Премини към съдържанието
Форумът в приложение

По-лесно сърфиране. Научи повече.

Kaldata.com - Форуми

Приложение на форума на цял екран с push известия, значки и други.

За да инсталирате това приложение на iOS и iPadOS
  1. Докоснете Иконата за споделяне в Safari
  2. Превъртете менюто и докоснете Добавяне към началния екран.
  3. Докоснете Добавяне в горния десен ъгъл.
За да инсталирате това приложение на Android
  1. Докоснете менюто с 3 точки (⋮) в горния десен ъгъл на браузъра.
  2. Докоснете Добавяне към началния екран или Инсталиране на приложение.
  3. Потвърдете, като докоснете Инсталиране.

Добре дошли!

Добре дошли в нашите форуми, пълни с полезна информация. Имате проблем с компютъра или телефона си? Публикувайте нова тема и ще намерите решение на всичките си проблеми. Общувайте свободно и открийте безброй нови приятели.

Моля, регистрирайте се за да публикувате тема и да получите пълен достъп до всички функции.

Проблем със свръх-използване на RAM в Win7

Featured Replies

• Автор

Мисля ,че спокойно можеш да се разделиш с някои приложения и по този начин да разтовариш процесите!Аз също съм с 4гига и 70тина процеса, но рама е на 50%!

Хубаво - но от тези 78 процеса който имам кой да махна и как да ги спра?

Не е зле добре да огледаш процесите които се стартират заедно с ОС.

Със Win-a  се стартират ограничен брой процеси. Следя си StarUp-a и редовно го почиствам ако се появи нещо нежелано след някоя инсталация( каквито рядко правя).

Ето как е при мен... :)

Публикувано изображение

Ти си отличник - с 40 процеса. Идея си нямам какво да махна и от къде. Обикновено от Сървисите знам че се спират някой неща.... но не знам кое. Пък и незнам после нещо да не се обърка или нещо да не може да се стартира.....

• Отговори 67
  • Прегледи 5,6k
  • Създадено
  • Последен отговор

Публикувано изображение

Изтеглете Autoruns и:

• [*]Стартирайте програмата; [*]Изберете
Options => Filter Options => сложете отметки пред Verify Code Signature и Hide Microsoft Entries; [*]От менюто File -> Refresh; [*]От менюто File -> Save...; [*]Запазете файла някъде с желано от вас име (във формат arn), архивирайте го с програма по желание и го прикачете към темата.

Защо не оставихте стария хардиск за storage, за да можете да зададете pagefile.sys на него? Определено дори да е по-бавен достъпа до HDD вместо до RAM, не е препоръчително пълното спиране на виртуалната памет. Също така в Safe Mode как е положението и колко RAM се използва там от системата? Колкото до лога няма чак толкова неща, които могат да се изключат, но все пак има и такива.

Ще опитаме да спрем някои услуги, но като цяло можете да пробвате да замените Kaspersky с по-лека антивирусна (cloud базирана например) и да изключите Aero прозрачността. Това със сигурност ще намали консумацията на RAM памет значително.

Отворете Start => в полето за търсене въведете CMD.exe => кликнете с десен бутон върху файла и изберете Run as administrator.

С Copy копирайте командата отдолу и с десен бутон Paste в CMD я поставете и натиснете Enter:

cmd /c driverquery /v > "C:list.txt" & start notepad "C:list.txt"

Прикачете лог файла C:list.txt в следващия си коментар.

• Автор

Лаптопа който имам има само едно гнездо за хард. ПОради тази причина махнах 500гб си хард който позлвах преди и го замених с новия модел Samsung SSD 840Pro. Старият модел му взех кутийка и го ползвам като преносим външен хард. Много е удобен. Обмислям евентуално в скоро време да взема приставка с която да мога да монтирам стария хард на мястото на сд устройството.

По отношение на това как се държи в сейв мод ето снимка - 30 процеса и около 550 рам -

По оношение на Касперския - ползвам го от 5-6 години и на настолния и на лаптопа си. Плащам си годишни лицензи и съм доволен - не го усещам като бавене на системата. Бях пробвал и нод 32 , и аваст преди 4 години - но изкарах няма и месец общо с двете поотделно. За аеро интерфейса - не искам да го жертвам. Това е една от малкото благинки за окото.

Надявам се да има нещо друго корто да мога да спра от тези безброй процеси. как така някой хора имат по 40 - а аз над 70.....

Ето го лога - Лог

Аз не казвам, че Kaspersky е тежка, но заема повечко RAM.

Наложително ли е изпозлването на VirtualBox + Wmware? Две програми с еднаква насоченост..

Копирайте следната команда и прикачете лог файла:

CMD /C SC QUERY state= all > "C:Log.txt" & start notepad "C:Log.txt"

• Автор
B-boy[styLe], на 11 Дек 2013 - 10:13 PM, написа:

Аз не казвам, че Kaspersky е тежка, но заема повечко RAM.

Наложително ли е изпозлването на VirtualBox + Wmware? Две програми с еднаква насоченост..

Копирайте следната команда и прикачете лог файла:

CMD /C SC QUERY state= all > "C:Log.txt" & start notepad "C:Log.txt"

Не знаех коя от двете програми има по добра функционалност. Първо качих виртуал бокса, а после един приятел ми каза че VMware е по добра и затова качих и нея да видя. И така си останаха двете. Мислех си че те заемат ресурс само когато са стартирани....

Ето го лога - Лог

Едно време ,когато компютрите бяха с малко памет  имаше възможност да се премахват от паметта неизползваните DLL файлове. Вероятно и при WIN 7 може да се направи.Още повече SSD е доста по-бърз от HDD.

Надявам се да има нещо друго корто да мога да спра от тези безброй процеси. как така някой хора имат по 40 - а аз над 70.....

Ето го лога - Лог

Това е така, защото обикновено на лаптопите се инсталира и софтуер на самия производител на лаптопа и те включват доста услуги във фонов режим. Отделно самия лаптоп има повече изходи (четец за карти, wifi, bluetooth и т.н. и те също добавят по-някой друг процес)...но пък без тях се губи функционалността им. В момента преглеждам лога и като цяло до момента не видях чак толкова излишни услуги, но преди да предприема действия и да ги включа в batch файл, който да промени startup type на дадена услуга искам да знам дали лаптопа използва Netword Discovery и дали е вързан в някаква домашна мрежа или е standalone система? Колкото до VMware - тя определено е по-добра, но е платена. Ако ви харесва тя, стойте си с нея, но няма нужда да държите инсталирана и VirtualBox тогава, защото тя също добавя доста услуги във фонов режим + драйвъри и това може да доведе до проблеми занапред. Има смисъл да държите и двете само ако се използва VirtualBox за създаване на Image-ове и след това WMware Player за стартирането им (WMaware Player е безплатаната версия, която не може да създава Image-ове, а само да ги стартира), но ако сте с WMware Workstation, то тогава VirtualBox не е нужен.

• Автор

Компютърът не съм сигурен дали ползва Netword Discovery но съм в домашна безжична мрежа и понякога ползвам шеринга между компютрите, макар и рядко. Но иначе си ползвам безжичния нет активно .Иначе и аз като че ли съм по-доволен от VMware Workstation , и ако има начин как да махна VirtualBox без да си омажа системата и мрежата ще е добре. Ако ли не поне да спра фоновите му процеси за да не ми гълтат излишно ресурси. Иначе ако се наложи мога да жертвам и шеринга и да си прехвърлям нужните ми неща с флашка - но държа безжичния нет да ми остане - не мога да съм обвързан постоянно с кабели.

При зареждане на системата, 7-цата ми заемаше 1,700-1,9 гб. рам. Нищо друго, освен Kaspersky не се стартира.

Публикувано изображение

Ето какво е положението при мен, въпреки, че съм с 8.1.
PS:  Някой може ли да ми обясни, защо се спира виртуалната памет, ако си само с SSD?  Какво му дреме на WIndows-a дали е HDD или SSD?

Редактирано от Касперски (преглед на промените)

Едно време ,когато компютрите бяха с малко памет  имаше възможност да се премахват от паметта неизползваните DLL файлове. Вероятно и при WIN 7 може да се направи.Още повече SSD е доста по-бърз от HDD.

Това не е необходимо да се извършва, тъй като операционната система сама освобождава паметта от тези DLL файлове, когато RAM-та не е достатъчна.

PS:  Някой може ли да ми обясни, защо се спира виртуалната памет, ако си само с SSD?  Какво му дреме на WIndows-a дали е HDD или SSD?

Може да се извършват по-малко записи върху SSD спрямо HDD или иначе казано, SSD е с по-къс живот спрямо HDD. А точно на мястото, на което се намира pagefile-ът, е най-натоварено, при което животът се скъсява много.

EDIT: По принцип може да се използва дефрагментатор, който да мести pagefile-а насам-натам по диска с цел равномерно износване, но тъй като аз нямам SSD не съм търсил такава програма и не знам дали има достатъчно добра за тази цел.

Редактирано от саби (преглед на промените)

Мда..при вас наистина няма много за спиране от услугите - старал съм се да не "барам" услугите свързани с мрежата и безжичната връзка, но като цяло не вярвам това да доведе до особено подобрение при вас.

Първо стартирайте следния файл за да запазите текущото състояние на услугите (и ако неще се обърка просто го стартирайте за да се върнете към предишното им състояние).

Сега вече стартирайте следния файл и вижте дали след рестарта ще има проблеми и някакво подобрение...

• Автор

Ами като цяло разлика като че ли няма - или тя е в границите на 5-7 %....

Но все пак мерси много за помощта и отделеното време. Явно толкова е капацитета и нещата се развиват много по-ресурсоемки бързо отколкото на мен ми се иска ...

P.S. Ако махна VirtualBox-a от Control Panel/Uninstal на уиндоуса - нали няма опасност да се омаже мрежата ми( и виртуалната мрежа на VMware Workstation)

Не би трябвало - те си качват драйвъри, както защитните стени качват такива в properties-a на мрежовата карта:

Публикувано изображение

но винаги е добра идея да направите System Restore Point преди да деинсталирате програмата за всеки случай.

Колкото до подобрението - няма как да е по-голямо, защото вие не кеширате памет в swap файл, използвате програмки като Kaspersky, браузър, Skype и т.н. които са обемисти и не на последно място - доста софтуер на HP и други програми които се стартират с Windows (но без тях няма как, защото ще се загуби функционалността на Windows) и за финал повечето услуги които са стартирани при вас са отговорни за безжичната мрежа и интернет протоколите, шеринга и т.н. и затова не съм ги спирал - аз такива не ползвам и това ми позволи да смъкна процесите с доста.

Вариант е или да си карате така или да пробвате с Windows XP, но той е доста архаичен, има си пролуки в сигурността и не на последно място скоро му изтича поддръжката.или ако има начин да добавите още един кит от 4 GB (2x2) Рам памет... :)

PS: Между другото на снимката ви от Task Manager не сте дали всички процеси (за всички акаунти).

Изтеглете Process Explorer.
Разархивирайте инструмента и стартирайте файла procexp.exe

Отидете в Process Explorer на File => Save as.
Запазете документа на десктопа и след това го прикачете в следващия си коментар.

Видях и разни тулбари, които можем да разкараме...и може да се освободи още малко място.

• Автор

Ето го репорта - ProcessExplorer . За съжалени е максимума който чипсета поддържа на моя лаптоп е 4гб - и аз съм ги качил като кит 2х2гб. За XP - не искам да се връщам назад. XP-то го ползвам само на виртуалната машина за тестване на разни програмки...

За тулбаровете - като че ли не се сещам да съм кавал някакви и да ми се мяркат. Но драсни ги да ги видим ако ги има кой са ми излишните и как да ги махна. Утре ще махна и VirtualBox-a

Стартирали ли сте изобщо моя batch файл, защото услугите които бях спрял в него са си пуснати...може би Kaspersky е спрял изпълнението...то затова няма и подобрение...как да има, като всички си е стартирано според Process Explorer.

Колкото до тулбара - моя грешка - той е бил от Kaspersky - визирах това (klwtblfs.exe webtoolbar)

• Автор

Стартирах го, и системата след това се рестартира...... Сега ще го изтегля пак, ще спра касперския и пак ще го стартирам

B-boy[styLe], на 12 Дек 2013 - 10:05 PM, написа:

Стартирали ли сте изобщо моя batch файл, защото услугите които бях спрял в него са си пуснати...може би Kaspersky е спрял изпълнението...то затова няма и подобрение...как да има, като всички си е стартирано според Process Explorer.

Колкото до тулбара - моя грешка - той е бил от Kaspersky - визирах това (klwtblfs.exe webtoolbar)

Пак го изтеглих файла, спрях каспрския, стартирах файла, системата се рестартира - и това е сега новия лог файл от ProcessExplorer-a - Log

Можете да направите промените и ръчно:

Отворете Start => в полето за търсене въведете services.msc => Натиснете Enter => намерете следните услуги една по една и за всяка натиснете Stop, а от падащото меню на Startyp Type направете Disabled за следните услуги:

Windows Media Player Network Sharing Service (напълно излишна за повечето потребители)
Skype C2C Service (ненужна услуга, която направо можете да деинсталирате от AddRemove Programs без да попречи на работата на Скайп)
NVIDIA Driver Helper Service (няма да попречи на работата на видеокартата)
Adobe Acrobat Update Service (просто обновявайте ръчно flash player-a от време на време)

следните направете на Manual:

TeamViewer (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)
VMware Authorization Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)
VMware DHCP Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)
VMware USB Arbitration Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)
VMware NAT Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)
VMware Workstation Server (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)
Samsung RAPID Mode Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)
PhoneYourPC Streamer Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)

Отворете Start => в полето за търсене въведете msconfig => Натиснете Enter => отидете то Startup и премахнете отметките пред:

Realtek HD Audio Manager (Windows-a вече има икона за тонколоните и не ви трябва още един такъв процес)
sms.exe (ще си я пускате  при нужда)
Microsoft Windows Operating System (ако можете да се лишите от Gadjet-ите на десктопа)...

Потвърдете с Apply и след това рестартирайте.

След рестарта сложете отметка повече да не се появява съобщението:

Публикувано изображение

И вижте дали има промяна.

Няма причина да забраняваш swap файла. SSD-то ти има перфектен load leveling и по никакъв начин няма да му се отрази.

Редактирано от maxim4o (преглед на промените)

• Автор
maxim4o, на 12 Дек 2013 - 10:48 PM, написа:

Няма причина да забраняваш swap файла. SSD-то ти има перфектен load leveling и по никакъв начин няма да му се отрази.

Не мисля да си скъсявам живота на SSD-то напразно. Те и без това имат определен брой цикли запис/презапис. Днес си поръчах това - HDD-Cady така че като пристигне тези дни ще махна сд-то и ще сложа стария си 500гб хард и там ще сложа суапа.

Можете да направите промените и ръчно:

Отворете Start => в полето за търсене въведете services.msc => Натиснете Enter => намерете следните услуги една по една и за всяка натиснете Stop, а от падащото меню на Startyp Type направете Disabled за следните услуги:

Windows Media Player Network Sharing Service (напълно излишна за повечето потребители)

Skype C2C Service (ненужна услуга, която направо можете да деинсталирате от AddRemove Programs без да попречи на работата на Скайп)

NVIDIA Driver Helper Service (няма да попречи на работата на видеокартата)

Adobe Acrobat Update Service (просто обновявайте ръчно flash player-a от време на време)

следните направете на Manual:

TeamViewer (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)

VMware Authorization Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)

VMware DHCP Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)

VMware USB Arbitration Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)

VMware NAT Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)

VMware Workstation Server (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)

Samsung RAPID Mode Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)

PhoneYourPC Streamer Service (ще стартира автоматично при стартиране на програмата)

Отворете Start => в полето за търсене въведете msconfig => Натиснете Enter => отидете то Startup и премахнете отметките пред:

Realtek HD Audio Manager (Windows-a вече има икона за тонколоните и не ви трябва още един такъв процес)

sms.exe (ще си я пускате  при нужда)

Microsoft Windows Operating System (ако можете да се лишите от Gadjet-ите на десктопа)...

Потвърдете с Apply и след това рестартирайте.

След рестарта сложете отметка повече да не се появява съобщението:

Публикувано изображение

И вижте дали има промяна.

Забелязах и аз че след рестарта сървисите си остават непроменени. Спрях всичко както си описал без гаджетите и без Samsung RAPID Mode Service - тя ми отговаря за оптимизация и ускорение бързодействието на SSD-то. Само един от сървисите не намерих - NVIDIA Driver Helper Service. Незнам ти къде си го видял - но имам само един сървис на Nvidia - NVIDIA Display Driver Service. кажи ми къде да го намеря този - NVIDIA Driver Helper Service?

Иначе забелязах промяната в консумацията - не е драстична - но пак е нещо при условие че съм почистил всичко. изтрих даже и VirtualBox-a

Кои услуги остават непроменени?

Иначе да, аз тази услуга имах предвид - NVIDIA Display Driver Service (тя е отговорна за още няколко услуги сред които и NVIDIA Driver Helper Service)...нея я сложи на Manual от Startup Type и натисни бутона Stop.

Бтв ако не използваш принтер сложи и Print Spooler на Disabled

• Автор
B-boy[styLe], на 12 Дек 2013 - 10:05 PM, написа:

За тези услуги ставаше дума. Bat фйла нещо не можа да се справи - не знам поради каква причина. Обаче ръчно ги внесох корекцийте както ми описа.Броят на Стартираните процеси се редуцира до 57 и консумацията на рамта спадна малко. Явно толкова е капацитета. Благодаря много за напътствията.

Надявам се другата седмица като ми дойде Cady-то и сложа втория хард на мястото на сд-то да пусна на него swap/page file  и нещата да се подобрят.

Благодаря много за оказаната помощ и дадените напътствия. :computer2:  :yanim:  :wors:

Архивирана тема

Темата е твърде стара и е архивирана. Не можете да добавяте нови отговори в нея, но винаги можете да публикувате нова тема, в която да продължи дискусията. Регистрирайте се или влезте във вашия профил за да публикувате нова тема.

Разглеждащи това в момента 0

• Няма регистрирани потребители разглеждащи тази страница.

Дарение

• Подкрепи съществуването на форума - направи дарение
    32%
    Дарени 315 € от нужните 1 000 €

Бюлетин

Получавайте известие, когато има важна промяна или новина свързана с форума.

Профил

Навигация

Търсене

Търсене

Конфигуриране на push известия в браузъра

Chrome (Android)
  1. Докоснете иконата на катинар до адресната лента.
  2. Докоснете Разрешения → Известия.
  3. Променете предпочитанията си.
Chrome (Desktop)
  1. Кликнете върху иконата на катинар в адресната лента.
  2. Изберете Настройки на сайта.
  3. Намерете Известия и коригирайте предпочитанията си.