравнително рядко, затова си карам само с едни Eneloop-ки . Досега само веднъж са ме предавали (на концерт на "Обратен ефект" :) ), затова вече винаги ги зареждам до горе преди събитие.

.....

Мдааа. Момента е важен.

Аз пък сега по този повод се сетих идруго. Предстои ми пътуване до Мароко (живот и здраве). Та по този повод изчетох доста в нета за тази страна. Много хора били там, споделят, че Мароканците изобщо не обичат да ги снимат. Не знам защо. Снимането на екзотиката по улиците на тази страна било голям проблем, някой от уличните търговци направо те замеряли с разни предмети, щом насочиш обектива към тях. Постоянно крещели на висок глас и вдигали скандали. Та си мисля, че един 10-18, ще ми е от голяма полза, когато се озова по онези места. Е може би обектите, ще са по периферията на кадрите, но както каза Капитана: по добре така, отколкото нищо. :)

Като се дразнят да ги снимат отблизо, снимай ги отдалече. Така няма да разберат. Разбира се това изисква по-дълъг обектив (зуум)!

Аз така правя.

Като се дразнят да ги снимат отблизо, снимай ги отдалече. Така няма да разберат. Разбира се това изисква по-дълъг обектив (зуум)!

Аз така правя.

Правилния термин е теле. Зум означава че обектива може да променя фокусното си разстояние. Например 10-18 е зум. А 400 е теле

Правилния термин е теле. Зум означава че обектива може да променя фокусното си разстояние. Например 10-18 е зум. А 400 е теле

Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM е обектива за мароканци. Ужасно компактен за фокусното си.

Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM е обектива за мароканци. Ужасно компактен за фокусното си.

Той е и много хубав. Макар че Канон тенденциозно бягат от термина Френелова леща :D

Добавете отговор

Можете да публикувате отговор сега и да се регистрирате по-късно. Ако имате регистрация, влезте в профила си за да публикувате от него.

Гост
Публикацията ви съдържа термини, които не допускаме! Моля, редактирайте съдържанието си и премахнете подчертаните думи по-долу. Ако замените букви от думата със звездички или друго, за да заобиколите това предупреждение, профилът ви ще бъде блокиран и наказан!
Напишете отговор в тази тема...

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    25%
    Дарени 252.69 EUR от нужните 1,000.00 EUR

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.